Søg i 1200 opslag:

19/12/2021

Discount af høj kvalitet og lav pris!

Som regel haster jeg gennem mine lokale discount kæder og bruger ofte kun ét minut på vinhylderne. Men den går ikke op til jul! Én gang om året tager de sig sammen og leverer lidt mere spændende vine -og her er de bedste af dem! 

Lidl og Rema1000 har langt de bedste og mest spændende vine! Lidl brillerer med en flot Juliénas fra Beaujolais og en god Amarone og Brunello (kun etiketten er kedelig!) -og så forresten en ok Cava til 22,50 (50% af en i forvejen lav pris!). 

     Men Rema1000 byder på en god Chateauneuf og en spansk shiraz lavet med bistand fra den celebre vinmager Chris Ringland (der har dansk mor). Til sidst Netto, der også har et par gode vine. Fakta har jeg desværre ikke hørt nyt fra. 

Bedste KØB: Juliénas Collin & Bourisset, Amarone Lidl, Cava Arestel brut, Chateauneuf du Pape "Cuvée Cristia", Gemma Barolo, Mucho Más rød/hvid
Godt KØB: Barolo 2017 Lidl, Brunello di Montalcino Lidl, Borsao "Zarihs" Campo de Borja, Villa Borghetti Ripasso, Maynard's 10 år Port

Juliénas, Collin & Bourisset... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Lidl (spotvare). Har desværre ikke smagt denne altid pålidelige Cru i Beaujolais, men Cannavan i Wine-Pages kan lide 2018 (som er afbildet i Lidls avis): "Lovely: fruits, blackcurrant and plum are quite glossy, the profile sleek. Excellent fruit sweetness and depth of flavour. Medium-bodied, the tannins are soft but supportive, and the acidity is very nicely balanced. A ripe and satisfying Gamay". 

      Og så kender jeg leverandøren Colin & Bourisset, som længe har nydt et godt ry for Moulin à Vent des Hospices. I dag er huset ejet af Loron, et af de få større familiehuse i Beaujolais, som stadig kan tage kampen op mod Duboeuf. Deres etiketter er næsten pænere end Lorons, synes jeg! 

 

Amarone, Valpolicella Classico... 95,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Lidl, indtil søndag 26. december
Ikke ulig den flotte ripasso, men lidt mere af det hele, styrke (15,5%), bredde og pæn længde -også sødme, som dog er meget behersket. En virkelig publikumspleaser. En alsidig julevin. 
      Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af "Valli di Verona" på en adresse i Verona, som viser sig at være det respekterede kooperativ i Negrar. Vinen er måske ikke den bedste herfra, men bedre end mange! 

Cava Arestel, Sant Sadurni d'Anoia... 22,50*

*: med Lidl+ app, topkøb + **** (4/5), Lidl, fra juleaften-nytårsdag, normalt 45
Den koster €5 i Tyskland, så du behøver ikke køre sydpå! Lavet af ARSA, der leverer cava til Lidl i hele Europa. Slet ikke ringe, men som mangeårig etikette-fetichist finder jeg etiketten en skændsel. De burde konsultere danske designere for en pæn etiket. På etiketten står ”Metodo Tradicionál” -et andet ord for Champagne-metoden. Meget ung og frisk stil, ikke knastør.

Cotes du Rhone Villages, Lidl... 39,-

Godt KØB + **** (4/5), Lidl (spotvare)
Har ikke smagt vinen, men det er lav pris for Rhone, og meget lav pris for Villages. Mener vinen er tappet i regionen, så kan meget vel være ok køb, selvom vinen formentlig er anonym for Rhone. 

Barolo 2017, Lidl... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 26. december, normalt 99
Dyb farve, lukket næse med nogen frugt, men domineret af tanninerne, middel fylde, tør, middel lang. En typisk Barolo, som kun langsomt (24 timers testen) bliver bedre i glasset. Frygter dog, den aldrig vil vække andet end respekt. Foretrækker afgjort Gemma i Netto (p.t. 89), som har noget mere tilgængeligt over sig. 
      Vinen er Lidls eget mærke, som betyder, at de kan skifte leverandør, hvis et mere attraktiv tilbud kommer fra konkurrent. P.t. leveres vinen af huset Fratelli Martini, som mest er kendt for mærket Canti, som sælges af bl.a. Bilka. En god del af husets vine er -ikke overraskende- fra andre områder end Barolo.  

