Søg i 1200 opslag:

17/06/2022

Den gode Rhone er perfekt til grillbøffen!

Når den lunefulde danske sommer viser sig fra sin lune side, skal der gang i grill'en, både (klimatisk korrekt) gas og kul (sort). Men uanset hvad så er den klassiske Vacqueyras fra Rhone bedre end en fedladen vin fra Californien eller Australien!  

Superbrugsen og Kvickly sætter fuld turbo på et arsenal af sværvægtere med fuld skrue på alkohol og sødme (indbildt og mærkbar). Der er masser af Rip'Amaroner og Appassimento'er og fuldblodsvine ødelagt med rom. Af og til tager potensen helt livet af den vin, som sikkert skjuler sig under styrken. 

En ung kælderkold Vacqueyras Rhone har en perfekt frugt og styrke, som klæder det meste fra en rødglødende grill. Brugsen anbefaler også en supertung Three Finger Jack fra Californien og den sødladne Sidney Wilcox. Australieren anbefales for de potente 16% alkohol, lidt voldsomt for en sart gane som min! 

      Jeg vil egentlig hellere drikke Villa Annaberta Ripasso og Amarone, som også har rigeligt alkohol, men bærer potensen med større værdighed! 

Bedste KØB: l'Oiselet Vacqueyras - Ripasso "Villa Annaberta" - Amarone "Villa Annaberta"
Godt KØB:  Zimmermann's Grüner Veltliner - Flaxbourne sauvignon blanc - Intocables Black malbec + cabernet - Three Finger Jack California cab + zin - Pocas 2010 Colheita Port

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

2020 økologisk, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.juni

Superklassisk Rhone  -fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot ung, men 2-4 år på flaske vil nok gavne. 2020 var ugens bedste køb med 5* fra Rydberg i Ekstrabladet. Ikke smagt, men både 2016 (92p/Parker), 18 og 19 var klassisk Rhone.

     Vacqueyras (simpelt udtalt "Vakeras") ligger ved Gigondas i Rhône og fik egen appellation 40 år efter Lirac. Her leder du også forgæves på etiketten efter navnet Rhône -det forudsættes bekendt! 
      Området ligger lidt lavere med varmere klima end de bedste dele af Gigondas og er derfor lidt blødere i stilen, måske lidt mindre distinkt profil. Groft sagt forenes her Gigondas og Chateauneuf, med lidt af dybden i Gigondas og det fuldfede og rene aroma fra Chateauneuf. 

Zimmermann's Grüner Veltliner... 35,- 

Østrig, godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 23.juni,  norm: 64,50, 
 tappet i Tyskland

En ekstra filtrering og transport er ikke godt. Vinen er dog stadig tør frisk og let, men mangler lidt aroma. Men ok til hverdag! Og godt køb til 35. 

      Jeg ville gerne give højere karakter, for det er meget lav pris for hvidvin på en favoritdrue. Når jeg ikke gør det, skyldes det, at vinen ikke er fra Krems -hvor druen er bedst- men nok fra lunere klima i Burgenland -og så er vinen i øvrigt ikke tappet i  hjemlandet Østrig, men i Tyskland. 
      Sjovt nok tilbyder Irma en anden veltliner tappet i Tyskland (og samme pris indtil lørdag). Irmas er tappet af giganten Peter Mertes, mens denne er fra arkerival ZGM. Så Coop servicerer begge tyske giganter! 

Flaxbourne sauvignon blanc ... 59,-

Marlborough, New Zealand, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.juni

God sauvignon så god som den fra de store huse og for mig bedre end de fleste NZ sauvignon'er med fancy etiketter og trist indhold. tappet i Tyskland eller Danmark. Ikke helt top, men god frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi eller en salat. 
      New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv osv) og franske Pernod-Ricard, der sælger som Brancott, Montana mv.
      Flaxbourne har navn efter fårefarm, som blev købt af Peter Yealands, som startede sit firma i 2002. Huset er de sidste par år ejet af en elektricitetsgigant. Vinen bærer ikke hans navn, da den er tappet i Belgien, ikke på vingården.

Prosecco Extra Dry "Isidora", Spumante... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 23.juni
I skumvinenes verden er alt vendt om! "Dry" (Sec) er alt andet end tør, mens "Extra Dry" betyder let sødme. Det er ok med prosecco, for den svage sødme giver vinen lidt frugt Denne er rimeligt god med ren frugt og frisk smag -og behøver bestemt ikke aperol for at glide ned! Fair pris. Kommer fra stort kooperativ.

Amarone & Co

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.juni

Villa Annaberta er så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso, og Annaberta (i Irma kendt som Palazzo Maffei) leverer ofte god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men amarone, Valpolicella og ripasso er i reglen en tand over Valpantena, le Arche og Cadis. 

