Søg i 1200 opslag:

16/06/2022

Lækker hvid og mondæn pink i Irma

Ugens bedste køb i Irma er argentinske Don David. og det er ikke første gang. Og ugens bedste vin er italienske Ser Lapo Riserva. Og det er heller ikke første gang. 

Irma kan sine klassikere, så Don David er meget mere end et godt køb. Både malbec og cabernet har kvalitet -og med torrontès har du en anderledes og spændende hvidvin. Mens Ser Lapo er en frygtindgydende flot vin til 119. 
      De andre kæder synes at være i varmeskjul, så jeg er glad for, at Irma holder fanen højt.
      De har flere sjove vine som den hvide arneis fra Barolo-egnen og  den østrigske lyserøde Orange veltliner. Den er sjov, men foretrækker nu pink klassiker som St.Martin fra Provence, både nr 1 og nr 2! Og så er der en god hvid Bourgogne i en tid, hvor vinene fra denne mondæne region er på vej mod Himlen. 

Godt KØB: Era Grüner Veltliner - Cava Vallformosa Brut "Origen" - Pouilly-Fumé "Château la Roche" - Sarotto Arneis "Runchneuv" Langhe - Solais Rosé - A Telleira "Parcelas" Ribeiro - Barolo Riserva 2014 "Pezzole"

6 fl: 199godt KØB + *** (3/5), Irma eller coop.dk, indtil lørdag 18.juni
Bestemt ikke et fund til prisen, men hvor meget kan du forlange til 33? Vinen er østrigsk, men tappet i Tyskland af Peter Mertes i Bernkastel, måske Tysklands største vinhus. 
     Mangler veltliner'ens peber'agtige psrøde rige aroma, men ganske ok tør hvid med ren smag og vis friskhed. Men selv en jævn østriger er ikke ringe! Fås også som rosé, ikke smagt, men næppe i top. 

Don David Reserve, Argentina, rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay, Calchaqui, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dkindtil onsdag 22.juni

Imponerende vine til prisen -og både røde og hvide er perfekte til en lun sommeraften foran grill'en. 

      Malbec -har en meget dyb farve og overdådig bær frugt, som går igen i en smag med meget dybde til denne lave pris. Både 2019 og 20 fik 89p/Tim Atkin og 2020 91p/Decanter Award (som dog er gavmild). 

Cabernet -for mig knap så interessant, meget intens, lidt mere krydret, god fylde. Også en favorit blandt kritikerne, også 89p/Tim Atkin til både 2019 og 20. 
Torrontès 
-på Argentinas hvide signatur-drue -en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lidt i stil med gewurztraminer. Nydes ung. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. 2020 fik 91p/Tim Atkin og 90p/Descorchados. 
Chardonnay er mere diskret, men flot, også 91p/Tim Atkin til 2020.

       I Calchaqui mødes Argentina med Bolivia, Chile og Paraguay. Vinen gror i skyerne i Andesbjergene, tæt på  1800 meters højde, dvs tynd luft, kolde nætter og varme dage. Men meget tørt (120 mm nedbør i et vådt (!) år modsat de 800-900 i Danmark. 

      Cafayate er en malerisk turistby, og her ligger en halv snes vinhuse -bl.a. Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt.
      Esteco (foto) er et gammelt vinhus, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. Huset leverer rigtig flotte vine, som har sat Cafayate på landkortet! 

Cava Vallformosa, Brut "Origen", kr/fl v 2: 49,50

2 fl 99, godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dkindtionsdag 22.juni

Nydeligt studenterbrus! Brut med nydeligt brus, pæn ren aroma, frisk og ren, rimeligt tør (også Semi-Seco og Rosado, ej smagt). Brut fik 88p/Guía Peñin 2021, lidt gavmildt, synes jeg.  

