Søg i 1200 opslag:

05/12/2021

Julevin I: topkøb i Chateauneuf og Malbec

For mange er "Pavevinen" en favorit til dansk julemad! En Chateauneuf du Pape er også et godt valg, men kun hvis vinen er ung -som Netto's Neuf til blot 99 kr. En vin med saft og kraft -og en ungdommelig energi, der passer godt til både and, rødkål og surt! 

Men om den er bedre end Lidl's gode Ripasso eller Meny's fine Ventoux, er en anden sag. Og personligt vil jeg da også gerne servere Netto's egelagrede Impure (ofte på tilbud i Føtex, men næppe til 35). 

Bedste KØB: Chateauneuf du Pape "Auguste Bessac", Trapiche "Impure" malbec, Ripasso Valpolicella Valli di Verona
Godt KØB: Ju Ventoux, Cono Sur "Organic" rød/hvid, Casalforte Ripasso

Chateauneuf du Pape "Auguste Bessac"... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto (spotvare)

Set i 2020. Mange vil elske denne Chateauneuf. Indbydende duft af krydderi og peber fulgt af middel fylde og afrundet, lang smag. Årgang 2020 er meget ung, men vinen smager godt i al sin frugt. 
      Årgang 2020 var "Corona året" over alle, hvor mange manglede plukkere til druerne. Men som årgang var vinene fine, meget lig den fine 2017, med masser af frugt og lidt syre til at holde balancen takket være kølige nætter. 
      Denne Neuf mangler dét ekstra, som en god domæne vin kan levere -mere koncentration og dybde. Endelig ser vinen næppe meget eg -det meste (grenache delen, 70-80%) lagrer nok kun på tank, mens syrah og mourvèdre måske lagrer på store egefade. 
      Domæne vin kendes på, at ordet "controlée" på flasken står vandret under Pave-nøglerne, mens flasken til de billigere "négotiant" vine har ordet "appellation controlée" i en halvcirkel under nøglerne (som du måske kan skimte herover).   
      Denne Neuf er normalt den dyreste Rhone fra Bessac. Kun marginalt bedre end Lirac eller Rasteau fra samme firma, men stadig helt ok. Den fik 5* til 129, så den er bestemt bedste køb til 99! 
      Auguste Bessac er et mærke fra Ogier (som skal være grundlagt af efterkommer efter dansker, som kæmpede med Karl den Store for 1200 år siden).  Firmaet er bedre kendt som Caves des Papes og en af de meget store købmænd i Rhône dalen, som ejer et ret lille domæne (Clos de l'Oratoire des Papes), men køber langt det meste fra kooperativer osv og tapper den i egne kældre. Huset ejes af familien Jeanjean i Languedoc, som gennem huset AdVini ejer en lang række andre firmaer, bl.a. Laroche i Chablis. 
Foto af indgangen til kælderen i Châteauneuf du Pape, som er et besøg værd!

Trapiche "Impure", malbec... 35,-

Argentina, Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, kun torsdag-fredag 9-10.december 

Et superkøb. Rød "Impure" -mørk, bred, stor og rig, men tør og pænt lang med snert af eg. Skal være samme vin som den røde "Pure", blot lagret 10 måneder i små egefade. Falstaff giver 2018 hele 91p/100, mens Rydberg i Ekstrabladet giver vinen 5*/6.  Til samme pris også hvid Pure Sauvignon med god frugt og ren tør smag, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 

Ripasso Valpolicella, Valli di Verona... 55,-

2019, Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 11.december, normalt 65
Dyb farve, masser af sød frugt i duft og smag, middel fylde, blød, fine noter af kirsebær og lakrids, men vinen er ingen tung frugtbombe, men tør og rimeligt præcis. En alsidig julevin. 
Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af "Valli di Verona" på en adresse i Verona, som viser sig at være det respekterede kooperativ i Negrar. Vinen er måske ikke den bedste herfra, men bedre end mange! 

Ju, Ventoux, kr/fl v 2: 55,-

2 fl: 110, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.december 

Det vindomsuste Mont Ventoux kan ses i hele Rhone-dalen og er kendt som et af de værste bjerge i "Tour de France". Ventoux har hidtil været de andre Rhone-vines fattige kusine med en letbenet lys vin uden større interesse. Det er ved at ændre sig, som denne vin viser -en middelkraftig vin med ren, præcis aroma med lige tilpas krydderi, en fast, men rund smag af middel længde

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.december

Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og da de laver en masse af det, er prisen (til glæde for alle) særdeles rimelig! 
      Kun et par smagt og ikke de sidste par år, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet -kraftig, frugtig, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde- mens hvide er marginalt mindre fremragende: sauvignon med sin aroma og sprøde friskhed er bedre end chardonnay. De hvide er fra San Antonio nær det kolde Stillehav, mens de røde er fra det lunere, men gode Colchagua. Vinene kan nydes nu.   

Casalforte Ripasso, Valpolicella... 59,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.december
Vinen kommer fra Riondo kælderen i Soave, del af Collis, et 2.grads kooperativ, der dækker stor del af området mellem Verona og Padua. Ikke smagt, men her loves gode takter! Tror dog ikke, den kan matche Lidl's ripasso. 

Grenache, Chasse des Princes, IGP.... 59,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.december
Cellier des Princes er det eneste kooperativ i Chateauneuf du Pape og omfatter 580 hektar vin, men kun lille del af "Pavevin". Flere domæner ejer hver især flere vinstokke end kooperativet! Men kælderen laver god vin i dag! Denne landvin fra marker uden for Chateauneuf på er dejlig drikbar! Fyldig, rund grenache med åben krydret bærfrugt, som går igen i smagen. Mere charme end koncentration og blegner ved siden af den "rigtige" Neuf herover! 

Giovanni Rosso, Barbera d'Alba... 99,95

Donna Margherita, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.december

Rosso er en middelstor vingård i Serralunga i Barolo området, som leverer denne barbera, som nyder godt ry. Jeg har kun smagt få vine fra vingården (og aldrig kultvinen Vigna Rionda "Ester Canale"!), og kun denne Margherita i ældre årgang (Meny's udgave er nok 2018/19?). 
      Dyb farve, intens frugt, middel fylde, meget letdrikkelig. Kan se, at nyere årgange får 87-90p af kritikerne. Der laves hele 100.000 fl/år, så en del af vinen er nok fra druer købt udefra. Derfor ikke et topkøb Huset leverer også en billig (men god) barbera i baginbox!