Søg i 1200 opslag:

03/06/2022

Italiensk med 40% + god spansk og fransk i Føtex

Putin får skyld for alle de stigende priser! Men lur mig, om ikke kæderne benytter lejligheden til at tjene ekstra penge i Putins navn! 

Så må Føtex (og andre) sætte priserne ekstra ned, for den går nok ikke i længden. Så derfor kan du nu få en ganske ok Spumante Prosecco til 35 kr... 

      Føtex har også god rosé fra Bandol og hvid Sancerre fra Fournier samt Rioja fra Baron de Ley -bl.a. den normalt alt for dyre Monasterio. 

       Føtex har indtil lørdag 4.juni også 40% på italiensk vin (på normalpris), og her er også flere gode tilbud, bl.a. rød Montepulciano (40) og den fine Nobile og Gemmas fine barbera Men når du det ikke, kan du stadig få den fremragende Vigorello til 129. Den ældste supertoscaner og stadig en af de bedste -især hvis du kan finde 2016. 

Prosecco "le Arche", Spumante... 35,-

Extra Dry, 3 fl: 105, Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni 
En ekstremt lav pris på denne ganske ok prosecco. Prosecco er godt på vej til at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst.  

Bedste VIN: San Felice "Vigorello"
Bedste KØB: Prosecco Spumante le Arche - Baron de Ley Gran Reserva - Ley Finca Monasterio - San Felice Chianti Classico - Brunello Poggio Forte
Godt KØB: San Felice "il Grigio" Gran Selezione - Piacentini Amarone - Gassier Bandol "Malautiers" rosé - Fournier Sancerre + Pouilly-Fumé - Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion - Johnie Walker 12 år whisky 

Italiensk med 40% -indtil lørdag 4.juni

Føtex er stærk på italiensk vin, men mange er altid på tilbud. Her er nogle af de bedste tilbud på vine med 40% på normalprisen

N.B: I min Føtex fik jeg Vigorello med 40%, 183,40 -40%, 110, en bedre pris end 129. 

Frascati "Colle Papa" ... 27,66*

*: efter 40% rabat, Bedste KØB + *** (3/5),  Føtex, indtil lørdag 4.juni
En typisk Frascati på godt og ondt. Nydelig frugt, tør, letbenet og med lille syre -ingen stor vin (men det er Frascati sjældent), men til denne pris svær at slå! Leveres af Fontana Candida, et af de største huse, som generelt leverer ganske god vin. 
      Vil du betale mere, så prøv Gemma Arneis (ca. 60 efter rabat) eller brus som Castelveder Franciacorta (ca. 91 efter rabat). Endelig er Gemma's Asti Spumante (42 efter rabat) også forbavsende god. 


Barbera "Bricco Angelini", Alba, Gemma... 54,72*

*: efter 40% rabat, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 4.juni
En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag.  

Rosso Montepulciano "Vecchia Cantina"... 39,96*

*: efter 40% rabat, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 4.juni, normalt 66,60 
Set i 2019, 91p/WinesCritic. Montepulciano er en billedskøn by i det sydlige Toscana, hvor den lokale prugnolo drue giver vine meget lig naboen brunello (= sangiovese). Den bedste vin er Nobile -se herunder- den næstbedste er denne rosso -mens inferiøre vine sælges som Chianti og Toscana! Så 40 kr er en rigtig god pris! 
      Kooperativet er begyndt langt om længe at levere god vin. Tanninen er blidere og vinen rigtig god til mad, gerne serveret kælderkold. 

Vino Nobile "Poggio Stella"... 67,02*

*: efter 40% rabat, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 4.juni
Vino Nobile er en art "super-Chianti" -et ret lille separat område i Chianti. "Poggio Stella" er et udvalg af de bedste druer fra kooperativet, som (set og smagt i 2015) er en ganske imponerende vin, dybt farvet, intens aroma, fast, kraftig, men poleret, meget mindre rustik end ældre årgange. '17 fik 91p/WineCritic, 2016  fik 93p/JamesSuckling.
      Du kan også få Vino Nobile Riserva (73,17 efter rabat, 5* + bedste køb). En lidt mere klassisk stil, men egentlig kan jeg bedst lide den unge vin. 