      Cava (udtal: gá-va, ikke kahva!) fra  familien Domenechet af de større familieejede huse. På etiket står bogstaverne VFMS står for VallForMoSa. 
      Huset er et af de store, dog markant mindre end giganterne Freixenet og Codorniu. Denne basis-cava er ganske god, da en pæn del af druerne er fra egne 400 hektar, mens resten (det meste!) købes ind som most, ikke færdig vin. "Origin" er en reserva, lagret 2 år. Mange druer hentes nok i varmere områder uden for Katalonien, ganske legalt.
Skulle du komme til Barcelona, er Penedés et besøg værd. Omtrent midtvejs langs motorvejen mod Tarragona ligger Vilobí, hvor Vallformosa blev grundlagt 1865. De gamle kældre er museum, men et besøg (gratis alle ugens dage 10-12) omfatter ofte også de nye kældre. Huset laver mange varianter, bl.a. Gran Baron, der ses i Brugsen. 

Sarotto Arneis "Runchneuv", Langhe... kr/fl v.2: 64,50

2 fl: 129, godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 22.juni

I generationer var arneis druen en logisk del af Barolo, som i små mængder gav lidt blødhed og elegance til den tanniske nebbiolo. Men da loven krævede 100% nebbiolo i Barolo, uddøde arneis næsten. Men nogle vinstokke overlevede, og i dag hardruen indtaget sin rette plads som den store hvide fra Barolo og omegn.  
      Druen har en rig, ren aroma og en sprød, frisk, ret let  smag. Hvidvin fra Italien er ofte en trist omgang ligegyldige neutrale vine. Men druen arneis er anderledes. 

Pouilly-Fumé "Château la Roche"...  119,-

Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 22.juni

Smagt i 2019, som har mistet ungdommens sprøde friskhed, men fået en indbydende rig bouquet og en middelfyldig, pænt lang smag med god stil. En god vin til både stenbider og en salat. 
 Håber dog, Irma har fået en yngre vin, gerne 2021. 

Pouilly-Fuissé Domaine Gonon "Vieille Vigne"... 149,-

2019Bedste KØB + ***** (5/5)  Irma og coop.dk, indtil onsdag 22.juni

Et svært, men sjovt navn og en af de mest kendte chardonnays fra Bourgogne, som kan matche meget Meursault, men til anderledes rimelig pris. Gr små årgange og næsten ingen 2021 stiger priserne voldsomt, og det gør denne til et godt køb. 
      En god Fuissé er sprød og frisk, men ganske fyldig, med ren, neutral aroma og god lang smag, ofte med lidt hyld og kvæde. Denne skal have et lille år i små fade. Tror mere på Rully herunder... 
      Foto herover: Pouilly-Fuissé laves omkring den fantastiske klippe, Solutré, som folk i stenalderen jagede mammutter op til toppen af -og udover. Ved foden er fundet rester af tusindvis af dyr. 

Masser af PINK (og Orange)! 

Exhib, Cap d'Agde rosé, kr/fl v 6: 54,83

6 fl: 329Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dkindtil onsdag 22.juni

Nogle skyr flashy udstyr som her, men ikke mig! Smagt i efteråret: Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med fine syrer under. Nydelig vin til salaten eller en grillet laks. 
      Jeg synes det er en ekstremt charmerende navn, etiket og flaske -og passende for en vin fra netop Cap d'Agde, som har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. 
      Bag vinen står nok en smart designer og smart marketing (kvinderne køber vinen, så lad os lave en vin, der appellerer til dem!). Cap d'Agde by er lille og ikke særligt flashy, men her er 3 gode strande og et meget livligt natteliv. Den lille by ligger ved Middelhavet tæt på smukke Sête lige præcis der, hvor den lange smalle landtange langs indsøen Thau slutter. Tæt på ligger også Canal du Midi, som forbinder Atlanterhav og Middelhavet. Vinen laves formentlig af et kooperativ, og vinen laves af druer som cinsault, grenache og den lidt sjældnere terret.

       Til samme pris rød Ricarico Prestige (6 fl. 329), kun smagt én gang uden større indtryk. En Puglia på primitivo og negroamaro, 4* hos Rydberg i 2020, der noterer tørhed og kirsebær i næsen. 

