Søg i 1200 opslag:

01/09/2018

Hylderne tømmes for rosé

ARosé er en perfekt vin at nyde både vinter, forår, sommer og efterår. Det har enhver, der kalder sig kender eller ekspert fortalt danskerne i årtier. Alligevel stopper salget nu. Og de hjerteløse økonomer i supermarkeder er ligeglade med, at vejret i september lover sol og sensommer. Rosé skal væk!
Næsten alle vinhandlere og supermarkeder har rosé på tilbud nu. 
Og det skal du benytte dig af. 

Rèmole Rosato, Toscana, 40,-

2017, Bilka, ***** (5 af 5), normalt 65,-. Begrænset parti, kun i butik. 

En flot rosé, som er meget anvendelig og perfekt som frokostvin eller til lette kødretter, laks, rejer, tapas mv. Vinen laves på Bordeaux-druen merlot snarere end sangiovese, der ellers er normen her i Toscna. Farven er smuk, duften beskeden, men positiv, smagen er let (12%), men ren, sprød og frisk -med lige en snert af sødme til sidst (6-7 g/l vil jeg tro, måske lidt mere, det oplyses ikke af leverandøren). Nyd den inden for 3-5 måneder. 
Vinen er tappet af markis Frescobaldi (Italien er endnu ikke gået over til skruelåg). Men tapning af ejeren selv betyder mindre filtrering og svovl -og det er positivt for vinen.
Foto viser Rèmole ejendommen, der har lagt navn til denne vin. Den ligger ved Arno floden øst for Firenze og har tilhørt familien Frescobaldi i 700 år.
Frescobaldi nyder et fint ry for deres fine Cru-vine som Montesodi og Mormoreto, men har en enorm produktion, som dog generelt er af god kvalitet. De var involveret i de 2 store vinskandaler, der ramt Italien for små 10 år siden, hvor udefra kommende vin skulle være tappet som Toscana. Men de er ikke dømt. Og jeg vil sige -i denne vin er der ikke noget at komme efter!

Mange andre sælger rosé ud, og jeg har ikke smagt dem alle. Brugsen tilbyder Spier Signature, men den er slet ikke min smag! 

Peter Yealands Rosé... 2 fl. 150,-

2017 Marlborough, New Zealand, Kvickly, **** (5 af 5), normalpris 103. 

Meget bedre er Superbrugsens Peter Yealands rosé fra Marlborough i New Zealand. En ren, frugtig rosé på pinot -faktisk ikke ulig Rèmole, men måske lidt friskere og mere frugtrig. Til samme pris fås også hvid sauvignon, som er endnu bedre (næsten *****). 

Barbadillo Rosado, Somontano... 39,-

2017 tempranillo, Rema 1000, ***** (5 af 5), ikke tilbud. 

Den lyserøde Barbadillo rosé er stadig en af de bedste på markedet -og til 39 lidt af et fund. Og det er ikke engang tilbud. Masser af frugt, lidt fylde, lidt friskhed -en perfekt vin til tapas og alt muligt andet. 

Dr Pauly-Bergweiler, Riesling trocken.. 39,-

2017 Rheinhessen, Bilka, ***** (5 af 5), norm. 70. Fås også som Noble House (halvsød).  

Jeg har før rost denne gode, lette og sprøde vin på druen riesling. Den kommer fra fint hus i Bernkastel (ejeren er langt ude i familie med JJ Prüm), men trods den grønne flaske er indholdet ikke fra Bernkastel eller endog Mosel, men fra Rheinhessen, hvor druerne er til helt anden pris. Men til 40 kr er vinen svær at slå. Den har været set til 35 tidligere i år, men til 39 er den stadig et superkøb. 

Gran Sangredetoro Reserva.... 2 fl. 145,- 

Torres, Catalunya, Brugsen/Coop, **** (4 af 5), normalt 103. Jeg er måske ikke så vild med Torres' vine, som jeg var engang. Men rent teknisk er det altid god vin -af og til med lidt inspiration. 
Denne er et flot Rhône-blend med krydderi, styrke og pæn længde. Måske en smule for civiliseret? Måske fra præg af 112 måender i små egefade. Men en herlig vin til en aften ved grillen. Server kælderkold. 
Torres startede fra ingenting og arbejdede sig op til at blive et af Spaniens store vinhuse, men stadig markant mindre end giganter som Felix Solis og Freixenet. Sangredetoro -"Tyreblod"- var hans første vin, som kan være et spansk/katalansk svar på Okseblod (Irma) og Tyreblod (Ungarn)! Et blend på lokale druer som grenache og carignan med tempranillo. 
Siden fulgte vine med mere Bordeaux-drue som Coronas osv. Sangredetoro kom som Coronas også i luksusudgaver -her er "luksus tyreblod"!