Søg i 1200 opslag:

22/11/2018

Julens Portvin 1. del: topkøb hos Aldi

Danskerne elsker Portvin. Og især om vinteren -og ikke mindst til Jul. Rigtig mange serverer en mørk Portvin til ris à l'amande og en tawny til juleknasen. Perfekt -især hvis vinen serveres kælderkold!
Supermarkederne og vinhandlerne bugner af Portvin i disse uger -så vi kommer nok tilbage til vinene. 

De første tilbud, jeg bed mærke i, var ved ALDI's vinfestival. 

Aldi er normalt ikke favorit for os, der holder af ædel vin. En del af vinen er tappet i Tyskland, uanset om den er fransk eller australsk! Og andre igen er tappet af Taster Wine og har skuffet de gange, den er smagt. Men de har faktisk haft god Port op til jul de sidste par år -som også i år. 

Boeira 2003 Port... 99,-

Colheita Port, ***** (5 af 5), Aldi.  Udmærket let tawny med positiv (omend ung) frugt, mediumfyldig og behagelig. Ekstremt lav pris for 15 år gammel Portvin! Nydes nu til frugtdesserter, julegodter osv 

Boeira 2015 Vintage... 99,-

Vintage Port, ***** (5 af 5), Aldi. Mørk, fyldig, ung, lækker frugt -igen en særdeles lav pris for Vintage Port, som i teorien er den fineste Port af alle. Vinen er perfekt nu til f.eks. ost, ris à l'amande osv, men kan også gemmes 5-10 år. Serveres kølig. 

Jeg kender ikke Quinta da Boeira, som ligger i Vila Nova de Gaia. Stedet er så udpræget mere hotel (åbner i 2019 med 119 værelser) og restaurant samt kunstcenter end en vingård, trods det "quinta"'agtige navn. Portvinen gror og laves langt inde i landet og ikke i Vila Nova, der ligger ved Atlanterhavet. Og jeg er slet ikke sikker på, at Boeira ejer marker selv -formentlig købes det hele eller det meste af vinen fra andre. Vinene importeres af ViniPortugal, som distribuerer til f.eks. ALDI (laveste pris), Andrup Vin og DenLilleVinkælder. 

Burton's 1984 Colheita Port.... 179,-

***** (5 af 5), ALDI. Aldi's bedste tilbud er nok denne Port -en 34 år gammel Port til nærmest latterlig pris. Burton er et undermærke til firmaet Messias, et stort firma, som er kendt for at levere temmelig let Port. Huset er ikke fundet værdig til Oldenburg's "Portvin", men får en enkelt stjerne hos Spence. Vinen er slet ikke tosset. 

18/11/2018

Pas på Black Friday

Vi nærmer os dagen, hvor plastikkortene fyger i luften på jagt efter penge at spare! Der er god grund til at handle, for der kan være mange penge at spare, når de handlende tømmer lagrene for at få plads til julevarerne (som dog ofte er på plads). Men pas på! Der er  mange mere eller mindre fuppede tilbud, som prøver at hoppe op i din vogn til en kunstigt høj normalpris:  

1. Pas på kunstigt høje priser! Danskerne er tilbudsjægere (jeg er det selv), så supermarkeder (og andre som Holte Vinlager og Philipson) kan have kunstigt høje normalpriser. I reglen sælges vinen stort set aldrig til normalprisen -vinen skal sælges på tilbud! At de kan tjene til den halve pris er ingen hemmelighed -de køber vin på supertung flaske med pæn etiket -og sætter prisen så højt som muligt. Og så lidt højere. Det sker nemmest ved: 
2. Danske tapninger -her er Globus Vin, Taster Wine, Skanvin og Tapperiet leveringsdygtige i supertunge flasker med (desværre) ofte fyldige, men anonyme vine, som vil tiltale mange, men begejstre ingen. Vinene sættes så til 100 kr og sælges med pæn fortjeneste til 50. Eksempler? Diverse Zinfandel fra Californien, Shiraz fra Australien og masser af vine med navne i lighed med Ripamarone, Appassimento osv.  
3. Køb vin tappet på vingården -dvs. af "Produttore"/"Azienda" i Italien, "Proprieté/Château" i Frankrig osv. Dvs. ikke vine, der f.eks. er tappet af SE, DE, GB eller DK for vine fra landet uden for hhv. Sverige, Tyskland, England og Danmark!  

 Men først et par gode køb i Coop

Casa dei Fanti, Nero di Troia... 6 fl. 299,-

Puglia, ***** (5 af 5), Coop.dk, 1 fl: 82,75
En fast kraftig vin fra Italiens hæl. De fleste vine herfra kan virke sødlige i amarone-stilen, men denne er tør og præcis -men har også fået lidt alder. Rigtigt godt køb til kasseprisen på 50 kr/fl! Bag vinen står (som konsulent, næppe som vinmager) legenden Peter Vinding-Diers, der indskrev sig i vinens historie som manden, der for alvor gjorde kunstigt dyrket gær almindelig til vin. Han påviste, at vingæren påvirker vinen, alt efter hvor gæren er dyrket -hvad der fik mange til at hente kølig Champagne-gær til varme regioner!

