Søg i 1200 opslag:

04/06/2022

Endnu en pink celebrity -men også god rød og hvid!

Der er et eller andet med kendis og rosé. I mine unge dage var det Champagne, men i dag er det tæt på, at man skal have en rosé for at være en celebrity. Bare se listen (den er nok meget længere): 

Brad Pitt, Angelina Jolie (skuespillere), Jon Bon Jovi (rock), John Malkovich (skuespillet), Sting &Trudie Styler (rock), Sarah Jessica Parker (skuespiller), Post Malone (rap), John Legend (pop), Drew Barrimore (skuespillet),  -og nu også Kylie Minogue (pop)... 

      Jeg har næsten ondt af den pinkie, som ikke har: 

1. Et celebrity navn eller

2. Udstyr fra en smart og dyr designer

En lyserød vin uden celeb/designer kan snart være en uddøende race! Rosé må i dag være -mindst- lige så meget design og udstyr som indhold -og kan derfor have behov for et celebrity navn for at sælge.

      Meny har dog også god hvid Peter & Peter, Muscadet og Riesling Alsace samt Rhone-typer fra Australien og... Rhone

Bedste KØB:  Peter & Peter riesling  + pinot noir - Bel-Air Muscadet "sur lie" - Riesling "Cuvée René Dopff" Alsace
Godt KØB: St Jean de la Cavalerie Rosé - Crazy Tropez rosé - Nugan Shiraz "McLaren Parish

Kylie Minogue Rosé, Frankrig... 69,95
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.juni
Kylie Minogue er den seneste kendis rosé. Kylie Minogue er med 80 mill. albums den bedst sælgende australske kunstner nogensinde! Jeg kender hende bedst fra en energisk udgave af Carole King's "Loco-Motion", men jeg er også langt fra ung!
      Midt under covid nedlukningen lancerede hun i 2020 en serie vine, hvor denne er bedst kendt. En pink fra Sydfrankrig, ikke Australien, lavet for det britiske firma Benchmark. De andre vine er bl.a. prosecco fra Italien og cava fra Spanien. Men også et par (dyre) fra Australien.  
      Pink er (heller) ikke smagt, men skal være ganske ok. Lige dele grenache, cinsault og carignan fra Sydfrankrig. Decanter smagte første årgang (2019): "89p/100. It's fairly commercial in style, as you'd expect, but has attractive white blossom aromas, and expressive, crisp red berry fruit. A good party choice." Årgang nr 3 holder nok stadig standarden, vil jeg tro. 

Domaine St Jean de la Cavalerie Rosé... 59,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.juni
Flot udstyret rosé med god frugt, tør og ren trods bærsødme. Meget anvendelig ikke mindst til et glas i utide eller en salat. 
   Domænet skal stamme tilbage til tempelherrernes dage (o. 1300), men er dog supermoderne og ligger i bakkerne nord for Béziers på vej mod Pezenas. Det ejes af ungt ægtepar, der arbejder sammen med vinkøbmanden Grignon om eksport og ikke mindst det meget stilige udstyr. 

Crazy Tropez rosé.. 59,95

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 9.juni

Endnu en smukt udstyret rosé (og heller ikke smagt fra hypermoderne kælder i Gassin i baglandet til fashionable St. Tropez. Den skal være let trods 12,5% alkohol, ret høj syre, balanceret af en lille restsødme (8 g/l), som får frugten af grenache og cinsault frem. 
      Domaine Tropez dækker 40 hektar, men hele produktionen kommer måske ikke herfra, nok heller ikke denne vin, som har Igp Méditerrannée (som dækker Provence og omegn). Huset leverer også diverse cocktails og andet, som nok er populært i ejerens Bar du Pont, der ligger over for havnen i St.Tropez. 
      Meny leverer også den meget dristigt udstyrede White Tropez (149,95, 3*), en rosé på (delvis) hvid flaske. Mere design end vin, selvom denne sikkert er god (men for dyr). 

Peter & Peter, riesling eller pinot noir.. 49,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.juni

Er et godt bud på sommerens favorit, især de hvide! Hvid riesling fra Mosel's "Steillage", dvs. de stejle skråninger med stort skifer, som dominerer det skønne Mosel. 
      Den tørre er flot, ren og frisk, god frugt -også husvin til Mosels musikfestival. Feinherb dvs. halvtør, er lige så flot, indbydende duft og nydelig syre og sprødhedRød pinot fra det lune Pfalz, pæn uden at være prangende, lidt fersk, men til prisen et godt køb, mens pinot rosé er for fersk og letbenet for mig. 
      Peter & Peter er husvin ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 

      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, et af Tysklands største vinhuse, som leverer store mængder vine til alle kæderne. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). 
       Jeg ved ikke hvem den anden Peter er -men husets chefvinmager er Peter Griebeler. Han er barnefødt ved Mosel, men har arbejdet flere år i bl.a. Californien og Østeuropa og siden 2005 for ZGM. 

