Søg i 1200 opslag:

17/12/2021

Kongevin til kål og svær

Rigtig mange af Dem, der kalder gæret druesaft for "Kongevin", er vinsælgere, og dem bør du ikke stole for meget på! Men det skete i dé dage, at du kunne få både Chateauneuf du Pape (til 99 kr!), Pomerol, St Estèphe,  Amarone, Barolo og Brunello til din kål og svær. Og det lyder næsten som et juleeventyr! 

Og Julen er tradition! Så vinene sælges til lave priser (men nok ikke helt indkøbspris som i den gamle sang). Men Føtex gør dog sit bedste, og det er rigtig godt i denne uge! 

      Jeg holder meget af Mayne Pomerol elsker Trapiche, både den rene Pure, den urene Impure og den fine Medalla. Og fra Italien er Brunello's Campogiovanni en lækker vin. Endelig endnu en god Offley Port, denne gang den sent tappede LBV, som kun vil pynte på mandelrisene! 

Bedste KØB: Chateauneuf du Pape "Auguste Bessac", La Croix des Vignes 2017 St Estèphe, 

Trapiche "Pure" eller "Impure"Trapiche "Medalla" malbec/chardonnayGemma BaroloOffley LBV Port

Godt KØB: Baron de Ley Rioja Reserva, Castaño "Colección"
Bedste VIN: Mayne Pomerol, Campogiovanni Brunello Montalcino

Chateauneuf du Pape "Auguste Bessac"... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23. december

Set i 2020. Mange vil elske denne Chateauneuf. Indbydende duft af krydderi og peber fulgt af middel fylde og afrundet, lang smag. Årgang 2020 er meget ung, men vinen smager godt i al sin frugt og er rigtig god til den sure og søde julemad. Vinen fik 5* til 129, så vi er tæt på toptilbud til 99! 
      Årgang 2020 var "Corona året" over alle, hvor mange manglede plukkere til druerne. Men som årgang var vinene fine, meget lig den fine 2017, med masser af frugt og lidt syre til at holde balancen takket være kølige nætter. 
     Vinen er nok kun  marginalt bedre end Lirac og Plan de Dieu, som i Bessacs tapning med mellemrum er på tilbud til 50-60 kr. Men bestemt ikke ringe, selvom den mangler dét ekstra, som en (god) domæne vin kan levere, mere koncentration og dybde.   
      Til venstre ses 2 "Pave"-flasker. Flasken til højre er den originale flaske til vin tappet på domænet i Chateauneuf  -bemærk ordet controlée vandret under Pavens nøgler. Til højre flasken fra vinhuse (négociants) -her ses ordene "appellation controlée" graveret i en halvcirkel under "Pave"-nøglerne. Denne flaske bruges af vinhuse med kontor i Chateauneuf du Pape. Sært nok er det ikke krav, at vinen tappes her. Har set vin på denne flaske tappet 300 km mod nord i Beaujolais! 

La Croix des Vignes 2017, St Estèphe... 99,- 

Bedste KØB + ***** (5/5),  Føtex, indtil torsdag 23.december

En flot vin og topkøb, men ikke god til rødkål! Mørk, nydelig duft med pæn dybde, middel fylde, god længde, god karakter og bredde i smagen -flot nu, formentlig bedre om 2 år. 2017 er ikke topår, men vinen er god og tappet af en ejer med ambitioner! 

      "Croix des Vignes" kommer fra Lestage-Simon, som er nabo til St Estèphe (og Sociando Mallet). Vinen kommer fra parcellet Moutinot i St Estèphe. 
   Vingården ledes af danske Merete Larsen (foto), som har været på Lestage i mange år, siden hun for 10-12 år siden forlod Belgrave 5.Cru. Hun leder også andre ejendomme i Médoc, bl.a. det store Cartillon, som ligeledes ejes af  ”Grands Crus de France”. 

      Et pompøst navn med 10-12 slotte, som ejes af det knap så ansete Grands Chais de France, som har tjent penge på konsumvin som JP Chenet (og det der er værre). Men vinene fra deres egne slotte er rigtig gode i dag, trods ejerens lidt blakkede ry!