Sagrantino, Montefalco "la Campana".... v. 2 fL: 99,50

2011 Cecchi, **** (4 af 5), Coop.dk, 1 fl: 135

Sagrantino er den store kultdrue blandt Italiens røde druer. Den var tæt på udryddelse i 1970erne, men har overlevet i lille område lidt syd for Assisi i Italiens "grønne" Umbria. Denne er bestemt ikke i top -den leveres af Cecchi, et stort konsumhus i Chianti, men heller ikke ringe -en ganske kommerciel sagrantino -dvs. langt fra de intenst, frugtige, men også meget tanniske og interessante vine, du kan finde (Bilka har én af dem, Erik Sørensen en anden). Men til 100 kr et godt køb. 5 stjerner for kvalitet, 4 for blødhed.

Bonterra Cabernet Sauvignon.... 110,- 

2014 Mendocino, Californien, ***** (5 af 5), Coop.dk, økovin, norm: 134,25

De fleste californiske vine herhjemme er tappet uden for USA -og det betyder mere filter og mere svovl i vinen -dvs. en kedelige vin! Men denne er faktisk tappet i Mendocino -et af de gode områder (ikke helt Napa elleer Sonoma, men tæt på!), og så er den økologisk. Bonterra (ejet af Fetzer, dette igen ejet af Concha y Toro i Chile) laver faktisk rigtig god vin, selvom der er store penge bag. Rigtig god vin med blød kraft og ren duft -ikke så solbrændt som mange.

16/11/2018

2018 -en undervurderet Beaujolsis

Har nys tilbragt nogle dage i Nice. En herlig by, både når det gælder klima (sol og varme også i november), mad og vin.
Bl.a. med årets Nouveau kampagne. Har smagt vinen næsten daglig siden mandag 12.11., selvom vinen først frigives officielt i dag 15.11.
En purung vin, fuldstændig sådan som den skal være. Og 2018 er varmt år. Så farven er mørk, aromaen indbydende rig, bæragtig, men med  varmende alkohol bagved. Kælderkold og lækker.
Her i Nice koster vinen på restaurant typisk 20 euros på restaurant (kr150) eller 4 euros for glas.
I Danmark importeres den kun af få, en skam, for dt er herlig vin. Bl.a. Kjær og Sommerfeldt og KBvin. Priser desværre høje, typisk tæt på 100.
Men trøst dig. Ofte vil du kunne få den billigt i december. Og årets nye vin er noget af det mest perfekte at nyde, når du siger farvel til det gamle år år! Hilsen fra Nice.

03/11/2018

Mortensaften med Priorat & Co.

Bourgognes pinot noir vil være perfekt til fuglevildt og and Mrotensaften. Men den klassiske danske udgave med sødme og brune kartofler kræver vin med lidt flere hår på brystet. Her kommer en ung spanier helt til sin ret. 

P.t. tilbyder Lidl et nydeligt udvalg af vine på en enkelt drue -lidt af en lise mellem de mange lidt kedelige tysk-tappede vine, som kæden ellers har leveret. Disse 4 vine er faktisk gode køb:

Graciano, Rioja "Edicion Especial".... 59,- 

Cepa Lebrel, ***** (5 af 5), Lidl (partivare, 14% alk). 

Denne vin passer perfekt til and, fasan og andet fuglevildt -og også til saucen, vil jeg tro. Masser af jordbær og andre bær, lidt krydderi, middel fylde, ret høj syre. For en Rioja er den ikke kraftig, og for en graciano -indfødt, meget lovprist, men meget sjælden lokal drue!- er den ikke så markant. Men en meget god vin. 5 små stjerner. Cepa Lebrel er et mærke, der sælges af Lidl i mange lande. Nok et undermæke fra et større firma. Den moderne etiket vil gøre sig godt på bordet.

Patacona, Petit-Verdot, Valencia.... 59,- 

Valencia, *** (3 af 5), Lidl (partivare, 13% alk). 

En vin med fylde og varme, bløde tanniner og pæn frugt -men skuffende for petit-verdot, som er en af de fineste druer fra Bordeaux, hvor den ses som en slags "super-cabernet".
Den ses ikke meget, for den kræver lidt mere sol, end den ofte får i Bordeaux. Derfor leverer den god vin i Alicante og omegn (hvis vine legalt også må sælges som Valencia, hvor druen stort set ikke gror). Jeg kender ikke vinhuset, som leverer vinen -Patacona er en strand lige nord for centrum, men ikke et vinhus! 3 store eller 4 små stjerner, for vinen er trods alt bedre end det meste verdot, jeg har smagt i Australien.


