Søg i 1200 opslag:

19/06/2022

Klassisk hvid fra det kølige Galicien!

Spanien har kun to hvidvine i verdensklasse. Hvis du ser det på afstand og skal bedømme det groft: Rueda med den fine hvide verdejo og Rías Baixas fra Galicien med den fyldige albariño. 

Albariño (udtal: ""alvarinjo") kan du få i mange udgaver. De bedste er i verdensklasse med en elegance og længde, som overgår deres ofte rimelige pris. Mens mange skuffer fælt -men det er der også masser af Meursault, der gør! 

Pulpo fra Føtex er rigtig god, men bestemt ikke verdensklasse. Men til gengæld fås den til en særdeles rimelig pris! 

I Meny kan jeg anbefale Coro Sur's flotte 20 Barrels, en af husets store vine. Men prøv også den flotte Castillon, en rosé fra Bandol, som for mange leverer Frankrigs fineste rosé. Og så er der igen tilbud på Peter & Peter, som er riesling med eller uden sødme fra Mosel -til en rigtig god pris. 

FØTEXBedste KØB: Albariño "Pulpo" Rias Baixas 
Godt KØB:  Tanunda "Triathlon" rød/hvid  - MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé - Salentein "Barrel Select" rød/hvid
MENYBedste VIN: - Cono Sur "20 Barrels"

Pulpo Albariño, Rías Baixas ... 49,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 23.juni 

Set på afstand har Spanien kun 2 regioner med hvid i verdensklasse: Rueda med fin verdejo og albariño fra Rías Baixas i Spaniens blæsende, kølige Galicien. Her er du også tæt på Sct.Jakobs grav, målet for camino'en, som starter i (bl.a.) Maribo og går gennem Europa til domkirken i Santiago de Compostela (foto). 

      Der er stor forskel på albariño (udtal: "alvarinjo"). Både t i pris (mange er temmelig kostbare). Og mange skuffer også (men det kan en Meursault også!). 

     Pulpo er flot til prisen -rig aroma af blomst og frugt, tør, let til middel fylde, pæn længde.  Vinen får 89p/Guía Peñin (årg. 2019 og 20) og 5*/6 i Politiken (årg. 2019). Meget flot for så billig en vin! 

      Vinen leveres af Pagos del Rey, den gode afdeling af giganten Felix Solis i Mancha området. 

Tanunda "Triathlon", frit valg, kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279Rød grenache-shiraz-merlot eller  cabernet-shiraz-merlot, hvid chardonnay eller rosé, South Australia

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 23.juni 

Triathlon" er lidt dyrere, men også bedre end basisvinen fra Tanunda. Den historiske vingård ligger i Barossa, men henter i dag god del af vinen uden for denne berømte region. Vinene er blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon) og druerne er bedre. Tappet i England. 

      Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
      Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
      Fås også som Rosé (grenache + lidt shiraz) og chardonnay, begge uden større interesse (3-4*). 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 41,67

3 fl: 125. Reserva, rød pinot noir, cabernet-sauvignon, carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé "Early Harvest"
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 23.juni 
"De Vine" er rigtig god til prisen og kommer fra gode druer i nogle af Chiles bedre områder, typisk det havnære, kølige Leyda for hvid og det lune Colchagua for rødvin. Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Kun en lille del af vinen er lagret i eg (kun 10% af pinot'en!), og det er nok godt det samme! 
      Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god med frugt og fylde, som også de hvide, korrekt+ chard og en flot sauvignon fra det kølige Leyda. 

Salentein "Barrel Select", rød/hvid... 79,- 

rød malbec, cabernet-sauvignonpinot noirhvid chardonnay, Argentina
Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23.juni 

Det er et stykke tid siden, der sidst har været tilbud på Salentein, men husker stadig et godt tilbud på 50 kr, så 79 kr kan ikke imponere, selvom det er en god pris for en seriøs vin. 

      Vingården ligger i Uco (som også Clos de los Siete) og har 850 hektar af de højest liggende vinmarker. Familien Pulenta (der var pioner for Argentina med Trapiche) ejer vingården sammen med en hollandsk entreprenør.  
      De røde er bedst i en mere mineralsk stil end normalt i Argentina -her er markant tannin, men også meget frugt, røg og længde. Jeg finder cabernet og merlot omtrent lige gode, men måske lidt mere blomme og dybde i duften i malbec. 
      Ikke smagt: Pinot (2019 har fået 91p/Tim Atkin) og hvid chardonnay (90-91p/Tim Atkin i nye år). 
      Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant. 

