Søg i 1200 opslag:

21/06/2022

Det er (også) nu, du har brug for Champagne...

Napoleon sagde: "Når du sejrer, fortjener du champagne. Når du taber, har du brug for den", mens Churchill gik et skridt videre, da han skulle have England til at hjælpe Frankrig mod Hitler: 

"Husk, mine herrer -det er ikke bare Frankrig, vi kæmper for: Det er Champagne!"

Vi har brug for Champagne, mens vi venter på sommeren -og fejrer sommeren med samme drik, når den kommer. 

      Du kan nok finde en lejlighed til at drikke Champagne, mens du venter på sommeren -ellers skal du blot citere Oscar Wilde, der sagde: "Kun de fantasiløse kan ikke finde en anledning til at drikke champagne!"

      Nu er Lidl's Comte de Senneval ikke den bedste du kan få, men til 100 kr fås den bestemt ikke bedre. Det samme gælder Rema1000's fine spanske Nuestro og Riesling Alsace -det er godt nok svært at finde bedre vin til 50 kr! Andre gode vine fås i Netto.

Bedste KØB: Comte de Senneval Champagne - Asti Allini Spumante - Cimarosa chardonnay/colombard - Nuestro Ribera del Duero "Roble"
Godt KØBLou Paraïs rosé Alpes Haute Provence - Pasqua Valpolicella Ripasso - Sandhills Sauvignon Blanc - Riesling "Roi Dagobert" Alsace - Aveleda Vinho Verde hvid +  rosé - Masi "Modello" corvina + pinot grigio


Comte de Senneval, Champagne... 99,-

brut, bedste KØB + **** (4/5), Lidl (spotvin, fra søndag 19.juni)

Lidl fik et godt ry for sin Comte de Brismand Champagne, som er billig og god. Afløseren er også ok uden at brillere, desværre. Mangler lidt stil, synes jeg, men er tør og rentsmagende. Men noget af et fund til 99! 

      Comte'n leveres af Burtin, som er del af Lanson-BCC, som er specialist i billig Champagne. Huset er det næststørste efter LVMH (bl.a. Moët & Chandon og Clicquot) og leverer 6-8 gange mere vin end Jacquart/Montaudon, men med kun 57 hektar vin må næsten al vin købes udefra til husets 49++ etiketter. Andre etiketter er de Venoge, Abel Lepitre, Alfred de Rothschild, Besserat de Bellefon, Boizel, Bonnet, Chanoine, Giesler, Gauthier, Philipponat og Lanson. Den årlige omsætning er på knap 2 mia. kr for årligt ca. 13 millioner flasker. 

Asti Allini, Spumante (sød)... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl (spotvin, fra søndag 19.juni)
Nydeligt brus, intens aroma af druer og en snert blomst, lav alkohol (7%), stor sødme, som dog holdes lidt i skak af boblerne -meget let at drikke og en god ledsager til kransekagen. 

      Den boblende Asti fås fra stort set alle de store huse, fra Martini over Cinzano til Fontanafredda. Vinen er så tæt på industri, som du kommer i vin. Den laves i store mængder af druen moscato, som høstes ret tidligt, laves til sødlig hvidvin, som med ekstra sukker og gær får en hastig andengæring på tank før tapning under tryk. 
      Af samme årsag har jeg aldrig fundet stor forskel fra hus til hus (med et par undtagelser), kun alderen gør en forskel -vinen skal nydes ung, mens den har sin frugt. 

Cimarosa chardonnay-colombard... 30,-

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl (spotvin, fra søndag 19.juni)
Vinen er (for mig) bedre end etiketten. Tør, ganske frisk, pæn frugt, middel fylde, lidt syre -god både med og uden vin. Og et rigtig godt køb! Tappet i Tyskland. 

Nuestro, Ribera del Duero "Roble"... 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 25.juni
Ganske udmærket vingård i Fuentecésped ved Duero floden. Vinen har lagret i små egefade -en ganske flot vin, ikke sværvægter, men intens og med flot bærduft (brom og hindbær). Excellent køb. 
Foto: Familien har boet her i 10 generationer, men vingården er ganske ny og egentlig ganske flot, synes jeg. 

Ribera del Duero -farve, frugt og krop

Ribera del Duero ligger langs floden Duero, som løber videre vestpå gennem Rueda og Toro og ind i Portugal, hvor Portvinen gror. Området har historisk altid givet god vin. Vinen gror højt, typisk 600-800 meter og længere mod øst gror Atauta sin vin i over 1000 meters højde! Kolde nætter og varme dage giver druen tempranillo et tyk skind og masser af farve, frugt og krop.
      Meget vin fra Ribera er rustik i smagen, men dagens vin er behagelig og bedre end andre i
til prisen fra Bilka og Coop. Der er langt til topvinene fra Pingus, Vega Sicilia og Atauta, men disse laves også i små mængder, så de kan sælges til skyhøj pris. Men til alt held er der masser af vine til os andre! 