Albret, Garnacha, Navarra.... 69,- 

2017 la Loma, **** (4 af 5), Lidl (partivare, 13,5% alk). 

Denne vingård er til gengæld velkendt og har et excellent ry for små mængder Navarra af højeste kvalitet. Albret er familieVingården ligger i den sydlige del af Navarra, hvor klimaet er meget lunt. En meget attraktiv vin med masser af bær (jord/hind), blødhed med fine syrer bagved, slet ikke præget af de 4 måneder, som vinen skal have lagret i eg. Nogle vil savne den kraft, de finder i Priorat (eller en god Châteauneuf!), men herlig og let at drikke. Og perfekt til fuglevildt -og mortensand! Server kælderkold.

Vinya Carles, Priorat crianza.... 79,- 

2015, ***** (5 af 5), Lidl (partivare, 14% alk). 

Også baseret på druen garnacha (her kaldet garnatxa) i det tørre, barske klima ved Tarragona syd for Barcelona. Som regel koster en Priorat 150+ kr (og kan koste mange tusinde kr, hvis den har det rette Parker'agtige navn!), så til denne pris er vinen et excellent køb. Vinen er også god, lidt Rhône'agtig i sin fylde og duft, men mere solbrændt i aromaen. Men god balance. Nydes ret ung og let afkølet, mens den har sin friskhed. Carles sælges af Lidl i mange landet og kommer fra et kooperativ.

02/11/2018

Når crémant & Co. er gode køb!

Champagne bør være bedst. Men køber du en Champagne til 150-200 kr, får du desværre ofte en vin uden større aroma, præget af umodne æbler i duft og smag, som slutter med distinkt sødligt præg for at skjule de dårlige druer -så langt fra en god Champagnes forfinede elegance og dybe, rige aroma. En kedelig Champagne er faktisk ikke meget bedre end en middelgod cava fra Spanien! 

Her er 3 gode vine, der er så meget bedre end den billige Champagne, du ikke bør købe:

Castelveder, Franciacorta Brut....  94,50

Italien, ***** (5 af 5), Føtex og Bilka /web/varehus, normalt: 145. 

Frankrig har Champagne og crémant, mens Italien har Asti og Prosecco -og så Franciacorta, et ret lille område nær Iseo søen mellem Bergamo og Verona. Mange anser området for det eneste, som for alvor kan rivalisere Champagne i type og stil -nok sammen med Ferrari fra Trentino. Druerne er de samme -her er det chardonnay, og vinen er lavet på Champagne-metoden med lagring med bundfaldet i 18 måneder akkurat som god Champagne. Den kan måle sig med meget Champagne, men p.t. meget bedre køb!

Marcel Cabelier, Crémant de Jura Brut, v.2 fl: 100,- 

Chardonnay "Collection", Frankrig, ***** (5 af 5), Kvickly (kun i varehus, ikke coop.dk), 2 fl. 200, spar 78,- 

Engang sværgede jeg til crémant, Alsace, siden Bourgogne. Men i dag skuffer crémant ofte. Denne er let, charmerende, med fin frugt og ok finish -rigtigt godt køb.
Modsat er crémant fra Alsace og Bourgogne ofte præget af umoden syre eller simpelthen uden karakter, desværre meget ofte vine fra de 2 giganter GCF (Calvet og Martenot) og Boisset (Ponnelle, Rodet, Labouré-Roi, Bouchard Ainé, Moreau, Ropiteau og rigtig mange andre).
Disse to giganter er ærkerivaler... I hvert fald er de med få års mellemrum rykket ind i det lille Jura, en lille nabo til Bourgogne, som den kan ligne. GCF ejer Maison du Vigneron, der leverer denne vin under mærket Cabalier.  Imens har rivalen Boisset for 3-4 år siden købt Henri Maire, som med knap 400 år bag sig er det ældste hus i Jura. Men glæd dig lidt over denne vin, som faktisk er god.

Pfaff, crémant, 2011 vintage... v.2 fl: 125,-

Pinot Gris Alsace, ***** (5 af 5), Kvickly (kun i varehus, ikke coop.dk), 2 fL: 250, spar 68,-

En lidt kraftigere crémant end normalt, med diskret men rig aroma -især denne, som har 7 år på bagen. Forfinet, men let brus, ganske lang smag. Flot vin. Nydes nu -perfekt til en aften sidst i december!
Som den gamle sure mand jeg er, SKAL jeg sige, at Alsace fra supermarked ofte ikke er værd at bruge desurt, opsparede penge på. Men Coop har et par gode vine. Meget er Laugel (dvs. GCF, som ikke kan begejstre), men de har også Pfaff,et mærke fra det udmærkede kooperativ i Pfaffenheim. De laver en glimrende crémant, der i reglen sælges som Hartenberger på 100% pinot gris.




31/10/2018

Verdens bedste vinbog til uhørt lav pris!

