Søg i 1200 opslag:

27/12/2021

STOR flaske spanier, herlig Østrig og Bourgogne og god Pomerol

Vi er tæt på et festfyrværkeri af tilbud på gode vine i alle Sallings 3 kæder -Føtex, Bilka og Netto. Her er flotte røde og hvide i mængder, så jeg måske slet ikke har råd til at købe bobler til nytår! 

De fleste vine har været på tilbud før, men det er svært at fatte, at du kan få Masi's Modello til 30 kr eller en Trapiche Oak Cask til 39! Bilka vinder på points med topkøb på Rioja (en STOR flaske Magnum Reserva til 99) og den herlige hvide Macon Aze eller Lenz Moser's fine Veltliner, som før lå i Brugsen. 

Bedste KØB: Masi "Modello" rød/hvid, Masi "CampoFiorin"Trapiche "oak cask" rød/hvid/brus, Trapiche "Medalla" rød/hvid, Rioja Bordón MAGNUM Reserva, Macon Azé "la Burgondie"Grüner Veltliner "Lenz Moser"La Croix des Vignes St Estèphe, Tertre du Moulin Grand Cru
Godt KØB: Mucho Más MAGNUM, Mercey Hautes Côtes de Beaune, Baron de Ley "Club Privada"Mercer Bros Cabernet-Sauvignon
Bedste VIN: Finca Monasterio Rioja, San Felice il Grigio "Gran Selezione", 
Brunello "Campone", Mayne 2018 Pomerol


Mucho Más, rød, MAGNUM... 75,-

Godt KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 31.12. En STOR flaske, men til alt held smager andet glas lige så godt som det første! Den røde glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Excellent køb. Men foretrækker stadig den STORE Bordón Rioja (se herunder). 

Masi "Modello", corvina eller pinot grigio.. 30,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto (spotvare). 
Masi er mest kendt for CampoFiorin og Amarone, men huset leverer over 12 millioner flasker/år, knap halvdelen er fra Veneto, som omfatter hjemegnen Valpolicella (som leverer de 400.000 flasker Amarone). 
      Modello er husets basisvin, den røde et forsøg på at lave typisk Valpolicella af druen corvina, men hentet uden for denne ret dyre region. Vinen er god, med kirsebær i duft og smag, som er frisk og let. Servér kælderkold. En god ledsager til lettere retter. 

      Den hvide er arketypen på italiensk pinot grigio af druer hentet i hele TriVenezie regionen (som går helt til grænsen til Slovenien!). Tør, let (12%) uden større aroma eller karakter, men til gengæld ren og frisk. Og godt køb.  

Masi "CampoFiorin", rød Verona... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto (spotvare).

Fås også som hvid og rosé, men rød er bedst. En rimelig pris på en kendt vin, som smager godt her og nu. Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin uden de store dikkedarer, ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge! Den hvide er også god, men hverken hvid eller rosé er i særklasse til prisen.
      Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo). 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 31.12.
Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre, lidt under "Pure" i kvalitet. 

      Malbec, fyldig vin med sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. 2019 fik 91p/Descorchados -bedst for mig med Cabernet (5*) lidt mere krydret, 90p i Descorchados, en god (lokal) guide. 
      Chardonnay -er ikke favorit, men ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Bruset Sparkling er uden interesse for andet end sin pris! N.B: Fås også i Netto (40, 5*). 

Ch. de Mercey, Hautes Côtes de Beaune... 99,-

2020, Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 31.12. 

En lille perle! Dyb for Bourgogne, overdådig frugt af blåbær og hindbær, middel fylde, bløde tanniner, ren og frisk! 2019 er herlig allerede nu, '20 er lille i mængde, men ligeså fin. For mig meget bedre end Føtex' Bourgogne fra Louis Latour. Men jeg vil nok købe den, når Føtex om en tid har 40% rabat på fransk vin! 

Finca Monasterio 2017, Rioja... 149,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex , indtil fredag 31.12.  
Jeg holder meget af Rioja-vinene fra Baron de Ley, og de har nu fået et parti af topvinen, Finca Monasterio. 
      Jeg har før rost reserva og især den rene Maturana, som jeg p.t. kun har set i Bilka. Monasterio er dyrere, men stadig et godt køb (lidt billigere end i Spanien!). Den har altid fået fine ratings, selvom jeg som ægte vinsnob ikke købte den, da den havde en metaletiket. 2017 har fået en mere normal etiket, så nu er den ok (og har fået 93p/Tim Atkin). 
      Vinen kan ligne reserva, men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. Den er ikke så godt et køb, men en stor vin, men egentlig nok er bedre om 3-4 år. 

San Felice il Grigio "Gran Selezione" Riserva... 149,- 

Chianti Classico, bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 31.12.
En særlig udvalgt Riserva fra 3 af de bedste parceller på det store gods San Felice, 40.000 fl. 2016 fik 96p/JamesSuckling, 92p/Parker og 2015 (93p/Parker). Måske er det 2017, som også eer flot. Lidt "bredere" og dybere end den normale (meget flotte) "Grigio" riserva. Du kunne i efteråret få den til 119, som næsten er for lav pris. 

