Søg i 1200 opslag:

25/06/2022

Italiensk superstjerne har fransk præg...

Italienerne er et stolt folk, så det må være surt, at nogle af Itlaiens bedste vine har et kraftigt fransk præg. Det gælder naturligvis Barolo, men ikke mindst Bolgheri, som for mange er Italiens superstjerne! 

Antinori gjorde Sassicaia til en slags super-cabernet, som blev lavet 100% som Bordeaux. Siden er området omkring flækken Bolgheri (131 indbyggere) blevet et område, hvor alle laver vin af cabernet og merlot -ofte til meget høje priser. Der er i dag 1200 hektar, som nyder godt af et mildt, lunt klima nær Livorno og Middelhavet. Cypres alléen (foto) løber gennem de blide bakker omkring det gamle castello. 

      Bilka tilbyder den fine Bell'Aja Bolgheri, som er ugens vin hos kæden. Men den får hård konkurrence fra den hvide Macon Azé, som viser, hvorfor vi er mange, der mener, at chardonnay bør forbeholdes Bourgogne! Men Bilka har også andre gode køb... 

Bedste VÍN: Bell'Aja Bolgheri
Bedste KØB: Macon Azé ”la Burgondie” 
Godt KØB: Crémant Calvet Brut + rosé - Banrock Station chardonnay - Calvet Côtes de Provence rosé - Amarone Classico Righetti - Pebble sauvignon blanc - MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé - Wolf Blass Red Label rød/hvid/brus - Beefeater 40% Dry Gin

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 7.juli
Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000+ kr/fl). Salllings gode Turaia (på tilbud under 100 kr!) er steget i pris, men i dag er topkøbet fra det fine San Felice domænes vingård i Bolgheri. 
      Vingården er stadig lille (6 hektar) og vinstokkene unge (5-10 år), men de første årgange har fået pæn ros i guiderne (omkring 90p/100 tl 2017 og 18). En flot vin på druerne merlot og cabernet i en magtfuld, men blid udgave med fine nuancer i frugt og eftersmag. Kan formentlig gemmes mange år, men jeg vil nyde den nu.  


Macon Azé ”la Burgondie”... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 7.juli
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde. 
      Solgt til 59 i januar, så Putin har sat et lille præg. Men stadig en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chardonnay’er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet.

Crémant Calvet, Bordeaux, Brut og rosé... 59,- 

Godt KØB + ***** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7. juli 
Trods en let antipati for huset Calvet (som er irrelevant!) må jeg erkende, at du får meget for pengene i denne vin, og den lyserøde er endog rigtig god, mens den hvide er god, mens den halvsøde demi-sec er ok til en budding! 
      For nogle år siden hed vinen Bourgogne, i dag er vinen fra Bordeaux, og vinen er stadig uinspirerende.          
      Rosé er bedst, tør, ganske frugtig, hvid har nydeligt brus, pæn, noget neutral aroma, ganske frisk, men med i let umodne toner i næsen, kort eftersmag. Men etiketten er flot. 

Banrock Station chardonnay, kr/fl v 6:  28,17

Australia, 6 fl: 169, godt KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 7.juli

En drikbar hvid til 28 kr = bedste køb? Har måske smagt denne spotvare i Bilka (som nok stod på hylden i et par dage til 69 før den røg på udsalg), men husker den ikke! Kender reserve udgaven, hvor chard'en får lidt aroma fra veldelho. Skal du bruge billig vin i mængder, så prøv den. Den er nok middel fyldig, lidt buttet og plump uden friskhed. Formentlig tappet i England. 