Solais Rosé, Sydfrankrig, kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 22.juni

Den nye 2021 er i dag bedre ned 2020. Fra Roussillon. 2019 fik pæne noter af SmagpåVin (generelt pålidelig). Jesper Bo Bendtsen skriver : "Meget let og lys med sart rosa skær. Dufter af udenlandske jordbær, grøn melon og en smule blegselleri. Lidt mere skub i smagen, selv om vi bestemt er i det mere afdæmpede. Tør med fin let syre, let fylde og smagsintensitet. En fin og veloplagt rosé til terrassen på en lun forårsaften". 

Saint-Martin, Provence Cru Classé... 99,-

2020/21, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 22.juni

Andre presser sig på, men maleriske Provence leverer stadig det meste rosé i Frankrig.
Saint-Martin er Cru Classé (en liste over gode vingårde i 1955) og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!  
      Ægte "saumon", meget lys laksefarvet- og det elsker jeg! Fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften. Vin på én gang med lethed og smag foruden en overdådig rig frugt.
      Foto: Datter Emilie Perenanda. Slottet virker også som et lille hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles. 

Saint-Martin "nr 2", Provence, kr/fl v 2: 74,50

2020/21, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 22.juni. Tæt på storebror herunder og dermed et rigtig godt køb. Måske en smule blødere og ikke helt så forfinet i aroma. Men stadig en perfekt ledsager til en paëlla eller salade nicoise for ikke at nævne et ostebord! 

Grüner Veltliner "Orange", kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, Winzer Krems, Østrig

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 22.juni

For få år siden var orange vin (hvid vin, hvor skallerne gærer med og giver en svag rosa farve) en kuriositet. Nu ses de overalt -og denne er heller ikke den første i Irma! Denne har potentialet til at blive en rigtig sommerbasker! 
      Vinen laves af det store Winzer Krems kooperativ på veltliner fra områder uden for Krems. De hvide druer udblødes med skallerne og gærer 18 dage for at få den rosa (orange) farve. 
      Ej smagt, men oplyses som tør, duft af æbler og urter, blød og rund. Hmmm! Tror faktisk, den er mere mineralsk og urtet og med fine syrer.  

 Mas Neuf Rosé "Sage & Sauvage"... kr/fl v 6: 74,50

2 fl. 149, øko, **** (4/5), Irma, og Mad.Coop, indtil onsdag 22.juni
"Sage" betyder klog på fransk og salvie på engelsk -og vinen har en "sauvage" karakter, som gør den egnet til krydrede retter! Ej smagt, men kan se, at SmagpåVin gav 5* til 2018 med ordene: "Aroma af røde bær, melon og en smule floralt. Frisk og let frugtig i smagen – igen de røde bær, melon, men også med citron og en smule ananas. Tør med fin frisk syre og en dejlig, ren og behagelig". 
      Mas Neuf er en vingård ejet af Jeanjean, som ligger i Costières de Nîmes på bakke over Camargue'n, men vinen sælges kun som landvin, måske pga de "fremmede" druer, der bruges: sorte druer som grenache + carignan og hvide druer som colombard og muscat, som er presset sammen. 
 

Fusionelle, Ventoux... kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, **** (4/5)Irma eller coop.dk, indtil onsdag 22.juni

Ej smagt. Ventoux ligger på de lave skråninger til det ikoniske Ventoux bjerg, det højeste bjerg i Rhône dalen. Her har altid været god rosé, der i reglen bliver lavet af lokale kooperativer. Etiket og udstyr har ofte været gyseligt. Men et marketingfirma som AdVini ved, at kvinder køber de fleste vine -og designer vine med moderne, ret flashy udstyr! Vinen er sikkert en ok pink madvin, måske lavet af kooperativ. 

      Samme AdVini (ejet af familien Jeanjean,  ejer også Mas Neuf  (og Champy og Laroche i Bourgogne). 

