Søg i 1200 opslag:

04/04/2024

Brugsen: Topkøb på unikke druer fra Chile og Sydafrika

Som altid har Brugsen langt flere vine på tilbud end konkurrenterne, men måske er ugens tilbud ikke helt så skarpe som før Påske. Jeg vil dog stadig anbefale Terrunyo carmenère stærkt som også pinotage "Signature" fra Spier (som også den andre varianter). 

Spier's er ugens billigste vin fra kæderne (33,17 v6). Pinotage er også Sydafrikas signaturdrue, som ofte leverer god vin -men slet ikke i klasse med Concha & Toro's Terrunyo carmenère (99), som er en pragtudgave af Chile's signaturdrue med 97p/100, som stammer fra Mèdoc, hvor den stort set ikke ses mere. 

    Blandt andre gode tilbud kan anbefales Vallis "1936 (49,50 v2), en god Rhone fra Meffre, samt 2 vine fra Ribera del Duero i Spanien, Celeste (89´) med 94p/WIneEnthusiast, og Aventino 200 Barrels (99). 

    Jeg kan også anbefale Villa Annone, enripasso-type fra det gode hus Cesari (54,83 v6) samt Rozès 2015 (119), en Colheita Port, som den geniale Oldenburg har givet 18p/20. 

Bedste KØB: Spier "Signature" rød/hvid/rosé - Terrunyo carmenère - Vallis "1936" Rhone rød/hvid - 
Godt KØB:  Aventino "200 Barrels" Ribera del Duero - Chapoutier Rhone - Cesari "Villa Annone" - Memoro rød/hvid - Dulong Crémant - Barbaresco "Terre dei Celti" Riserva - Rozès 2015 Port - Singleton 12 år Malt Whisky

uge 14/2024

Spier "Signature" rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé (tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11/4

Dette er en af de billigste vine på markedet, men den er faktiskl absolut drikbar, og du får rigtig meget for pengene. Spier leverer polerede, kommercielle vine, mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. 
      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag
    Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en god, tør hvid chenin blanc og en helt ok Pinotage og en god cabernet (med 5* i Vinavisen), men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske!

Terrunyo "Peumo vineyard" carmenère... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11/4
Denne vin på Chiles "nationaldrue" overgår langt dyrere vin fra Californien såvel som Europa. En magtfuld, men kompleks vin med meget rig aroma med dybde og balance -en elegant, forfinet sværvægter. 
I USA er prisen 60$, ca. 400, så 100 er meget lav pris. Vinen kommer fra et af de parceller, som giganten Concha & Toro har valgt til deres ypperste vine -her mark 27 i Peumo i Cachapoal.  
    År efter år i top, set i 2021 med hele 97p/Descorchados. Forgænger 2019 Carmenère fik 5* fra Rydberg i Ekstrabladet og 93p/Parker. 

Aventino "200 Barrels", Ribera del Duero... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 11/4

En flot vin fra Spaniens danske vinhus, Hammeken nord for Alicante. Men jeg er ikke helt vild med, at en Duero får navnet Aventino, den mest fredelige af Roms 7 høje! 

     Meget dyb farve, meget rig aroma, stadig med frugt, middel til stor fylde, ganske lang -mangler nok  lidt i intensitet og dybde, men til denne pris et hit! En af husets bedste Duero vine -som navnet antyder er der "200" fade af den, blot 60.000 flasker. Fra gamle vinstokke med lavt udbytte. 2020 fik 91p/Spectator og Peñin. 

Vallis "1936", Rhone rød/hvid, kr/fl v2: 49,50
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil tirsdag 30/4

Rød på 50% grenache, 40% syrah og 10% mourvèdre (årg. 2021, den aktuelle er 2022) med 8 måneder i eg. Rigtig flot Rhone i moderne stil, fyldig og rund med frugt og dybde. 
    Den hvide er baseret på hvid grenache (40%), resten er viognier og roussanne, så du kan vente en fyldig, meget frugtig tør hvidvin med god karakter. 
    Ej smagt, men har tillid til vinene fra Gabriel Meffre, en gammel Irma-leverandør gennem 50 (!) år. Huset blev grundlagt i 1936 -deraf navnet- og jubilæumsvinen er en klasse over den normale "la Chasse" (også ok, på tilbud til 50). 
    Gabriel Meffre fejrede i 2016 sit 80 års jubilæum med en menneskekæde, der dannede tallet "80" uden for hovedsædet i Gigondas. Der er stadig lidt familie med i huset, som i dag kontrolleres af familiehuset Jeanjean, der også ejer Laroche i Chablis. Alle huse leverer god vin. 

Chapoutier Cotes du Rhone... 79,-
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 11/4

Chapoutier er måske det mest ansete hus i Rhone-dalen, men er (ligesom ærkerival Guigal) især kendt for sin syrah fra Hermitage og omegn. Deres mere daglige Rhone er for mig bedre end Guigal, men i en mere frugtig, frisk stil. 5* + bedste køb i Vinbladet: 
    "Frisk og pebret frugt tilsat et vellykket strejf af sødmefuld bærfrugt. Delikat, åben, velkomponeret og harmonisk duft med moderat styrke. Saftig og velstruktureret smag med god tæthed og nydelige, intense tanniner. Diskret sødmefuld mundfrugt med en aromasammensætning, der er helt i stil med næsens. Pæn styrke og fornem harmoni. Klassisk og vellykket Rhône. Kan med fordel serveres let kølig".

Cesari "Villa Annone", kr/fl v 6: 54,83
6 fl: 329. Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 11/4

Kender ikke denne Ripasso-type, hvor corvina blandes med merlot og cabernet. 

