Søg i 1200 opslag:

02/06/2022

God Barolo, solid spanier -og en pride-venlig vodka!

Skal vi ikke boykotte Stolichnaya?  Er det ikke den mest berømte russiske vodka?  
Nej, den er helt ok! En russisk oligark narrede den ud af Rusland, så han laver den  dag i Riga, Letland, mens han selv sidder og tæller guldmønter i Luxembourg, mens han betaler 0,05% skat (cirka). Og den sidste tvivl forsvinder, når jeg siger, at prisen i Bilka lige nu er 89 kr... 

Boykotten startede ellers for flere år siden, da Putin vedtog en ny lov i Rusland, der forbød "homosexuel propaganda". Stoli's ejer, Yury Shefler, fik travlt med at fortælle, at han skam var en ivrig støtte af mange slags køn og sexualitet -og med at fortælle, at hans vodka er fra Letland, ikke Rusland. Og selv vover han sig næppe tilbage til Rusland, hvor en fængselscelle venter, da han beskyldes for at stjæle vodkamærket. 

      For en sikkerheds skyld er vodkaen i dag forsynet med en etiket, der hylder Harvey MilkLGBTQ-aktivist og første bøsse valgt til offentlig embede i Californien. Han døde efter attentat i 1978 og mindes på Harvey Milk dagen 22.maj. 

      Bilka har ét supertilbud på Hécula, den kraftige spanske vin fra Yecla, der nu eer økologisk. Men også Gemma's Barolo "Colarej" er værd at købe, som også Fiorita Moscato (tilbud fredag). 

Bedste KØB: Moscato d'Asti "Fiorita" (kun 3/6) - Gemma Barolo "Colarej" - Hecula Organic Yecla
Godt KØB: Porta 6 Lisboa rød/hvid/rosé - le Arche Ripasso Valpolicella - Stolichnaya vodka

Stolichnaya 38% vodka... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.juni
Den farvestrålende price-etiket hjælper nok på salget af Stoli, en god vodka trods blot 38%. 91p/WineEnthusiast (lidt gavmildt). Mht boykot er det ok at boykotte Stoli i Holland, Belgien og Luxembourg, hvor Stoli er den originale fra Rusland!  
       Bilka tilbyder også Bacardi hvid rom og Bombay Sapphire Gin 37,5% (89, 3-4*). Desuden Famous Grouse whisky (99, 4*) og Havana Club rom 3 år (99, 4*). 


Moscato d'Asti "Fiorita"... 40,-*

*: kræver Bilka+,  Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, kun fredag 3.juni
Gemma leverer ok Barolo og god spumante fra Asti. Men den knap så b(e)rusende frizzante er bedre. Denne siges at komme fra særlig skråning, Fiorita. Herlig aroma med masser af bær, fin sødme, balanceret af fint brus. Til frugtdesserten eller apéritif.  

Gemma Barolo "Colarej"... 119,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 16.juni
Jeg er ingen Barolo tifosi, men der er kvalitet i denne vin. Colarej er særlig mark, som ligger i Serralunga, en af de gode kommuner i Barolo. Og Gemma leverer god Barolo. 
      Set i 2016 (klassisk årgang), som stadig er meget ung, men har en meget intens aroma, middel fylde, forholdsvis runde tanniner og allerede nu lang smag. Ikke en 40 års vin, men vil have godt af 4-6 år.  
       IWSC Trophy samt 5*/6 fra Rydberg i Ekstrabladet . Vinen importeres i England af Oddbins, som sælger den til £39 (ca. 340 kr, så 119 er et godt køb.  

Hecula Organic Yecla, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 16.juni

Set i 2019. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! Et godt køb til en kraftige retter, serveret kælderkold. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 
      Hécula har været en af husets mest kendte gennem 20 år, men er fra 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Vinen er lagret i små egefade 6 måneder og tappet uden filter. 5* i Gastro sept 2021.
      Foretrækker den for Castaño "Ecologico" rød/hvid (4*). Den hvide er på det jævne, den røde ok, men ikke så overbevisende som "Herkules"! 

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299. godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 16.juni

Prisen er steget godt 20% på en måned, så den må nøjes med at være godt køb! Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. 5* i Berlingske, nok mere pga pris end kvalitet (og prisen er siden steget). Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. 
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt. 

     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. 

le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.juni
Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, så den ikke generer. Prisen er steget lige som mælk og smør, men stadig ok til prisen.