Søg i 1200 opslag:

08/04/2024

Uge 15: 19 topkøb til foråret!

Jeg glæder mig over foråret, men mindst lige så meget over hele 19 vinøse topkøb i de danske kæder. 
Og især over en masse gode hvidvine lige fra en "grøn" alvarinho, riesling og aromatisk sauvignon til Chablis +god pink vin og brus.  

Vinene i uge 15 starter med 2 topkøb til blot 33,17 (v6), Spier fra Sydafrika og Mucho Más fra Spanien Spier (33,17 v6 fl). 

    Efter et par uger med færre tilbud er vi nu igen på tæt på 200 vinkøb, hvoraf 19 er udvalgt til dette opslag.  

    I denne uge har Meny taget revanche for et par ugers dvale med hele 4 topkøb, mens Salling (Bilka, Netto, Føtex) og Coop (Brugsen osv) har 6 hver. Endelig også et superkøb fra Lidl (Ripasso), mens der i denne uge heller ikke blev plads til vine fra Rema1000

    Alle udvalgte tilbud er i top. Hele 5 af de 19 topkøb er for mig de "Bedste Køb", 4 rødvine (2 Rioja, 1 Chile, 1 Ripasso) samt en "grøn" vin fra Portugal. 

uge 15/2024

8 vinkøb under 50,-

Mucho Más rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199. Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 12/4
Denne vin kostede 45 sidste år i Netto og 40 tidligere i år mod at du skulle have en Netto-app. Nu kan du købe den til 33,17 (v.6). Så meget for app-priser!
    Rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som ofte plager vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Den røde laves på især tempranillo, cabernet + lidt syrah + lidt ege chips. 
    Den hvide er aromatisk tør med god frugt og ren smag på druerne verdejo, chardonnay og sauvignon. 
    Mucho Màs ("Meget Mere") minder til forveksling om "the Guv'nor" (Coop) og KingPin (Føtex og Netto). 
    Alle laves af Felix Solis, med 70 år bag sig og en af Verdens største (vinfabrikker) med lager på 250 millioner liter (foto). 
    Kældrene modtager under høsten godt 7,5 millioner kg druer. Hver eneste dag. Alt andet lige er kvaliteten imponerende.     Den røde fik 88p/100 af Peñin i 2021. 

Spier "Signature", rød/hvid/rosé... 33,17

6 fl: 199rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé (tappet i Danmark)

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11/4

Dette er en af de billigste vine på markedet, men den er faktiskl absolut drikbar, og du får rigtig meget for pengene. Spier leverer polerede, kommercielle vine, mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. 
      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag
    Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en god, tør hvid chenin blanc og en helt ok Pinotage og en god cabernet (med 5* i Vinavisen), men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske!

 

las Hermanas monastréll organic... 39,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 10/4

Luzón er en god, stor bodega i Jumilla, men henter økologiske druer fra de lavere liggende vinmarker omkring Murcia til denne vin. 
       Samme økologi, samme drue monastréll (alias mourvèdre), samme moderne kælder, hvor vinen gærer i store tanke og tappes ung, mens vinen har sin frugt og styrke. En rustik landvin med kvalitet! Kan klare alt fra en grillbøf til cassoulet. Server kælderkold. 

Dr Pauly "Noble House" riesling... 39,-

Riesling Trocken (tør) eller let sødlig,rosé, alkoholfri, Rheinhessen Tyskland 

*** (3/5), Netto, indtil fredag 12/4

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har næsten mere aroma, men også god friskhed. Fås også som alkoholfri hvid og roe (ej smagt). Måske fås også rød pinot noir -også favorit til den meget tiltalende pris.            
     Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen - men Noble House er stadig ok og rigtig gode køb.

Ripasso Valpolicella Classico... 45,-

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl torsdag-lørdag 11-13/4r
En klasse over Arche Ripasso (50-60 i Netto Bilka mv), mere dybde og længde. God frugt, fylde og med moden sød frugt i den rimeligt tørre eftersmag.. En virkelig publikumspleaser.

      Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af "Valli di Verona" på en adresse i Verona, som viser sig at være det respekterede kooperativ i Negrar (som også ses i Meny, Inco mv). Vinen er måske ikke den bedste herfra, men bedre end mange! 

