Søg i 1200 opslag:

12/12/2021

Julevin IV: Malbec, Rhone og Amarone

Ragose Amarone er en flot julevin, mindre sød end meget Amarone. Men Meny byder sig til med ikke mindre end 4 Rhone-vine til julemaden. Og så en flot Chile vin -på malbec, nationaldruen i Argentina på den anden side af bjergene! 

Ragose Amarone er dyrere -men også mindre trættende- end den gængse kæde-Amarone. Men til julemaden er en god Rhone svær at slå -og her har Meny 4 gode bud. Men det ville ikke undre mig, hvis Cono Sur Malbec viser sig lige så god -og så til blot 41 kr! 

      Til julefrokosten -eller måske et nytårstaffel?- er Muenchberg Riesling Grand Cru fra Alsace et godt køb.  

N.B: Næste opslag bliver en oversigt over Ugens Top 10 røde julevine i denne uge! 

Cono Sur "Organic" malbec, Chile, kr/fl v 3: 41,67

3 fl: 125, bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 16.december

Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") leverer gode køb i alle klasser, ikke mindst de økologiske, men denne malbec skiller sig ud! Så jeg stoler på denne (trods den lidt ferske etiket), selvom den ikke er smagt! 
      Meget dyb, overdådig frugt, fyldig, men med fast syre trods sin blødhed. Kan formentlig gemmes med fordel et par år -god ledsager til juleanden gr syren. 2019 fik 88p/100 fra både Tim Atkin og Descorchados. 
      Malbec er nationaldruen i Argentina på den anden side af Andes-bjergene -blot 50-100 km væk- men har også en lang og stolt historie i Chile. Druen kræver dog et lunt klima, som den får i netop Colchagua (som også er perfekt til den sarte carmenère). 80% af vinen lagrer et års tid i eg. 

Le Ragose, Amarone Valpolicella... 159,95 

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 16.december

2017, tæt på perfekt julevin og en god pris! En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Det er et par år siden, jeg sidst smagte denne "Classico", men jeg har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Arnaldo & Marta Galli var konsulenter for flere kooperativer, inden de i 1969 købte Ragose, hvor man havde opgivet vinen til fordel for vinstokke på lavere, fladere marker. De 55 hektar i Negrar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Parker's Monica Larner gav 2015 90+p/100, 2017 er ikke smagt endnu. Foto: Ragose, udsigt. 

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 50,-

2 fl. 100, Cellier des Princes, Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 16.december

For mig en rigtig god Rhône, som laves af kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen leverer utrolig meget mere vin fra naboer end fra hjembyen). En god Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. Ikke helt så flot som Meny's l'Hérédita fra samme kooperativ, men ikke langt bagefter! 

Rhone by Roger Sabon, Cotes du Rhone, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, godt KØB + ***** (5/5) Meny, indtil torsdag 16.december
Roger Sabon er en rigtig god vingård i Chateauneuf du Pape, som også ejer jord i Lirac (12 ha) og i nabomarker, der leverer Rhone (6 hektar) og bordvin. Denne Rhone er rigtig god. Ikke  smagt det sidste par år, men en ekstremt vinkyndig ven i Hørsholm anbefaler den varmt. Og ham stoler jeg på! Både 2015 og '17 var meget flotte med medium fylde, god frugt (peber og krydderi) og afrundet, middellang smag. 

Olivier & Lafont, 2019 Lirac... 79,95

Rhône, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 16.december

Rød grenache (75%) + syrah. Meget mørk, intens aroma af sorte bær og krydderi, stærk (op mod 15%), middel til fuld krop, fast, med del syre, men bagved en afrundet, kraftig vin. Du kan gemme den 2-4 år eller server nu kælderkold til noget andet her om et par uger.  

Lirac er kun kendt af få, så ofte et topkøb. Bordeaux-fanatikere forveksler den endog med Listrac fra Médoc! Arrogante franskmænd går ud fra at du ved, at Lirac ligger stik vest for Chateauneuf og har 904 indbyggere (altså hele kommunen!), så ordet Rhone ses ikke på etiketten! For Lirac er et af de ældste Crus i Rhone-dalen (1947, 25 år før Gigondas blev et Cru!). 
      Vinen fra de to vinmagere Baptiste Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er ofte gode køb. De tilhører en ny generation vinhandlere, der kører rundt til forskellige kældre og laver vin, som de sælger under eget navn.

Gigondas 2016 "Olivier & Lafont"... 125,- 

Rhône, Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 16.december
93p/WineEnthusiast. Et ret nyt, stadig lille vinhus, som arbejder med mest mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. Synes nok, at 93p er en meget entusiastisk vurdering, men det er flot grenache, hvor de 15% alkohol er godt skjult under masser af urter og krydderi.  

Riesling Grand Cru "Muenchberg"... 79,95

Alsace, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 16.december

Muenchberg er en af de mindre kendte Grands Crus, som ligger ved foden af Haut-Koenigsbourg i det nordlige Alsace (ej at forveksle med det fine Moenchberg ved Andlau!). Har ikke smagt denne vin, men med en "normalpris" på 159 får du meget for pengene. Vinen kommer fra kooperativet Faïtieres i Kintzheim, der leverer ok, men ikke specielt gode vine. Formentlig en tør, middelfyldig vin med friskhed og en ren aroma.

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 33,33

6 fl. 199,95, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 16.december
Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet. 
Santa Rita har æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. "120" har navn efter de 120 soldater, som Santa Rita's Paula Jaraque skjulte for spanierne i sin vinkælder under Chiles uafhængighedskrig. Jeg har smagt vinene flere gange, men aldrig fundet den værdig til "Reserva Especial" -særlig reserve- et sært navn til husets (ok) dagligvin. Sikkert ok, men ikke smagt de sidste par år og vil ikke ofre penge på dem til jul. 

Viña Magna, Ribera del Duero...  125,-

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 16.december 
God julevin, men slet ikke topkøb -til 80 kr var den topkøb tidligere i år! Mærke fra Basconcillos, 40 ha vingård i bakkerne over Aranda i Duero-dalen. Meget mørk, intens aroma af sød frugt; middel fylde, frisk, med fin struktur, men stadig til den afrundede side.