Søg i 1200 opslag:

15/12/2021

Rioja-renæssance -og god Port til jul!

Vi elskede Rioja i mine unge dage i en fjern fortid. Mne i 80erne meldte trætheden sig -og rigtig meget Rioja var ofte oxiderede og ret kedelige i duft og smag. 
      Ind kommer en ny generation vinmagere med en mørkere, kraftigere vin med langt mere intens duft og længde i smagen. En af de første vine i den "nye b'lge" var Cosme Palacio fra Palacio, som også leverer Irma's Glorioso. 

Denne vin er nok ugens bedste køb i Irma, der dog også har et par andre gode vine, bl.a. Valpantena Amarone og Pure Paso fra Californien -samt den gode DOW's LBV, som er et godt valg til den traditionelle ris à l'amande.  

Bedste KØB: Glorioso Crianza RiojaAmarone "Valpantena"Aglianico "Rinforzata", Barbaresco Currà, DOW's LBV Port
Godt KØB: Pouilly-Fumé "Château la Roche", Novas økologisk rød/hvidJ. Lohr, California, rød/hvidCava Vallformosa (kun brut)
Bedste VIN: J. Lohr "Pure Paso", Morel "Pignan", Chateauneuf du Pape, DOW's 2007 Colheita Port


Glorioso Crianza, Rioja... kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, kun torsdag-lørdag 16-18. december

Ugens topkøb i Irma. En ganske kraftig, men flot Rioja med rig aroma, fast stil god med julemaden, men bløde tanniner. Vil have godt af 1-2 år, selvom den er behagelig nu. Glorioso får pæne ratings (2017 har fået 90p/100 af Gúia Peñin og Tim Atkin, mens 2016 fik 89p/Falstaff).   

      Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia, med de højt liggende vinstokke ved foden af Cantabria bjergene, som sikrer et lunt klima (se foto). Palacio ejer stort set ingen jord selv, men får alle druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. 

      Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne. 

Amarone "Valpantena", Valpolicella... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 23. december, norm: 199

Et flot glas til 89, selvom den er ret let for amarone (helt ok med mig!). Herlig aroma med svesker og blommer -næsten julet!- fyldig, pænt lang, med en let tør eftersmag, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? 

      Valpantena er den centrale del af Valpolicella (sådan lidt til  for Classico på kortet!), som kan levere rigtig god Valpolicella. Her har groet vin siden grækerne, der gav den navnet "Gudernes Dal", Pantena. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, slet ikke ulig egnens andet store hus, Bertani 

Novas økologisk, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl299, Chile, godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil torsdag 23. december

Frit valg: Rød Carmenère-cabernet sauvignon, Syrah-mourvèdre eller pinot noir. Hvid chardonnay, sauvignon eller riesling. 

Novas er en serie vine fra Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det. Ikke alder, da vinene er fra 2019/20.  Seriøst økologisk Emiliana har 1200 hektar vin! 
      De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De 3 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed, mens riesling er fra kolde Bío-Bío (ikke smagt).
      Modsat mange i klassen er "appellation" ikke gigantiske Central Valley, men mindre områder, der er bedst til hver drue, dvs. carmenère og cab fra lune Colchagua, de hvide fra kolde områder nær havet. De røde får kold maceration før gæring og minimal lagring i eg inden tapning uden klaring og med kun én filtrering. Produktionen er lille for Concha y Toro-"blot" 150-200.000 flasker af hver type! 

Aglianico "Rinforzata", Puglia Giordano, v.2: 49,50

2 fl: 99, bedste KØB + **** (4/5), Italien, Irmaindtil torsdag 23. december
Lidt anderledes end de normalt amarone-kopier fra Puglia, da den er lavet på en anden drue, aglianico, som du mest ser omkring Napoli (bl.a. Taurasi) og i naboen Vulture. Druen har en særegen aroma, men i denne vin fra Giordano er den mere civiliseret, fyldig, rund, noget modenhed i duft og smag (skal have et år i eg) masser af bær og frugt i næsen. Suspekt gavmilde Maroni har givet den 97 af 99 mulige points. Hvordan er det muligt? Men trods dette en god pris på anderledes syditaliener. 

Chianti Riserva "Poggio Sale"... 2 fl: 89,-

***** (5/5), 2016, Irma, indtil torsdag 23. december
Det vil undre mig meget, hvis denne vin ikke er stort set identisk med Coop's Chianti Riserva, som leveres af samme firma, Piccini, det største firma, som leverer 10-12% af hele Chianti's produktion (og den er stor). En kommerciel, middelfyldig vin med nydelig duft -og i det mindste blødere end Barolo herunder, men lidt vag for Chianti -men hvor meget kan du forlange til 44,50? 

Barbaresco "Currà", Riserva... 99,-

Sarottobedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil torsdag 23. december
En meget lav pris for nebbiolo og især Barbaresco -og denne er tilmed fra navngiven mark. Jeg ved Barolo-fans kan lide den. Jeg giver den et par år og håber, den bliver blødere. I denne prisklasse har vi hidtil mest set Barolo og Co af tvivlsom provenans fra firmaer, som ikke selv lægger navn til vinen. Så derfor sniger denne vin sig op på 5*! 
      En ret moderne nebbiolo vin, men stadig umiskendelig nebbiolo, dvs. lyse bær og syre  næsen, middel fylde, pænt lang, men slutter med en del tør tannin. Især til mad, gerne en ikke for krydret gryderet. Set i 2014 og 15 (smagt i 2014).
     Foto: Sarotto far og søn. Bestemt ikke fra en vingård i klasse med Gaja. Men det 300 årige familiehus ejer 30 hektar, heraf 7 hektar på Currà bjerget i Barbaresco, vendt syd/sydvest. Den hvide Gavi er en anden specialitet. Men det meste af det årlige salg er mere konsum'agtige vine indkøbt udefra. 