"Den store Vinbog" har revolutioneret vinbogen. Den er sselve hovedværket inden for vin med 7 udgaver og 45 år bag sig. Du skal på nettet af med typisk 400-500 kr eller 300 kr + porto for den engelske udgave. Men du kan også få den til 199 i Bilka (web og butik). 

****** (6 af 5), 7. udgave, Bilka.dk (vejl. pris 499), 400 s. Adskillige hundrede kort og fotos. 


Jeg giver vinbogen karakteren 6 stjerner ud af 5 -uhørt! Prisen er absurd lav. Jeg har nu 7 udgaver af bogen. For 45 år siden købte jeg den første, som kostede godt 500 kr. Den 7. udgave uendeligt meget bedre end den første!
Bogen dækker hele verden og gør det fuldendt.
Hvert opslag (eksempel er opslag om Mendoza i Argentina)  dækker et område -stort eller lille- med perfekte kort og en tekst, som er kort og præcis, illustreret med fotos og etiketter, så man kan se nogle af vinene.


Derfor er bogen også let at læse -du kan starte fra begyndelsen eller (som alle andre) inde i bogen ved et område, som har leveret den vin, du har i glasset foran dig nu. Bogens navn på engelsk er "Det store Vinatlas", så kortene er i centrum. Du kan se, hvor din nye flaske kommer fra og hvor langt der er til den næste vingård med den dyre vin, du ikke har råd til. Gennem årene har jeg brugt dette unikke atlas flittigt, når jeg har kørt rundt i vinområderne -både ude i vinmarkerne og hjemme i sofaen!

Hugh Johnson var eneforfatter i de første 4 udgaver, men i 2001 -med 5. udgave- kom Jancis Robinson (kendt fra bl.a. klassikeren om druesorter) ind som medforfatter.
Man kan diskutere valget af etiketter og navnene på de vine, der nævnes. Ofte vil det vare en udgave eller to, før de "nye" stjerner kommer med. Men det er et valg og bedre end de fleste.
Men man KAN altid finde noget at kritisere, både i valget af særligt gode vine -dem med etiket- og småfejl på de flere hundrede kort.
Men det kan intet ændre. Skal du have én vinbog, er det denne. Og til prisen er den et must!

14/10/2018

Nobile er et superkøb

Brunello er sammen med Barolo nok Italiens mest ædle vin. Men få havde hørt om brunello før 1950erne. Brunello blev skabt af familien Biondi-Santi, som på en vinudstilling i Siena havde smagt Vino Nobile, som kommer fra Montepulciano, der er nabo til Brunello's Montalcino. "Den har en stor fremtid", mente Biondi-Santi om Nobile. Få år efter blev brunello skabt! 

I dag koster en Brunello i reglen væsentligt mere end Nobile, så for en prisbevidst vinelsker er der penge i at finde god Nobile. P.t. er der tilbud på to af de bedste: 

2014 Vino Nobile, Montepulciano 

Fattoria del Cerro, 170,-, pris v. 6 fl: 100,-

***** ) 5 af 5). Tilbud til 15.10., ErikSørensenVin.dk -er så tæt på mig, at jeg normalt ikke omtaler vine herfra. Men dette tilbud er ikke til at komme udenom. Cerro har i årtier leveret den måske fineste Nobile, og 2014 er ingen undtagelse. Den har bl.a. fået Gambero Rosso's 3 glas -af 3- foruden bl.a. 91p af Suckling. En vin med stor, dyb og rig næse (som ung sort kirsebær og violer), elegant og med lang smag. Nydes nu for sin frugt eller gemmes 2-4 år for at få længde og kompleksitet i smagen.  Foto herunder: Cerro. 

Poliziano "Viti Nuove"...  159,-, v.6: 115,-

**** (4 af 5), Føtex, fås også i Bilka (159,-). Det politisk korrekte Poliziano er nok den eneste ejendom, der kan rivalisere Cerro, så dette er også en flot vin. Denne formodes at være "Nueve" (unge) vinstokke, men jeg synes faktisk den er ret tæt på deres normale Poliziano, der har en sort etiket. Umiddelbart tæt på Cerro, men en anelse lettere, men med samme friskhed i strukturen. Også bedre om noble år.
I 1685 skrev en Francesco Redi om den ædle Vino Nobile, “Vinens konge, Kongernes vin”. Allerede i 1350 var der særlige regler for vinen fra bakkerne ved Montepulciano syd for Siena. Indtil 1920erne blev vinen stadig mest solgt som Chianti.
Biondi-Santi er for dyr, men skal man have en god Brunello til fair pris, så er der en her: 

Brunello "Lecciaia"... 199,- 

2010, **** (5 af 5),Kvickly, norm: 299. En ganske god vingård og en flot brunello. Lidt mere rustik end Cerro, mindre forfinet, men kraftig -og så har den 4 års ekstra blødhed på bagen. Godt køb. 

