Søg i 1200 opslag:

01/12/2021

Rhone fra tophus og fabelagtig Bordeaux!

Julen er traditionernes tid. Derfor ved du: 
1) der kommer Ripasso og Amarone i store mængder på tilbud og 

2) flere kæder får rigtig god vin på tilbud. F.eks. Irma med flot Rhone fra Morel og oveni fabelagtig Bordeaux til absolut overkommelig pris... 

Morel er groft sagt Chapoutier med en kedelig etiket! Vinene laves og sælges af Chapoutier, og den almindelige Rhone er god, deres Signargues Village er til 64,50 et af de bedste køb i Rhone overhovedet -mens Pignan er en unik Chateauneuf, som er til at betale. 

      I Bordeaux er der et tilbud i særklasse, Pédesclaux 2019. 279 er mange penge, men meget lav pris for en af årgangens helt store vine. Og Sissan -en af Irma's faste vine- er også interessant i 2019 (og så er kassen flot!).   

      Efter alle de dyre vine er det på sin plads med Don David fra Argentina (topkøb) som også Million Trees (endnu en af Spier's sydafrikanere). Men jeg holder også meget af Sarotto's hvide arneis og røde barbera. 

Burmester 10 years old tawny Port
Bedste VIN: 
Morel "Pignan" Chateauneuf du Pape, Fombrauge 2018 St. Émilion Grand Cru, 

 ClasséPédesclaux 2019 5.Cru Pauillac, Pouilly-Fuissé Domaine Gonon


Lækker Rhone fra Morel (Chapoutier)

Den lidt kedelige etiket er så langt fra en overbroderet "pavevnøgle" vin, du kan komme, men Pierre Henri Morels vine er værd at smage. Han var i små 10 år leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men begyndte i 2008 at sælge vin under eget navn. 

      Chapoutier er dog nu som dengang ejer, og hovedsædet var Chapoutier's Estubiers kældre i Tricastin. Morel selv er i øvrigt siden rykket til Australien, men navnet lever stadig... Vinene er alle flotte i en rund, kraftig stil. De billigere vine som Signargues, Rhone (og Lubéron) er tæt på de dyrere vine og bedste køb. 

Morel "Signargues", Rhone Village, kr/fl v 2: 64,50

2019, 2 fl: 129, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 31.december 

Signargues er en specialitet for Morel. En rigtig god sydlig Rhône på grenache og syrah, ikke stor, men poleret, middel kraftig, afrundet og pænt lang med lidt peber og blomme. 2019 fik 91p/Parker. 
      Et bedre køb end de dyrere vine, for den er tæt på Morel's Vacqueyras og Châteauneuf  (og Parker foretrækker den i 2019 for Gigondas!). En ny Village mellem Avignon og Nîmes, som formentlig stadig mest leverer almindelig Rhone med navne som Domazan. 

Pierre-Henri Morel, Cotes du Rhone, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99,  bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 31.december 

Den almindelige Rhone fra Morel, stjernen Chapoutier's vinhus i det sydlige Rhone. Ej smagt, men til 49,50 er den 5* og bedste køb -næsten uanset smagen! Jeg har ikke i maaaaange år smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den bør give Guigal  (til 60-100 kr!) kamp til stregen. Tror næsten Morel vinder! 

Pierre-Henri Morel, Gigondas...119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 31.december 

Morel's Gigondas er rigtig god, om end måske ikke helt så god som topdomænerne. Men alle nye årgange har fået 91p/WineSpectator, og jeg holder meget at stilen, som er fyldig og rund, men med mere ren frugt end krydderi i duften. Til 119 er den et godt køb. 

Morel "Pignan", Chateauneuf du Pape... 279,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 31.december 

Kan ikke se årgang, men det er måske 2018 (94p/Parker), en venlig gigant, som dog har koncentration nok til at lagre med ynder og udvikle rig bouquet i løbet af de næste 10 år, hvis du kan lade den være. 
      P-H Morel var leder af Chapoutier's kældre 2000-2006, indtil han startede et projekt under eget navn. Det hele startede med købet af 8 hektar vinstokke i Chateauneuf, bl.a. i Pignan. Vinen blev lavet på Chapoutier's domæne, Estubiers i Tricastin. Der tappes blot 4000-5000 flasker af denne sjældne vin. 

5 store vine fra Bordeaux 

Ch. Sissan "Grande Reserve", kr/fl v 6: 66,50

6 fl i trækasse: 399, 2019, godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 8.december
 fås også (4*) og rød Grande Reserve (79, 4*), ej smagt.  

