Søg i 1200 opslag:

25/04/2024

Brugsen kan det hele, rent vinmæssigt!

Jeg er glad for Brugsen i disse tider. Mens andre kæder har svært ved at få blot ét Bedste KØB, har Brugsen hele 5 + flere vine, som også er topkøb. Trivento til blot 40 -en vin med 92-93p/100 fra pålidelige kritikere. Og der er mange andre! 

Superbrugsen og Kvickly har en overflod af rigtig gode køb. Måske pga et stort lager, der skal væk. 

    Trivento er topkøb, men glem ikke californiske District 7 til blot 59 -vinen koster det dobbelte i USA! 

    Husk også de herlige forårsvine fra Weinmacher fra Pfaffl i Østrig (50) og Spier's PS (49,83 v6) samt topvinen "F" fra Fuentespina i Ribera Duero (149, med global pris over 300!). 

    Lidt synd for Føtex og Bilka, som kan så meget, men ikke har topkøb i disse uger, suk! 

Bedste KØB: Trivento Reserve rød/hvid - Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid - Spier "P.S" grand reserve rød/hvid - District 7 rød/hvid - F de Fuentespina Ribera Duero 
Godt KØB: GM Aix Provence rosé - Dissenay rød/hvid/rosé - Santa Rita "120" rød-hvid-rosé - Amarone "Verona" - Sarotto Barbera d'Asti + Ibis hvid/rosé - Prosecco "Barocco" - Champagne Joseph Perrier - Pocas 2012 Port - Chivas Regal 12 år whisky - Havana Club 7 år Rom

uge 18/2024


Trivento Reserve, rød/hvid.... 40,-

rød Malbec, cabernet, hvid malbec eller chardonnay, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5

Et "must" til 40, for Trivento leverer rigtig gode vine i disse år. "Reserve" får typisk omkring 90p af lokale Descorchados (malbec har endda fået 92p de seneste 2 årgange), mens Tim Atkin giver 2021 93p/100. Jeg stoler på disse to, men noterer dog, at WineEnthusiast nøjes med 85p. 
    Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 
    Trivento's hvide malbec er en tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. 
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid... 50,-

rød zweigelt, hvid riesling eller grüner veltliner, rosé (mest zweigelt), Østrig 
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 21/3

Heidi & Roman Pfaffl er på få år blevet lidt af en stjerne i Østrig. Druetypiske, friske vine med god aroma og frisk syre til rimelige priser. Men de 2 søskende vil mere -og har lavet denne serie vine til Coop, baseret på indkøbte druer (Weinmacher = vinmager). 

    Den røde er let, frugtig og rigtig god tørstslukker, på den lokale zweigelt drue, dvs lidt i stil med Beaujolais. 4* fra Rydberg. 

    Den grønne veltliner er aromatisk, tør og sprød, meget lækker. Kun smagt én gang. 

Riesling er tør, aromatisk vin med frugt til sidst balanceret af syre, god længde, ikke top, men superflot til prisen. 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid, kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, rød og hvid blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5

Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage. Kun smagt 2019, som var rigtig god i en oversøisk stil med krydderi og masser af frugt + solid fylde, afrundet smag med mere frugt. Vinen siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection".  

       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. 5* i Vinavisen. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 50 kr er meget lav pris. Tappet i Danmark (og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web.