12/10/2018

Når den billige Rhône er bedst

Flot etiket og høj pris betyder her dårligere kvalitet

Til venstre ses to Rhône vine. Den ene fra Auguste Bessac, den anden har det betagende navn Bonpas. Prisen er næsten den samme, og det står ved siden af hinanden på hylderne i Bilka -i reglen på tilbud, så man får 2 for prisen på 1,5 flaske.

Auguste Bessac er marginalt billigere, men faktisk en bedre vin. Hvorfor? Måske fordi den rent faktisk er tappet tæt på vingården, mens den pompøse Bonpas er tappet i Quincié i Beaujolais, nogle timers kørsel fra vingården. 

Auguste Bessac

Plan de Dieu, Rhône Villages, 85,- 2 fl: 119,-

2016 , ***** (5 af 5 på tilbudspris), Bilka

Bonpas Plan de Dieu, Rhône Villages, 95,-, 2 fl: 149,-

Plan de Dieu ("Guds slette") er et ret fladt, vindblæst plateau, som ligger mellem Orange og Cairanne nord for Chateauneuf du Pape. Her kan laves rigtig Rhône, og området blev for en del år siden ophøjet til Villages, og har for nylig sit eget navn på etiketten.
Bessac er solid, nydelig, med fin frugt -og med 15% stærk, selvom den faktisk holder balancen fint. Bonpas ser flottere ud med sin gravere flaske, men er lidt lysere og lettere og MEGET kommerciel. Ikke så god, selvom den er lidt dyrere.

Vacqueyras, Bessac... 139,-, 2 fl: 195,-

2016 Rhône, **** (4 af 5 på tilbudspris), Bilka

Bonpas Vacqueyras.... 119,-, 2 fl.. 199,-

Vacqueyras er et "Cru", dvs. del af Rhône med egen appellation, som kan ligne naboen Gigondas lidt, selvom vinen i reglen er lidt blødere, men ikke helt så kompleks.
Bessac er rigtig god uden at imponere, fyldig og rund, meget behagelig allerede, selvom den med fordel kan gemmes et år eller to. Bonpas ligner, men er lidt løsere i strukturen og lidt mere diffus i duften. Så også her er Bessac en bedre vin.
Auguste Bessac er et firma ejet af Ogier (som skal være grundlagt af efterkommer efter dansker, som kæmpede med Karl den Store for 1200 år siden). Firmaet er i dag bedre kendt som Caves des Papes og er dermed en af de meget store købmænd i Rhône dalen, som køber vin fra kooperativer osv og tapper den i egne kældre. De ejer et par vingårde, men disse vine sælges ikke som hverken Bessac, Ogier eller Caves des Papes! Hele firmaet ejes af et endnu større firma, Jeanjean i Languedoc, som ejer en lang række andre firmaer, bl.a. Laroche i Chablis.
Og alle har generelt ok vine, som i reglen tappes nær grostedet. Foto af indgangen til kælderen i Châteauneuf du Pape. som nok er besøg værd!
Chartreuse de Bonpas er en gammel borg ved Durance øst for Rhône, men kendes især som et mærke, som er ejet af den dynamiske Boisset familie i Bourgogne. Huset ejer en lang række firmaer, bl.a. Charles Viénot, Ropiteau, Moreau, Mommessin, Charles de Fère, Henri Maire og rigtig mange andre, som mere fungerer som mærker end som firmaer. Og så også Bonpas, der tappes 300-400 km mod nord i firmaets kældre i Quincié i Beaujolais nord for Lyon! Alle vinene er kendetegnet med flot design af etiket mv. Men jeg har endnu ikke smagt en Bonpas, der er mere end bare hæderlig. Trist!

08/10/2018

Vin&Co -godt vinblad og gode tilbud

Når du vil lære mere om vin, går du på nettet -du køber (desværre) sjældent et vinblad, og derfor er antallet af vinblade på dansk faldet til et rundt 0 (nul). Tilbage er Coop, der udgiver det "gratis" vinblad Vin&Co 4 gange årligt -som betales af vores køb i Coop samt annoncører -samt Vin, som udgives af Føtex op til højsæson, typisk før jul.
Du finder nok ikke objektive råd, men derfor er især Vin&Co værd at hente, hvis man alligevel skal i Dagli'/Super Brugsen eller Kvickly. Det nyeste nummer har Chile som tema. 

De 60 sider er velskrevet og flot i design. Man kan altid (og skal altid) diskutere indholdet, når det er ét firma, som står for indholdet, men der er meget nyttig viden i bladet -ikke kun om Chile, som historisk har leveret de bedste vine fra Sydamerika og har potentiale til at levere vin, der ikke står tilbage for Californien og Oregon (min mening!). 
I dag har Chile 130.000 hektar, som gør landet til Verdens 7. største producent med godt en milliard liter årligt. Arealet er næppe større end f.eks. Bordeaux -ét område i Frankrig- men takket være kunstvanding er udbyttet pr vinstok dobbelt så stort. Det smages også -det meste vin fra Chile er dagligvin! 
En lang række vine vurderes af bladets smagere, og det er naturligt nok kun Coop's vine, der smages -og smagerne er alle lønnet af Coop.  Måske ikke de mest kritiske smagere? 