Viser hvor meget der er sket i Bordeaux de senere år. Årgang 2019 er meget vellykket og har fået 91p/WIneEnthusiast, slet ikke ulig en god St. Émilion. 

      En kraftig, men afrundet vin med stil i duft og eftersmag, der faktisk smager godt i dag for sin frugt (som dog forsvinder -men giv den så en chance om 4-5 år). Pakket i en nydelig trækasse. 

      Familien Yung var "pieds noirs" (sortfødder), der som rigtig mange andre vinbønder vendte hjem til Frankrig i1958 under borgerkrigen i Algier. I dag ejer familien flere ejendomme i regionen, som ledes efter moderne metoder og laver rigtig god vin. Sissan ledes ejendommen af sønnerne Paul og Jean Yung
      Foto: Sissan er et nydeligt chartreuse fra 1700-tallet, som ligger i Camblanes nær Cadillac ved Garonne floden syd for Bordeaux by. 

Fombrauge 2018, St. Émilion Grand Cru Classé...  249,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag torsdag 31.12, 93+p/Parker, 92p/WineCellarInsider 
Slottet var i mange år en god Grand Cfru -uden Classé!- ejet af danskere med Hans Just og LEGO i spidsen. De solgte det store slot til fransk rigmand med forbindelserne i orden, så i dag er slottet klassificeretm, dvs Grand Cru + Classé. 
      Prisen gik kraftigt op, men ret skal være ret -i dag laves langt finere i dag end for 10-15 år siden! Og prisen er stadig rimelig for noget med efternavnet "Classé". Og 2018 er den bedste i mange år (Parker giver højeste karakter for slottet til netop 2018). Den har mistet ungdommens frugt nu og bør nok gemmes mindst 4-5 år og vil leve 10+ år. Superb. 

Pédesclaux 2019, 5.Cru Pauillac... 279,-

Bedste VIN + ***** (4/5), Irma, indtil torsdag 31.12, 93-95p/Parker: "Bravo!", 93p/WineCellarInsider, 93p/Falstaff 

Formentlig den bedste vin nogensinde fra dette endnu ret ukendte 5.Cru -og så tæt på superkøb, du kan komme blandt de 60 klassificerede slotte i Médoc. Du skal af med 575 kr for 2017 (god, men slet ikke 2019!) hos Løgismose (dog 488 v 6) -og jeg vil gå så langt som at kalde 2.vinen Fleur de Pédesclaux 2016 til 199 på Coop for et godt køb). 

      Pédesclaux ligger på plateau'et op mod St.Estèphe ikke langt fra Lafite og Mouton. Vinen har været på det jævne (pris og kvalitet) gennem hele 1900-tallet, men i 2009 blev slottet købt af Jacky Lorenzetti, en parisisk ejendomsmogul bag selskabet Foncia, som året før havde købt Lilian-Ladouys i naboen St.Estèphe. Han har investeret voldsomt i slottet med spektakulær ny kælder og fordoblet arealet med vin. 

      Jacky og hustruen Francoise (foto) har investeret i mange sektorer, men har hidtil været mest kendt i sportskredse, bl.a. som ejer af rugby-klubben Racing 92 -og nu altså også 2 fine slotte i Médoc! Jacky ejer også 50% af 3.Cru slottet, d'Issan i Margaux, og Emmanuel Cruse, der ejer resten af d'Issan, er leder af alle Jacky's slotte. 
      Om Pédesclaux 2016 skriver Robert Parker (Lisa Perritti): 93-95p. Deep garnet-purple colored, a beguiling perfume of violets, warm cassis, preserved plums and licorice with suggestions of rose hip tea, dark chocolate, kirsch and cinnamon toast. Medium to full-bodied, the palate bursts with vibrant black and red fruits, supported by ripe, finely grained tannins and oodles of freshness, finishing long and fragrant. Gorgeous wine—bravo!". 

Lynch Moussas 2017, Pauillac 5.Cru... 299,-

**** (4/5), Irma, indtil torsdag 31.december, 90p/WineCellarInsider 
En af de ofte gode køb af Bordeaux' store klassificerede vine -og brøkdel af prisen på navnefællen Lynch-Bages! Den bedre 2016 blev solgt til samme pris hos Coop i sommer, men 2017 er ikke ringe og har fået bl.a. 93p/WineEnthusiast og 92p/Falstaff. Jeg stoler mest på Jeff Leve, der i WineCellarInsider nøjes med 90p. 

Haut Batailley 2019, Pauillac, 5.Cru... 449,-

**** (4/5), Irma, indtil torsdag 31.december, 93-95p/Parker. Endnu en top-Pauillac, men ikke så godt køb som Lynch og især Pédesclaux herover.