Ch. du Mayne 2018, Pomerol... 149,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23.december

Mayne er IKKE Pétrus, men den koster også 5000+. Men dette er god Pomerol! Smagt i 2014, 15 og 16, men 2018 er nok bedre (og 2019 måske endnu bedre!). Lidt reserveret, men med dybde og længde og god frugt -god Pomerol! 

      Ejer Alain Vigier har ikke mange egefade i sin lille kælder, men han laver god vin, og "1.vinen" Rêve d'Or er altid god. Mayne er tæt på (og måske identisk). Vingården hører til de middelstore med 5-6 hektar og ligger nær Clos René og hovedvejen mod Paris. Klassisk merlot (80%), som nok bør have 3-4 år eller længere på hylden. Ikke julevin, men god gavevin!

Et hus GCF's navne er Calvet, hvor Føtex tilbyder Sancerre og Pouilly-Fumé (99, 4*). Ej smagt,og vinene kan meget vel være helt ok. Mener de er tappet ved Loire, ikke i Bordeaux, hvor mange Calvet-vine er tappet. Men vil hellere bruge mine sparsomme penge på andre vine! 

Baron de Ley, Rioja Reserva... 59,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23.december 
En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft. Mere lækker end aristokratisk, men superkøb til prisen. 85% Tempranillo + 10% af den unikke maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. I sidste Bilka til 50 kr, nu lidt dyrere i Føtex, men stadig godt køb.  

Castaño "Colección", Yecla "Old Vines".... 49,-

2018, godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23.december
Indtil fredag på tilbud i Netto, nu i Føtex (endda en krone billigere) og næste uge formentlgi i Bilka (den såkaldte Salling-tilbudskarussel!). Men en god julevin med vægten, aroma og en rustik charme til at matche julemaden.  Varm, kraftig, krydret, men på en ren måde, frugtig, fast i smagen -et herligt alternativ til de amarone-lookalikes, jeg elsker at hade -og med sin faste smag en perfekt julevin til lav pris. Parker gav 90p/100 til bl.a. 2016. 

Argentina = superkøb 

Trapiche "Pure" eller "Impure", kr/fl v 3: 43,-

3 fl 129Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23.december

"Pure" rød malbec, hvid sauvignon, Malbec "Impure", Argentina

Druerne kommer fra Uco, et af de bedre områder i Mendoza, ca. en times kørsel syd for Mendoza by ved foden af Amerikas (nord/syd) højeste bjerg. 

Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.  Impure" -mørk, bred, stor og rig, men tør og pænt lang med snert af eg. Skal være samme vin som "Pure", blot lagret 10 måneder i små egefade. Falstaff giver 2018 hele 91p/100.  
      Den hvide Pure Sauvignon har god frugt, men ikke helt samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23.december

Trapiche er meget stort hus, som tappet 100.000 fl. Hver dag! Men vinene er gode -basisvinen er ikke ringe, og både "Pure" og Oak Cask er (på tilbud) svære at slå. 

     Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Måske lidt store ord, men flot er den! 

      Skulle corona forhindre et besøg i Argentina, så se denne lille 5-6 minutter film om et besøg hos Trapiche af Jamie Goode, engelsk vinkritiker fra WineAnorak, der nyder generel respekt. 

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,- 

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 23.december
rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay,
Fire gode vine: 
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er faktisk lige så god, fyldig, lidt mere krydret måske.
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
Salentein ligger i Uco, hvor den har nogle af de højest liggende vinmarker, og hele 800 hektarer. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.
Til samme pris sælger Føtex også Tanunda "Grand Barossa", shiraz/riesling (69, 5*), Capolavaro Primitivo di Manduria (69, 3*) og Ironstone Reserve fra Californien (69, 4-5*). 

Flotte julevine fra Italien! 

