Søg i 1200 opslag:

04/12/2021

Når Portvinen er på tilbud, er Julen på vej!

Som barn mente jeg, at Julen var nær, når den nye sne kom. I dag ved jeg bedre: Når der er Portvin på tilbud overalt, er Julen nær! Og Føtex og Bilka har et par rigtig gode tilbud -ikke mindst den 20 år gamle 2001 Offley samt 2009 Méneres, begge colheitas, "årgangs-tawny". 

Der er også en gave i form af Codorniu cava til 33 kr er næsten for billigt. Måske en tidlig Nytårsgave ? 

De to kæder er ikke superskarpe til de røde, men der er dog Faustino I Gran Reserva -ofte på tilbud, og det siger jeg tak for! Jeg foretrækker så langt denne klassiker for de ofte sødlige Amaroner og Ripasso-vine. 

Bedste KØB: Faustino I Rioja Gran ReservaMontGras "DeVine" Reserva rød/hvid, 
Aalborg Taffel akvavit "rød", Menéres 2009 Colheita Port, Cava Codorniu "Clasico" brut
Godt KØB: Meneres 10 yrs old Port, Evaristo rød/hvid, Cadis Ripasso Valpolicella
Bedste VIN: Offley 2001 Colheita Port

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 89,-

2009/10,  Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex og Bilka, gælder resten af 2021.

Vinen er ofte på tilbud, men altid værd at smage -dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end de brunello'er og amaroner, du af og til kan få til samme pris! Vinen koster faktisk 18€ i Spanien (135 kr). Årgangen har det seneste år været 2009 (93p/WIneEnthusiast), men som ikke 2010 er på vej, med 93p/Guía Peñin og 91p/WineSpectator. 
      Faustino I skiller sig ud ved ikke kun at være tappet i området -Rioja- men også på "Propriedad", dvs. vingården, i Oyon i Alavesa nær Logroño. Vingården kontrolleres stadig af familien og er stor, 650 hektar, dog langtfra alle i det fine Alavesa.  

MontGras "DeVine" Reserva, rød/hvid/rosé... 39,- 

Chile, bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.12. 
Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men ganske langt fra toppen, så du kan vente god vin til prisen, men ikke meget mere. Montgras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Reserva har fået ny etiket, som muligvis vil vise, at vinen kommer fra vinplanter (Vine på engelsk!), hvis du ikke vidste det. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Colchagua er rigtig god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en fra det kølige San Antonio. 

Offley 2004 Colheita Port... 109,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.12. Egentlig ret utroligt, ikke? Årgang annonceres ikke, set i 2001 og i anden Føtex i 2001 -17-20 årig tawny til 109! Til sammenligning har jeg set Càlem 2001 og Pocas 2001 til ca. 300-350! Vinen er lækker, med nødder og mørk frugt i næsen og pænt lang smag. Måske kan den lidt triste etiket trække lidt ned. 
      Offley er del af Sogrape som Sandeman og Ferreira, men Offley har en vis selvstændighed. Det er et af Portvinens historiske huse, som fik sin berømmelse under legenden baron Forrester, der blev adlet af kongen af Portugal. Deres Single Quinta Vintage Boa Vista er også god køb, når du kan få den til under 200. 

Sao Pedro das Agulhas Colheita 2013 Port... 99,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.12. Ikke smagt, og jeg kendte ikke Sao Pedro, så jeg måtte lige se etiket -vinen laves af Rozès (som leverer Brugsens 10 årige Infante Isabel til 99 -et noget bedre tilbud!). Men den er formentlig rigtig god i en mørk, fed, kraftig og sød stil.  

