Søg i 1200 opslag:

18/12/2021

Herlig Rhone og superb argentiner

Hvad er bedst til julemaden -Rhone eller malbec fra Argentina? Smag selv i denne uge hos Coop, som har et rigtig god pris på to store vine -Vacqueyras og Trivento's fine Golden Malbec. 

Jeg hælder til Rhone til maden, men erkender, at Trivento'en måske er den bedste vin. Ellers har Coop ikke så spændende vine, selvom jeg holder meget af Duette pinot noir fra Chile, som du passende kan smage op mod Yealands New Zealand (her hælder jeg til Chile, men har ikke smagt vinene sammen). 

Julen er tæt på -og nytår også, så Coop byder på alkohol til drinks, bl.a. med god pris på Jameson's irske whiskey og en sjov dansk vodka fra Bornholm samt den altid gode Tanqueray Gin.  

Bedste KØB: La Baume merlot + viognierDuette pinot noir
Godt KØB: Carmel de Haux Bordeaux, Mouton-CadetSpier "Red Note"Spier "Creative Block 5 " rødYealands sauvignon + pinot noirPiccini Chianti Riserva

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 89*

økologisk, *: med Coop-medlemskort, 2020 økologisk, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december

En flot Rhone  -fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot allerede, men vil vinde med 2-4+ år på flaske. Du kan af og til se en lidt mere moden 2018. 
     Vacqueyras ligger ved Gigondas i Rhône og har egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! Området har et lidt lunere klima end de bedste dele af Gigondas og vil derfor ofte være lidt blødere i stilen. 
      Parker har senest smagt 2016:  92p med ordene: "More structured than the 2015, this 2016 is a full-bodied, richly textured and firm wine that should drink well over the next 5-8 years. Hints of rosemary and cola accent the mixed-berry fruit, finishing dry and savory."  Som nabo Gigondas i reglen bedre end standard Châteauneuf. 

Trivento "Golden Reserve", malbec... 89*

*: med Coop-medlemskort, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december

Topvin fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Luján de Cuyo i bjergene over Mendoza og lavet i Bordeaux'agtig stil, dvs. fast snarere end generøs, af og til med lidt urter. Set i 2019 (5* fra Ekstrabladet, 91p/Tim Atkin), som sikkert er lige så god som 2018 og 17 (begge 91p/Parker). 

La Baume rød merlot, hvid viognier... 50,- 

Bedste KØB + **** (4/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december
Glimrende landvine fra Sydfrankrig. Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde er nydelig uden at sprælle for meget. Trods navnet "Domaine" kommer vinen ikke fra enkelt vingård, men stor ejendom, der modtager druer fra flere mindre vingårde.  
      Men begge vine er rigtig gode i en afrundet kommerciel stil, som vil appellere til den, der ellers foretrækker blidere vine fra f.eks. Californien og Australien -men gerne vil have lidt ren frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. 

Carmel de Haux, Bordeaux... kr/fl v.3: 46,33 

3 fl: 139, 2019, godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december

      Til 46 kr flasken et godt køb, hvis du kan lide klassisk Bordeaux, dvs. vin med lidt bid (selvom det ikke er overdrevet). Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, som i dag en del af det danske-ejede Haux
      Middelfyldig, ganske indbydende vin, som dog har et let grønt præg, som måske forsvinder i løbet af et år eller to på flaske. Med mad er vinen dog udmærket. 
      Haux blev købt i 1985 af Knud Jørgensen, en vinhandel i Hellerup, som i dag kun eksisterer som et mærke under Kjær & Sommerfeldt. Slottet ejes af 3200 danskere. Med link på bagetiket kan du blive ejer nr 3201 (eller deromkring). 

Mouton-Cadet, Bordeaux... 59,- 

2018/19, godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december

En god typisk Bordeaux, dyb farve, positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. Et tegn på, at Bordeaux kan levere store mængder god vin til rimelig pris. 
      I mine unge dage hændte det, at ældre folk købte Mouton-Cadet i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag skal du betale 60-70 gange mere for Mouton med efternavnet Rothschild! 
       Mouton med efternavnet Cadet er en almindelig Bordeaux. Den første årgang (1934) var en "Cadet" -yngre ætling, deklasseret vin- fra Mouton, men vinen blev så stor en succes, og i dag laves 20-25 millioner fl/år, som hentes i kooperativer langt fra Pauillac. Kadet'en er den suverænt mest solgte Bordeaux. 2018 fik 88p/WineEnthusiast, mens den endnu ikke tappede 2020 fik 95p/Decanter Awards (meget sært, der må være gået inflation i deres karakterer!). 

