Søg i 1200 opslag:

22/06/2022

Tavel: Verdens nr 1 rosé er blevet topkøb!

Tavel havde et ry som Verdens bedse rosé. Det var den eneste gastronomen Brillat-Savarin ville nævne ved navn, og det er også det eneste område i Frankrig (og Verden!), hvor vin laves i alle farver -men det er kun den lyserøde vin, der må sælges under byens navn! 

I dag vakler tronen imder "Frankrigs 1. rosé"! Frankrig drikker i dag mere rosé end hvidvin, men vinen kommer mest fra Provence, Frankrigs (og Verdens) største område for rosé. Bl.a. pga af fancy flasker og lækkert design. Plus dyre vine fra kendis-ejere til priser, som Tavel knap tør drømme om! 

      Lidt synd for Tavel. Men godt for dig, der kunne tænke dig en lækker rosé til din grillede laks -prøv Lafond's Roc Epine, som også eer økologisk og et topkøb. 

Irma har sat priserne drastisk op på en del vine, men har stadig mange gode køb. Spier's Golden Thread fra Sydafrika er et godt bud på ugens vin til 50 kr, selvom jeg gerne giver lidt mere for Tosalet Priorat

      Og så har jeg en svaghed for den mousserende Crémant fra Philippe Deval Loire samt den charmerende lyserøde le Pive fra det vindomsuste Rhone delta. 

Spier Golden Thread red blend, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 29.juni

Til 50 kr er vinen ugens rødvin i Irma. Normalprisen 130 kr er hen i vejret, men til 70 kr får den 4* af begavede Rydberg med ordene: "Varm krydret næse. Pæn koncentration med solbær, urtede noter, krydderier og strejf vanilje." 
      Et velsmagende kommercielt Bordeaux-blend fra Western Cape på bl.a. cabernet, malbec, verdot + et sydafrikansk twist i form af pinotage.  

Tavel Lafond "Roc-Épine", kr/fl v 2: 79,50 

2 fl: 159, Rhone, økologiskBedste KØB + ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 29.juni
Tavel er historisk mindst dobbelt så dyr som Provence (og 3 gange dyrere end Aix!), så Tavel er blevet godt køb. Og Lafond er en af de bedste. Basis er grenache + lidt syrah og cinsault. 

      2021 er ikke smagt. 2020 holder stadig, takket være skruelåg. Farven er dyb for rosé, med en livlig og rig aroma af urter; smagen er fyldig for rosé, med frugt og syre under frugten. 

     Lafond er den førende familie i området. Der er 3 grene, men Roc-Épine er måske bedst kendt. Druen er grenache + lidt cinsault og syrah. Kældrene er hypermoderne. 
      Lafond er billig for Tavel og samtidig en af de bedste. Andre kæder tager p.t. over 100 for Tavel. Ja, moderkæden Coop har Tavel fra Gabriel Meffre -til 129. Og den måler sig ikke med Lafond. 

Domaine le Pive, Gris de Camargue, kr/fl v 2: 69,50

2 fl. 139, økologisk, godt køb, + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 29.juni

En forårs favorit til salat, måske sammen med lidt røgfisk eller måske rejer. Druerne er grenache, merlot + lidt cabernet. Druerne høstes om natten, så druerne er kølige, når de kommer til kælderen. Her står druer med skaller i 5 timer for at give aroma og lidt farve til den færdige vin, før den får en kølig gæring. Meget lys rosé med masser af aroma, let, næsten som hvidvin, men med rød frugt i smagen. Måske mangler lidt syre, så nyd den nu.  
Foto: Brigitte Jeanjean ejer Domaine Pive i Camargue'n, deltaet af floden Rhône. Pive ligger tæt på byen med det dystre navn, Aigues Mortes (de døde vande). Vand blev oprindelig redet ind fra Arles med hestevogn -i dag afløst af lastvogn- for det lokale vand er... dødt! Byen imponerer med sine mure, og så startede her flere af korstogene til at befri Jerusalem. 
     Camargue'n er et fascinerende område. Hesteelskere går efter de særlige, vilde heste, du kun finder her! Gastronomer går efter den lokale ris (og måske vin), fugleelskere går efter de sjældne hejrer og andre bevingede væsener, mens (nogle) mænd går efter tyrefægtningerne, som stadig holdes her (måske fordi tyren overlever). Og så er her totalt fladt. Så undgå at komme her på en dag, hvor mistralen blæser! 

Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, kr/fl v 2: 74,50

2 fl. 149, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 29.juni
En god crémantmed en ren, positiv aroma, neutral, men sprød, tør, let og med fint brus. Den er for mig bedre end de andre crémant'er fra Irma, Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som fås med anden etiket i Coops andre kæder).Laves omkring Tours af chardonnay, som også er en af druerne til Champagne (og i Bourgogne). 

Divici Prosecco Extra Dry, kr/fl v 2: 74,50

øko, 2 fl. 149, **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 29.juni
På ganske få år er arealet med prosecco eksploderet i Veneto, især på de lavere skråninger nord for Venedig, så der i dag laves op mod 500 millioner flasker af denne b(e)rusende letvægter årligt. 
      Botter (Irma leverandør gennem 50 år!) er kommet med på vognen de senere år, men laver en ganske nydelig udgave med et flot udstyr. Ikke smagt, men vent en frugtig spumante med lidt æble og citrus, nydeligt brus, ganske let, lidt syre, som balanceres af svag sødme. Trods Coop's ord er vinen ikke tør, men Extra Dry (dvs halvtør).

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 2: 74,50

2018, 2 fl: 149, bedste KØB + ***** (5/5), Irma,  indtil onsdag 29.juni 
Som stærk Sydrhône, blot blødere i stilIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. En god vin på den kommercielle måde, som i 2018 er belønnet med 91p/Guía Peñin og 4* i Ekstrabladet. 