Faustino V Reserva, kr/fl v6: 46,50

6 fl: 279, også hvid og rosé, Rioja Spanien

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 11/4

Klassisk Rioja med indbydende aroma med krydderi og begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre.

    Set i 2017 med 90p/TimAtkin. 2016 fik 91p/100 af gode kritikere som Atkin og WineEnthusiast. Vinen  koster 70-80 kr i Spanien. 
    Også hvid, viura og chardonnay med kold gæring. Ren aroma, let til middel fylde, lidt neutral eftersmag. Rosé er ok, men ikke så god som den røde. Set i 2022, som er frugtig og middelfyldig.
     Faustino er et af de største familiehuse i Rioja og skiller sig ud ved, at vinene i reglen er tappet "en la Propriedad" -på ejendommen- takket være et stort domæne på hele 650 hektar. 

Vallis "1936", Rhone rød/hvid, kr/fl v2: 49,50
**** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil tirsdag 30/4

Rød på 50% grenache, 40% syrah og 10% mourvèdre (årg. 2021, den aktuelle er 2022) med 8 måneder i eg. Rigtig flot Rhone i moderne stil, fyldig og rund med frugt og dybde. 
    Den hvide er baseret på hvid grenache (40%), resten er viognier og roussanne, så du kan vente en fyldig, meget frugtig tør hvidvin med god karakter. 
    Ej smagt, men har tillid til vinene fra Gabriel Meffre, en gammel Irma-leverandør gennem 50 (!) år. Huset blev grundlagt i 1936 -deraf navnet- og jubilæumsvinen er en klasse over den normale "la Chasse" (også ok, på tilbud til 50). 

Peter & Peter rød/hvid/rosé... 49,95

Riesling Trocken eller Feinherb, Weissburgunder, Rosé, Mosel, Pinot Noir Pfalz, Tyskland

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 11/4

Hvid riesling fra Mosel's stejle "Steillage","feinherb", halvtør, med ganske nydelig duft og fin syre, Trocken er tør uden at overdrive, med lille snert af grønt, men stadig mere end drikbar og et superkøb.  
    Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, med typisk hindbæraroma og tør, blød, pænt lang smag, lidt fersk, måske. Godt køb i Ekstrabladet i 2024. 
    Peter & Peter er husvine ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel).

7 vinkøb 50-70,-


Selaks New Zealand... 50,-

Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris, rosé


**** (4/5), Netto, indtil fredag 12/4
Efter en pause er Selaks' "Essential" (hmmm!) igen godt køb til blot 50 kr flasken. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 
    Den hvide chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé ikke smagt. 
    Det fortæller nok lidt om min alder, at jeg solgte Selaks så tidligt som i 1980erne. 
       Tilmed er huset endnu ældre, grundlagt så langt tilbage som 1934 af Marino Selak, søn af indvandrer fra Kroatien. Dengang var huset meget lille, specialiseret i müller-thurgau og havde end ikke hørt om sauvignon, som i dag udgør broderparten af vinen fra Kiwi øen! 

    I dag er specialiteten sauvignon, landets vinstok nr ét, og huset er blevet del af giganten Condtellation. Vinene er korrekte uden at imponere -ligner Kim Crawford fra samme kælder, som af uransagelige årsager sælges for op mod 100 kr! Begge vine laves i Crawfords kælder, forresten. 

Baron de Ley Reserva... 50,-

Rioja rød 2019, hvid og rosé 2022/23

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 12/4

En god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.
     Set i 2019 (90p/Spectator, 90p/WIne&Spirits). 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. Senest også 5*/6 i Spritnyt. 
    Også rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast) og hvid, som er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften fra den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo. Gå efter yngste årgang, gerne 2023. 

Prosecco "le Arche"... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 12/4

Prosecco er ikke tankevækkende foredrag, men god sladder! Og den bedste Prosecco er altid den yngste, med ungdommens friskhed. Som denne: Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men med lille syre, der giver friskhed
    Nydes alene eller i Aperol/Campari eller anden spritz (kirsebær, brombær osv). 

