Søg i 1200 opslag:

07/06/2022

Den "grønne" vin er en herlig sommervin

Den "grønne" hvide vin fra Portugal er en sand sommerdrik. Let, aromatisk, sprød og frisk kan den være en perfekt ledsager til en frokostret eller blot et glas i utide. 

Vinho Verde gror i det nordlige Portugal ud mod Atlanterhavet, hvor der sjældent er særligt varmt, men til gengæld masser af vind og regn. Både vin og område er meget lig det fashionable Rías Baixas i Galicien nord for Lima floden i Spanien. Blot er priserne i reglen meget lavere.   

       Historisk var vinen rød, men selv de lokale holdt ikke af denne sure, ofte tynde vin, så i dag er 6 af 7 flasker hvid. Der laves godt 150 millioner flasker årligt, men forbavsende få kommer til Danmark -du ser mest Avaleda og Casal Garcia fra giganten Sogrape. 

      Ugens vin er fra Montinho, en privat ejendom, som importeres af Amka og sælges af Rema1000. Topkøb til 35 kr. 

Bedste KØB: Quinta do Montinho Vinho Verde - Cimarosa chardonnay-colombard
Godt KØB: Dezzani Monferrato + Piemonte -  Cimarosa chardonnay-colombard - Trapiche "oak cask" rød/hvid - Aliwen rød/hvid


Quinta do Montinho, Vinho Verde.... 35,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 11.juni

Portugals lette "grønne vin" er en perfekt hvid til en lys sommerdag, ikke mindst når den som denne vin er lavet på druen loureiro
      Forventer en lys, halvtør hvid med indbydende blomsteraroma og let, til middelfyldig vin, frisk og sprød, måske lille perlen, uden stor eftersmag. En herlig ledsager til en grøn salat eller en fisk med sauce.  

      Vinen kommer fra Montinho, en historisk 1700-tals ejendom lidt nord for smukke Braga, på grænsen til Peneda-Gerês nationalparken. Vingården har splinternye kældre fra 2020, som kan få den fulde frugt frem i druerne. 

Dezzani, Monferrato eller Piemonte... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 11.juni
Monferrato er et smukt bajkket område mellem Asti og Po floden, del af Piemonte ("Pied de Mont" på fransk. Vi er "ved foden af Bjerget", dvs Alperne, kendt for den stramme, aristokratiske Barolo.
      Begge vine er langt fra Barolo -noget blødere, kommercielle, end jeg er vant til. Vinene er domineret af barbera, dolcetto og bonarda druer, i Monferrato suppleret med lidt merlot.
     Monferrato bedst med lidt mere dybde, men begge er vine, der ikke afskrækker vindrikkeren -heller ikke, selvom du ikke kan lide Barolo.
      Dezzani er stort hus, som i dag ejes af Rocca, et meget stort hus i Puglia, som nok er mest kendt for sit samarbejde med danskeren Peter Vinding-Diers

N.B: Rema1000 har også tilbud på Corte Orsini Chianti Riserva (4*, 50,-) -begge meget sjovere end de andre tilbud, bl.a. den dansk-tappede Andrew's fra Australien. 

Cimarosa chardonnay-colombard... 30,-

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, indtil lørdag 18.juni (spotvare)
Vinen er (for mig) bedre end etiketten. Tør, ganske frisk, pæn frugt, middel fylde, lidt syre -god både med og uden vin. Og et rigtig godt køb! Tappet i Tyskland. 

      Lidl fejrer World Gin Day lørdag 11.juni med den fine Wild Burrow Irish Gin 40% (129, 5*) og Steambrew Gin 42% (99, 5*), samt Schwarzwald Pink Gin, 50cl (79, ej smagt). 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 45,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 10.juni
Prisen har fået et "Putin-nøk" op fra 33-40, men er stadig et godt køb. Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre. 

      Malbec, fyldig vin med sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. 2019 fik 91p/Descorchados -bedst for mig med Cabernet (5*) lidt mere krydret, 90p i Descorchados, en god (lokal) guide. 
      Chardonnay -er ikke favorit, men ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. 

Aliwen reserva, Chile, frit valg... 45,- 

**** (4/5), Netto, indtil fredag 10.juni   
Vælg mellem cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay og rosé

Også denne vin fra Undurraga har fået et nøk op i pris. Ligefremme vine med god frugt, afrundet smag med pæn friskhed. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Chardonnay har lille syre, er pæn og nydelig uden større dikkedarer. Rosé på cabernet og merlot er tør og ganske frugtig, men også et godt køb. 

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. 

      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, ejet af samme (baskiske) familie siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år blandt de vigtigste huse i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1350 hektar vin. Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto).