Søg i 1200 opslag:

17/06/2022

Herlig hvid og solid argentiner til bundpris!

Til en lys sommeraften vil du nyde en grøn veltliner eller hvid Burgunder fra Østrig! Naturligvis er der mere klasse over de seriøse Grand Cru vine fra Alsace, så hvorfor ikke bruge begge, som tilmed kan klare lidt af hvert fra en salat til en grillet makrel eller søtunge!  

Bilka er med rette glad for Lenz Moser, det velkendte store hus i Østrig. De har en stor vingård, men de fleste vine hentes hos andre. Vinene er dog gode og typiske -og jeg holder meget af den sprøde grüner veltliner, der kan klare det meste. 

      Ellers vil jeg anbefale den gode Trapiche "Oak Cask", som er svær at overgå til 40 kr! Og måske køre forbi indtil lørdag 18/6, hvor du kan få 20% på spiritus. Hvis den ikke er nedsat i forvejen! Prøv Limoncello, der er god til en spritz i stedet for den evige Aperol. 

Bedste KØB: Lenz Moser veltliner/Burgunder - Trapiche "oak cask" rød/hvid - Vidal-Fleury "G.S.M."
Godt KØB: Alsace Grand Cru, Traber riesling + pinot gris - Banrock Station Reserve rød/hvid  - Chivas Regal 12 år - Gagliano Limoncello (til 18/6)

Lenz Moser, frit valg, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, Grüner Veltliner eller Weissburgunder, Østrig 

Bedste KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 30.juni

Frisk og let Veltliner med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men flot til denne pris. Den hvide Burgunder er ikke smagt, men kommer fra det lune Burgenland, en lidt blødere tør hvidvin med mere neutral aroma og pæn længde -god også uden mad. 
       Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.

      Til samme pris Maison du Chêne (rød/hvid, 2 fl. 99, 3*), dansk tappet vin, som trods navnet ikke er lagret i chêne (egetræ). Lidt vildledende navn og lidt høj pris, synes jeg, men vinene er ikke smagt. 

Alsace Grand Cru, Traber...  109,-

Riesling Schoenenbourg eller Pinot Gris Brand
Godt KØB + ***** 
(5/5), 
Bilka, indtil torsdag 30.juni

Giganten GCF har smukke graverede flasker Grand Cru, men Traber, del af kooperativet i smukke Ribeauvillé, leverer for mig bedre vin, om end ikke i top. Begge Grands Crus eer blandt de mest kendte og historiske i Alsace. 

Riesling laves på det legendariske Schoenenbourg over Riquewihr, som er perfekt til denne drue. En tør, meget elegant og flot vin, med lidt kraft (14%), men også god syre. 
Pinot Gris laves på Brand i Turckheim. Bjerget anses for bedst til riesling, men dele er også god til pinot. En tør, magtfuld vin med rig aroma og blød, men tør smag. Årgang 2016 var ugens bedste vin i Ekstrabladet.  

Trapiche "oak cask", frit valg, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, rød Malbec, Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir, hvid Chardonnay. Argentina
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30.juni
Prisen har fået et "Putin-nøk" op, men er til 40 kr et superkøb. Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre. 

      Malbec, fyldig vin med sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. 2019 fik 91p/Descorchados -bedst for mig med Cabernet (5*) lidt mere krydret, 90p i Descorchados, en god (lokal) guide. Pinot Noir smager ikke af Bourgogne, men er faktisk nydelig med pæn hindbærduft. 
      Chardonnay -er ikke favorit, men ganske ok uden at begejstre. Tør, fyldig, vis friskhed -Ekstrabladet gav den 5* og godt køb (årg 2020). 

Banrock Station Reserve, kr/fl v 6: 36,50

6 fl: 219, rød cabernmet/shiraz, hvid chardonnay/verdelho, hvid sød moscato, Riverland, Australia

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 30.juni

Mange kan lide disse fyldige, opulente vine mere end mig! Kommer fra konsumfirma i det varme Riverland. Reserve er lidt bedre end den almindelige udgave.   

       Den røde cabernet + shiraz er dog god, mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer en anelse friskhed. Den hvide moscato er ikke smagt. 


Yellow Tail, rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 41,67

3 fl: 125, rød shiraz, merlot, hvid chardonnay, pinot grigio, rosé, sød moscato, 

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 28. april

Et australsk svar på Pepsi Cola! Forrige år måtte jeg smage et par af dem -og genopfriskede noter, da vinene er glem-mig-hurtigt snarere end forglemmigej!  Foretrækker faktisk Banrock herover. 

De hvide er ok, ikke mindst grigio'en med sine noter af æble og en vis syre og friskhed. Moscato er kommerciel og sød (ikke voldsomt sød, takket være lidt syre), mens rosé bør undgås. 

De røde ikke tiltaler mig. En superkommerciel stil, hvor fedme (let sødme) dækker over lidt umodne toner. 

Vidal-Fleury "G.S.M.", kr/fl v 12: 41,63

12 fl: 499Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni
Årgang 2009 var det første skridt for Guigal (der ejer Vidal-Fleury) uden for Rhone, da vinen købes ind i Languedoc. En tidlig årgang var faktisk rigtig god, men har ikke smagt den siden. To læsere er delte -Mike fandt den flot, mens Annemarie var skuffet -"fyldig, men ikke meget andet". Men du kan næppe forlange mere til 41,63 kr.  

P.S: Bilka har også tilbud på Mateus hvid eller rosé (6 fl. 199,= 33,17 kr/fl indtil torsdag 23.juni), let sødme, lidt brus -og en meget bedre vin end de evindelige Verdi søde brusvine, du kan få til 25 kr hos kæderne. 
      Mateus fylder iøvrigt 80 år i 2022 og har en imponerende række kendisser blandt sien fans, bl.a. den første mand, der så Månens bagside, Frank Zappa, Jimi Hendrix -og dronning Elizabeth II.

Chivas Regal "12 år" Scotch Whisky.. 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30.juni 
I min ungdom var Chivas den fine, dyre whisky -sådan er det ikke længere, men stadig er 149 næsten for lav pris, typisk duty-free pris! Johnie Walker Black er mere mig, men seriøse Tastings gav den 91p i 2019 med ordene: "A palate-pleasing blended Scotch that offers notes of delicate spices and chewy toast... a supple, vibrant, dry-yet-fruity light-to-medium body and a smooth, captivating, medium-length finish that shows accents of toasted pound cake, spiced frosting, and mocha finish". 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 18.juni, 28% 70 cl, normalpris 91,80 - 20%
* - Bilka tilbyder 20% på normalprisen på spiritus, som også fås i varehus. Da de fleste mærker er på tilbud, er udvalget lille. Men står du ikke lige og mangler en limoncello, den vidunderlige italienske citronlikør, opnået ved udblødning af citronskal (ofte Sorrento) i neutral alkohol.

Overdådig aroma af syrlig citron med fin sødme, som holdes i balance af 28% alkohol. Perfekt til en citronsorbet eller i en lemon spritz med prosecco brus + lidt soda -et perfekt alternativ til aperol! Se her 13 drink opskrifter

      Kender ikke Gagliano Marcati, som ligger mellem Verona og Garda søen, pænt langt fra Sorrento. Men toler på den. Og så er prisen rimelig! 

      Men står du og mangler en Islay Malt eller en besynderlig rom eller Cognac, så kan du gå i Bilka indtil lørdag og (måske) finde den med 20% rabat.