Ch. de Castillon, Bandol rosé... 99,95 

økologisk, Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 23.juni
Historisk anset for bedste rosé (med Tavel). En sart aroma, men distinkt og fin, smuk lys rosa farve og en smag, der fylder munden op uden at dominere -og slutter af med frugt og syre. En årgang fik 5* af JP. 
      Bandol er nærmest "Grand Cru" i Provence og kommer fra malerisk lille område 12-15 kilometer øst for Marseille, nærmest i halvcirkel rundt om havnebyen Bandol (som nok er mere turisme end fisk i dag!). Castillon er et mærke fra Bastide Blanche, et af de meget fine slotte.

Peter & Peter, riesling, pinot noir eller rosé.. 49,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 23.juni

Hvid riesling fra Mosel's "Steillage","feinherb", dvs. halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre, Trocken er tør uden at overdrive, med en lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig absolut drikbar og et superkøb. 
      Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, lidt fersk, men til prisen absolut godt køb. Rosé vil jeg undgå, måske uretfærdigt. 
       Peter & Peter er husvin ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 
      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, et af Tysklands største vinhuse, som leverer store mængder vine til alle kæderne. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). 
       Jeg ved ikke hvem den anden Peter er -men husets chefvinmager er Peter Griebeler. Han er barnefødt ved Mosel, men har arbejdet flere år i bl.a. Californien og Østeuropa og siden 2005 for ZGM. 

The Wanted Zin, Zinfandel, kr/fl v 2: 55,-

2 fl: 110, rød og rosé Zinfandel, hvid chardonnay, Puglia, Italien 

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 23.juni
Prisen eer steget noget på denne vin, som mange vil elske med bløde fylde og krydrede, let sødlige drueduft og en "fabrikeret" kort smag uden kanter
      Primitivo modner tidligt og i rigelige mængder. Indtil 90erne blev den solgt til vermouth hos Martini & Co Torino, men i dag er den kommet til ære og værdighed helt legalt som zinfandel og leverandør af Amarone-lookalikes til lav pris, ofte tappet i Norditalien.  
      Wanted laves af Orion i Trentino nord for Garda-søen, et ungt hus (2010) med vinmagere, som rejser rundt i hele Italien og laver vin i andres kældre -mærker som Wanted (i 5 varianter), Premo, Zensa (alle i Meny) + andre mærker hos andre vinhandlere. Alle i samme meget kommercielle stil. 
       Jeg er ikke vild med massevine som disse, men må indrømme, at de er god til deres arbejde! 

Cono Sur "20 barrels"... 110,-

Pinot Noir, cabernet-sauvignon eller hvid chardonnay, Chile

Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 23.juni

"20 Barrels" var oprindelig den bedste vin fra (du gætter det aldrig)... 20 fade! Dvs 6000 flasker. I dag tappes -af pinot'en alene- 100.000 fl/år. Et tegn på, at huset er vokset! Men med 30 millioner fl/år er vinene relativt "limited production", som etiketten fortæller! Og der er kommet to endnu finere serier end de 20 fade. Men stadig stor vin, som kan konkurrere med langt dyrere vin fra Californien eller New Zealand. 

      Pinot noir -er specialitet hos Cono Sur. Huset er unikt ved at producere mere pinot noir end anden rød. Pinot kommer fra det kølige Casablanca, og vinen laves på traditionelle Bourgogne-metoder, blot med kulturgær. Vinen gærer i åbne kar som i Bourgogne, men der er noget mere eg (85% ny fransk eg til 80% af høsten). Robert Parker er begejstret for 2018, som får hele 93p/100.

      Cabernet-sauvignon er også meget flot fra Maipo, magtfuld og lækker. 2017 fik 92p af Parker. Chardonnay fra Casablanca er ret frisk, fyldig og lang, men mangler det sidste for mig. 2018 får dog 91p/Parker. Kender ikke aktuelle årgange af vinene. 

Marques de Riscal, Rioja Reserva... 99,95

2016/17, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 23.6
Prisen er noget højere end normalt, men stadig et ok køb. Et ikon, den oprindelige klassiske Rioja i Bordeaux-stil, først skabt i 1858 sammen med en vinmager fra Bordeaux. 
      Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige det sidste for at være helt i top. Giv den 2-4 år. 2016 fik 92p/Tim Atkin. Baron de Ley og Faustino I er måske bedre, men...  uanset hvad skal Riscal have 5*. 

      Vinen blev så populær, at markis'en måtte vikle ståltråd om flaskerne for at sikre sig mod forfalskninger. Det er næppe nødvendigt i dag med 5 millioner fl/år fra 500 hektar domæne + druer fra 1000 hektar på kontrakt, som købes af den nuværende markis... God klassisk Rioja (93% tempranillo, 7% graciano, 2 år i eg + 1 år på flaske før salg.