Søg i 1200 opslag:

23/06/2022

Flot Chablis til superpris!

Putin's krig kom sikkert belejligt for danske supermarkeder. De greb chancen og satte alle priserne 5-10% op -enkelte endda 30%. Måske med bagtanken -at de nu kan lave et endnu bedre tilbud -og stadig tjene penge! 

Så du skal måske slå til, når der kommer et rigtigt godt tilbud -som den fine Chablis Domaine du Chardonnay til 100 kr i Meny. Vinen er rigtig fin -og for mig bedre end Calvet Chablis (220 i Føtex).

      Meny leverer også en god Cameleon malbec fra Argentina og en herlig rosé Suffrène Bandol (dyr, men i top) og Fleurs de Prairie (billig og god).  

      Endelig kan du stadig i Lidl -endnu et par dage- få Champagne Comte de Senneval (100) og en god, billig hvid Cimarosa

Bedste VIN: Suffrène Bandol rosé
Bedste KØB: 
Chablis "Domaine de Chardonnay" - Cameleon rød/hvid øko - Cimarosa chardonnay-colombard - Champagne Comte de Senneval
Godt KØB: Cono Sur "Organic" rød/hvid - de Bortoli "Aus" rød/hvid/rosé - Princes Rhone rød/hvid - Fleurs de Prairie Provence rosé

Chablis "Domaine de Chardonnay"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 30.juni

En god Chablis til en ekstremt rimelig pris. Generelt er Chablis en mangelvare efter kraftig frost (f.eks. er den ordinær Calvet Chablis i Føtex oppe på 220 kr!) Chablisienne tæt på i pris. Kan det være en "corona-pris" (domænet har måske mistet kunder?). Måske -men benyt dig af det! 

      Kender ikke årgang, men domænet leverer typisk, mineralsk Chablis med ren aroma og stor friskhed og god syre. God ung, men kan lagre 3-5 år. Vinen er set på nettet til op til 200 (årg, 2020). 

      Domænet er et af de nyere i Chablis (1987) med hypermoderne kældre og hele 35 hektar vin, hvoraf dog kun ganske lidt er 1.Cru og ingen Grand Cru. Men til gengæld hele 19 hektar almindelig Chablis, som gror på den typiske Kimmeridge kalk.  

Bousquet "Cameleon", rød/hvid, øko... 59,95

Malbec, cabernet sauvignon eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 30.juni

Vinene ser stort set ikke eg, så de kan ligne Trapiche's Pure, men er måske et mulehår bedre! De røde har en masse frugt og fylde og ren eftersmag med masser af bær. Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Cabernet virker mere mineralsk, med har en lille snert fra lagring 6 måneder med egestave eller egechips. Chardonnay er ikke smagt i mange år. Økologisk drift. 
      Foto: Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 efter råd fra Lurton (fra Bastide, se herunder!). Han købte en masse jord og plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Køligt klima med sol og kolde nætter, hvor druerne modne i sandjord. I dag assisteres han af næste generation. Cameleon kun smagt én gang, men husker gode ældre årgange af selve Bouquet vinene, som var flotte. Men Cameleon er nu også ret gode -og topkøb til 60. 

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 59,95

øko, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 30.juni

Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse til ofte særdeles rimelige priser. 
      Kun et par smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet-blend (50% cabernet, 50% carmenère og syrah) -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, til den lette side (90p/Suckling). De hvide er marginalt mindre fremragende: sauvignon med sin aroma og sprøde friskhed er dog bedre end chardonnay. De hvide er fra San Antonio nær det kolde Stillehav, mens de røde er fra det lunere, men gode Colchagua. Vinene kan nydes nu.  

de Bortoli "Aus" rød/hvid/rosé... 37,50

6 fl: 225. shiraz, chardonnay eller rosé, Riverina, Australien
Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 30.juni
Kan bedre lide Bortoli's Heathcote, som har personlighed. Aus er en af basisvinene fra det store næsten 100-årige hus grundlagt af indvandrere fra Norditalien. Den røde beskrives som ret lys, men fyldig og blød. Den hvide er pæn og nydelig uden særlig karakter -ikke min smag. Men god pris! 
      Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod), som sidder på 80-85 % af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina, men har også vingårde i køligere områder som Yarra -og Heathcote i bjergene nord for Melbourne. 