Gemma Barolo..... 99,-


Godt KØB + *****
 (5/5), Føtex, indtil torsdag 23. december
En god pris, men du kan også gå i Netto (fra lørdag 18/12) og få vinen til 89. Jeg er ingen Barolo tifosi, men kan godt lide Gemma! 
Både 2015 og 16 flotte, men har endnu ikke smagt 2017, nok lidt blødere og lettere. Den kræver ikke 10-20 år. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner. 
      Barolo tifosis kender formentlig slet ikke Gemma, som er en moderne blødere stil, men nu er jeg ikke ærkefan. Jeg foretrækker Gemma's kommercielle´, fyldige stil for de lyse supertannin-vine, hvor en lys farve og bidende syre bliver set som et fortrin! Gemma ejer 25 hektar i Barolo, heraf 16 til Barolo (andre til barbera, arneis mv). Desuden købes vin og druer fra andre. Firmaet ejes af Silvano Piacentini, som har tjent formue på kedsommelige Amarone look-alikes.

Ripasso, selection Silvano Piacentini..... 50,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 23. december
      Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige vin end de svulmende Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket julevin -server kælderkold. Føtex oplyser den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 
      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), i dag et af de store huse, som leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (Verona) i spidsen.

Manara Valpolicella Ripasso "Morete"... 69,- 

Classico***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23. december
Jeg anbefalede denne vin for 3 år siden (til 75 kr), så nu får den 5*. Typisk 88-89p i guider og for mig bedre end Piacentini, Righetti ripasso fra skråningen Morete ("Den lille Brune") i San Pietro i Valpolicella.   Ikke smagt i 2-3 år. Husker den som blød og afrundet med masser af sød frugt, ret lys, men fyldig og pænt lang. Rustik etiket, men god vin, god til julemaden, perfekt til fuglevildt.  

Corte Manara, Amarone Valpolicella... 149,- 

***** (5/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 23.december
Meget rig aroma med bær og frugt, magtfuld (16 %), med koncentreret bær, ganske elegant, meget svag sødme -slet ingen dårlig ledsager til det sure og søde juleaften. 
      Vingården Manara er familieejet siden 1950, men begyndte først at tappe selv i 1990erne. Den  ledes af 3 brødre og ejer 12 hektar i Classico. Det meste købes dog ind fra naboer i Negrar, Marano og San Pietro. Druerne tørres i 40-60 dage før gæring og lagring i store "botte" i små 2 år. 2015 fik 90p/Falstaff. 

Campogiovanni, Brunello di Montalcino... 149,-

Bedste VIN + ***** (4/5), Føtex, indtil torsdag 23.december
"Johan's Mark" vingården ejes af den fine Chianti-ejendom San Felice og leverer flot brunello, ikke sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (gr mere sandet jord). Husker ikke årgang, men det er formentlig 2016, som er glimrende,  94p/Spectator. 2015 fik 92p/Spectator. Uanset hvad lidt ung i dag, men egentlig ikke ueffen til den røde kål.  

**** (4/5)Føtex, indtil torsdag 23. december 
Intens aroma, frisk og lækker, tæt på tør uden at være det. Etiketten er sjov, så du kan måske bære over med en for høj pris?
      Vingården ligger i staten Washington øst for Seattle (med USAs største koncentration af asiater). Vinen gror langs den 45. breddegrad akkurat som Bordeaux i Frankrig. Men vi er i Walla Walla, et ørkenagtigt landskab langt inde i landet med hede somre og iskolde vintre. Huset blev grundlagt for 20 år siden af Charles Smith og er i dag næststørst i staten med ca. 8 millioner fl/år. I dag er ejeren Constellation, et af verdens største vinhuse (Mondavi, Selak's, Ravenswood osv). Vinene tappes i England og importeres af Løgismose, som har solgt den til først Rema1000, Meny og i dag Føtex.

Offley LBV Port... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex til torsdag 23.12. 
"Sent tappet årgang" betyder simpelthen god vin af den sorte, kraftige type, som er blevet tappet senere. Egentlig en slags blød Vintage, en temmelig god mørk vin -ikke vintage- som kan nydes nu (eller om nogle år) -mørk, fyldig, frugtig, lang smag. Kender ikke årgang, men har set 2016. 2015 fik 90p/Parker. 
      Et rigtig godt køb i sidste uge i Bilka, nu Føtex, som også tilbyder Smith Woodhouse LBV 129 (4*), måske bedre end Offley, men næppe bedre end DOW's LBV, (89, Irma), som kommer fra samme kælder som Smith Woodhouse. Du må max. købe 6 fl. til 129 (måske et salgsfif).