Zinfandel "Falco Alato", Puglia, kr/fl v 6: 46,50*

*: Føtex+ pris, 6 fl. 279, **** (4/5), Føtex , indtil fredag 31.12.
Ikke så overdådig som nogle vine fra Rip'Amaronens hjemland, men mere end ok til prisen, synes jeg, selvom Rydberg kun giver den 3* i Ekstrabladet: "Varm krydret i næsen. En del umiddelbar tørhed i smagen med bitre sorte bær, bagte krydderier og vanilje. Simpel, let parfumeret med en tør afslutning"

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5),  Bilka, indtil fredag 31.12. 
Trapiche er meget stort hus, som tappet 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode -basisvinen t(på tilbud til 33 kr, p.t. i Bilka, men nok også snart i Føtex) er slet ikke ringe, og de bedre "Pure" og Oak Cask er (på tilbud) svære at slå. 

     Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Måske lidt store ord, men flot er den! 

Baron de Ley "Club Privada", Rioja... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil fredag 31.12. 
En ny vin fra Ley, en simpel crianza, 100% tempranillo fra los Almendros vingården i Rioja Oriental. Ikke smagt i 2018, men ældre årgang er fyldig, fast og med rig duft, som er flot ung, men vil vinde ved 1-2 år på flaske. Et år i små egefade og et år på flaske. Nye årgange har alle fået 89p/Tim Atkin. 

Rioja Bordón Magnum, Reserva... 99,-

150cl, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 31.12. 
Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, god Rioja. 4* i Politiken, 92p/Vinguide, som virker voldsomt. 
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en lokal vinmand -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956. 

Macon Azé "la Burgondie"... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil fredag 31.12.
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt vamle chard'er fra f.eks. Alamos og ikke mindst Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent. 


Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 59,- 

Østrig, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil fredag 31.12.

Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen.
       Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. Vinene er dog stadig glimrende, selvom puritanere nok vil foretrække dem fra naboen Sepp Moser (søn af Lenz).

La Croix des Vignes 2017, St Estèphe... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5),  Bilka, indtil fredag 31.12. 
Mørk, nydelig duft med pæn dybde, middel fylde, god længde, god karakter og bredde i smagen -flot nu, nok bedre om 2-3 år. 2017 er ikke topår, men vinen er god og tappet af en ejer med ambitioner! 
      Ejer ”Grands Crus de France” har købt en masse slotte i de seneste 10-12 år, bl.a. Cartillon og Lestage-Simon (Médoc), Laroque og Cantin (St Émilion) og Clos Beauregard  (Pomerol) + et par slotte fra den aldrende Bernard Magrez (dog ikke Pape-Clément). 
      Bag firmaet står det lidet ansete GCL fra Alsace, der leverer store mængder vin til kæderne, bl.a. Calvet. Denne er rigtig god og laves af danske Merete Løwig Larsen. 

Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion ...99.-

2018/19, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 31.12. 
En glimrende Saint Émilion i topåret 2018 til lav pris. Vinen blev engang (det var i 1980erne!) solgt af Knud Jørgensen under navnet Haut-Plantey. Prisen var dengang op mod 150! En klassisk merlot med god frugt og længde. Herlig nu pga frugt, men bør rettelig gemmes 3-5 år på flaske.

Mercer Bros Cabernet-Sauvignon, Washington ... 99,-

Horse Heaven Hills, USA, godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 31.12.
Måske det tætteste på god amerikaner til rimelig pris! Mercer ligger i staten Washington og har tilhørt familien siden guldfeberen i 1886. De laver mange vine, men kun 15.000 kasser tappet af denne vin. 
      Horse Heaven Hills -foto- er et ørken-lignende tørt landskab med blide bakker over Columbia floden ved grænsen til Oregon. Kun smagt i 2017, som fik 90p/Spectator (akkurat som 2018) + en flot placering som nr 73 på den årlige top 100 (gr lav pris). Ganske mørk og kraftig, med udpræget bærduft med lidt krydderi bagved, nydelig lang smag. Excellent køb. 

Brunello "Campone", Frescobaldi , ... 125,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Bilka, indtil fredag 31.12
Endnu en vin fra det meget store hus, Markis de Frescobaldi, der rivaliserer Antinori i størrelse, men måske ikke er helt så kendt. Ej smagt, men formentlig en rig og klassisk brunello med masser af smæk -til en særdeles rimelig pris. Du finder ikke denne vin på husets hjemmeside. Her ser du kun Castelgiocondo (som i Danmark koster godt 350), som også leverer denne vin. Måske yngre vinstokke? .

Ch. du Mayne 2018, Pomerol... 149,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 31.12.

Mayne er IKKE Pétrus, men den koster også 5000+. Men dette er god Pomerol! Smagt i 2014, 15 og 16, men 2018 er nok bedre (og 2019 måske endnu bedre!). Lidt reserveret, men med dybde og længde og god frugt -god Pomerol!  Klassisk merlot (80%), som er god nu, men bedre om 3-4 år eller mere. 


    E
jer Alain Vigier har ikke mange egefade i sin lille kælder, men han laver god vin, og "1.vinen" Rêve d'Or er altid god. Mayne er tæt på (og måske identisk). Vingården hører til de middelstore med 5-6 hektar og ligger nær Clos René og hovedvejen mod Paris.
      Bilka tilbyder til samme pris Amarone Silvano Piacentini (149, 5*), god Amarone i en fuldfed stil, samt Gigondas Guigal (149, 4*), god, men for dyr. Bilka tilbyder også Guigal Rhone (Magnum 149, 4*), ofte lovlig aldrende årgang, men på Magnum er vinen nok friskere, så den er sikkert ok.