Søg i 1200 opslag:

12/04/2024

God dagligvin fra Chile, men...

God dagligvin fra Chile er ugens bedste køb fra Sallings store kæder, som i denne uge uden problemer kan dele ét opslag, suk!  

Du behøver bestemt ikke handle vin i denne uge, hvis du ikke handler andre steder (suk igen).  

    Bilka tilbyder den pålidelige De Vine fra Chile (38,17 v6), mens Føtex tilbyder Baron de Ley Gran Reserva (89). De deler tilbud på Dr Pauly's topkøb i riesling, Noble House (39 i Føtex, 39,83 v6 i Bilka). 

Bedste KØB: De Vine rød/hvid/rosé - Noble House riesling 
Godt KØB: Trapiche rød/hvid/brus - Baron de Ley Gran Reserva - Tanqueray Gin, Havana Club 7 års rom

uge 16/2024

De Vine rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 38,17

6 fl. 229, rød cabernet, carmenère, zinfandel, pinot, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé zinfandel, Chile 
Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18/4

Knap så blød som spanske Kingpin eller Trapiche, mere "vinøs", dvs. med mere markant syre og tannin! Montgras Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men langt fra toppen af Chile og svær at slå til 38 -og markant bedre på flaske end i box (typisk 149 for 3 l). 
    De hvide er rigtig gode, men foretrækker for rød Day One (når den fås til 50) eller Antu (50-60). Har ikke smagt de røde i nogle år, men husker en ok cabernet og zinfandel. 

Calvet Vouvray.... 69,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18/4

Halvtør, pæn frugt med lidt citrus, rimeligt fyldig med lidt restsødme, nødtørftigt skjult under syren. Slet ikke tosset til et glas i utide. 

    Calvet er et stolt, historisk navn, men i dag netop kun -et navn. Giganten GCF bruger det til vine fra alle områder i Frankrig fra Bordeaux over Rhone til Bourgogne og Alsace. De fleste er tappet i de gigantiske kældre i Bordeaux (Eschenauer).  
    Vouvray er en charmerende lille by ved bredden af Loire i udkanten af Tours. Her laves nogle af Frankrigs bedste hvidvine i alle variationer fra bidende tør til ædelsød. Calvet er en udpræget basisvin, men slet ikke ringe. 

    Til samme pris Calvet Provence rosé (69, 3*) og Prosecco Bosca (69, 2-3*). Prosecco med pænt udstyr, men da samme Bosca står bag min yndlings-rædsel Verdi Spumante, så vil jeg ikke ofre penge på den trods "Five Stars"! 

Dr Pauly "Noble House" riesling... 39,-

Riesling Trocken (tør) eller let sødlig, Pink eller alkoholfri Riesling, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 25/4, Bilka (39,83 v5), indtil torsdag 18/4

Endnu et tilbud, der vandrer mellem Sallings kæder -i sidste uge i Bilka, denne uge i Netto og nu i Føtex. Men uanset hvad rigtig godt køb til både 39 og 39,83! 
    En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har næsten mere aroma, men også god friskhed. Fås også som alkoholfri hvid og roe (ej smagt). Måske fås også rød pinot noir -også favorit til den meget tiltalende pris.
     Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra det dyre Mosel, men stadig ok og godt køb.

Trapiche rød/hvid/brus... 50,-

Pure malbec rød eller rosé, hvid sauvignon, Impure malbec, Oak Cask rød malbec eller cabernet, pinot noir, hvid chardonnay, Sparkling Brut, Argentina
Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 25/4

Pure fra vinstokke i 1000+ meters højde er bedst, især malbec med rig frugt og rund kraft med mere frugt. Både 2020 og 21 har fået omkring 90p/100 af Tim Atkin mv. 

    Impure er mere poleret, men for mig knap så spændende. 8-10 måneder i små egefade. Den hvide sauvignon er flot for Argentina med god frugt, frisk og tør. Nydes ung. 
    Oak Cask er enkle vine med lidt eg. Malbec er bedst rund kraft og poleret frugt (2022 fik 89p/Descorchados, 2021 90p/Falstaff). Cabernet er også ganske ok, lidt mynte i 2021 (2022 fik 88p/Descorchados, 2021 88p/WineEnthusiast). Chardonnay ikke smagt, pinot noir ret ligegyldig. 
   Sparkling er en drikbar pleaser, men sødlig for en brut, 
   Trapiche gror ved foden af de maleriske Andes bjerge. Prisen er sat kraftigt op, men de er stadig gode køb, især Pure.

Baron de Ley Gran Reserva... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25/4

Rioja, set i 2017. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. Der er bedre Rioja, men Ley er altid pålidelig -og meget velsmagende. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta, 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 2016 fik 90p/TimAtkin (2016) og 5* + godt køb (2015) hos Ekstrabladets Rydberg, der om nogen har forstand på spansk vin. 


Selaks New Zealand... 69,-

Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris, rosé


*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 25/4

Egentlig ganske ok Kiwi sauvignon, men slet ingen match for Yealands -og slet ikke Single Block og Reserve, der fås til 59 i Brugsen -klasser bedre. 
    Selaks' "Essential" (hmmm!) er god basisvin, meget lig Crawford, som du ofte koster op mod 100. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 
    Den hvide chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé ikke smagt. 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 119,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25/4

Blev solgt til 89 for 3-4 år siden, men til prisen sok Amarone for begyndere. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Savner nogle bedre tilbud fra Føtex i disse tider, hvor de slet ikke kan matche Brugsen. 
Stellenhof rød/hvid/rosé.. .39,-
** (2/5),  Føtex, indtil torsdag 25/4, Bilka (39,83 v6, indtil torsdag 18/4)
Jeg har prøvet denne "single vineyard" vin nogle gange. Flere venner er glade for denne let sødladne, stærke (15%) rødvin, som dog (trods en lille sødme) er ret slank i smagen. Men ikke mig. Jeg trøster  kig med, at glasflasken nok er bedre end vinen i pap/plastikpose. Rosé og hvid ikke smagt. 
      For mig er etiketten det bedste -men den er også flot! 

Tanqueray Gin 43,1%... 119,-

Til samme pris også Rangpur Lime og Sevilla Orange 41,3% Gin

Godt KØB + **** (4/5)Bilka , indtil torsdag 18/4 

Den klassiske London er lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv). Meget andet gin holder desværre 37,5% og vil spolere en færdig cocktail. 
       Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1830) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker. Destilleriet lå i London, men blev bombet undere 2.verdenskrig. I dag destilleres den som mange fancy ginmærker i Skotland -helt ok, da London Gin må destilleres overalt (også i Danmark), blot den er tør. Falstaff giver den 91p/100. 

Havana Club Cuba Rum "7 år"... 169,-

Godt KØB + **** (4/5)Bilka , indtil torsdag 18/4 

Modsat Zacapa "23" (en Solera rom, hvor den ældste er 23 år, men det meste nok kun 3-4 år) er al rom lagret fulde 7 år i brugte Bourbon fade. En fyldig, afrundet rom med rig aroma af tobak, tropisk frugt og krydderier. Og ikke for sød! 91p/Falstaff.
    Til samme pris Johnie Walker 12 år Black Label (169, 4*) -fås billigere i Coop- Skagerrak Gin (169, 3*).