    Med 15% alkohol er vi i den øvre ende, hvor vinen nærmer sig Amarone-kopi. Druer fra Verona området med ros af bekendt, som jeg har tillid til. Også 5* fra Vinavisen -men også 99p (!) fra noget, der hedder "Great Cellars". 
    Prisen er lav, så trods de 99p sikkert et godt køb.
    Cesari er et historisk hus, som generelt har gode vine. Huset var i 70erne det første, som solgte deres Amarone til alle 5 kontinenter!  
       Siden 2014 er huset kontrolleret af CaViRo, som omfatter kooperativer og mindre huse i hele Italien. Huset er det største i Italien med 37.000 hektar vin og eksporterer til 80 lande. En god del er Lambrusco, men vi kender også den gode kælder Leonardo da Vinci. 

Memoro rød/hvid, kr/fl v 3: 45,-*

*: med Coop-app, Piccini, Italien
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11/4

Memoro har nok flere fans, og jeg har da også fundet den røde god til prisen med rund fylde og nydelig frugt og afrundet eftersmag. 

    Memoro er blend fra hele Italien -men nok mest fra Syditalien -og det gælder både rød, hvid og rosé. En pleaser, som vel er bedre end en kedelig Chianti (som Piccini også kan levere). Jeg fornemmer en let sødme i de lysere farver, men jeg gider ikke købe en flaske for at smage efter! 

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11/4

Set i 2019 med 94p/WineEnthusiast. Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, men det meste er Sangre de Toro, Coronas og andre (+ brandy!). En god vin fra højt liggende vingård i Ribera ved Duero floden. 

    Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet

    Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. Vinen har de seneste par år fået fine ratings, så skulle vinen være 2020, så køb også denne trygt. 


OPI barrel selection rød/hvid... 50,-

cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay, Argentina

*** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 11/4

Den var også på tilbud til 50 for et år siden, men du kunne få den til 33,34 (v.6) i august (for lav pris).  latterlig pris. Kender bedst malbec, som er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Måske er cabernet knap så overbevisende, men jeg har brug for nogle flasker for at være sikker. Chardonnay er også ganske ok, men har ikke smagt den.

De røde OPI er rigtig gode, og denne pris er tæt på det latterlige! Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. de har set lidt eg, men det smages ikke.

Upper Case syrah/riesling, kr/fl v6: 54,83

6 fl: 219, rød Syrah, hvid riesling, Washington, USA (tappet i Danmark)
*** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 11/4
Den røde syrah fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet (2022) med ordene: "Flot duft af sorte bær. Ung og frugtig vin. Masser af brombær, peber og mørke krydderier. Fin balance og en fin saftig afslutning". (under navnet WNTL?).
    Den hvide riesling har en herlig aroma, frugt i duft og smag, som har lidt sødme balanceret af sprød syre, som gør vinen særdeles egnet til et glas i utide. Den røde er poleret og behagelig, med lidt sødme i duften, men ellers en rimeligt fast smag. 
    Meget tæt på (eller identisk med) Wild Life (tilbud til 50 i Bilka/Føtex), WntL i lillesøster Coop365 -som begge har haft vinene på tilbud til 50 indtil i lørdags. Lidt for dyr p.t.

Dulong Crémant de Bordeaux... 69,-

brut, brut rosé (tør) eller demi-sec (sød)

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 11/4

Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, lidt dosage (restsødme) trækker ned (for mig, men gør andre glade!), den tørre brut er ok, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, som af gode kritikere har fået 90p/100 (JamesSuckling, samt Brut 5*/6 fra Spritnyt). Konfirmanderne vil næppe klage! 
      Dulong ejes af giganten GCF, der før leverede Lestissac til Coop og stadig leverer Calvet (Bilka og Føtex), Alexis Lichine (Netto), Louis Bresson (Meny), Eschenauer og sikkert mange andre. 

    Dulong har en vis tradition for bobler, da huset i en årrække var ejet af Freixenet, den spanske cava-gigant! Druerne er typisk for Bordeaux cabernet og semillon snarere end pinot og chardonnay, som får brus efter den klassiske Champagne metode.

Barbaresco "Terre dei Celti"... 119,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 11/4

2018 Riserva. Vinen er fra Sarotto, ikke det store lys, men pålidelig og bosat i selve regionen. Helt ok, middel farve, nydelig duft, fast, men ikke besk smag, pæn længde (smagt i 2015). Både 2017 og 2018 fik 5* af Rydberg i Spritnyt. Noget dyrere end i Irma-dagene (100), men stadig godt køb. 

Rozès 2015 Colheita Port... 119,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 11/4

En ung colheita fra stort år til en rimelig pris. Men for mig ikke så godt et køb som Vintage vinen fra Rozès, som du ofte også kan få til 100-140. 

    18p/20 fra Oldenburg, forfatter til den fine bog Portvin, med ordene: "Ret mørk, ret solid og ret potent. Den er ekstremt ung for Colheita og har aftryk af sirup, nødder og hyldebær uden sødme – men røg og sanselighed er den for ung til. Den er lækker på sin egen, håndfaste måde og perfekt til nødder, mandler og desserter med nødder og mandler."

Singleton 12 år malt whisky.. 199,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 11/4

Set på markedet i klassen 229-400 kr. Tapning kan variere, men i dag ses især Dufftown, en Speyside i Glenlivet-stil, måske lidt fyldigere. Check selv ud -den skal være lagret i Sherry fade, så måske en lille smule sød. 

    Brugsen har andre ok tilbud på alkohol, bl.a. Beefeater Gin (109) og Ballantines whisky (109) samt London no 1 Gin og Cointrau TropleSec likør (199).