Søg i 1200 opslag:

12/06/2022

Gode sommervine fra Brugsen!

Mens andre tager sig en slapper i den første sommervarme, leverer Brugsen rigtig mange gode køb, som bør kunne gøre den økonomiske vinelsker tilfreds!

Sydamerika er svær at slå, både når det gælder bobler som Casillero del Diablo "Devil's Brut" og rødvin som argentinske OPI og især Signos fra Chile, men den gode Sangre de Toro reserva  fra Spanien.

      Sydafrika's Spier kan også være med, både i den billige "Title Deed" og den flotte "Creative Block". Men på en lun sommerdag sværger jeg til riesling -både Mosel "Feinherb" og Altenberg Grand Cru fra Alsace.

Bedste VINEmiliana "Signos", Single Vineyard (+ smagekasse)

Mouton-Cadet Bordeaux - Celeste Ribera del Duero - Spier P.S. - Spier 2 hvid + 5 rød - Gigondas "Roc des Dentelles" -  La Baume rød/hvid - Grüner Veltliner "Lenz Moser" - Laugel Cremant d'Alsace hvid/rosé - Rozes 2013 Vintage Port

Spier "Title Deed", kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni

Spier's polerede, kommercielle vine er mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. Denne har lidt mere dybde end den mere daglige Signature -uden at kune matche PS og "5" længere nede. Men meget vin til 33 kr! 

       Kraftig, med ganske nydelig frugt med bær og krydderi, middel længde med lidt syre. Vinen er et typisk Bordeaux-blend med merlot dominans + cabernet, malbec og petit verdot.  Den hævdes at være lagret 13-17 måneder i eg, men der virker utroligt til denne pris.
      Etiketten er domineret af en bid af dokumentet, der viser, at Spier er grundlagt 1692. Tappet af Globus Vin. 

OPI barrel selection rød/hvid, kr/fl v 3: 46,33

3 fl. 139rød cabernet sauvignon, malbec, hvid chardonnay. Argentina, normalt 89,95
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni

Du kunne få Mascota’s mest kendte vin til 33 kr (v. køb 6) i april, så den må siges at have fået et Putin-hop! Men stadig et rigtig godt glas til 46 kr! 

      OPI vinene er vellavede i en fyldig, kommerciel, international, men ikke ligegyldig stil med indbydende frugt og pænt lang smag. Vinene er ”barrel selection” og ser noget eg, men det smages ikke. Måske er malbec bedst, men det er tæt løb. Vinene er kreeret af Rodolfo ”Opi” Sadler

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 99,- 

2017 cabernet-sauvignon eller 2018 pinot noirøkologisk, Casablanca Chile, 

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni

Du kan indtil søndag 12.6. få Signos (et par i ældre år) fra MegaVin til 79,95 (ved køb 6), men også til 99 er vinene topkøb. Du næppe får lignende vin under 200 fra Californien!

      Vinene er fra Emiliana's biodynamiske vingård, del af giganten Concha y Toro. Signos laves fra særlige parceller i små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts (foto), en kvindelig vinmager indvandre fra Alicante i Spanien. 

      Cabernet 2015 fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago får 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg med ordene: "en blød, overvenlig og fyldig rødvin, der som klassisk Maipo-Cabernet strutter af udsøgt saft, solbær og charme. Den er ikke så kompliceret, bare mild og lækker, uden spor af egetræ eller syre, en gennemført pleaser. Den er vinhyldens artige, muntre, fyldige dreng – der ovenikøbet smager godt."

      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Parker giver den 91p/100.    
      Rydberg var især glad for pinot noir, som han gav 5* med ordene: "Masser af hindbær i duften. En flot elegant og kølig pinot noir med fine røde bærnoter, pæn syre og krydret udtryk. Modne bær men nærmest europæisk i udtrykket. Lang afslutning."

      Du kan stadig få Signos-kasse med 6 fl (499, 5* + bedste VIN, Mad.Coop), 2 fl. hver af pinot, syrah og hvidt mix af chardonnay, roussanne og viognier. Meget flot kasse! 