Amarone "Villa Annaberta" ... 139,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.juni

2018 er rigtig god, magtfuld med koncentreret frugt, lidt fersk måske, pæn dybde, tannin, med kun lille sødme i eftersmagen. Den får 5* i Ekstrabladet, måske lidt rigeligt, men nu er jeg ikke amarone-fan. Kan faktisk bedre lide ripassoen. 

Pagus Bisano "Rajoto" rød/hvid/rose, kr/fl. v.3: 43,-

økologisk, 3 fl. 129, *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.juni
Nævnes lige for at sige, at jeg ikke er begejstret for al vin i Brugsen. Der er intet i vejen med disse vine fra det store kooperativ ved Verona. De gør ingen skade -og det er altid noget. 
      Den røde er nydelig i en middelfyldrig middelvej med en svag antydning af sødme i eftersmagen (blot 5 g/l). Alle 3 vine er formentlig bedre end de 3 liter boxvine, som Brugsen tilbyder. 

Chianti Piccini "organic", kr/fl. v.3: 43,-

økologisk, 3 fl. 129, *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.juni
Kun smagt 2 gange (for en del år siden) uden større indtryk. En ret simpel toscaner med lidt kirsebær og blåbær, middel fylde, lidt tannin. Gå efter Classico, når den er på tilbud, selvom den er dyrere og ikke økologisk. . 

Chiaro Zinfandel, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.juni
Jeg øder ikke mine penge væk på en vin som denne, selvom den har fået 5* i Vinavisen (juni 21). Endnu en forglemmelig sværvægts sødsuppe-primitivo, som vil glæde fra første glas -og så ikke mere. Men en flot, supertung flaske i Magnum klassen, selvom der kun er 75 cl indeni! 
      Kommer fra Irma's gamle leverandør Botter øst for Venedig.  4* for prisen (normalprisen 100 er hen i vejret). 

Til samme pris Clarkson Zinfandel eller chardonnay (6 fl: 299, 2-3*). Kun rød smagt, som ikke gør fortræd. Fås også som pink blush, og ved dét ord spænder jeg hanen på den pistol, jeg til alt held ikke har.

Los Intocables, Black malbec eller cabernet... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.juni
Argentina for fuld black Angus udblæsning, dvs. lidt trættende i længden! Den hedder black og har sort etiket, fordi vinen er lagret på Bourbon egefade, men vinene smager ikke af whisky. Men fadet sætter et temmelig krydret, næsten sødt præg på de ellers tørre vine. Flot og stor. Malbec er måske marginalt bedre end cabernet. 

      Vinen kommer fra Finca las Moras, som er fast leverandør til Coop. Firmaet ejes af Trapiche (storleverandør til Salling's Føtex). 
     Moras drives dog separat fra Trapiche og ejer 1100 hektar i San Juan i Mendoza, som har lunere klima end Uco, som leverer de bedste fra Trapiche (dog kommer stor del af Trapiche vinene nok også fra San Juan). 

Til samme pris Jam Shed (50, 3*), en aussie af den mest sødladne art, som blev solgt sidste år til 35. Vinen er jammy (jam!), rich and smooth, så tæt på sød, som tør vin kan være. Andre er meget mere positive end mig. 

Three Finger Jack, California, frit valg... 99,-

2019 cabernet sauvignon, Zinfandel "Old Vine" og 2018 Red Blend
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.juni
En distanceblænder af en vin (og flaske) til dig, der holder af voldsom aroma af bær og røg, potente alkoholiske hestekræfter for fuld udblæsning
      Det første glas imponerer især cab og zin, trods en lidt kort eftersmag (men kun smagt én gang af uegnet glas). Andre vil elske et mix med sødlig, krydret duft af merlot, Syrah, Petite Sirah, Tempranillo og Tannat lagret i fade brugt til rom (!). Ikke en vin, jeg vil bruge min sparsomme pension på! 
      Og så er flasken så tung, at du nok behøver mere end 3 fingre for at holde om den.  Ejer Delicato er nærmest Gallo Light -dvs. billig vin, men knap så meget (100 mill mod Gallos 900 mill fl/år). De laver rigtig god vin, bl.a. Francis Ford Coppola, men de fleste er som denne fra egnen omkring Lodi i den varme Central Valley. 

Pocas 2010 Colheita Port... 139,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og  Kvickly, indtil torsdag 23.juni

Pocas er et af de få private familiehuse i dag og leverede før jævnt kedelig Port. Det er ved at ændre sig, og deres tawnies er flotte -som denne 2010. En herlig vin, som tilmed nok bliver endnu bedre med et par år efter tapningen. Fyldig, middel tawny, rig bouquet, pænt lang smag.

      Colheita er en årgangs-tawny, navnet betyder årgang på portugisisk, vintage på engelsk! Vinen lagrer mindst 8 år på fad før tapning, så her er intet bundfald.