Brunello di Montalcino... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 26. december, normalt 149
Ikke klasse som Campogiovanni (Føtex) og andre, men hvor meget kan du forlange til 119? Rund, kraftig, pæn duft -stil som stærk Chianti -og vinen laves da også af et af de to største huse i Chianti, dog med egen kælder i Montalcino. 

Chateauneuf du Pape "Cuvée Cristia"... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil onsdag 23. december
Cristia er en god vingård med 20 hektar vin i Châteauneuf. Denne vin er en "cuvée" og slet ikke derfra, men laves af vin købt fra andre vinbønder. Men slet ikke ringe, med afrundet fylde og god grenache-aroma. Et mellemvægter uden den store karakter, men ganske typisk for Chateauneuf og et fremragende køb for vin tappet i det lille område. 

Borsao "Zarihs", Campo de Borja, shiraz... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil onsdag 23. december
Læser du Zarihs bagfra, ved du, at druen er shiraz -i øvrigt på basis af en klon, som konsulenten Chris Ringland (australier født af dansk mor i New Zealand -mere internationalt kan det næppe blive!). Vinen sælges til Rema af Løgosmose, der henviser til en række australske 100p Parker vine fra Ringlands hånd (men det er vist efterhånden 15 år siden, hans Barossa shiraz fik 100p!). Men han er også en travl herre! 
      En ganske magtfuld vin med intens aroma, masser af frugt og krydderi. Kun smagt ældre årgang, som jeg fandt lidt tung, men meget imponerende, især det første glas! 

      Klonen blev plantet i 2002, men har fået lidt hjælp til årligt ca. 100-150.000 flasker årligt, som får pæne karakterer (omkring 90p af kendte kritikere)-  Vinen har været solgt til op mod 200 kr, en ret vild pris for en vin fra kooperativ i et ret upåagtet hjørne af Spanien. Til 99 kr et excellent køb. 

Villa Borghetti Ripasso, Valpolicella... 50,-

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil onsdag 23. december
Jeg kan egentlig meget godt lide Pasqua's vine, som i Rema1000 sælges som Villa Borghetti. Den almindelige Bardolino er simpel og god, men Ripasso'en er mere seriøs, en rund kraftig vin i typisk Valpolicella stil med pæn fylde og frugtig næse. 

Maynard's 10 år aged tawny Port... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil onsdag 23. december
Walter Maynard, der lægger navn til vinen, solgte sin første vin fra Oporto i 1652 og er stamfader til van Zeller familien, der skabte deres ry på Quinta do Noval. I dag ejer de huset Baron de Villar, der leverer denne vin, som (måske) er identisk med Menéres 10 år, som sælges af Føtex og Bilka (til samme pris). En rigtig god 10-årig med nydelig bouquet og pænt lang smag. 

Gemma Barolo..... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil søndag 26. december
Jeg er ingen Barolo tifosi, men kan godt lide Gemma! Har endnu ikke smagt 2017, nok lidt blødere og lettere. Den kræver ikke 10-20 år. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner. 
      Barolo tifosis kender formentlig slet ikke Gemma, som er en moderne blødere stil, men nu er jeg ikke ærkefan. Jeg foretrækker Gemma's kommercielle´, fyldige stil for de lyse supertannin-vine, hvor en lys farve og bidende syre bliver set som et fortrin! 
      Netto tilbyder stadig Faustino I Rioja Gran Reserva (89, 5* + bedste KØB), et af de bedste køb i Rioja. 

Mucho Más, Spanien, rød/hvid... 40,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil søndag 26. december

"Meget Mere" minder i smag til forveksling om "the Guv'nor" (Coop) og KingPin (Føtex og Netto) og leveres af samme Felix Solis. Más fås også i 3 liter box, som dog er noget mere anonym (især den hvide).  

Rød med rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Hvide på druerne verdejo, sauvignon + lidt chardonnay, som får en kold gæring og 2-3 måneder "sur lie". OK friskhed med lidt aroma, tør, middel fylde -flot for vin fra så varmt et område.

l'Arnesque, Cotes du Rhone..... 79,-

*** (3/5), Netto (spotvare)
En god Rhone, men ikke just et topkøb. Vingården ligger nord for Chateauneuf du Pape (hvor den også har et parcel), men leverer mest almindelig Rhone fra Jonquières øst for Orange og den lidt finere Plan de Dieu. Pæn og nydelig grenache/syrah, som kan drikkes ung.