Casillero del Diablo "Devil's Collection", frit valg.... 50,-

rød cabernet-shiraz mv, hvid sauvignon mv, rosé grenache mv, mousserende brut, Chile
Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni
Boblevinen ser rigtig flot ud og smager godt -perfekt til en sommerfest med eller uden studenter. Den røde og hvide er også gode blends, dvs. på flere druer: Den røde på Bordeaux-druer + syrah er en god, fyldig sag fra det ret kølige Rapel nogle timer syd for Santiago. Den hvide er meget frugtig, stikkelsbær og lime, på druerne sauvignon, chardonnay og traminer. Har ikke smagt rosé, et typisk Rhone/Provence blend på cinsault, grenache mv. 
      Den mousserende Brut på Champagne-druerne chardonnay og pinot noir er simpel, men god, tør og ren, med lidt æble og frugt (5* i Winelab, BT mv) -meget bedre end f.eks. Trapiche eller Lindeman's gule og røde label brus. 

God vin til grill'en

Sangre de Toro, reserva, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni

Set i 2016/17. Torres' historiske vin smager som en blød, kraftig Rhone, men måske nok for civiliseret!  Fyldig, afrundet, meget poleret, men alligevel med karakter og en moden, nydelig bouquet. En god allrounder, der nok appellerer mere til amarone-fans end til Barolo-folket. Garnacha, syrah og cariñena med et år i egefad. Jeg nød den kælderkold til lammekotelet. 

      "Tyreblod" er historisk, da den første tapning i 1954 var Torres' første vin på flaske, fulgt nogle år senere af Coronas og siden andre! Den almindelige udgave er ok dagligvin, men denne "Reserva seleccion especial" er bedre og lagres et år i egefad før tapning. Vinen koster 80-90 kr i Spanien og 65 kr i grænsebutik. 

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

2018, godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni

Torres' højt liggende vingård i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, og har fået navnet "Cielo", "Himlen". 2016 fik 93p/JamesSuckling, nye årgange ligger omkring 90p i Peñin.


Mouton-Cadet, Bordeaux, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, 2018/19, godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni

En vin med både behagesyge og kvalitet, selvom den laves i svimlende mængder (har hørt tallet 50 50 millioner fl/år, men det tror jeg dog ikke på)! Positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. Viseer at Bordeaux kan levere massevin til rimelig pris (selvom tilbudspris er steget). 

      I min ungdom købte ældre folk ofte Mouton-Cadet i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag skal du betale 60-70 gange mere for Mouton med efternavnet Rothschild! 2018 fik 88p/WineEnthusiast, mens den endnu ikke tappede 2020 fik 95p/Decanter Awards (seriøs Maroni i dubiøse ratings!). 

Siglo "Saco", Navarra crianza... 45,-

Godt KØB + *** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni  

Det bedste ved vinen er historien! I 90erne var "Siglo Saco" i nogle år den mest solgte Rioja i Danmark, måske pga. sækken, der gjorde flasken nem at genkende. Nu er den tilbage -men ikke længere som Rioja, men som Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst). I alle andre lande er vinen stadig Rioja. Sært! 
      Siglo var et mærke fra huset Age, et af de historiske huse i Rioja (Siglo = århundrede). I løbet af 1900-tallet blev Age overtaget af Domecq fra Sherry, som siden undergik en masse fusioner. Siden blev det solgt til Pernod-Ricard (pastis og bl.a. Jacob's Creek), som for nogle år siden solgte til Manzanos fra Navarra, som i løbet af de sidste 10 år også er blevet et stort hus i Rioja. 
      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 45? 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid... 59,- 

rød og hvid blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni

Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2019 var testvinder i både Vinbladet og hos Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 2020 ikke smagt. 

       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. 5* i Vinavisen. Få om nogen køber til normalprisen 139,95 (og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web).

Spier "Creative Block", rød/hvid... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.maj

Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed end normalt fra Spier. 

      Den røde 2016 laves på 5 druer: cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del eg -typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den 
hvide er 90% sauvignon + lidt semillon (derfor navnet "2"). Ingen eg, men lagring sur lie i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 er måske bedre -5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: ""Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning".

Gigondas "Roc des Dentelles"...  139,-

2017, godt KØB ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.maj

Gabriel Meffre leverede i mange år Irma's daglige  "Plan de Dieu" + Vaudieu Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Meffre bor stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra fødebyen er mere end ok. 5* af Rydberg i Ekstrabladet og formentlig identisk med den almindelige Meffre udgave, som fik 91-93p/WineAdvocate. 

