Søg i 1200 opslag:

02/12/2021

Spændende California vin og topkøb i LBV Port

Spændende Bourgogne-kopier fra Californien, en flot sent høstet Vintage til (næsten) ingen penge foruden Mosel Riesling og god Rhone. Jeg kan ikke klage over Brugsen i denne uge! 

Og jeg mindes (endnu engang) filmen Sideways, hvor pinot noir er Konge-druen og venner skrider, hvis der kommer "fucking merlot" på bordet! Og jeg ærgrer mig igen over, at de 2 venner på pilgrimsrejse ikke kørte nordpå fra Solvang, f.eks. til Monterey. Herfra tilbyder Brugsen "enkeltmarksvine" fra Divum på netop pinot og chardonnay. 

      Jeg tror faktisk, at Sideways-vennerne ville nikke ok til Spier P.S., som kaldes Grand Reserve, selvom prisen er nede på 50 kr. Men ugens bedste er nok den søde lille flaske Pégo LBV Port og den klassiske Gigondas.  

Bedste KØB: Spier "P.S" grand reserve rød/hvidMosel Riesling "Feinherb" OrganicQuinta de Pego Late Bottled Vintage
Godt KØB: Manos Libre "Organic", Chianti Classico "Storia Famiglia", 

Divum pinot noir + chardonnay

, 

Burmester 10 years old tawny Port


Bedste VIN: Gigondas "Roc des Dentelles"Burmester 2005 Colheita Port

Divum, pinot noir eller chardonnay...  89,-

MontereyGodt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.december

Med forbehold -har ikke smagt vinene og kender ikke vingården. Men det lover godt. Divum er mærke fra to brødre fra den velkendte Franscioni familie, som ejer mange vinmarker i det kølige Monterey (en anden gren ejer det fornemme Roar i Santa Lucia Highlands) og er specialist i netop pinot noir og chardonnay. Deres vingård ligger ikke på den bedste jord, ret tung jord med tyndt lag af forvitret granit øverst.  

      Formentlig er chardonnay'en nydelig, fed og rig, tør, med eg oven på markant syre. Den røde pinot har pæn frugt let til middel fylde trods sin 14,5% styrke og middel eftersmag med modenhed efter 12 måneder i fransk eg. 
       Jeg har ikke set ratings siden Divum 2016, hvor både rød og hvid fik 88p/100 af WineEnthusiast. Bestemt ikke prangende, men pænt for pinot og chardonnay, især i denne prisklasse. Og bedre end rigtig meget billig Bourgogne (og en del dyr, desværre!). 

     Foto: Herover ses nogle af Divum's marker i Monterey. Området mellem San Francisco og Los Angeles er især kendt fra Steinbeck's bøger (Nobelpris modtageren blev født i Salinas, og hans barndomshjem i centrum er i dag museum). Hovedværket "Vredens Druer" skildrer hans opvækst. Dengang leverede Monterey jævn vin, men jeg er ikke sikker på, at vinplukkere er meget bedre lønnet i dag! Men i dag har Monterey's fugtige, kølige klima vist sig perfekt til "Cool Climate " vine som pinot og chardonnay. 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid, kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.december

Rød på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og en klasse over "Vintage Collection". Jeg har dog aldrig fundet disse vine meget bedre. Den begavede Rydberg giver 2019 ***** i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 

Den hvide 2020 er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. 5* i Vinavisen. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 50 kr er meget lav pris. Tappet i Danmark (og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web.

Gigondas "Roc des Dentelles"...  129,-

2017, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.december

Gabriel Meffre leverede i mange år "Plan de Dieu" Rhone og Vaudieu Châteauneuf, som Irma solgte til lave priser, mens de endnu blev tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Disse vine er historie, men Meffre bor stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra fødebyen er mere end ok. 5* af Rydberg i Ekstrabladet og formentlig identisk med den almindelige Meffre 2017, som fik 91-93p/WineAdvocate. Efter 4 år en afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset. Ikke helt race som domæne vine, men et lille nøk bedre end Irma's Morel Gigondas og en vin, der nærmer sig modenhed og glæder i glasset.  
      Til samme pris Amarone Pagus Bisano (2018, 129, 5*), en ganske ok amarone uden store dikkedarer, men med ren frugt, som leveres af kooperativ. 