District 7 rød/hvid California... 59,-

Pinot Noir eller Chardonnay, Monterey California

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5

Et sært navn og en sær moderne etiket -men gå bare ombord i vinene, som er noget så sjældent som gode køb fra California! Normalprisen (150) er  for høj, men til 59 er det superkøb. 
    Lider du af California Dreamin', så besøg Scheid's smagerum, der ligger midt i maleriske Carmel. Scheid er et af de største domæner i det kølige Monterey syd for San Francisco, opbygget siden 197
    Rød pinot er slet ikke ulig en lille Bourgogne i den bløde stil, nydelig bærduft (hindbær, blåbær), ret lys, rund, let syre bag frugten, ok lang -ikke helt overbevisende, men en rigtig kioskbasker! Nydes nu. 2020 fik 90p/WineEnthusiast. 
    Hvid chardonnay har en positiv aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, lidt syre. Grundlæggende en vin, som vil tiltale de fleste (ikke helt ABC'ere som mig). 2019 fik 89p/WineEnthusiast. Bør nydes ung. 
      Vingården solgte før hele høsten til store huse, men tapper nu en god del selv. Druerne kommer fra vinstokke i Salinas, som har køligt klima takket være naboskab til den Monterey bugten i det kolde Stillehav. 
    Her skal man besøge Monterey med Steinbecks fødehjem.  Druerne til begge vine dyrkes i øvrigt bæredygtigt, men ikke direkte økologisk. Til gengæld får hele vingården strøm fra vindkraft! 
 

F de Fuenstespina, Ribera del Duero... 149,-

Bedste KØB **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5

Set i 2019. Rigtig mange vil elske denne vin med den fløjlsagtige kraft og rige aroma, stor og bred. Kan også se, at  2019 har fået både 92p/Peñin og 6*/6 af Rydberg (SpritNyt, men også forfatter til værket  Spanske Vine). 
    Vinen er en af topvinene fra Fuentespina, en stor vingård i Ribera del Duero. Holder meget af vinene, men for mig er de ikke top -end ikke denne prestigevin. Jeg mangler lidt nerve under al kraften og frugten. Med en normalpris på 300 (og global pris) er 149 en superpris. 

G.M., Aix en Provence rosé... 59,-

Godt KØB **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5

En nydelig rosé med diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -simpel, god madvin. GM står for Gabriel Meffre i Gigondas, som også leverer Chasse Rhone. Etienne Meffre leder stadig huset, som dog er ejet af familien Jeanjean. Generelt pålidelig vin. Jeg drikker dog lige så gerne den lyserøde Dissenay herunder! 

Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé... 50,-

rød pinot noir, hvid chardonnay, rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5
Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og pinot og chardonnay stammer også fra Bourgogne, men trives også i Languedoc. En god del af Latour's landvin kommer forresten også fra Sydfrankrig. 
    LGI henter sin vin i kældre rundt i Languedoc og tapper til kæderne - Dissenay er måske identisk med mærker som Campet Ste Marie og Benières (Meny) og le Bon Negociant og Foule (Rema1000) fra samme kælder (men 55-60 på tilbud). På webben kan du også finde "normalpris" op til 100 for disse vine! 
     Vinene er pæne og nydelige pleasere, som dog kan kede lidt i længden. 
    En let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har rund kraft, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til højere pris! Rosé ikke smagt, nok tør, diskret aroma, lidt krydderi. 5* i Vinavisen. 

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé... 35,-

Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet. 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5
Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. Jeg har smagt 120 flere gange, men aldrig fundet den værdig til "Reserva Especial" -særlig reserve- et sært navn til husets mest solgte (ok) dagligvin. 

    Cabernet og chardonnay er begge ok -ikke mere- men kan se, at rosé fik 5* af Rydberg (SPritnyt) i maj 23. Lovende -måske et brud på fransk dominans af pink?

Amarone "Terre di Verona"... 119,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 12.1.

Modsat den syditalienske Veronia (6 fl. 279) er denne fra Romeo & Julia's Verona! På det jævne for amarone, men prisen er rigtig god! 
    Kun Coop's eget blad Vin&Co har givet den 5*.  Fra kooperativ i Verona og Valpantena. Nydelig og kommerciel, mindre sød end mange. 

Pagus Bisano Ripasso... 69,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5

En ripasso er mere elegant, og denne har lidt mere fylde og intens frugt end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er fra stort kooperativ i Valpantena. 