Samme hus leverer alle vine

Der er "Ingen vej tilbage fra biodynamikken", lyder en artikel om Emiliana, der er Verdens største økologiske vinproducent med over 1000 hektarer. De startede på det økologiske i 2014, og det er fortsat ikke hele produktionen, der er økologisk -for slet ikke at tale om biodynamisk (som er økologi + meget mere!). Men en god artikel, som også en senere artikel om Cognac og om kunst og vin. 
Bladet anbefaler 12 vine fra Chile. De har navne som Terrunyio, Casiliero del Diablo, Gé, Gravas del Maipo og Birds of Paradise, Adobe og Marques de Casa Concha. 
Men ALLE kommer pudsigt nok fra Concha y Toro, der ikke kun er Chiles suverænt største vinhus, men faktisk leverer en temmelig stor del af landets samlede produktion. De ejer bl.a. også Emiliana (opkaldt efter Concha-ejerens hustru, Emiliana). Det havde klædt Vin&Co at nævne dette -så uanset vinen hedder Casiliero del Diablo, Adobe eller Emiliana, er leverandøren i sidste ende den samme! 
Samme hus ejer i øvrigt også det amerikanske gigant Brown-Forman, som bl.a. sælger mærkerne Fetzer, Bnterra og Bel-Arbor, hvoraf nogle også ses i Coop. 
Men stadig: Vin&Co er absolut læseværdigt og er værd at hente, næste gang du er i Brugsen! Næste nummer kommer 1. december. 

Lattelig lav pris, men OK vin

 Frascati "San Marco", hvid 32,-

2017, Italien, **** (4 af 5), Coop, tilbud indtil 13.10. for Coop medlemmer, andre: 35. 
Nydelig lille aroma, tør, ret, simpel. Nyd ung alene eller til en salat.
Der var engang, hvor Roms lokale Frascati blev anset for en af Italiens store vine. I dag er Frascati stort set en dagligvin, og det gælder også denne. 

Apanillo, Tempranillo rød...... 39,-

2015/16 Spanien, **** (4 af 5), tilbud indtil 13.10. for Coop medlemmer, andre:79,95.
Vinen er lavet i la Mancha på tempranillo, den spanske nationaldrue, og af "Old Vines", dvs. gamle vinstokke, som er et noget løst begreb, disse skal være 30 år, og det er faktisk ikke, hvad de lokale kalder aldrende vinstokke. Vinen er middelfyldig,pænt frugt, tør og blid -til tilbudsprisen et rigtigt godt køb, til (den såkaldte) normalpris en lidt for dyr vin. 
Hammeken er et stort spansk vinhus, men ejet af danskere, især Nicolas Hammeken, som også er medejer af Globus, det store tapperi i Brøndby. Alle husets vine er karakteriseret af (for mig) meget flotte etiketter og en meget kommerciel smag. Denne er ingen undtagelse. 



04/10/2018

Torres' vingård i Duero

Til vildt og tunge retter skal du drkke kraftige vine, men det går bedst, hvis der udover styrken også eer lidt nerve, syre, som holder vinen i balance.
Her kan området Ribera del Dueo levere gode vine. Denne forener kvalitet med en god pris: 

Celeste, Ribera del Duero... 99,-

2015 Pago del Cielo, Torres, ***** (5 af 5), Kvickly, normalt 129
Torres har en god del af æren for det ry, som spansk vin har i dag. I 1970erne herskede spansk vin enerådigt, men da USA i 1976 fyldte 200 år, holdt en engelsk vinhandler en smagning i Paris, som ere udødeliggjort på film ("Bottleshock"), hvor nogle stærke vine fra Napa satte Bordeaux'erne på plads.
Det ville franskmændene ikke står tilbage for, så året efter lavede den franske guide, Gault-Millau en vinolympiade. Den vasr ikke for sikker, men én vin slog igennem -Torres' Mas la Plana Cabernet- som kom i top blandt Cabernet'erne.
Så Torres er blevet MEGET stor, og standarden er ikke helt stabil. Og samtidig har familien bredt sig ikke kun til Chile og Californien, men også til andre områder i Spanienj. Centrum er stadig Katalonien, hvor de laver deres populære Sangredetoro ("Tyreblod") og Coronas samt de fine Milmanda.
For 15 år siden rykkede huset ind i Ribera del Duero, som i de år slog sig igennem med de måske fineste vine fra Spanien -Peter Winding's Pingus og Vega Sicilia samt den nye stjerne Dominio de Atauta. Torres køber mest druer til sine Pago del Cielo, hvor druerne gror i 895 meters højde ("man kan se Himlen").
Druen er tinto fino -det lokale navn for tempranillo, vinen får et år i små egefade og en enkelt filtrering. En flot vin med fylde og intens aroma, god dybde, fast, men afrundet. En rigtig behagelig vin til vildt, men egentlig blød nok til et glas i utide.

