Søg i 1200 opslag:

09/12/2021

Frankrig vinder igen (i Irma)!

Frankrig er blevet udskammet de sidste mange år, så selv Mette F kan blive misundelig! Selvfølgelig var de bedste vine for dyre (og mange er det stadig!). Men mange glemmer den arv, som Frankrig har givet til alle vinlande... Der bille næppe blive lavet meget drikkelig vin i hverken Italien, Spanien, Chile eller Australien, hvis det ikke var for Frankrig! 

Irmas bedste vine i denne uge er alle fra Frankrig. De dyre Bordeaux'er er svære at slå -og den billige Maures samt Orimos er også gode, men Dissenay og Tariguet er gode på et mere beskedent niveau. 
      Og så holder jeg meget af Thörle fra Tyskland, som giver meget vin til pengene. 

Bedste KØBMaures Lalande de Pomerol, Thörle rød/hvid/rosé, Salice Salentino + Brindisi, Morel "Signargues"
Godt KØB: Cuvée Dissenay pinot noir/chardonnayDomaine Tariguet, hvid Gascogne, Donnaberta VermentinoOrimos  Grande Reserve LanguedocElemental Organic rød/hvid/rosé
Bedste VIN: Fombrauge og Pédesclaux


Ch. des Maures, Lalande de Pomerol, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 15.december

En god Lalande koster 100-150 kr eller (ofte) mere, og Maures -opkaldt efter de arabiske maurer, der i 600-tallet kom fra Spanien til Bordeaux- er en god Lalande. 
      Vingården dækker godt 25 hektar og ligger nord for Pomerol. Den bedste vin fra vingården er Musset, men Maures er tæt på. Vingården har i knap 60 år tilhørt familien Foucard, som får råd af Duffau-Lagarosse, som kendes fra Beauséjour, 1.Grand Cru St.Émilion. 
      Men har smagt ældre årgange -en rigtig god Lalande med solid frugt, god længde og middel til fuld krop, lidt mere rustik og uden den finesse, du finder i god Pomerol. Formentlig årgang 2019, som kan nydes i år for sin frugt eller gemmes 5-6 år, mens frugten bliver til bouquet.  

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.6: 49,83 

Sydfrankrig6 fl. 299godt KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 15.december
Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druerne stammer også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! 

Domaine Tariguet, hvid Gascogne, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 15.december

De hvide vine fra Gascogne er med rette populære i Danmark. Tariguet er stort familiedomæne, som nok er mindst lige så bedre kendt for sin Armagnac (som også ses i Irma!) end for sin vin. Chenin + chardonnay har fin aroma, tør, let, sprød -en god vin til moules frites. Sauvignon eer lidt mere neutral i aroma, synes jeg (men kun smagt én gang). Måske lidt neutral, men godt køb til 43 kr. 

Orimos,  Grande Reserve, Languedoc, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119,  godt KØB + ***** (5/5), Irma indtil onsdag 15.december

Vinen er lavet på det klassiske GSM blend (grenache, syrah og mourvèdre) og oplyst 12 måneder i eg (til denne pris? Hmm). Vinen er tappet af kooperativ i Saint Saturnin nær Montpellier med vinmarker ved foden af Larzac, som kan levere flot vin. Ej smagt, men en bekendt roser den i høje toner (måske lidt hjulpet af den flotte etiket, som ligner spanske Hammeken's dyrere vine! Rund kraft, meget Rhone'agtig i frugten, men også mineralitet. 

Til samme pris Carlo Scala Appassimento (2 fl. 119, 3*), lidt tørrere end mange, men lige så forglemmelig. 

Thörle, Rheinhessen, flere typer, frit valg, kr/fl v 2: 69,50 

2 fl: 139, Riesling Trocken (100 cl), Spätburgunder + Noir Gutswein, Rosé (75cl)

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil 15.december

Den sprøde riesling er rigtig godt køb. Tør, ren og frisk med fine blomstertoner -som god Alsace -og godt køb, da 100 cl svarer til ca. 52 kr for 75cl. 

      Den røde pinot noir, Spätburgunder er også flot, især til prisen. "Noir" 2017 er mørkt blend på flere sorte druer inkl. den ildesete Portugieser. En ældre årgang fik ros af Rydberg: **** i Ekstrabladet: "Blend af forskellige druer. Medium koncentration. Meget frugtig med især kirsebærnoter i duft og smag. En del kirsebærsten i smagen med en let krydret afslutning." Rosé ofte lige letbenet nok, men prøv, hvis årgangen er 2020. 

      Vingården har tilhørt familien Thörle siden 1600-tallet, men det er først med brødrene Christoph og Johannes (foto), at den har nået sin nuværende størrelse. Næsten alle vine er fra egne marker, kun riesling er delvis købt ind fra naboer. 