Pouilly-Fuissé Domaine Gonon "Vieille Vigne"... 139,-

2019bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 8.oktober

Hvidvinen er en af de mest kendte fra Bourgogne og i stil nærmest et kryds mellem klassisk chardonnay i den magre Bourgogne-stil og en klodset overvægtig "Over There" chardonnay!  
      Ej smagt (men jeg håber stadig!), men det lover godt! En god Fuissé er sprød og frisk, men ganske fyldig, med ren, neutral aroma og god lang smag, ofte med lidt hyld og kvæde. Denne skal have et lille år i små fade. Eneste minus -for mig- er leverandøren -vinen kommer fra godt domæne, men sælges gennem Boisset. 
      Men Boisset er ved at opgradere vine, i det mindste domænevinene (bl.a. Vougeraie, ofte latterlilg høj pris). Antonin Rodet's Ch. de Mercey er også god, men ellers har jeg svært ved at anbefale nogen vin med fra Boisset's utrolige antal navne (Pierre Ponnelle, Bouchard Aïne, Ropiteau, Mommessin, Moreau for blot at nævne et par).  
      Foto: Pouilly-Fuissé laves omkring den fantastiske klippe, Solutré, som folk i stenalderen jagede mammutter op til toppen af -og udover. Ved foden er fundet rester af tusindvis af dyr.  

Ny Verden -og julevin fra Italien! 

Don David, Calchaqui, Argentina, kr/f v 2: 49,50 

2 fl: 99Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay. 

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, onsdag 8.december

Disse vine er markant anderledes end de fleste fra Argentina -af den banale grund, at de vokser næsten så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -op mod 1800 meter over havet! 
      Don David er rigtig god serie til en særdeles rimelig pris lige nu:  
Malbec og cabernet har overdådig frugt, krydret, men med fin struktur og ganske lang smag. For mig er de lige gode og har med rette fået omkring 90p/100 af et par kendere.
Torrontès -på Argentinas hvide signatur-drue -en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lidt i stil med gewurztraminer. Nydes ung. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. Du kan være heldig også at se den i Galicien tæt på Santiago de Compostela. Det er her druen er født, men den ses sjældent her. Chardonnay er ikke smagt, den kan være god, den fik som torrontès 5* i Vinavisen. 
 Den eneste jeg savner er tannat vinen fra samme serie, som jeg mindes havde en mere original smag og længde.  

      Regionen er Cafayate, som ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, måske den smukkeste vinregion, jeg aldrig har besøgt -præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. Her er varme dage og iskolde nætter, tørt (120 mm nedbør i en våd årgang (!) modsat de 800-900 som Danmark får.       

      Cafayate er et yndet turistmål, og her ligger også en halv snes vinhuse -bl.a. Michel Torino's Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt. Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. Det ejes i dag af familien Torino af italiensk oprindelse. 

Spier "A Million Trees", rød/hvid... v. 6 fl: 33,17

6 fl: 199, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 8.december

Rød Pinotage, hvid chardonnay, tappet i Danmark- 

Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" (så der er plads til 50% rabat). Men 33 kr er næsten for lav en pris, selvom vinen har mistet lidt ved tapning herhjemme. Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 

Undskyld! 

Jeg roste for et år siden Fat Bastard (rød/hvid/rosé, 3 fl. 129) i denne blog. Jeg har siden gensmagt vinen og må indrømme, at en umiddelbar charme havde fordrejet mig hovede. Den røde har en ligefrem charme, men synes mig lidt "fabrikeret" i smagen, som også den hvide. Eller måske var jeg bare heldig med en tapning? Læsere må gerne skrive, hvis de har smagt vinen -p.t. tilbud 3 fl. 129. 

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 58,17

6 fl: 349, godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 8.december -en god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Generelt laves fine vine her, og denne ripasso er et rigtig godt køb. 
      Valpantena er den centrale del af Valpolicella stik nord for Verona og leverer rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, som af og til kan være forbavsende tæt på egnens andet store hus, Bertani

      Irma tilbyder til samme pris Vinrè, hvid sauvignon fra Giordano (6 fl. 349). Skal komme fra Piemonte, hvad dog ikke ses på etiket. Ej smagt.  96-99p fra Luca Maroni, hvad der ikke beroliger mig. 
      Irma tilbyder også Falasco Amarone (139, 5*), god, men ikke så godt køb som ripasso'en.  

2 fl. 119, Asti og Langhe, Bedste KØB + **** (4/5)Irma, indtil torsdag 31.12.

Sarotto laver mest dagligvin, men denne barbera eer (som arneis) bedre. Barbera'en er ret stærk, men afrundet, ikke helt typisk, men stadig god (kun smagt én gang).  