14/09/2018

Dansk vinhus med gode tilbud

Danskeren Nicolas Hammeken ejer denne vingård i Spanien, der uden at gøre større væsen af sig sælger de 30 millioner flasker vin årligt til hele verden. P.t. fås to af vinene til temmelig gode priser i Kvickly:

 

Montgó, Monastréll Old Vines , 2 fl..... 100,-

2015 Alicante, ***** (5 af 5), Kvickly, normalpris 99,-

Montgó er måske husets mest kendte vin, som fås i væld af udgaver. Vinen er mørk, fyldig, med fint krydret duft, blødere end mange og måske ret civiliseret. For at være perfekt (for mig) skulle den være en smule mere "vild". Vinen er lagret i små egefade 6 måneder før en -let- filtrering og tapning på vingården. 
Montgó er bjerget over kælderen, der ligger i Jávea nord for Alicante. Vinen er lavet på den lokale monastréll drue (som i Frankrig kendes som mourvèdre) -en glimrende drue, som dog kræver meget sol -og det får den omkring Alicante! Hammeken's vinmager er også dansk, David Tofterup, 42 år, som ses på foto (t.v. med mig til højre). Han mener, at Spanien kan levere mindst lige så god vin som Australien og Californien, og han ved det så godt som nogen -han har nemlig lavet vin i flere lande, bl.a. Chile og Californien! 
Ingen af vinene kommer fra egne vinmarker -David tager rundt i Spanien og laver vinen -denne er således lavet på (godt) kooperativ syd for Alicante, mens andre vine laves i Jumilla, Ribera del Duero, Galicien osv. Kvickly har haft en række af dem, p.t. et tilbud, der NÆSTEN er endnu bedre: 


Capa eller Suspiros, temranillo... 6 fl..... 299,- 

2017 tempranillo Single Vineyard, ***** (5 af 5), Kvickly, normalpris 100,-, leveres i trækasse. 

De to vine er identiske, vil jeg tro -samme år, samme drue, samme kælder (i Cuenca 1,5 time fra Alicante, på det store Mancha plateau) -og samme pris, som faktisk er temmelig lav. Vinene smager også ens -magtfuld, men afrundet og krydret. Formentlig bedre om 1-2 år, men god allerede nu. Driften er økologisk. 

Flaxbourne sauvignon ... 59,-

Marlborough, New Zealand, ***** (5 af 5), Kvickly, norm: 79,95. 

En typisk sauvignon en klasse over vinene fra de rigtig store huse. Ikke helt top, men god frugt og friskhed. Og til pris, der er svær at slå! 
New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv osv) og franske Pernod-Ricard, der sælger som Brancott, Montana mv. Vinen laves af Yealands, som er grundlagt 2002 af Peter Yealands (foto). Han solgte det meste af sit hus for 3 år siden og har nu solgtresten til en elektricitetsgigant. Vinen bærer ikke hans navn, da den er tappet i Belgien, ikke på vingården.

05/09/2018

God Barolo til lav pris er sjælden

Jeg har altid undret mig over, at Barolo er så populær en vin. Rigtig mange drømmer om en fuldfed, sort, alkoholisk saftbasse, men det er lige præcis dét, som Barolo ikke er. En god Barolo er faktisk mager snarere end fed, ofte ret lys i farven og en sur, stram tante snarere end en basse! 

Og det sjove er, at det ofte er billig Barolo, der er saftbasser. De smager slet ikke af Barolo. Så måske er det rigtigt, at der sælges rigtig meget mere Barolo, end der laves! 
Men her er en billig Barolo, der faktisk smager af Barolo, tilmed tappet af producenten selv i Barolo. Den har meget af det, som kendere sætter pris på i Barolo -elegance og længde i smagen.

Et temmelig godt køb -men du skal skynde dig... Samme vin kan også fås i Kvickly -her er prisen 129 kr -nedsat fra 179. Og mig,der troede, at samem vin ville koste det samme overalt i Coop!

Barolo "Rosa dell'Olmo"... 99,-

2014 TerredaVino, ***** (5 af 5), Superbrugsen, normalt 129-179,-

Farven er pænt mørk for Barolo, duften indbydende med hindbær og urter -det med tjæren kommer nok først om nogle år. 2014 er god uden at være stor, men vinen har nydelig fylde med god balance. Faktisk pæn alle3rede, selvom den nok vil have godt af 3-5 år endnu. En god vin til f.eks. vildt. Server ved ca. 17-18 grader.

Aftapperen er "TDV", som ikke siger så meget. Men det er faktisk TerredaVino, et andengrads kooperativ, som omfatter en række kældre omkring Asti og Alba, samt en række mindre vindyrkere i selve Barolo, hvor de også har hypermoderne kældre (se foto). De er mest kendt for barbera, men deres Barolo er ganske udmærket.
Vinene laves traditionelt, men i hypermoderne kældre, hvor vinen ligger på store egefade indtil tapning med kun en filtrering.


