Søg i 1200 opslag:

13/06/2022

Bedste køb i studenterbobler!

Det første kuld af studenter efter Corona-årene er på vej, og det skal fejres! Både crémant, prosecco og pink og rødt brus skal få de unge til at glemme 3 år med afstand og lukkede skoler! 

Rema1000 har en Crémant de Bourgogne til utrolig lav pris, mens Netto byder ind med en meget flot Prosecco Gilloria på en flaske, der ligner en million! 

      De unge har også lært at drikke pink, og her er LYV den rette den dag, eksamen er overstået. Set i Netto, mens Fakta byder ind med den fine Indomita, hvor den hvide sauvignon er sprød og lækker. 

Bedste KØB: Crémant de Bourgogne "Comte de Tarville" - Indomita Gran Reserva rød/hvid - 
Peter Bott rød/hvid - Montgras "Quatro" rød/hvid - Faustino I Gran Reserva
Godt KØB: Prosecco Pasqua hvid/rosé - Araldica Spumante rød/hvid/rosé - Gilloria Prosecco Brut - 
Crémant Calvet Brut + rosé - LYV rosé/hvid - Fresca Moscato frizzante rosé/hvid - Noble House Riesling - le Arche Ripasso - Tanunda "Triathlon" rød - Las Nubes "Manakel" Priorat

Crémant de Bourgogne... 50,- 

Brut eller rosé, Comte de Tarville, bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 18.juni

Hvid Bourgogne er (meget) dyrere end Alsace og Bordeaux. Derfor burde crémant fra Bourgogne også være meget dyrere (måske endda tæt på Champagne i pris såvel som geografi). Så hvorfor er denne så billig? Især når den faktisk er helt ok (smagt 3 gange). Firmaet ligger i Chagny nær Santenay i Bourgogne. 

      5* i Vinbladet dec.2021 med ordene: "Delikat duft af ristet brød og æble med en let grøn tone. Ganske kompleks smagspalet med citrus, æble og abrikos med diskret autolysepræg og en god syre. En vellavet crémant de bourgogne, der ligger ret tæt på en ægte champagne."

Prosecco Pasqua hvid/rosé... 50,- 

Extra Dry, Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 18.juni

Pasqua er stort familiefirma ved Valpolicella, som leverer ok middelvine. Deres Prosecco er slet ikke tosset og godt køb, pæn duft (æbler, melon) og lidt syre. Den lyserøde er ikke smagt. 

Araldica Spumante rød/hvid/rosé... 50,- 

Hvid sød Asti, rosé Moscato og rød Brachetto d'Acqui, Italien

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 18.juni
Jeg har en svaghed for de søde bobler fra Piemonte! Araldica kommer fra stort kooperativ og er gode til prisen. Brachetto er en lokal drue, som ikke giver meget farve. Flasken herover er rød, ikke rosé, men vinen har fint brus og en positiv bæraroma med masser af søde bær i eftersmagen. Den hvide Asti er lige så god. Begge er gode til glas i utide -altså ét glas. I længden kan sødmen virke trættende. 

Gilloria Prosecco Brut... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto (spotvare)
Ligner nærmest et smykke, denne flaske (fås også under navnet Diamante!). Den beviser endnu en gang, at brus er noget af det mest mondæne, du kan drikke i dag! Kommer fra privat ejendom ved Treviso nord for Venedig. 
      Vinen er dog en god, enkel prosecco uden dikkedarer, men noget tørrere end de fleste -Brut (trods 10 g/l restsødme)- men let, meget frisk, fin duft af æbler og honningmelon, god syre. Vinen skal nydes ung. 

      Netto tilbyder også få le Arche Prosecco hvid og rosé (40, godt KØB + 4*), lidt mere sødme, men mere end ok til en spritz (og kan også nydes alene). 