      Efter 4-5 år en afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset. Utroligt at den fine 2017 stadig fås! Servér let kælderkold til kraftige retter med fed, krydret sauce.

Sommerhvidt og brus

Riesling Grand Cru, Altenberg ... 89,- 
2019 Alsace, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni

Ganske klassisk riesling og den første gode Alsace smagt fra Arthur Metz (del af giganten GCF lige som la Baume herunder), der efter mange år med billigvin leverer stadig bedre vin, ikke mindst på egne domæner som disse. 

       Der er (mindst!) 3 "Gamle Bjerg" i Alsace, dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 2019 er "en ganske flot vin med masser af aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, helt tør, lidt frugt over syren" -en god  ledsager allerede nu til rigtig mange retter, som syren vil udfordre. Bl.a. 17,5p/20 fra Oldenburg. 

Mosel Riesling "Feinherb" Organic... 45,-

Mosel, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni
Kun smagt i 2019, men kan se, at Vinavisen giver 2020 5* med ordene: "Dejlig duft af blomster, citrusskal og fennikelblade. Smagen har fin sødme - lidt à la kandiseret citron - noter af mirabelle. Eftersmagen er lang og delikat...Et kup til de 75 kr.” Til 45 et topkøb. 

      "Feinherb" betegner vin med mindre sødme end normalt ("Halbtrocken" hed det før). Jeg husker en rent smagende 2019 med diskret aroma og pæn sødme, med lidt syre. Vi er nået meget langt, siden vine som Piesporter Michelsbeerg i 1990erne kastede skam over Mosel. Druen riesling + Mosel til den pris er sjældent. Peter Mertes er Tysklands største vinhus med mest jævn vin, men også ok vine som denne.

La Baume rød/hvid, kr/fl v 2: 64,50 

2 fl: 129, Rød Merlot "Grande Chataigne", hvid Viognier "Charlotte", Sydfrankrig
Godt KØB + **** (4/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni

Glimrende sydfransk!
 Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu
      Vingården var en forpost for australske Hardy's, som havde planlagt en invasion af vinens moderland. Det fes lidt ud, men en masse australske vinmagere kom gennem Baume til andre vingårde, både i Frankrig og Spanien.  
      Rød og hvid laves i en kommerciel (australsk) stil, hvid med kold skindkontakt før gæring + lagring sur lie, mens den røde får kold udblødning før gæring, ingen eg. Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. Og så er flasken flot! 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 59,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni
Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen. Jeg var lidt skuffet over en tapning i efteråret, men har ellers nydt vinen 3 gange de seneste år og noterer, at de seneste par år har fået 88-89p/Decanter. 
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden. Hans vingård (foto) ejes af VOG. 

Laugel Cremant d'Alsace, kr/fl v2: 64,50

Brut eller rosé, 2 fl: 129, godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni
Jeg kan ikke rigtigt blive begejstret for billig crémant (eller alt for billig Champagne!). Men hvor meget kan du forlange til 64,50? 
      Ikke smagt de sidste par år, men husker den hvide som en rimelig tør vin med pænt brus, som dog skæmmedes lidt af en duft af umodne druer camoufleret af lille restsødme. Den lyserøde fandt jeg (dengang!) bedre, med nydelig frugt af jordbær! 
       Måske er vinene bedre i dag, hvor Laugel (del af GCF) oven på Corona-krisen har fået adgang til lidt bedre druer og måske gr manglende salg har lagret vinen lidt længere end de 9 måneder, loven kræver. 

Rozès 2013 Vintage Port... 139,-

Godt KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.juni
Vintage Port er i teorien den ypperste vin fra én stor årgang og vil ofte koste 200-500 kr. Derfor er denne vin et rigtigt godt køb (selvom den får fået en Putin 10er op i pris). 
      2013 har nok mistet lidt af ungdommens frugt (der kommer igen om nogle år som bouquet), men også flot i dag til f.eks. ost. Prøv at gemme den i 5-6 år. En flot vin med fylde, farve og lang smag i en sødlig stil. Rozès' vintage er -med WineAdvocate's ord: "All nice values. This winery has great pricing. The wines are very consistent—stylistically different according to vintage, of course, but qualitatively steady. They are nice deals in relatively accessible ports that are nonetheless not wimpy". Dette respekterede medie giver vinene 91-92p/100, slet ikke ilde.