      Priorat ligger ved Tarragona syd for Barcelona og er et næsten mytisk område (har navn efter kloster!), som dog i dag er blevet meget fashionabelt -engang levede det af at lave Portvins-kopier! Druerne er klassisk Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet. 

       Vinen laves af Hammeken Cellars, måske det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Novas økologisk, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl299Rød carmenère-cabernet sauvignon, syrah-mourvèdre eller pinot noir. Hvid chardonnay, sauvignon eller riesling, Chile

Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 29.juni

Novas er en serie vine fra Emiliana, den økologiske gren af giganten Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det (ikke alder, vinene er helt unge).  Seriøst økologisk Emiliana har 1200 hektar vin! 
      De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De 3 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed, mens riesling er fra kolde Bío-Bío (ikke smagt).

Italiensk sommerrød

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 63,17

6 fl: 379, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 29.juni

En god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Kælderen leverer god vin, og denne ripasso er et godt køb. 

      Valpantena er den centrale del af Valpolicella stik nord for Verona og leverer rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, som af og til kan være forbavsende tæt på egnens andet store hus, Bertani

Falasco Garganega, Verona... kr/fl v.6: 33,17 

6 fl: 199, Godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 29.juni

Garganega er hoveddruen i naboen Soave. her gror den i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder rigtig god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde -en god ledsager til stamsild med eller uden rogn!

Tesauro "R", Valpantena... kr/fl v.6: 33,17 

6 fl: 199, Godt KØB +  *** (3/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 29.juni

En blid ripasso-type ("R") fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er  slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

Sassarello, Campo ai Lecci, Toscana, kr/fl v 6: 66,50 

6 fl: 399godt KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 18.maj

En ret flot vin, dog ikke smagt i ny årgang -set i 2014- men jeg vover alligevel 5*. Campo ai Lecci er en vingård i Montalcino, men denne vin er en såkaldt supertoscaner, hvor den lokale drue brunello er blandet med 50% cabernet. Som traditionen byder, er vinen lagret et års tid i små egefade. Men lavet i en tilgængelig stil -og nok moden nu efter 6-7 år. 

Zinfandel "Trajone", Puglia, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129*** (3/5),  Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 25.maj

Du kunne købe vinen til 50 kr i februar -og vi kan næppe give Putin skylden for en 30% stigning? Helt ok for en Rip'Amarone kopi fra Syditalien. Rund, fyldig, frugtig, men ikke for sød -ikke det værste glas, du kan nyde alene uden mad til. 

      Jeg drikker såmænd lige så gerne Giorddano Primitivo (2 fl. 119). Trajone leveres af Femar Vini i Frascati nær Rom, og vinene kan du bl.a. møde i Brugsen (bl.a. Epicuro Z-Zinfandel), i Meny (Antico Ceppo) og formentlig i andre kæder. 

Sancerre "Domaine Girault"... 119,- 

***** (5/5)  Irma og Mad.coop, indtil onsdag 29.juni

Check årgang på denne vin (helst 2021, men er set i 2019). Som ung er den lækker med den sprødhed og rige aroma, som du forventer i Sancerre. Domænet ligger i det fine Bué, og vinen er tappet på vingården. Klassisk sauvignon til en pris, som er rimelig for Sancerre (mange i prisklassen skuffer, måske gr tapning hundredvis af km væk). 

Til samme pris Barbaresco "Terre dei Celti" (119, 4*), stadig ok til prisen, men ikke det fund, den var sidste år til 79. 

Yealands "Crossings"  hvid sauvignon, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139New Zealand**** (4/5)Irma og Mad.coop, indtil onsdag 29.juni

Prisen er sat noget op på dette mærke fra Yealands, et af de større huse i Marlborough. Den hvide sauvignon er fra Awatere, en ret kølig del af Marlborough tæt på havet. Flot, tør, ren rig aroma, pænt frisk trods 13,5% alkohol, der ikke smages. God f.eks. til skaldyr eller en salat. 

Domaine Tariquet hvid, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, Gascogne, **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 29.juni

De hvide vine fra Gascogne er med populære i Danmark. Det store familiedomæne Tariquet er bedre kendt for Armagnac (Irmas unge er lidt barsk!) end for  vin. Deres blend af Loire's chenin blanc (75%, aroma, sprød friskhed) og chardonnay (25%, blødhed og lidt fedme) er god. Fin aroma, tør, let, sprød -en god vin til moules frites og med blot 11,5% alkohol, dejligt let. Du kan til samme pris også få hvid sauvignon, som burde ligne colombard'en. Mangler lidt sprødhed, synes jeg.  

Losada "mencia", Bierzo kr/fl v 2: 74,50

2018 Spanien, 2 fl: 149, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 29.juni

Jeg elsker druen mencia, en af de nye stjerner i Spanien, som giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (ofte lidt trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan ligne en Beaujolais med lidt mere kød på -men der er lidt af den samme dansende frugt vinen på ganen...  Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i den nydelige lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Gerne kælderkold. 
        Druen trives i det relativt kølige Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). Losada er en glimrende privat vingård med gamle vinstokke og en ung, begavet vinmager -alt er perfekt. 

Vaiven, rød/hvid øko... kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159, Spanien, **** (4/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 29.juni
Både rød og hvid er på rød tempranillo, den røde med kort lagring i eg -ej smagt. 2017 får 88p/Peñin. Den hvide gærer uden skaller, så farven er hvid, ganske rig aroma, fyldig og lang -2019 får 89p/Peñin. 
      Ellers har jeg svært ved at begejstres over vinene fra den meget store Dominio de Punctum vingård. Vingården ligger i østlige del af la Mancha, Verdens største vinområde.