Andresen 10 årig eller LBV Port... 109,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.12. 
I tilbudsavis er annonceret 75 cl, men flasken i butik er kun 50 cl, så tilbud er ikke så godt. Andresen er et historisk mærke, som blev grundlagt i 1845 af danskeren Johann Henrik Andresen fra Sydslesvig. Familien ejede det indtil 2. verdenskrig, hvor de nuværende ejere, familien Flores, overtog huset. Andresen er et af de få mindre familieejede huse og som sådan værd at støtte. Alle husets vine er gode, men jeg kan især lide husets tawnies -som denne 10-årige, som er i. Fås også som 10 årig hvid Port, en sjælden gammel hvid, som andre end mig har rost højt. 
      Men der laves også en del LBV, sent tappet Vintage, som ikke er helt i top, men stadig god. Ufiltreret -og godt køb til 109 -for mig marginalt bedre end Taylor's, Dow's, Offley og andre velkendte LBV'ere. Husets vinmager er i øvrigt Àlvaro van Zeller, søn af Fernando van Zeller fra Baron de Vilar (og Méneres). 

Meneres 10 yrs old Port, i trækasse... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex og Bilka, gælder resten af 2021. Menéres er et mærke fra Maynard, dvs familien van Zeller, ex-ejer af Noval, og med i Douro Boys, Portvinens enfant terribles. Familien leverer rigtig god Port, som ofte er dyrere og jævnligt bedre end Offley/Calem/Burmester. Huset er specialist i gammel Portvin, så jeg anbefaler med glæde denne Port, selvom jeg ikke har smagt den aktuelle tapning, Plejer at være glimrende, med rig frugt med nødder og rig sødme, god længde. En frisk tapning -så lad den stå lidt i flaske og glas.


Menéres 2009 Colheita Port, 50cl...69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 9.12.

Den smukke flaske holder 50 cl, en perfekt størrelse i disse corona-tider, dvs. 8-10 glas god tawny med rig bouquet af fersken og anden frugt, god fylde, pæn eftersmag med lidt nødder  
     Menéres er et mærke fra Maynard, del af Baron de Vilar, ejet af familien van Zeller, før Quinta do Noval, som blev solgt til den franske forsikringsgigant, AXA (også Pichon-Baron mv). 
      Vilar (baron-titlen kommer fra et medlem af familien, som har været her gennem 14 generationer) har et fint ry især for deres colheitas, som også er meget fine, om end for mig ikke helt i top. Álvaro van Zeller, er vinmager her som hos Andresen, der også ses i Bilka og Føtex. 
      Til samme pris også Rosé Port, som er "Fine" (dvs. ung og ikke så fin). En ret høj pris, men nu har jeg heller aldrig smagt en rosé Port med kvalitet. 

Evaristo, rød/hvid, Portugal... 39,-

LisboaGodt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.12. -den røde er meget anderledes end den lidt tunge shiraz fra Nederburg -lettere, men meget frugtrig, med masser af bær i næsen, middel fylde, tør og pænt lang smag. Ingen eg, men lokale touriga nacional druer (50%) + franske cabernet, syrah og alicante bouschet. Den hvide er også tør og frugtig, ganske frisk, men ikke helt så interessant. Især arinto druer, som den røde fra området omkring Lisboa. Vinmager er den unge, begavede António Braga

Og så spørger jeg: Evaristo er en velkendt strand (foto) på sydkysten af Portugal nær Albufeira, hvad har den at gøre med en vin fra Lisboa? Og det må man spørge producenten Sogrape om! Men egentlig kan jeg meget bedre lide Evaristo (trods navnet) end Mentor for et par uger siden. Undskyld kære læser! Vinen imponerede, men det holdt ikke!  


Cava Codorniu "Clasico", brut, kr/fl v 3: 33,-

3 fl. 99, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.december
Ikke stor cava, men til 33 får du virkelig meget kvaliltet -og den tørre vil ikke skuffe til en meget sen aften eller tidlig morgen sidst i december! Fint brus med middel bobler, åben frugt, ret let og simpel, men med god syre, der giver sprød friskhed. Den søde Semiseco har jeg smagt 2 gange (2x for meget). 
       Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. Siden har huset (som i dag ejes af kapitalfond, men har familien med i ledelsen) ikke set sig tilbage -i dag laves 45 millioner flasker cava.  
De imponerende kældre (foto) har været historisk monument siden 1976, klassisk modernista stil, tegnet af Josep Puig i Cadafalch (1898). Der er også flot slot i fransk stil! 