Cesari "Villa Annone", kr/fl v 6: 54,83
6 fl: 329. **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 11/4

Kender ikke denne Ripasso-type, hvor corvina blandes med merlot og cabernet. 
    Med 15% alkohol er vi i den øvre ende, hvor vinen nærmer sig Amarone-kopi. Druer fra Verona området med ros af bekendt, som jeg har tillid til. Også 5* fra Vinavisen -men også 99p (!) fra noget, der hedder "Great Cellars". 
    Prisen er lav, så trods de 99p sikkert et godt køb.
    Cesari er et historisk hus, som generelt har gode vine. Huset var i 70erne det første, som solgte deres Amarone til alle 5 kontinenter!  

Cap d'Agde "Désir" rosé... 55,-

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 11/4
Ligner til forveksling Exhib, en pink Irma vin, som nu ses i Coop365 (til 49). Men til 55 er den faktisk også godt køb og får 5* af Vinbladet: "Frugtig vellavet rosé med jordbær og hindbær . Pænt balanceret med en fin syre. Imødekommende med en frugtig afslutning"
    Kommer fra marker omkring Thau indsøen nær Cap d'Agde som har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. 

Crémant Calvet, Brut/rosé... 59,-
Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 11/4

Etiketten er flot for en basis-cremant -og prisen rimelig. Samme afsender (og vin, vil jeg tro) som Netto's Alexis Lichine, Louis Bresson (Meny) og Lestissac (Coop).   

    Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

Vila Nova "Alvarinho"... 59,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny og shop.Meny.dk, indtil torsdag 11/4

Vinho Verde, Portugal. En tør, sprød og elegant hvid med ren, rig aroma og god længde. Druen er den originale alvarinho, som kaldes albariño i Spanien på den anden side af Minho floden. Synes faktisk denne er bedre end de spanske kopier til samme pris. Nyere årgange har fået meget ros, bl.a. 88p/Parker og 90p/WineEnthusiast. 
    Vingården har tilhørt familien Lencastre siden 1100-tallet (!), men begyndte først at dyrke vin i 1970erne og solgte ikke sin vin før 1980erne. Men siden er det gået stærkt. En god del sælges direkte, men en stor del af vinen sælges gennem det fransk/britiske firma Boutinot, der leverer til mange kæder. 

4 vinkøb over 70,-

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11/4

Set i 2019 med 94p/WineEnthusiast. Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, men det meste er Sangre de Toro, Coronas og andre (+ brandy!). En god vin fra højt liggende vingård i Ribera ved Duero floden. 

    Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet

    Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. Vinen har de seneste par år fået fine ratings, så skulle vinen være 2020, så køb også denne trygt. 

Terrunyo "Peumo vineyard" carmenère... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11/4
Denne vin på Chiles "nationaldrue" overgår langt dyrere vin fra Californien såvel som Europa. En magtfuld, men kompleks vin med meget rig aroma med dybde og balance -en elegant, forfinet sværvægter. 
I USA er prisen 60$, ca. 400, så 100 er meget lav pris. Vinen kommer fra et af de parceller, som giganten Concha & Toro har valgt til deres ypperste vine -her mark 27 i Peumo i Cachapoal.  
    År efter år i top, set i 2021 med hele 97p/Descorchados. Forgænger 2019 Carmenère fik 5* fra Rydberg i Ekstrabladet og 93p/Parker. 

Castillon, Bandol rosé... 99,95 

***** (5/5)Meny, indtil torsdag 11/4
Historisk anset for bedste rosé (med Tavel). En sart aroma, men distinkt og fin (modsat Ley's mere frembrusende frugt), smuk lys rosa farve og en smag, der fylder munden op uden at dominere -og slutter af med frugt og syre.
      Bandol er nærmest "Grand Cru" i Provence og kommer fra malerisk lille område 12-15 kilometer øst for Marseille, nærmest i halvcirkel rundt om havnebyen Bandol (som nok er mere turisme end fisk i dag!). Castillon er et mærke fra Bastide Blanche, et af de meget fine slotte.

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

**** (4/5), Meny og shop.Meny.dk, indtil torsdag 11/4

God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være rigtig god, men umiskendelig Chablis. Vinen kommer fra Chablis' store kooperativ. Du kan betale op til 180 i Bilka og 160 i Inco, da de ikke handler direkte, men køber deres vin hos Philipson. 
Vinene kan meget vel være hentet i samme tank!
      Meny's vin er et af mange mærker fra  kooperativet Chablisienne, der leverer godt 1/3 af  al Chablis. Deres vine kan matche vin fra mindre domæner, men vil aldrig begejstre.