Saint Martin "Âme" Cru Classé... 99,-
Provence, ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april
Ikke smagt. Uden årgang. Her er 2 årgange blandet for at gøre vinen mere kompleks. Kan meget vel være bedre end de andre. 
Saint Martin "Eternelle", Cru Classé... 129,- 
Provence, **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 22.juni
Eternel -for evigt- lyder næsten som parfume, og flasken ligner også! En parfume-flaske med rosé? Ikke smagt, men beskrives af Irma som  "parfumeret ... et blomsterflor af jasmin, iris og lavendel". 

***? (3/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 22.juni
Vinen kaldes "Cuvée Excellence", ej smagt og derfor måske bedre end min rating. Prisen er lidt høj, synes jeg. Varois er den grimme ælling klemt mellem stjernerne Aix og selve Côtes de Provence og derfor normalt mindre dyr.  Men det må komme an på en smagsprøve (venter i spænding, men forgæves), men klimaet i Varois' højland er i ofte lidt køligere, så potentialet er der til kvalitet. 

A Telleira "Parcelas", Ribeiro... v. 2 fl. 74,50

fl 149, Galicien, godt KØB + ***** (5/5),  Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 22.juni

Har desværre ikke smagt denne lækre galliske hvidvin, som år efter år får 91p af ansete Guía Peñin. Meget rig aroma, citrus, urter, fyldig, næsten fed, men frisk, med fine syrer og god længde.
      Telleira ligger ved Miño floden nær Ourense stik øst for havnebyen Vigo i Galicien, det kølige, våde nordvestlige Spanien, som i dag leverer hvidvin, som kan matche meget fra Nordeuropa. Vinen er cuvée på de lokale treixadura og godello fra 3 parceller. 

En klassisk Chianti i top

Mazzei "Ser Lapo", Chianti Classico ... 119,-

2018 Riserva, Italien

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma eller coop.dkindtionsdag 22.juni

Markis Mazzei har i over 100 år leveret stor vin i Toscana, ikke mindst "Ser Lapo", en flot Classico Riserva. Vinen kommer fra det smukke Castello Fonterutoli, ejet i næsten 600 år af familien Mazzei, siden 1435. 
      2018 var Ugens Bedste i Ekstrabladet, med 5* og ord som: "En fremragende repræsentant for de adstadige sangiovese-vine. Her er en fløjlsblød, dyb men juicy version, der altid og årgang efter årgang står fuldkommen drikkeklar uden at gå på kompromis med klasse, stil og umiskendelig toscansk smag. Prisen er uhørt for den slags vin, også på en hverdag.” 
      Jeg vil dog give den 2-3 år endnu og den kan gemmes i 10+ år. 2018 fik også 91p/Falstaff, mens  '17 fik 92p/Parker og Spectator, 93p/Vinous mv. 
      Ser Lapo var en lokal notar, som optræder i rigtig mange skrifter fra renæssancen -og iøvrigt også navnet på faderen til de to brødre, som leder vingården i dag. Vingården har 3 røde stjerner i Gambero Rosso efter mindst 30 3 glas-vine. 

Sidney Wilcox, vine-dried shiraz, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139**** (4/5), Irma eller coop.dkindtil onsdag 22.juni

Hvis du er amarone-tifosi, vil du nok gerne købe den røde, som holder heftige 16%, hvad der mærkes i næsen, trods ganske pæn frugt. Ikke min smag! 
      Lavet af druer tørret på vinstokken i det varme Riverland i Australien. David Burne er et ret nyt hus, som har lille vingård i det fine Clare og noget større vingård (400 hektar) i Riverland. Firmaet laver en masse vin under rigtig mange etiketter -faste læsere husker måske Flavabom fra Irma's storesøster Brugsen (og som ligner Wilcox til forveksling).

Barolo Riserva 2014 "Pezzole" ... 149,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 22.juni
Kun en mindre del af Sarotto's vin er fra Piemonte, men de ejer faktisk denne vingård, som jeg i reglen har opfattet som "nebbiolo druen for begyndere". Men jeg tager fejl, som dygtige Rydberg skriver i Ekstrabladet: "5*, Flot varm krydret næse. Kamfer, sorte kirsebær og vanilje dominerer i smagen. Flot struktur og pæn længde.