 

Crémant Calvet, Bordeaux, Brut og rosé... 60,-
Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 17.juni 
Vinen kommer fra samme kælder som Alexis Lichine, også i Netto. Mon ikke vinene ligner hinanden? Om ikke andet så er Calvet's etiket flottere, synes jeg. 
         Rosé er bedst, tør, ganske frugtig, hvid har nydeligt brus, pæn, noget neutral aroma, ganske frisk, men med i let umodne toner i næsen, kort eftersmag

Fresca Moscato frizzante rosé/hvid... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, fast pris 

Frizzante, perlende, ikke fuldt brus. Ikke smagt, men du går ikke fejl af moscatoens rige bæraroma og sødme, som knap holdes i skak af lidt brus. Lav alkohol (5%) lige som Asti, men ikke så forfinet. Slet ikke så italiensk som navnet antyder -for denne er fra Spanien, hvor der også er en masse moscato, især omkring det lune València. 

Indomita, Gran Reserva rød/hvid... 39,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, sauvignon blanc, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Fakta, indtil onsdag 15.juni
Cabernet fra lune Maipo med rund fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god.
Den røde pinot og den hvide sauvignon kræver "Cool Climate", og det får de i Casablanca nær det kolde Stillehav. Chardonnay var flot sidste år, men pinot '19 var ret lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag.

Foto: selveste Rihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med netop de vine? Gode er de, men hendes besøg har måske også noget at gøre med, at huset sælger en masse vin -lager til 36 millioner flasker! Huset er ret nyt (2006) og ejes af Bethia.

 

Peter Bott rød/hvid... 39,-

Tør Riesling, Chardonnay, Pinot Gris og rød Pinot Noir, landvin, Tyskland
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 18.juni
Peter Bott og Peter & Peter: Er du forvirret? 
      Peter Bott er rød og hvid landvin fra Rhinen, men kommer fra det store Einig-Zenzen ved Cochem (tapper 60.000 fl/time). 
      Kun smagt riesling, som var korrekt, tør, med pæn duft og lidt syre, meget god til prisen. En læser har smagt den røde pinot, som ikke gjorde stort indtryk -men pænt udstyr! Både chardonnay og pinot gris bør også være mere end acceptable. Så du får meget vin til 39! N.B: Kan også fås hos Nemlig.com. Pris 70 (dog 45, hvis du køber 6). 
      Og så er der Peter & Peter, en god hvid riesling -den er fra selve Mosel og tappet af ZGF i Zell lidt længere oppe ad Mosel floden. Den er oftest lidt dyrere, men også bedre. 

l'Ostal Cazes rosé, Magnum 139,- 

**** (4/5),  Rema1000 , indtil lørdag 18.juni - 150cl
Lys, let og tør rosé med pæn syre og diskret, men fin aroma, som er bedre til mad end mange mondæne pink  vine. Perfekt til en nicoise eller endog et dansk frokostbord. 
      For 20 år siden købte Jean-Michel Cazes (Lynch-Bages 5.Cru) l'Ostal i Livinière i hjertet af Minervois. Her er 60 hektar vin, som mest bruges til gode rødvine, mens denne rosé laves af både druer fra domænet og druer fra andre kølige områder i Sydfrankrig. I dag ledes vingården af sønnen Jean-Charles Cazes, født 1974 (foto). 

      Familien Cazes er en af de historiske familier i Médoc. De har boet i Pauillac siden 1875, hvor Jean-Charles Cazes var bager, før han overtog Lynch-Bages i 1939. Sønnen André udvidede vingården drastisk, før han overdrog ledelsen til Jean-Michel Cazes, der i 1973 vendte tilbage til Pauillac med sin Mozambique-fødte hustru Thereza. Alle deltager i ledelsen af firmaet, der foruden Lynch-Bages omfatter bl.a. Haut-Batailley, 5.Cru Pauillac, Ormes de Pez (St.Estèphe) og Sénéchaux i Chateauneuf du Pape.

Rema1000 tilbyder også Freixenet Prosecco (Magnum 139). En flot flaske, men lidt forvirrende. Er Freixenet ikke en cava fra Spanien? Ja, men huset ejes i dag (50,7%) af tyske Henkell (som igen er ejet af buddingekongen Dr Oetker, et multinationalt selskab med omsætning på 15 mia kr). Prosecco'en laves måske af datterselskabet Mionetto.  