Princes, Rhone rød/hvid... 59,95

Cotes du Rhone rød Grande Reserve, hvid Sélection
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil  torsdag 30.juni

Kooperativet Cellier des Princes leverer god Chateauneuf, men langt det meste er Rhone som denne -moderne, fyldig vellavet rød på grenache og knap så markant hvid. Gode vine til prisen. 

Pink = sommer! 

La Suffrène, Bandol rosé... 125,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 30. juni 
Meny har aldrig været bange for store ord -"Suffrène har været kåret til Verdens bedste rosé -2 gange". Men de nævner dog ikke hvornår eller af hvem. Og når jeg søger på nyere ratings fra seriøse medier, lander vi omkring 90p/100 (bl.a. 2018: 89+p/Parker). Og både jeg og andre vil have andre kandidater til titlen "Juvelen i Bandol"! Men stadig en flot rosé med intens ren aroma, fyldig, god balance med fin syre fra mourvèdre (40%) og carignan (10%), som også sikrer, at vinen er meget madegnet. Tror også den kan leve længere end de 3 år, som både slot og Meny anbefaler.  Bedre end Bilka's Mirabeau? For mig er de lige gode, men forskellige.  

Fleurs de Prairie, Provence rosé... 69,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 30. juni. En meget smuk flaske og en god rosé med -tør, men med mere frugtsødme og blødhed end Suffrène, men uden dennes klasse -perfekt til glas i utide. Den laves af giganten Grands Chais de France GCF, så vent ikke finere nuancer. Den tilbydes af Vinmedmere på web til 129 (på tilbud!!!), endnu et tegn på, at den lokale vinpusher (ofte) er bedre end World Wide!  

Les Amours du Haut-Gléon rosé, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139Frankrig, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 30.juni

Endnu en god rosé fra Frankrig (det må være irriterende for Spanien, Italien, Østrig og andre, at deres rosé ikke er så god!). 
      Normalprisen (129,95) er opskruet. Selv i USA koster vinen blot $ 9 = ca. 65 dkk + tax).  Men nyd duft og smag, en herlig aroma, er frugtig, ret blød og ligefrem -perfekt alene eller med en grillet eller røget laks!  
      Meny skriver, at vinen kommer fra det smukke slot Haut-Gléon i hjertet af Corbières (foto). Lidt af en tilsnigelse, som ikke fremgår af etiket. Men vinen kommer fra ejeren af slottet, som er Foncalieu, egnens store 2.grads kooperativ i Carcassonne, som købte slottet i 2012. Her er iøvrigt også hotel, som ser rigtig hyggeligt ud (har desværre ikke haft lejligheden).

Kylie Minogue Rosé, Frankrig... 125,-

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 30.juni
Kylie Minogue er med 80 mill. albums den bedst sælgende australske kunstner nogensinde -og den seneste kendis-rosé! Jeg kender hende bedst fra en energisk udgave af Carole King's "Loco-Motion", men jeg er også langt fra ung!
      Midt under covid nedlukningen lancerede hun i 2020 en serie vine, hvor denne er en af de bedre. En pink fra Provence (foruden en sydfransker, som kan være ok køb), lavet for det britiske firma Benchmark. De andre vine er bl.a. prosecco fra Italien og cava fra Spanien. Men også et par vine fra Australien, bl.a. et par lavet af Bortoli (se herover). 
      Pink er (heller) ikke smagt, men skal være ganske ok med bl.a. 91p/Jyll.Posten.

Cimarosa chardonnay-colombard... 30,-

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, indtil 30.juni
Vinen er (for mig) bedre end etiketten. Tør, ganske frisk, pæn frugt, middel fylde, lidt syre -god både med og uden vin. Nydelig australier til prisen. Tappet i Tyskland. 
      Lidl tilbyder også Zinfandel "Cimarosa", Caifornia (31,50, 3*, indtil lørdag 25.6.), kun smagt én gang. En meget kommerciel vin, men ikke helt ren og uden fokus. Lidt trist. Gensmager en af dagene.
      Lidl tilbyder også indtil lørdag 25.6. Champagne Comte de Senneval Brut (99, 5* + bedste køb).