Lou Paraïs rosé, Alpes Haute Provence... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 25.juni
Vinen har den rette klare Provence pink farve. Ganske frugtig, men ligefrem pink med let sødme i duft og sprød, ret tør eftersmag. God madvin. 
      Vinen er en IGP (landvin) fra Pierrevert området i det øvre Provence. Den laves af det store hus Bréban i Brignoles af grenache og syrah + en balance af cinsault. Herlig apéritif, men også god til en grillet fisk. Nydes ung -og så har den (hurra) skruelåg, som beavrer frugten.  

Pasqua, Valpolicella Ripasso... 55,- 


Superiore, godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 25.juni
God ripasso med åben frugt og pæn fylde uden sødme. Kommerciel og nydelig. 

Pasqua er et af de historiske huse ved Verona, som stadig ejes af familien (Pasqua). De er vokset ganske voldsomt de senere år -husker dem, da det var Skjold Burne, der solgte vinene. I Dag laves omkring 14 millioner flasker om året (pinot grigio, men også lidt vin fra Puglia, uha, samt en Morago, (endnu) en Appassito, suk) -og så amarone og ripasso, som er de faste vine.

Huset er et besøg værd, hvis du en dag tør vove dig til Norditalien! Rundt om kælderen -ganske flot- er der en smuk park.

Sandhills Sauvignon Blanc... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Marlborough, New Zealand, Rema1000, til lørdag 25.juni
Kender ikke leverandøren, men vinen er god, med positiv aroma, sprød friskhed, men ikke forfinet. Og godt køb.

Riesling "Roi Dagobert", Alsace... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 25.juni 
Vinen kommer fra kooperativet i Traenheim i det nordligste Alsace -faktisk i samme område, som Laugel, Dietrich og andre mærker i GCF's stald henter deres vin. Men denne vin er tappet af dyrkerne selv -og er derfor som regel bedre. Et ret let, frugtig vin med friskhed og charme. Tør -rigtigt godt køb (også til normalprisen 59).

 

Aveleda, Vinho Verde hvid/rosé... 39,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto (spotvin)
Hvid er lys, let og superfrisk med blidt brus i smagen samt sprød syre, der balancerer den markante sødme (15 g/l) -Portugal's grønne vin er i reglen et godt bekendtskab, og denne er ingen undtagelse. Druerne er loureiro og albarinho (alias albariño på den anden side af Lima floden) + små mængder af andre druer.  2019 fik 86p/Parker. 

Rosé -er den klassiske vinho verde (som også rød, i dag en raritet), pænt frugtig i Provence-stilen, ret tør (5 g/l), med markant syre og friskhed med lidt fizz i eftersmagen. Jeg kan lide den mere end Parker, der gav 85p til 2019. 

     Foto: Aveleda er et smukt slot og en stor vingård, som ejes af Sogrape, Portugals suverænt største vinhus, som startede med Aveleda, men har tjent deres formue på Mateus og brugt den på opkøb af andre vinhuse som Sandeman, Offley, Ferreira og rigtig meget andet.
      Det meste købes ind fra andre vinbønder og laves i huset gigantiske kældre af Manuel Soares, som i dag har fået assistance af celebre Denis Dubourdieu, vinmager og specialist i hvidvine fra Bordeaux. 
      Med så store mængder er kvaliteten ikke i top, men jeg finder stadig Aveleda god -af og til bedre end mange vine til langt højere pris -måske fordi Sogrape har både gode vinmagere og den nyeste teknologi, noget, som desværre ikke er så udbredt i Portugal. 

Masi "Modello", corvina eller pinot grigio.. 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto (spotvin)
Den kunne du købe til 30 kr for 6 måneder siden, så her har vi inflation på 30%, som russerne vel ikke skal have hele skylden for! 
      Masi er mest kendt for CampoFiorin og Amarone, men huset leverer over 12 millioner flasker/år, knap halvdelen er fra Veneto, som omfatter hjemegnen Valpolicella (som leverer de 400.000 flasker Amarone). 

      Modello er husets basisvin, den røde et forsøg på at lave typisk Valpolicella af druen corvina, men hentet uden for denne ret dyre region. Vinen er god, med kirsebær i duft og smag, som er frisk og let. Servér kælderkold. En god ledsager til lettere retter. 

      Hvid Modello er på godt og ondt arketypen på italiensk pinot grigio. Tør, let (12%) uden større aroma eller karakter, men til gengæld ren og frisk. Druerne må hentes i hele TriVenezie (fra Verona indtil Slovenien).