Bolgheri "Turaia"... 79,29*

*: efter 40% rabat, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 4.juni
Bolgheri hører for mange nok til Italiens bedste sammen med Brunello og Barolo. Turaia er ikke Sassicaia, den mest kendte Bolgheri, men du kan få 25-30 flasker Turaia for én Sassicaia! Rigtig spændende, da 2019 er flot: 
      Solid fylde, positiv frugt, lang smag uden at blive overdøvet af tanniner. Flot nu, men nok værd at gemme 2-3 år. 
      Området ligger i Toscana nær Livorno ved kysten, modsat de historiske vine som brunello og nobile, der ligger i bakkerne inde i landet. Antinori gjorde Sassicaia til superstjerne, men nu har andre også fundet ud af at lave vin i Bolgheri.
      Bolgheri har et lunere klima end Chianti og Brunello, så derfor er Bolgheri i reglen blødere og kraftigere i smagen. Turaia laves af cabernet og merlot og lagres 6 måneder på små egefade. 

San Felice "Vigorello", Toscana... 110,04*

*: efter 40% rabat, Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 4.juni
Fås i både 2015 og 16, begge er i top. 2016 fik 94+p/Parker), mens 2015 fik 93p/Parker -ikke langt fra den flere gange dyrere Tignanello!

Flot Rioja, Italien og Loire!  

Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5) 2015 , Føtex, indtil torsdag 9.juni 
En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. Du kan få bedre Rioja, men Ley er altid flot -og meget velsmagende i en moderne stil. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta (modsat hvad der står på Bilka's web), som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 2013 fik 93p/James Suckling, 2014 92p/JamesSuckling og 90p/Guía Peñin. 

Baron de Ley "Finca Monasterio, Rioja, kr/fl v 2: 124,50

2 fl: 249godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni
Monasterio er topvinen fra marken omkring det gamle kloster, som i dag huset vingården. Den imponerer med fylde, eg og længde. Men den er dyrere og vel ikke meget bedre end Reserva med eller uden Gran. Set i 2017, nok bedste år, med 93p/Tim Atkin og 91p/WineEnthusiast. Men stadig lidt billigere end i Spanien. Den har altid fået fine ratings, selvom jeg som ægte vinsnob ikke købte den, da den havde en metaletiket. 2
      Vinen kan ligne reserva, men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. Den er ikke så godt et køb, men en stor vin, men egentlig nok er bedre om 3-4 år. 
      Monasterio er i princippet fra marken omkring det gamle kloster, som er hovedsæde for Baron de Ley. Bygningerne stammer tilbage til 1500-tallet, hvor en gammel borg nær Ebro floden blev overtaget af benediktiner ordenen. De ejede den til 1836, hvor alle kirkens ejendomme blev konfiskeret. Mange ejere  fulgte de næste 150 år, men gradvis gik ejendommen i forfald, indtil den blev overtaget af Ley. De har siden omdannet det hele til en mønsterejendom, som nok er meget stor, men leverer rigtig god vin, takket være vinmager Gonzalo Rodriguez. 
      Plus en masse penge, se her fadkælderen med plads til 30.000 små egefade, indviet i 2018! Her er bl.a. system, som kan omhælde 60 fade på bare én time!  

San Felice, Chianti Classico... 65,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni
Salling gruppen har lavet prisloft på mange varer. Det koster -nogle af pengene skal åbenbart hentes på denne vin, du kunne få sidst i april til 49! Vinen er dog stadig godt køb, da den er noget dyrere i andre lande. 
       Set i 2019/20. Nydelig fylde og pæn længde, og til hakkebøf, pasta og pizza.  Denne vin er slottets unge Chianti, beregnet til at nyde ung2019 fik både 6*/6 i Jyll.Posten samt 90p/Spectator -ret uhørt i denne prisklasse!  
      San Felice er en stor vingård i det sydlige Classico, som ejes af forsikringsgiganten Allianz siden 1980erne. En mangeårig favorit fra Salling gruppen, med rette. 