Donnaberta Vermentino hvid, Toscana... kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, godt KØB + **** (4/5)Irma, gælder indtil onsdag 15.december 

Vingården Lecciaia leverer bl.a. brunello til Irma, men også denne på druen, vermentino, en af de bedste i Italien (alias Rolle fra Bellet ved Nice). Udstyret er ikke i top, men vinen er god, meget rent frugtig,, middel fylde og pænt lang med nydelig syre. God vin til f.eks. salat med lidt balsamico. 

Salice Salentino eller Brindisi, kr/fl v 6: 37,50

6 fl: 225, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, gælder indtionsdag 15.december

To vine fra Puglia. Brindisi "Terre della Brunda". Begge nydelige vine med krydret duft og blødhed. Begge er baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men måske er "Tyren" -Tauro- lidt fyldigere?  Ordet Riserva betyder præcis.... 0. Men ser pænt ud. 

El Esteco, malbec eller blanc de blancs... 89,- 

***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 15.december 
To af firmaets dyrere vine er (som det ofte er tilfældet) desværre ikke merprisen værd. Det er rigtig god vin -ingen tvivl om det- men en malbec bliver ikke bedre, bare fordi den får mere eg. Den hvide er lavet af mix af chardonnay og torrontès med Rhône-druerne viognier og marsanne. Ej smagt. 
     N.B: Både argentinerne herover og Seaborne herunder er at finde på Irmas hjemmeside. Til gengæld finder du dem på Coop's web. Måske fordi Coop har haft svært ved at sælge vinene -som dog også mere hører til i Irma! 

Elemental Organic, rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 15.12. 
Ej smagt, men vil tro, at vinene er identiske eller tæt på Adobe, også reserva/ også fra Emiliana, Concha & Toro's gigantiske økologiske vingård. Dvs. enkle vine, lette og frugtige, men uden større dikkedarer. Carmenère er god for denne drue, som notorisk er vanskelig at dyrke -undtagen måske i Colchagua, hvor denne vin er fra, mens chardonnay er fra kølige Casablanca. Smagte chardonnay denne sommer, som var god Adobe fås iøvrigt i moderfirmaet Brugsen. 

Spier "Seaborne", Reserve rød/hvid, kr/fl v 6: 54,50

6 fl: 109, **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 15.december, tappet i Danmark 

Irma solgte vinen til 35 kr i september, men til 41 er den stadig et excellent køb. 
Hvid på chardonnay (fedme og aroma) + chenin blanc (syre) tilsat- en sjat viognier har en indbydende aroma, god fylde, men også lidt syre i eftersmagen. Meget tiltalende! 5* i Politiken. 

Rød, et GSM blend (Grenache Syrah og Mourvèdre) og lige så god, stærk, krydret,duft af blommer, så vinen ikke bliver trættende. Både rød og hvid fra druer i den køligere del af Western Cape.  

Husk også Irmas virkelige topkøb: 

Morel "Signargues", Rhone Village, kr/fl v 2: 64,50

2019, 2 fl: 129, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 31.december 

Signargues er en specialitet for Morel. En rigtig god sydlig Rhône på grenache og syrah, ikke stor, men poleret, middel kraftig, afrundet og pænt lang med lidt peber og blomme. 2019 fik 91p/Parker. 
      Et bedre køb end de dyrere vine, for den er tæt på Morel's Vacqueyras og Châteauneuf  (og Parker foretrækker den i 2019 for Gigondas!). En ny Village mellem Avignon og Nîmes, som formentlig stadig mest leverer almindelig Rhone med navne som Domazan. 

Fombrauge 2018, St. Émilion Grand Cru Classé...  249,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag torsdag 31.12, 93+p/Parker, 92p/WineCellarInsider 
Slottet var i mange år en god Grand Cru -uden Classé!- ejet af danskere med Hans Just og LEGO i spidsen. De solgte det store slot til fransk rigmand med forbindelserne i orden, så i dag er slottet klassificeretm, dvs Grand Cru + Classé. 
      Prisen gik kraftigt op, men ret skal være ret -i dag laves langt finere i dag end for 10-15 år siden! Og prisen er stadig rimelig for noget med efternavnet "Classé". Og 2018 er den bedste i mange år (Parker giver højeste karakter for slottet til netop 2018). Den har mistet ungdommens frugt nu og bør nok gemmes mindst 4-5 år og vil leve 10+ år. Superb. 

Pédesclaux 2019, 5.Cru Pauillac... 279,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil torsdag 31.12, 93-95p/Parker: "Bravo!", 93p/WineCellarInsider, 93p/Falstaff 

Formentlig den bedste vin nogensinde fra dette endnu ret ukendte 5.Cru -og så tæt på superkøb, du kan komme blandt de 60 klassificerede slotte i Médoc. Du skal af med 575 kr for 2017 (god, men ikke 2019-klasse) hos Løgismose -og jeg vil gå så langt som at kalde 2.vinen Fleur de Pédesclaux 2016 til 199 på Coop for et godt køb).