Søg i 1200 opslag:

24/04/2024

Flot Montepulciano og sjov katalaner!

Mens Brugsen har travlt med at sælge ud af lageret (med masser af gode ord) tjener Salling gode penge og føjer nye gode vine til deres portfolio.

Senest topnavnet Masciarelli + ny god rød fra Katalonien + en Chablis, hvis bedste karakter nok er en fair pris. 

Godt KØBMascariarelli Abruzzo rød/hvid - Rocca Ventosa Abruzzo - Perelada "3 Finques" rød 


Mascariarelli Abruzzo rød/hvid, kr/fl v2: 64,50
2 fl. 129, rød Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien
Godt KØB + **** (4/5), Bilka og Føtex (tilbud, NB: rød ikke tilbud i BilkaToGo)
Den røde har dyb farve, en fyldig, meget frugtig smag med blid tannin til sidst. Set i 2021. 2020 fik 89p/WIneEnthusiast (som også 2019), mens JamesSuckling gav 2019 91p/100. 

    Den hvide er moderne stil med lidt æble, en let, tør hvid, som ikke matcher den røde.
    Masciarelli er for mange den store fornyer af Abruzzo, som indtil da stort set leverede fyldig, men livløs vin i store mængder. I 1981 leverede han en god, fyldig rød, som viste, at druen montepulciano kunne mere.
    Masciarelli er vokset, og denne vin er nu husets basisvin med kvalitet til en fair pris. Vinen er cuvée fra 5 af husets 40 vinmarker i Abruzzo. 
    Og så har vinen herligt nok skruelåg, ret sjældent i det ofte konservative Italien. Vinen er p.t. ikke set i Føtex, men mon ikke det kommer? 

Rocca Ventosa, Abruzzo, kr/fl v 2: 44,50

2 fl 89, rød og rosé Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

Godt KØB + **** (4/5) BilkaToGo (tilbud) 

Har din lokale Bilka ikke tilbud på Masciarelli, kan du får den klassiske Ventosa fra kooperativet Tollo. En ung (2021) mørk, fyldig og afrundet rødvin, men med god friskhed i syren og god frugt -så meget sjovere at drikke end de floder af billig Rip'amarone og andre fra Puglia, der hærger supermarkederne. 
    Den lyserøde Cerasuolo er tør og frisk, med god frugt med lidt blomst og frugt (kirsebær?), mens den hvide er tør og ren, men kun lidt frugt.
      Rød og rosé laves på druen er montepulciano, som formentlig engang har tyvstjålet sit navn fra den smukke by Montepulciano (hvor druen prugnolo bruges). 
Tollo er et stort kooperativ, som dog ofte leverer gode vine. 


Perelada "3 Finques", Empodà, kr/fl v2: 64,50
2 fl. 129, Katalonien Spanien
Godt KØB + **** (4/5), Bilka (tilbud)

Salling har i mange år solgt brus fra Perelada, så det er godt at se en af rødvinene fra det historiske slot nær grænsen til Frankrig (som nu er hotel, foto). 

    Perelada har i 600 år tilhørt familien Suque og er et af de større cava huse -men er nok så kendt for sine vine. 
    Denne fra Empordà (mellem Barcelona og grænsen til Frankrig) er et herligt mix af druer, som forener Bordeaux' cabernet og merlot (2/3) med de spanske samsò (carignan), tempranillo og garnacha. EN meget poleret og indbydende vin med middel fylde og pænt lang smag. Ikke det store sus, men meget godt køb. 

Chablis "Albert Lucas"... 99,-
*** (3/5), Bilka (tilbud, på BilkaToGo er pris 129
En lav pris på Chablis, men tappet langt fra området: huset har adresse i Nuits 150 km mod syd, men tapningen foregår i Quincié i Beaujolais yderligere 100 km mod syd. Vinen bør egentlig være dyrere med al den transport, og jeg har i årtier ikke smagt god Chablis tappet så langt fra vingården. Jeg vil ikke ofre penge på den! 
    Lucas er formentlig et (af utallige) mærker fra Boisset (som også tæller Bouachon, Bouchard Ainé (ikke Père!), Bouillot, Gambal, Labouré-Roi, Moreau, Ponnelle, Rodet, Ropiteau, Viénot, Vougeraie og mange andre. 
    Lucas har jeg p.t. kun set i Aldi i England.