I generationer var druen arneis en anerkendt (men ikke godkendt) del af vinen Barolo. Men en dag krævede loven 100% nebbiolo i Barolo, og det tog næsten livet af arneis. Men i 1960erne kom den første tapning af ren arneis -og det har glædet vinelskere lige siden! Druen har en rig, ren aroma og en sprød, frisk, ret let  smag. 
Irma tilbyder også Excelsus, barbera eller chardonnay (99), ej smagt og vil ikke ofre pengene. 

Lecciaia 2013, Montecucco ... kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, *****? (5/5)Irma, indtil onsdag 8.december

Ejeren Campo ai Lecci har 12,5 hektar i brunello, og for nogle år siden købte vingården 16 hektar lige syd for Brunello, hvor der er lidt lunere (og jorden billigere). Dette område har fået navnet Montecucco og kan faktisk ligne Brunello lidt længere nordpå. Årgangen er stadig 2013 -så jeg er lidt betænkelig, men tror, vinen stadig holder. For 2,5 år siden var vinen rigtig god med masser af bouquet, moden fylde og pænt lang smag. 

      Irma tilbyder også Lecciaia's Sangiovese 2014 (59, 4*) -også en vin med mange år bag sig- mere karakter end charme, syntes jeg (i 2020), men andre er mere positive, bl.a. den dygtige Rydberg fra Ekstrabladet (5* + godt køb i marts 2021). 

Barbaresco Riserva 2016, Sarotto... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil torsdag 31.12., Terre dei Celti, 
En ekstremt lav pris for Barbaresco, tilmed riserva, dvs. med alder, så jeg bør være mistænksom. Men vinen er fra Sarotto, ikke det store lys, men pålidelig og bosat i selve regionen, og den er helt ok, middel farve, nydelig duft, fast, men ikke besk smag, pæn længde (smagt i 2015, men nu fås den endnu bedre årgang 2016). Ej smagt, dvs. betinget godkendelse. 

Barolo 2014 "Podere Collinetta"... 139,-

Riserva, ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 31.12.
Den 3. Barolo-klon og den eneste, der rent faktisk bærer navnet! En af de bedre vine fra Sarotto med afrundet fylde og pænt lang smag. Server ved 18 grader og hæld vinen i glas 10-20 minutter før -så er vinen blødere. Gode Rydberg gav vinen 5* i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Pæn intensitet med kirsebær, roser, tobak og vanilje i smagen. Tanninerne velintegreret. Pæn lang afslutning." Vinen ville nok være "bedste vin" fra en anden kæde, men har må den nøjes med 5*! 

Lamatum Crianza, Ribera del Duero, kr/fl v 2: 69,50

2 fl. 139, (4-5* + godt køb?), Irma(partivare) 

Jeg kender ikke vinen, som kommer fra helt nyt hus med vinstokke i Ribera del Duero (såvel som i  Priorat, Rioja og Rueda) -og hovedsæde syd for Barcelona. Og firmaet stammer endda fra Argentina, meget internationalt! Men de første vine har fået pæne noter i konkurrencer. Irma skriver: "Duften er intens og dyb med noter af moden frugt og vanilje. Smagen har en god struktur og perfekt balance. Moden frugt, vanilje og kakao."

Burmester 10 years old tawny Port... 95,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma indtil lørdag 13.november 
Jeg vil egentlig lige så gerne drikke Coop-gruppens Pocas eller Barros -samme ejer som Burmester (også 99), men synes Burmester's etiket er flottere! En god 10-årig tawny, meget frugtig, nødder, mere figen end læder, sød, men med et twist. 
Fås også som Burmester 2005 Colheita (149, 5*), en ret mørk tawny med god frugt, samt Burmester 20 år tawny (249, 5*), meget flot, men dyr (tidligere i år solgt til 189). 


Pascal Combeau XO Cognac ... 229,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 28.juli 

En god Cognac trods den lave pris. XO skal lagres mindst 5 år, men denne har nok fået et par år mere -god bouquet, afrundet smag uden for meget sødme. Pascal Combeau er grundlagt i 1838, men er i dag del af det gamle hus Gautier, som igen ejes af Marie Brizard, kendt likører som Apry og Anisette (som har givet navn til den legendariske sanger i Savage Rose!). 

Irma har igen til bud på Johnie Walker 12 årig whisky (149,95, 5* + bedste køb), en excellent whisky til en latterlig lav pris (tilbud i Bilka 169).  Bilka har til gengæld Chivas Regal 12 år til 149 (men Black Label er for mig bedre).