01/09/2018

Hylderne tømmes for rosé

ARosé er en perfekt vin at nyde både vinter, forår, sommer og efterår. Det har enhver, der kalder sig kender eller ekspert fortalt danskerne i årtier. Alligevel stopper salget nu. Og de hjerteløse økonomer i supermarkeder er ligeglade med, at vejret i september lover sol og sensommer. Rosé skal væk!
Næsten alle vinhandlere og supermarkeder har rosé på tilbud nu. 
Og det skal du benytte dig af. 

Rèmole Rosato, Toscana, 40,-

2017, Bilka, ***** (5 af 5), normalt 65,-. Begrænset parti, kun i butik. 

En flot rosé, som er meget anvendelig og perfekt som frokostvin eller til lette kødretter, laks, rejer, tapas mv. Vinen laves på Bordeaux-druen merlot snarere end sangiovese, der ellers er normen her i Toscna. Farven er smuk, duften beskeden, men positiv, smagen er let (12%), men ren, sprød og frisk -med lige en snert af sødme til sidst (6-7 g/l vil jeg tro, måske lidt mere, det oplyses ikke af leverandøren). Nyd den inden for 3-5 måneder. 
Vinen er tappet af markis Frescobaldi (Italien er endnu ikke gået over til skruelåg). Men tapning af ejeren selv betyder mindre filtrering og svovl -og det er positivt for vinen.
Foto viser Rèmole ejendommen, der har lagt navn til denne vin. Den ligger ved Arno floden øst for Firenze og har tilhørt familien Frescobaldi i 700 år.
Frescobaldi nyder et fint ry for deres fine Cru-vine som Montesodi og Mormoreto, men har en enorm produktion, som dog generelt er af god kvalitet. De var involveret i de 2 store vinskandaler, der ramt Italien for små 10 år siden, hvor udefra kommende vin skulle være tappet som Toscana. Men de er ikke dømt. Og jeg vil sige -i denne vin er der ikke noget at komme efter!

Mange andre sælger rosé ud, og jeg har ikke smagt dem alle. Brugsen tilbyder Spier Signature, men den er slet ikke min smag! 

Peter Yealands Rosé... 2 fl. 150,-

2017 Marlborough, New Zealand, Kvickly, **** (5 af 5), normalpris 103. 

Meget bedre er Superbrugsens Peter Yealands rosé fra Marlborough i New Zealand. En ren, frugtig rosé på pinot -faktisk ikke ulig Rèmole, men måske lidt friskere og mere frugtrig. Til samme pris fås også hvid sauvignon, som er endnu bedre (næsten *****). 

Barbadillo Rosado, Somontano... 39,-

2017 tempranillo, Rema 1000, ***** (5 af 5), ikke tilbud. 

Den lyserøde Barbadillo rosé er stadig en af de bedste på markedet -og til 39 lidt af et fund. Og det er ikke engang tilbud. Masser af frugt, lidt fylde, lidt friskhed -en perfekt vin til tapas og alt muligt andet. 

Dr Pauly-Bergweiler, Riesling trocken.. 39,-

2017 Rheinhessen, Bilka, ***** (5 af 5), norm. 70. Fås også som Noble House (halvsød).  

Jeg har før rost denne gode, lette og sprøde vin på druen riesling. Den kommer fra fint hus i Bernkastel (ejeren er langt ude i familie med JJ Prüm), men trods den grønne flaske er indholdet ikke fra Bernkastel eller endog Mosel, men fra Rheinhessen, hvor druerne er til helt anden pris. Men til 40 kr er vinen svær at slå. Den har været set til 35 tidligere i år, men til 39 er den stadig et superkøb. 

Gran Sangredetoro Reserva.... 2 fl. 145,- 

Torres, Catalunya, Brugsen/Coop, **** (4 af 5), normalt 103. Jeg er måske ikke så vild med Torres' vine, som jeg var engang. Men rent teknisk er det altid god vin -af og til med lidt inspiration. 
Denne er et flot Rhône-blend med krydderi, styrke og pæn længde. Måske en smule for civiliseret? Måske fra præg af 112 måender i små egefade. Men en herlig vin til en aften ved grillen. Server kælderkold. 
Torres startede fra ingenting og arbejdede sig op til at blive et af Spaniens store vinhuse, men stadig markant mindre end giganter som Felix Solis og Freixenet. Sangredetoro -"Tyreblod"- var hans første vin, som kan være et spansk/katalansk svar på Okseblod (Irma) og Tyreblod (Ungarn)! Et blend på lokale druer som grenache og carignan med tempranillo. 
Siden fulgte vine med mere Bordeaux-drue som Coronas osv. Sangredetoro kom som Coronas også i luksusudgaver -her er "luksus tyreblod"!