Montgras "Quatro", rød/hvid... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto (spotvare). 
Både rød og hvid er mix af 4 druer (heraf navnetRødvin på cabernet sauvignon, syrah, carménère og malbec, dvs. 3 druer fra Bordeaux + Rhône's syrah. Skal være lagret i små egefade et lille år. Men vinen smager godt, mørk, kraftig, blød, med lille snert af grønt i næsen, men helt ok med mad. 2019 fik 89p/100 i Spectator, meget flot for vin til så lav pris. 
Den hvide er for mig endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad.

LYV rosé/hvid, Sydfrankrig... 60,-

2 fl: 120godt KØB + **** (4/5), Netto (spotvare). 

LYV bar før navnet GEM og har været solgt til op mod 100 kr. God rosé til god pris -og flot med sin smukke, facetterede flaske (med designpris) og glasprop! En nydelig rosé med åben frugt og blød smag med lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Tappet på en smuk flaske, som for et par år siden vandt en designpris. Vinen laves af Iain Munson for Jeanjean. Her kort video, hvor han fortæller om vinen. 

Dr Pauly Bergweiler "Noble House", Riesling  39,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto (spotvare)


En herlig vin med ren aroma og let til middel fylde og fin syre afbalanceret af diskret sødme -en herlig vin til glas i utide eller måske en salat. Jeg foretrækker den tørre riesling, men denne er også glimrende, og sødmen passer godt til syren. 

Balthasar Ress Hattenheim Riesling... 89,-

**** (4/5), Netto (spotvare). En velkendt vingård i Hattenheim i Rheingau, som er blevet god de senere år. Prisen skulle oprindelig have været 179 (!), men 89 er ikke en superpris -sammenlignet med de August Kesseler vine, som Rema1000 har tilbudt (ses stadig af og til). Ress er mere traditionel i stilen, og denne "Ortswein" fra Hattenheim er sødlig, men med fin riesling aroma, og god længde. 

le Arche Ripasso Valpolicella... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto (spotvare)

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, så den ikke generer.  

Tanunda "Triathlon", frit valg... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto (spotvare), Australia
Triathlon" er lidt dyrere, men også bedre end basisvinen fra Tanunda. Den historiske vingård ligger i Barossa, men henter i dag god del af vinen uden for denne berømte region. Vinene er blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon) og druerne er bedre. Tappet i England. 

      Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 

      Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
      Fås også som Rosé (grenache + lidt shiraz) og chardonnay, begge uden større interesse (3-4*). 
Netto tilbyder også Moulin 

Castaño "Hecula", Organic Yecla... 35,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 17.juni 

Fås i Bilka til 29,83 (v 6 fl). Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 5* i Gastro sept 2021.

Las Nubes "Manakel" Priorat... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto (spotvare) -ej smagt, men det lyder lovende. Familien Nubes startede som kvægavlere i Uruguay, men ejer nu vinhuset Mounier. I 2016 åbnede de en vingård i Priorat. Skal være kraftig og frugtig. Værd at smage en Priorat "Uruguay style"!  

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

2009/10,  Bedste KØB + ***** (5/5)Netto, indtil fredag 17.juni 

Vinen er ofte på tilbud, men altid værd at smage -dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end de brunello'er og amaroner, du af og til kan få til samme pris! Vinen koster 18€ i Spanien (135 kr). Årgangen har det seneste år været 2009 (93p/WineEnthusiast), men som ikke 2010 er på vej, med 93p/Guía Peñin og 91p/WineSpectator.   
      Netto tilbyder også Faustino V rosé og hvid (50, 4*), gode køb, men du kan finde bedre vin til prisen.

Moulin de Gassac syrah... 60,-

**** (4/5), Netto, (fast sortiment) 

Denne vin sælges til Netto (dvs Salling) af Løgismose, som henter den hos Daumas Gassac (som igen henter druerne hos naboer). Et par led for meget! 60 kr er korrekt pris, men bestemt ikke lav. 

      Hvorfor henter Netto den ikke selv? Men god vin -mørk, indbydende frugt med lidt urt; middel til stor fylde, ret fed, kraftig, pæn eftersmag.