Søg i 1200 opslag:

25/08/2018

Vær på vagt over for tilbud

På en kort tur i Bilka i sidste uge så jeg en kæmpestor palle Faustino V, den velkendte Rioja fra Spanien. Pris: 99 kr. Fair nok for en god spanier, men lige frem en pallevin! Jeg tænkte kynisk, at pallen var gjort parat til et tilbud næste uge. Og ganske rigtigt -i denne uge koster Faustino 49 kr! 


 Faustino V, Rioja, rød, hvid, rosé ... 49,-

***** (5 af 5), Bilka, rød Reserva 2013, hvid og rosé 2017, normalt 99 kr. 
Faustino er om nogen specialist i Reserva vine -jeg tror, de er den største producent af Reserva og Gran Reserva, og tilmed er de et af de få huse, hvor al Reserva kommer fra egne marker. De ejer 650 hektar, alle i Oyón og Laguardia, som er to af de rigtig gode byer i Alavesa, som mange anser for det bedste område i Rioja. 
Med de mængder er kvaliteten måske ikke helt i top. Denne 2013 er for mig ikke på højde med de Reservas jeg drak i 1980erne (men de mange år kan have farvet mine minder lyserøde!). 
Men stadig en god Rioja med indbydende aroma, ingen eg i aroma, men begyndende modenhed, rund fylde og ganske lang eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to kan kun gøre vinen bedre. Rosé og hvid er ikke smagt, men den lyserøde er nok et ret godt bud. Men kun til 49 kr -ikke 100 (her er der bedre vine at få). 

Auguste Bessac, Lirac, 2 flasker: 119,- 

***** (5 af 5), Bilka. 2016, Rhône, normalt: 89. 
tl 60 kr flasken er dette et godt køb. Dyb farve, imødekommende duft, god fylde, med vis friskhed og stil. '16 er godt år, flot nu og de kommende 2-3 år. God til f.eks. vildt. Lirac er et ret lille område over for Châteauneuf du Pape, og netop disse to var -med Tavel- de første til at få appellation i det sydlige Rhône, længe før Gigondas, Vacqueyras og alle de andre. 
Bessac er et af navnene i gruppen Caves des Papes (som sælges af Irma og Kvickly), der også omfatter Ogier (Excellent Wine). Huset ejer 20 hektar i Châteuneuf, mens alle andre vine (og det er enorme mængder) købes fra små dyrkere, kooperativer og andre. Vinene tappes i husets kæmpestore kædlre lige uden for Châteauneuf du Pape. Og i tid, hvor ganske meget på markedet er tappet meget langt fra grostedet err det sympatisk, at disse vine er tappet tæt på vingården, trods alt! 
Med samme etiket sælger Bilka også Rasteau (2 fl. 159), Gigondas og Vacqueyras (2 fl. 195) og Châteauneuf du Pape (2 fl. 249). Rasteau kan være marginalt bedre end Lirac og kan også fortjene ****/*****, men alle vinene er négoce-vine, dvs. ikke egne marker, så jeg ville ikke gå efter Gigondas eller Châteauneuf (formentlig kun **/***).