Søg i 1200 opslag:

09/06/2022

Han revolutionerede Rhone

For små 20 år siden var jeg til smagning på vingård i Chateauneuf. Så spurgte min vært: "Vil du ikke vente lidt længere? Vi får besøg af manden, der har ændret vores vin". "Hvem?", spurgte jeg dumt. 

Så mødte jeg Philippe Cambie, manden, der mere eller mindre ene mand fik anbragt det sydlige Rhone på alle vinelskeres læber. Han levede stærkt og døde ung, lige før julen 2021 én måned før han fyldte 60. Han var en gigant i enhver henseende -188 cm høj og nogenlunde det samme i omkreds. 

    Han blev født 1962 i Pézenas i Languedoc. Han læste til ønolog i Montpellier og spillede rugby (Frankrigs nationalsport!) samtidig. Som 24-årig kom han til Chateauneuf du Pape -og det ophold ændrede hans liv.         
      Mens andre i Rhône som Guigal og Chapoutier sværgede til syrah, og andre eksperimenterede med cabernet og merlot (!), var han totalt faldet for druen grenache, som "en dag vil få sin plads ved siden af de store", mente han -mens vi andre rystede på hovedet over de stærke, men triste og lyse grenache-vine!     

      Men han fik ret og nåede før sin død at blive udråbt som både "Verdens bedste vinmager" og "Rhone's Michel Rolland". Du kan naturligvis ære ham for de vingårde, han gjorde til stjerner. Men langt vigtigere er det, at med ham blev den almindelige billige Rhone til god vin.  

      I dag kan du næppe finde en Rhone som dem, jeg smagte i 1980erne. I dag kan jeg knap nok fatte, at ikke så få Rhone vine dengang holdt blot 11% alkohol, hvor 13-14% er reglen i dag (og nødvendigt for at få modne druer). Så stor har hans indflydelse været.

      Han gav råd til stort set alle vigtige ejendomme. Skær ned på udbyttet, gør gæringen længere, kontroller temperaturen og gå over til økologi. Alt det med eg var mindre vigtigt!  

      Meny sælger l'Hérédita Rhone med gode råd fra Cambie (værd at købe, når den er på tilbud). Vinen er fra kooperativet Princes, som med ny vinmager er begyndt at levere god vin, hvad Ju Ventoux og Vaucroze Rhone vidner om. 

      Meny tilbyder også to andre gode vinhuse -og en god pris på både Dr L riesling og Cono Sur's fine Seleccion Especial
     Nederst et par vine fra Føtex, der tager sig en lille slapper efter sommervinfestival. 

Bedste KØB: Olivier & Lafont Rhone - Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid - Dr L Riesling Mosel - Glenlivet 12 år

Godt KØB: Ju Ventoux - Vaucroze Rhone - Allram grüner veltliner+ riesling - FøtexChâteau Tanunda rød/hvid - Masi Campo Fiorin rød/hvid

Olivier & Lafont, Cotes du Rhone... 59,95

rød eller hvid, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 16.juni

Rød grenache (75%) med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smage egefri, og eg vil også være synd! 
       Hvid på viognier med en smule andre druetyper -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er disse to vine rigtig gode køb!
      Vinene kan matche gode domæne vine, selvom (Baptiste) Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er vinmagere, som kører rundt i Rhône og laver vin for andre. 

      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet denne vin -en almindelig Rhone- og hans Lirac bedre køb og ikke så langt i kvalitet fra de langt dyrere Gigondas og Châteauneuf.


Ju, Ventoux, kr/fl v 2: 62,50

2 fl: 125, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 16.juni

Det vindomsuste Mont Ventoux kan ses i hele Rhone-dalen og er kendt som et af de værste bjerge i "Tour de France". Ventoux har hidtil været de andre Rhone-vines fattige kusine med en letbenet lys vin uden større interesse. 
      Det er ved at ændre sig, som denne vin viser -en middelkraftig vin med ren, præcis aroma med lige tilpas krydderi, en fast, men rund smag af middel længde. Også fra Princes, og jeg vil foretrække Vaucroze herunder. 

Vaucroze, Cotes du Rhone, kr/fl v 3 fl: 66,67 

3 fl. 200, 2019, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 16.juni

Endnu en af de gode vine fra kooperativet Cellier des Princes, som leverer mange af Meny's Rhone vine. Også denne er god -meget frugtig og let krydret, kraftig, men pæn dybde, hvor 90% grenache får lidt friskhed fra 10% carignan. Vingården har været ejet af familien Choveton siden 1960 og ligger i Sorgues lige uden for Chateauneuf. 

Til samme pris også Pinot Grigio "Corte Giara" (3 fl. 200, 3-4*), som laves af Allegrini af indkøb vin og druer fra Venezie (hele Nordøstitalien). 

Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid... 59,95

rød Syrah og Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 16.juni

"Especial" er fra områder i Chile, som Cono Sur mener er bedst til hver enkelt druetype. Cono Sur er den 3. største eksportør af vin fra Chile, del af Concha y Toro (nr 1). 