    Til samme pris Borgo del Mandorlo (6 fl. 349), en anonym syditaliener på supertung flaske, som jeg ikke har brugt penge på. 

Sarotto Barbera d'Asti... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5
Vinene er ikke i klasse med Fontanafredda, men stadig ganske god. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre. I dag 2021, jeg smagte 2019. 
    Denne barbera blev før solgt som Ibis, som nu er forbeholdt hvid og rosé.

Sarotto "Ibis", rosé/hvid... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5
Jeg er ikke fan af hvid blandet fra forskellige områder. Men kan se, at Rydberg (i 2016) roste vinen rigtig meget: "Druer givet fra forskellige steder i Italien og uden benævnelse. Men det gør den nu ikke dårligere. En ganske frisk og fyldig vin med en anelse fad i smagen. Gule modne ferskener, modne pærer, krydderier og strejf vanilje. Pæn syre og rimelig lang eftersmag". Rosé ikke smagt. 

Prosecco "Barocco"... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 2/5
Ikke smagt, men forventer fint brus, duft af æbler, let frisk og rimeligt sprød med kun lille sødme til sidst. 90% prosecco (glera), 10% chardonnay. 
    Et mærke fra Botter, så måske identisk med Bianca Nera (samme pris i Coop365). Et meget stort familiehus, som har leveret vin til Irma siden først i 1970erne -og som (formentlig) overlever hos Coop.

Champagne Joseph Perrier "Cuvée Royale"...  219,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 2/5

En rigtig god Brut med fine små bobler, indbydende aroma, ren, aromatisk og sprød -afrundet af beskedne 7 g/l restsødme.
89p/Ekstrabladet i 2021, hvor Rydberg skriver"Grønne æbler i duft. Let, frisk champagne. Vellavet med en pæn mousse. Frugtig afslutning."  Samme år fik den af Parker også 89p/100 med note om "et resultat af det gode arbejde, som foregår her". 
    Fås også som Demi-Sec (halvsød), bedst til kransekage. 
    Joseph Perrier er ikke i familie med Perrier boblevand, og måske heller ikke med navnefællerne Laurent-Perrier og Perrier-Jouet. Joseph er ofte lige så god i en indbydende, let stil ikke ulig Pol Roger eller netop Perrier-Jouet.

Pocas 2012 Colheita Port... 139,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 2/5
En herlig vin, som tilmed nok bliver endnu bedre med et par år efter tapningen. Fyldig, middel tawny, rig bouquet, pænt lang smag. Imponerende 18,5p/20 fra Oldenburg (forfatter til Portvin). 
    Colheita betyder årgang på portugisisk, vintage på engelsk! Vinen lagrer mindst 7 år på fad før tapning og efterlader evt bundfald i fadet. Holdbar åben op til en måned (helst i køleskab). 
    Pocas er et af de få private familiehuse i dag og leverede før jævnt kedelig Port. Det er ved at ændre sig, og deres tawnies er flotte -som denne 2012. 

Chivas Regal "12 år" Whisky.. 159,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5
I min fjerne ungdom var Chivas en dyr whisky -sådan er det ikke længere. Men faktisk er 159 typisk duty-free pris! Den står til 279 i min lokale Føtex.  
    En vellagret, let til middelfyldig dram med meget aroma og blød, lang smag med lidt sødme. Johnie Walker Black er mere min smag, men seriøse Tastings gav Chivas 91p i 2019. 

Havana Club Cuba Rum "7 år"... 159,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2/5

Zacapa "Solera 23" sælges ofte som 23 årig rom. Det er dog ikke mange dråber, der har den alder -det meste nok kun er 3-4 år. Og den koster ofte 300. 
    Derfor er Havana Club 7 et topkøb, lagret fulde 7 år i brugte Bourbon fade. En fyldig, afrundet rom med rig aroma af tobak, tropisk frugt og krydderier. Og ikke for sød! 91p/Falstaff.