Bel-Air Muscadet "sur lie"... 59,95

Loire, bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.juni

 Nej, Muscadet har ikke noget at gøre med muscat, der i reglen giver søde vine -Muscadet er en knastør, let, neutral, men umådeligt sprød hvidvin fra nogle af de sidste vinmarker omkring Nantes, før floden Loire løber ud i Atlanterhavet. 

      Jeg holder meget af vinen, som har alt det, som de ofte tunge chardonnay'er fra den "Ny Verden" mangler! Bel-Air er en rigtig god vingård, som ejes af 3. generation af familien Audrain. Domænet dækker 27 hektar (mest Muscadet), som drives tæt på økologisk. Vinen lagrer efter gæringen med bundfaldet -"lie"- som giver vinen mere frugt end ellers. 


Riesling Alsace, "Cuvée René Dopff"... 69,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.juni

Dopff & Irion var en af de første jeg smagte fra Alsace, og dengang før 1972 blev vinen tappet i Danmark! Så jeg har en svaghed for navn -og etiket.

      Ren aroma (æble, lime), tør, let med god sprød friskhed. Ikke de store dikkedarer, men en positiv Alsace og en perfekt ledsager til skaldyr. 2019 fik 91p/WineEnthusiast.

     Engang var Dopff & Irion et stolt familiefirma på "Château de Riquewihr", som konkurrerede med Hugel og endnu en Dopff om at være byens mest kendte vinhus. 

      I dag er Dopff & Irion blot et navn, ejet af kooperativet i Pfaffenheim (så vinen kan meget vel være identisk med Pfaff i Coop's butikker). 
      Men byens selv! Riquewihr er en vidunderlig perle, som -med fuld ret- tiltrækker rigtig mange turister, omtrent som Kaysersberg og et par andre. Se bare fotoet! Byen er ganske lille og ligger ved foden af det fine Schoenenbourg (som sandelig er "wunder schön"). Indtil september skal du nok komme først eller sidst på dagen, men hellere i april-juni, før turisterne gør deres indtog. 
      Fås også som Gewurztraminer Alsace (79,95, 4*), ej smagt, men frygter for restsødmen. 

Nugan Shiraz "McLaren Parish"... 89.95

Australia, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.juni

Nugan er et af de store, uafhængige vinhuse nær Griffith i det hede, knastørre Riverina kendt for ok konsumvuine. Men huset laver også lidt vin i de bedre, køligere områder som McLaren Vale, måske Australiens bedste område til shiraz. Denne skal komme fra særlig mark. 

       Vinen laves på moderne vis og har intens frugt, stor fylde, fed, lang -meget kommerciel og ganske imponerende. Jeg vil drikke den ret ung, mens den har charmen.  2018 fik 88p/WineEnthusiast, men hele 97p fra gavmilde Decanter WA! Prisen er steget med 10 kr, nok gr dyrere fragt. 

      Meny tilbyder også Nugan "3rd Generation" shiraz/chardonnay (40, 3*). 

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.juni

Cellier des Princes er det eneste kooperativ i Chateauneuf du Pape og omfatter hele 580 hektar vin, men arealet med "Pavevin" er lille, faktisk ejer 4-5 domæner hver især flere vinstokke her! Men kælderen laver god vin i dag! Denne landvin på grenache druen er dejlig drikbar! Fyldig, rund, med åben krydret bærfrugt, som går igen i smagen. Vin med charme, men uden stor koncentration. 

La Chasse des Princes, Chateauneuf du Pape... 149,95

2019, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.juni 

Det meste vin fra det eneste kooperativ i hentes fra medlemmer uden for Chateauneuf, men "Pavevinen" er deres bedste. De laver mange udgaver, men denne "Chasse" er rigtig god, kraftig, fuld af sød frugt og krydderi, bred, stor og lang. Kender ikke år, men håber på 2019, herlig nu, men vil med fordel kunne gemmes et par år eller fire. 

      Bemærk også flasken -det er den "ægte" flaske med ikke kun pavens nøgler, men også ordet "Controlée" vandret under nøglerne.