J. Lohr, California, rød/hvid.. 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irmaindtil torsdag 23. december

Cabernet-Sauvignon Paso Robles, chardonnay. sauvignon blanc, riesling, alle Arrayo Seco, Monterey

      Druerne kommer fra de kystnære -køligere områder- hvor druerne er bedre og dyrere. 80% af Californiens vin kommer fra Lodi og andre resten af Central Valley -mere anonyme, men ofte alkoholtunge californiere, du ser til lave priser herhjemme. Vi snobber mener, vineherfra bør bruges til rosiner (hvad de ofte gør) eller til nød vin til 3 liter dunke!
      Lohr er en god gammel kending for Irma-fans. En (meget) stor vingård i Arrayo Seco nær Monterey og Paso Robles (lidt nord for Solvang), to rigtig gode områder i Central Coast. 

      Cabernet er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke de store dikkedarer, men det smager godt! 2018 fik 91p/WineEnthusiast, '16 fik 88p/Parker.
      Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre, takket være de lidt kølige Arrayo Seco druer. 2019 fik 90p/WineEnthusiast, 2018 89p/Spectator. Sauvignon og riesling ej smagt, men dem laver vi nok bedre i Europa.

J. Lohr "Pure Paso", Paso Robles... 149,- 

2018 California, bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 23. december

Årgang 2018 (formentlig) har fået 93p/WineEnthusiast. Et blend af cabernet og petite sirah (som er lidt mere rustik end syrah), som leverer en magtfuld, meget frugtig vin, som er fløjlsagtig og lang, præget af modne druer. Noget bedre end Lohr's ellers gode standardvine (100% Paso, dvs Paso Roble, ikke Ripasso!). 
      Til samme pris også Arrayo Vista chardonnay, fra særlig del af Monterey. Lidt bedre og mere frisk end den almindelige, men kun lige tilbudsprisen værd (4*/5). 

Morel , Chateauneuf du Pape... 179,-

**** (4/5), Irma, indtil torsdag 23.december 

Morel "Pignan", Chateauneuf du Pape... 279,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil fredag 31.december 

Den almindelige Chateauneuf er rigtig god, delvis fra eget 8 hektar domæe, magtfuld, men indbydende og med åben duft. Pignan er husets bedste parcel, noget af en sværvægter (16% alkohol), men dog forbavsende blid i smagen. Den holder balancen. Noget ung endnu. Lækker vin! Der tappes blot 4000-5000 flasker af denne sjældne vin.  

Cava Vallformosa, Brut "Origen", kr/fl v 2: 49,50

2 fl 99, godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil torsdag 23. december
(til samme pris fås også Semi-Seco og Rosado, ej smagt).
Nydeligt brus, pæn aroma, frisk og ren. En ganske god cava (udtal: gáva, ikke káhva!) fra 
 familien Domenechet af de større familieejede huse, hvor også har godt ry for rød og hvidvin. 
      Vallformosa er ikke så kendt og langt mindre i størrelse end giganterne Freixenet og Codorniu, men laver måske bedre cava. "Origin" er basiskvaliteten, hvor druerne formentlig hentes i andre egne af Spanien, men stadig en god cava. 

Pouilly-Fumé "Château la Roche"...  109,-

Loire, godt KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil torsdag 23. december

Jeg holder meget af Sancerre og naboen Pouilly-Fumé, som jeg ofte finder lidt mere elegante end de fyrige kopier på samme drue fra New Zealand og Chile's Casablanca, som overvælder med deres aroma i sådan en grad, at det næsten ka nblive for meget! En god Sancerre eller Fumé har en dybde i duften, som kan begejstre -når de eer gode. Det er de ikke altid -måske fordi de er tappet langt fra grostedet, ofte af suspekt firma i Beaujolais. Men denne er undtaget -den er faktisk tappet af dyrkeren selv. 

DOW's LBV Port... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 23. december
Perfekt til ris à l'amande... Dow's LBV er måske lige en tand bedre end andre LBV'er i samme prisklasse (i Irma er set 2016 med 93p/Wine&Spirits).       
LBV = Late Bottled Vintage, er i navn en Vintage Port tappet senere, dvs efter 4-6 år, ikke efter 2 år. Men i praksis er vinen aldrig samme kvalitet -og denne er slet ikke lavet som Vintage, da den er filtreret. Men stadig rigtig god med rund fylde og rig frugt.
      Irma har mest Burmester, men DOW's er nok lidt bedre for Vintage (og LBV).  

      DOW’s blev grundlagt i Porto i 1798 af Bruno da Silva. I 1877 købte man konkurrenten DOW's, som var bedre kendt, så man fortsatte med navnet Dow's -med Silva & Cosens som afsender. 

      Symington kom til huset først i 1900-tallet, så DOW's er noget særligt for Symington-familien, som siden har overtaget hus efter hus, bl.a. Graham's, Warre's, Smith Woodhouse, Cockburn -og med købet af Cockburn's i 2006 fulgte også Martinez Gassiott. Denne koster 150 kr -100 på tilbud i Magasin- mens Føtex forlanger 1129 for Smith Woodhouse LBV på tilbud. DOW's er bedre køb.

DOW's 2007 Colheita Port... 149,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 23. december

En meget flot årgangs-tawny fra Symington-familien. Deres tawny er ikke altid i top -modsat vintage- men denne årgangs-tanwy er rigtig flot, bl.a. 17,5p/20 fra Oldenburg, landets førende Portvinsmand, 92p/100 i Spectator samt 5* fra såvel Politiken som SmagpåVin. 
      Irma sælger også DOWs 10 år tawny (109, 5*), god, men ikke stor. Drikker lige så gerne LBV.