Pinot noir  -Cono Sur leverer mere pinot noir end anden rød (og mere sauvignon end chardonnay). Fra San Antonio nær Stillehavet med ganske køligt klima. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god!  
Syrah -Limari er faktisk ørken, hvor der knap er væde nok til kaktus! Men det tørre, kølige område har nu vin. Lagret 11 måneder i eg. Middel dyb farve, udpræget rød frugt i næsen, middel fylde, lidt urtet, men afrundet og lang. Ikke helt i top, synes jeg -måske er vinstokkene stadig for unge? 
Chardonnay -fra det kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. 
Riesling -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 

Le Ragose, Ripasso Valpolicella... kr/fl v.3: 86,33

3 fl: 259, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 16.juni
En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Parker's Monica Larner gav 2015 90+p/100.


      Meny tilbyder også Crémant d'Alsace Joseph Hubster (69,95, 3-4*). Hubster finder du ikke i guiderne. Men ud fra etiketten mistænker jeg huset "A.M." i Marlenheim for at være et alias for Arthur Metz, del af GCF-giganten. Dvs. en ret frisk, men uprætentiøss brus uden større karakter. 

Dr L Riesling Mosel, kr/fl v 2: 50,-

2 fl: 100,  bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 16.juni

Den almindelige Dr L er flot -sprød, frisk, rig aroma, let, med lille sødme til at balancere syren. Kender ikke årgang, men vinen er altid god. 2019 fik 88p/Spectator og 89p/WInEnthusiast. 

Ernie Loosen var en rebel, da han i 1980erne overtog den fædrene vingård i Bernkastel. Han skar bl.a. ned på udbyttet for at få bedre vin, hvad der fik naboerne til at slå 7 kors for sig. Men han fik ret -et lavere udbytte betød mere sunde vinstokke og bedre vin -hans metoder er i dag standard. 

      Han var også pioner for en mere daglig Mosel til at supplere de små mængder fra egen vingård. Dengang var tæt på halvdelen af al Mosel lavet af den (endnu mere) produktive drue Müller-Thurgau, men han ville kun have riesling. 
      Druer og vin blev købt ind til vinen, der fik navnet "Dr L" -siden fulgte andre efter, bl.a. Dr Pauly, Molitor osv. Dr L blev populær og af denne vin alene sælges pænt over 1 million fl/år, mange gange salget fra Loosens egen vingård. Og det er kun i USA!
      Dr L fås i flere udgaver og har fået en storebror Blauschiefer, som er tæt på vinene fra Loosen's eget domæne, som har nogle af de bedste skråninger i Mittelmosel. 

Allram grüner veltliner eller riesling...75,-

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 16.juni
Prisen er steget med 25% siden sidst, men er stadig godt køb til 75 (og 60 kr var for lav pris). 

      Den grønne veltliner er for mig bedst, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. Riesling er nok lidt strammere, men mon ikke den kommer -og med tiden bliver lige så god, måske endda bedre?   

    Allram er en privat vingård i den hyggelige by Strass, der ligger i Kamptal, det store område lidt nord for Kremstal. Her ved floden Kamp er vi pænt langt fra Donau, så klimaet er lidt køligere, så den sent modnende riesling har det svært, men det er ægte veltlinerland!        

      Foto: Vingården blev overtaget af Michaela Allram-Haas i 1992, og sønnerne Erich og Lorenz (foto) står for vinen i dag, mens datteren Magdalena er den kreative kraft. 

Glenlivet 12 år Single Malt Whisky... 179,95
40% Speyside, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 16.juni

Det første -legale- destilleri og som sådan den mest berømte (men nok ikke bedste) Single Malt. "Double Oak" (lagret i 2 typer eg, 6 år i hvert fad) giver en blid all-rounder med let sødme. Også topkøb -den 3 år ældre Glenlivet 15 koster 514!  
      Nyere ratings 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav den dyrere Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og den superbe Glenfarclas 12 år 4 -så meget for brugerstyrede guides! 

Château Tanunda rød/hvid... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 16.juni
En meget poleret vin, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Men vellavet og god til prisen. En australsk basisvin, som ikke ha 
r andet end navnet til fælles med den hyggelige kælder i Barossa. Formentlig hentet i de varme, salte jorde omkring Murray floden. 

Masi "Campo Fiorin" rød/hvid/rosé... 65,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 16.juni 

Masi sælger Campo Fiorin ("Blomstermarken") som "superveneto", men vinen må nøjes med at være uforskammet kommerciel på den gode måde. Prisen har fået et Putin-nøk, men er stadig rimelig: WineSearcher har global snitpris på 107.
      Ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge, middel fylde, indbydende duft af mørke kirsebær og lidt krydderi over lidt mineralsk friskhed, pænt lang smag, tør, afrundet -egentlig god til næsten al mad, men også behagelig alene, takket være 13% alkohol (ikke meget for vin i dag). 
      2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider (som er tættere på 85-87p). Rosa Masi er frugtig, tør og ren. Laves på den fine drue refosco.