Calvet, Côtes de Provence "Murmure" rosé... 59,-

2020/21, godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 7.juli

Årgang 2021 har forladt den klassiske Provence amfora flaske til fordel for (endnu) en designer flaske (så meget for genbrug). Men en god rosé, som er tør, rent smagende, endog med lille syre og positiv frugt.  Du vil på hylderne ofte stadig se 2020 på amfora flasken, men gå efter den yngre vin. 
      For mig bedre end de let sødlige designervine. Men navnet: Murmure -"mumlen"? Håber en læser kan hjælpe! 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 7.juli
Jeg er ikke amarone-tifosi, men finder Righettis vin uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til næsten hele produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 45,-

Reserva, rød pinot noir, cabernet-sauvignon, carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé "Early Harvest"
Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 7.juli
"De Vine" er rigtig god til prisen og kommer fra gode druer i nogle af Chiles bedre områder, typisk det havnære, kølige Leyda for hvid og det lune Colchagua for rødvin. Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Kun en lille del af vinen er lagret i eg (kun 10% af pinot'en!), og det er nok godt det samme! 
      Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god med frugt og fylde, som også de hvide, korrekt+ chard og en flot sauvignon fra det kølige Leyda. 

 

Patient Cottat "the Pebble" sauvignon blanc... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Føtex og Bilkaindtil torsdag 7.juli

Cotat -med ét T- er topnavn i Sancerre, modsat Cottat -med 2 x T. Vinen er heller ikke Sancerre. Men druen er samme, fine sauvignon, og vinen er tappet i Sancerre, af  Fournier, som leverer god Sancerre. Druerne koster dog kun en brøkdel af Sancerres, for de gror længere nede af floden Loire -uden for det dyre Sancerre. 

       Ganske god, tør, med rig aroma af melon og tropefrugt og sprød friskhed med blid syre.  
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er rigtig gode.

Wolf Blass Red Label, rød/hvid/brus... 39,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonBrus pinot noir-chardonnay, Australien
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7.juli
Alle er uskadelige vine, som jeg ikke gider drikke. Rød har krydret fylde -men er tør og har pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 
      Brus på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), som i disse inflationstider betyder ret sød -14,7 g/liter. Kun smagt én gang, nydelig duft, men mangler længde og friskhed. Ganske ok til en spritz med Aperol, Limoncello o.l. 

Zinfandel "Falco Alato", Puglia, kr/fl v 6: 41,50

6 fl. 249**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7.juli
Ikke så overdådig som nogle vine fra Rip'Amaronens hjemland, men rigtig god til denne pris, synes jeg, selvom Rydberg kun giver den 3* i Ekstrabladet. Men ok, en ligefrem vin med bær og krydderi, men ren og ikke kogt i smagen og behageligt tør.
Til samme pris Dr Pauly, riesling tør eller medium, rød pinot noir (6 fl. 249, 4* + godt KØB)
. Den uhyggeligt lave pris er forladt, men til 41,50 stadig et rigtig godt køb. 

Offley 10 årig tawny Port... 99,- 

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7. juli 
Har en svaghed for Offley, men har ikke smagt den 10-årige i mange år, men husker den som ok, lidt ungt smagende, frugtig, vellavet og til den lette side -omtrent som Sandeman 10, jeg smagte samtidig. En god pris for middelvin 

Beefeater 40% Dry Gin... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7. juli 
En gin skal holde minimum 40% alkohol -som Beefeater- og ikke de normale 37,5%  (Gordon's og andre). 
      Den er alt andet lige vaskeægte ginhistorie og et af de få mærker, som stadig destilleres i London (både Gordon og Tanqueray kommer trods London-navnet fra Skotland). Og Beefeater af blot 9 botanicals er den mest præmierede gin, som de sidste 5 år har fået mere end 40 præmier (og det er de gængse udgaver inkl. denne). 
      Skulle du en dag have komme til London (uden at risikere karantæne), så besøg destilleriet i Kennington London

      Bilka tilbyder også Zubrowka Bison Vodka (99, 3*, 37,5%), en skygge af den bisongræs vodka, jeg husker fra ungdommen. Desuden 2 sjove whiskies, Talisker "Skye" Single Malt (199, 4*), en blidere udgave af den normale fyldig klassiske Talisker samt Gentleman Jack Tannessee Whiskey (199, 4*), ikke min smag, men for mig bedre end den normale Jack Daniel. Måske lidt tørrere uden at være tør.