Mosel Riesling "Feinherb" Organic, kr/fl v.3: 43,-

6 fl: 129, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.december
Kun smagt i 2019, men kan se, at Vinavisen giver 2020 5* med ordene: "Dejlig duft af blomster, citrusskal og fennikelblade. Smagen har fin sødme - lidt à la kandiseret citron - noter af mirabelle. Eftersmagen er lang og delikat...Et kup til de 75 kr.” Til 43 et topkøb. 

      Jeg husker en rent smagende 2019 med diskret aroma og pæn sødme, med lidt syre. Men vi er laaangt fra Piesporter Michelsberg, som kastede så meget skam over Mosel i 1980erne. Druen riesling + Mosel til den pris er sjældent. Peter Mertes er Tysklands største vinhus, som har meget jævn vin, men også ok vine som denne (og så ejer familien også topdomænet Dr Thanisch). 

Manos Libre "Organic", tempranillo, Spain, kr/fl v 3: 43,- 

3 fl: 129, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.december 
Endnu en etiket fra dansk-ejede Hammeken cellars. En kraftig, fast vin, som dog har en behagelig frugt og blødhed. "Manos Libre" er spansk for "med Frie Hænder", og etiketten viser en luftakrobat. Jeg tænker nu også lidt på, hvordan Hammeken jonglerer med de utallige etiketter. Vinen er formentlig meget lig andre "Single Vineyards", som Suspiros og Capa. Manos er lidt billigere, da den ikke er i trækasse! 

Chianti Classico "Storia Famiglia", kr/fl v.6: 48,17

6 fl: 289, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.december

Kommerciel, men ok Chianti 2019 med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader
    Cecchi har 125 års bag sig som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder. 2019 har fået guld på Mundus Vini, en smagekonkurrence mest for supermarkedsvine. 
      Til samme pris Canaja Villa Annaberta (6 fl. 289, 4*), en bamset, solid Veneto vin. 

Quinta de Pego Late Bottled Vintage Port.... 50,- 

2014/16, 37,5 cl, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.december 

En halvflaske med 8 beskedne glas er perfekt til en coronalt accepteret juleaften! LBV, dvs sent tappet vintage har trods navnet aldrig klasse som Vintage, men ligner lidt -og så har den ingen eller kun lidt bundfald. 

      2014 var glimrende, med meget rig frugt og lækkert afrundet, kraftig smag med god balance mellem syre og sødme. Den fik 91p/Decanter Award. Perfekt kælderkold til ris à l'amande -og oste!- parat til at nyde nu. Den nye 2016 er næppe ringere, men er ikke smagt. 

      Pego (retteligt Pégo) ejes af AMKA i Randers, som er storleverandør til især supermarkeder. AMKa startede i 1978, da Anna-Marie Søndergaard begyndte at importere vin som hobby. Siden kom ægtefællen KArsten til -og firmaet fik navnet AMKA. De har haft vokseværk og har opkøbt Jysk Vin, der mest sælger til private. 
      Vingården ligger lidt neden for Pinhao, hovedstaden i Oporto-området og har også hotel, som ses på foto. Vingården er på 33 hektar ned mod Douro-floden og leverer god rødvin. Deres Vintage har ikke imponeret mig, men denne LBV er topkøb. 

 

Burmester 2005 Colheita Port... 149,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.december  
En meget flot årgangs-tawny fra huset, som er på vej op under ny ejer. Denne 2005 er en af de bedste. Ej smagt, men bl.a. 6*/6 fra Rydberg i Ekstrabladet, Winelab og Politiken. En gammel Irma-vin, som nu åbenbart også skal ind i Brugsen. 
      Burmester startede i London 1750, men blev først rigtig kendt, da Johann Wilhelm Burmester overtog det i 1834. Personligt solgte jeg rigtig meget Burmester i 1980erne. Siden gik det lidt ned ad bakke, men for godt 10 år siden blev huset overtaget af banken NGC's Sogevinus, som har øget kvalitet og salg. Banken ejer også bl.a. Cálem, Barros, Feist, Hutcheson og Kopke, og lur mig, om ikke vinene ligner hinanden til forveksling...? 

Burmester 10 years old tawny Port... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.december  
En god 10-årig tawny, meget frugtig, nødder, mere figen end læder, sød, men med et twist. 

      Irma sælger den almindelige Burmester ruby/tawny/white (2 fl. 129, 4*, tralala, bestemt ikke topkøb), LBV 2015 (119, 4*) samt Burmester Vintage 2017 (299, bedste VIN, en høj pris, men flot vin)