Porta 6, Lisboa rød/hvid, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.december
Jeg savner lidt dybde og længde i vinen -men den smager godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Vinen har fået 5* af Berlingske. Fås også som hvidtør, frisk og rent frugtig (og en halvsød rosé, som jeg nødig vil sige noget om). 

     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine. For godt 20 år siden blev det overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. Dette firma er stadig stærk på vine fra Portugal, men har bredt sig til mange andre lande, ikke mindst Frankrig og Spanien (Portugals ærkefjende!). 
      Porta 6 laves i Lisboa området, dvs. nord for hovedstaden, hvor Vidigal ligger. Druer til rød er castelao (tempranillo i Spanien) og bl.a. touriga nacional. Den sjove etiket minder os om, at sporvogne fra København kører rundt i den gamle bydel. 

Cadis Ripasso, Valpolicella... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 9.december

En letbenet, middelfyldig vin med nydelig frugtaroma, eftersmag og kun svag sødme (6 g/l). Ikke en vin, jeg vil købe, men til 45 kr et godt køb. Et andet plus er, at vinen er tappet af ejeren selv, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave på den anden side af den smukke by Verona.

      Bilka og Føtex tilbyder også Cadis Amarone (89, 5*, indtil 31.12.), en letbenet amarone, som er god til prisen. 

Messapi zinfandel, Puglia... 49,-

øko, **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.december 

Har ikke smagt denne vin, men kender andre vine fra samme hus (Fantini Farnese) rimeligt godt. En afrundet, fyldig, krydret sag. Den beskrives som halvtør, men er rimeligt sikker på, den er tør -men blød. Formentlig tæt på I Muri, som er husets hovedmærke, som dog ikke er økologisk. Men alligevel god!  

Manara Valpolicella Ripasso "Morete"... 69,- 

Classico, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 9.12.
Jeg anbefalede denne vin for 3 år siden (til 75 kr), så nu får den 5*. Typisk 88-89p i guider og for mig bedre end Piacentini, Righetti ripasso fra skråningen Morete ("Den lille Brune") i San Pietro i Valpolicella.  Glimrende vingård. Ikke smagt i 2-3 år. Husker den som blød og afrundet med masser af sød frugt, ret lys, men fyldig og pænt lang. Rustik etiket, men god vin, perfekt til en risotto!  

Patient Cottat "the Pebble" sauvignon blanc... 69,- 

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.december
Denne vin kommer fra Cottat -med 2 x T- og ikke Cotat -med ét T- som er topnavnet i Sancerre. Vinen er heller ikke Sancerre. Men druen er samme, fine sauvignon, og vinen er tappet i Sancerre (af Fournier, Føtex' gode leverandør). Druerne er dog meget billigere, for de hentes langs Loire, men uden for det dyre Sancerre. Ganske god, tør, med rig aroma af melon og tropefrugt og sprød friskhed med blid syre. Men til denne ret høje pris ikke helt topkøb, desværre. 
      Fournier er i de senere år vokset fra 5 til 60 hektar vin, men køber også vin og druer fra andre områder, som tappes i hypermoderne nye kældre. Vinen har navn efter Patient Cottat, en guldsmed i 1800-tallets Paris, som elskede Loire dalen og ikke mindst vinene. 

Aalborg Taffel akvavit "rød"... 69,- 

45%, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka indtil torsdag 9.12.
Jeg er puritaner, så for mig kan få om nogen snaps matche den rene skære kommenaroma eller pure 45% styrke i en rød Aalborg -det skulle da lige være juleakvavitten fra samme firma. Og det selvom snapsen i dag ikke laves i Aalborg, men i Norge (til alt held overgår den Linien, som jeg finder for sød). 
     Den lave pris er i Bilka, men de fleste kæder har tilbud (75 i Coop's Fakta og andre kæder), mens andre igen har den knap så perfekte Brøndum til 69 (4*), som koster 75 i Netto. Julesnapsen købes efter Jul, når lageret skal ryddes... Den er endnu bedre til næste år!