Spier "Red Note", pinotage shiraz... 50,-

Sydafrika, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december
Mørk, kraftig, fed, med åben rig frugt. Ganske god. Spier leverer store mængder vin til Danmark, de fleste dog i en lidt fersk middle-of-the-road stil. 
      Den røde node er lidt anderledes, da hoveddruen er pinotage, nationaldruen, som blev skabt for knap 100 år siden ved ægteskab mellem Bourgognes pinot noir og Rhone-druen cinsault. Den har mest været brugt til industrivin, men fra gamle, lavt ydende vinstokke kommer nu interessante vine med en egenartet stil -som dog her er blødgjort med Rhone-druen syrah. Normalprisen 120 eer latterlig, men til 50 et rigtig godt køb. 

Spier "Creative Block", rød/hvid... 99,-

rød "5" 2016 Bordeaux-blend , hvid "2" 2020 sauvignon-blend, godt KØB + ***** (rød, hvid 4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december

Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed. 
      Den røde er et typisk cabernet/merlot blend med lidt petit-verdot og lidt eg.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet, rank -p.t. årgang 2016, snart med 6 år bag sig, så den er moden nu og får derfor 5*. 
       Den hvide har lidt semillon + de 90% sauvignon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -det giver en meget aromatisk vin med hyld og stikkelbær (type New Zealand eller Casablanca), middel fylde, pænt lang og med et lille syrebid. Ikke imponerende i forhold til prisen -så vi nøjes med 4*.

Viña Indomita "Duette", pinot noir ... 50,-

Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december

Chile var i mange år et uland for Bourgogne-druen pinot noir. Men den kølige Casablanca ved Stillehavet har vist sig at levere god chardonnay, sauvignon -og pinot. Alle vinene lidt lette -også denne trods de 14% alkohol. Men som helhed god -og superb til 50! Indomita er et af de uafhængige huse (dvs. ikke med i Concha y Toro-gruppen) og leverer er en række gode vine, som mest ses i Fakta. 2019 fik 90p/Descorchados, 2017 fik 89p/Tim Atkin (som kender Sydamerika godt). 

Adobe "organic", rød/hvid/rosé, frit valg: 40,-

økologisk, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december 

 Disse enkle vine er lidt korte i smagen, men gode til prisen. Jeg vil nok vælge cabernet (5* i Vinavisen) eller carmenère (90p/JamesSuckling) snarere end pinot i rød, samt chardonnay eller gewurz frem for viognier eller rosé.  

Yealands sauvignon eller pinot noir, kr/fl v 2: 64,50 

2 fl: 129, New Zealand, godt KØB + *** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december

I dag tappet i England, men stadig ganske glimrende og excellent køb (til normalprisen 99,95 må den dog nøjes med 3*). Den hvide sauvignon er bedst, med rig aroma og sprød syre Den røde pinot noir er ok, men mangler pinot karakter, desværre. 

Piccini, Chianti Riserva... v.3: 46,33  

3 fl: 139, godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december

En kommerciel Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig! 
      Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer 10% af hele Chianti's produktion, hvoraf en forsvindende lille del kommer fra egne marker -langt det meste købes ind som færdig vin i kooperativer osv. Denne Chianti leveres med mange etiketter, så hver kæde kan få sin egen. Vinene smager dog ret ens. 

Jameson Irish Whiskey... 100,-

Triple Distilled***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december
Coop har tilbud på både Jameson og Tullamore Dew. For mig er Jameson lige en klasse over Tullamore, og så er den af uransagelige grunde billigere -100, så du sparer 10 kr og får en bedre whiskey (med "e"). 
      Det er en rigtig god whiskey til begyndere - Den er rig og ren i aroma, let (typisk for irsk), men ren og lang i smagen. Så kom ikke og sig, at al billig whisky smager af det samme! 
Men måske er jeg forudindtaget, da jeg har været på tur på det gamle destilleri i Bow street, Dublin? 

Bornholm Vodka 40%... 100,-

økologisk, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december
Så snart noget er lavet i Danmark, er det af en eller anden grund meget dyrere end importerede varer af samme type (du siger nej og tænker på Gl Dansk Bitter, men nej, den er norsk i dag!). Prisen er måske på vej ned -denne fine vodka står dog stadig til 189 (!), så 100 er en god pris.  
      Den er destilleret på økologisk hvede og har i år fået guldmedalje i San Francisco. En ret blid vodka trods de 40%, som er lagret sammen med bornhomsk granit, der skal give den blide smag. Hmm. Ét undrer mig dog -vodka-fanatikere mener vodka bør destilleres på kartofler (som snaps), så hvorfor bruge hvede i et kartoffelland som Danmark? Men der er måske ikke kartofler på klippeøen... 

Tanqueray Dry Gin 43,1%... 109,95

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.december
En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv), hvor den normale 37,5% gin vil udtynde den færdige drik. Så meget bedre end en G&T med en standard 37,5% Gin, som er minimum for gin i EU. 
       Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1838) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker. Nu om dage destilleres den som mange fancy ginmærker i Skotland -men det er helt ok, da London Gin må destilleres hvorsomhelst (også i Danmark), blot den er tør.