San Felice "Vigorello", Toscana... 129,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni 
Fås i både 2015 og 16, begge er i top. 2016 fik 94+p/Parker), mens 2015 fik 93p/Parker -ikke langt fra den flere gange dyrere Tignanello!
      Den første "supertoscaner" (1968). nogle år før Antinori's kostbare Tignanello. Et blend af cabernet, merlot og petit-verdot + den unikke lokale pugnitello. 20 måneder i små egefade + 1-2 år på flaske. Kender ikke år, men håber på Parker skriver om 2016:
       "94+p. depth, intensity and a profound level of dark fruit with blackberry, plum, spice, earth and campfire ash. Robust and softly textured, it has the length and power to pair with a juicy leg of lamb".
       Druen Pugnitello er italiensk for "lille næve", og druen var næsten uddød indtil San Felice genoplivede den i 1980erne. Vinen er fløjlsblød og kraftig -med Bordeaux-druerne bliver det til et flot blend, lækker og lang. Vinen kan leve i 12-15 år, men foretrækker den nu efter 5-7 år. 

San Felice il Grigio "Gran Selezione" Riserva... 129,- 

Chianti Classico, godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni 

En særlig udvalgt Riserva fra 3 af de bedste parceller på det store gods San Felice, lidt ”bredere” og dybere end den flotte normale ”Grigio” riserva. 40.000 fl. 2016 fik 96p/JamesSuckling, 92p/Parker og 2015 (93p/Parker). Måske er det 2017, som er meget flot.

Brunello Poggio Forte, Montalcino... 105,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni, normalt 199

Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.  
      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er fremragende køb til denne pris.

Piacentini Amarone, kr/fl v 2: 124,50 

2 fl: 249Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni
Piacentini er fra samme kælder som le Arche og i teorien en bedre vin. Le Arche er (normalt) budget-udgaven. Kun smagt 1 gang, men husker den som temmelig god, åben og rig, mere tør end mange amaroner. 

Gassier Bandol "Malautiers" rosé... 79,- 

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni
En rigtig god rosé med typisk laksefarve og diskret, men forfinet duft med lidt kompleksitet. Tør, ren -en rigtig god madvin (typisk salade nicoise, men prøv den også til en grillet laks). 
      Gassier er vinhus i Provence, tæt på Aix, men sælger også vin fra andre områder som Bandol. Huset ejes af AdVini, et alias for familien Jeanjean, som kendes fra Languedoc, men også ejer bl.a. Laroche og Champy i Bourgogne. 

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé... 119,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni, normalt 199

Til en tidlig sommerdag med eller uden asparges vil god hvid som disse to være perfekt. Set i 2020 (og måske 2021), alle i topform.

      Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Sancerre er ofte lidt dyrere, men der er lidt mere fylde i Fumé.  
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er ikke i top, men en helt anden klasse end f.eks. Calvet, som du normalt vil finde hos Salling-gruppen til kun et par kroner mindre. Normalprisen 199 er for høj. 

Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion ... 105,-

2019, godt KØB + ***** (5/5),  Føtex, indtil torsdag 9.juni 
En klassisk merlot med god fylde, frugt og mærkbare, men p.t. bløde tanniner. Den skal have fået 12 måneder i ny eg, men det er svært at smage. Nyd den nu for frugten, eller gem 3-4 år og nyd bouquet'en. Navnet er et mærke, som kan bruges til flere vine af sælgeren GCF (som jeg ellers ikke roser). Men vinen er tappet på vingården i Montagne af den dygtige hr Coudroy.  

Ironstone reserve zinfandel eller chardonnay... 79,- 

California, godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni 

Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 2016 zin fik 87p/WineEnthusiast, samme karakter som 2017 chardonnay. 
  

Ironstone er grundlagt 1948 og stadig 100% familieejet og drevet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke top) vin, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet 100.000 flasker, en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 
     Kautz kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada, dvs. meget varme dage og lune nætter), som er kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay. 

      Ironstone er flot sted at besøge, hvis du (igen) kan komme til California. Vi er tæt på Sacramento -de har imponerende kældre hugget ud i bjerget. Foto: gamle "Zin" vinstokke i Lodi.

Offley 20 år gammel Port... 199,-

Godt KØB + **** (4/5),  Føtex, indtil torsdag 9.juni
En rigtig god pris for 20-årig Port, men ikke helt i top (fik 91p/WineSpectator i 2018). Du vil stadig med mellemrum se tilbud på Offley Colheita 2004 (150 normalt, men ofte påtilbud til 120 -gå efter det).   
      Føtex tilbyder også Johnie Walker 12 år Black Label Whisky (149, 5* + godt køb). Burde naturligvis være bedste køb, men den eer for ofte på tilbud! Er pengene små, er JW Red Label (99, 4*) også ok.