Søg i 1200 opslag:

08/04/2024

Meny: hvide topkøb og herlig rosé....

Foråret er for alvor startet i Meny med Chablis, der er både god og godt køb + "grøn" Alvarinho, herlig riesling og god fransk rosé!  Plus lidt om 98-99p fra Italien, som for en anden svarer til 88p/100! 

Et par herlige hvidvine, der lægger op en god asparges, nicoise eller en salat + sæsonens første rosé i Bandol-klassen samt en Cap d'Agde rosé, som ligner en gammel Irma-vin (nu i Coop365). der også anbefaler sig med topkøb i riesling fra tyske Peter & Peter. 

    En Chianti, der ikke smager af Chianti har fået 98 og 99p/100 til 60 kr. Er den så tæt på "de perfekte 100p"? 

Nej, det svarer til ca. 87-88p fra seriøs kritiker. Men læs til sidst om en lidt for blød Chianti "Borgo al Passo".

Bedste KØB: Chablis "Union des Vignerons" - Vila Nova "Albarinho" - Peter & Peter rød/hvid/rosé  
Godt KØB: Aus rød/hvid/rosé - Princes Rhone "Vieille Vigne" - Cap d'Agde "Désir" rosé - Castillon Bandol rosé - Chianti Borgo al Passo - Cono Sur Organic rød/hvid 

uge 15/2024

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny og shop.Meny.dk, indtil torsdag 11/4 

Det er  4 uger siden, denne vin sidst stod til 100 kr, men fortsat et af de bedste køb fra kæderne. Vinen kommer fra Chablis' store kooperativ. Du kan betale op til 180 i Bilka og 160 i Inco, da de ikke handler direkte, men køber deres vin hos Philipson. Vinene kan meget vel være hentet i samme tank. 
    God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være rigtig god, men umiskendelig Chablis.
    Nogle hævder, at der hver dag sælges lige så meget Chablis, som den 1400 beboere store by  laver på et helt år! Forståelsen fremmes af overdrivelse, men der er rigtig mange penge i lidt fusk, og Chablis er så kendt, at alt kan sælges, den uægte såvel som den dårlige vin! 
   Meny's vin er et af mange mærker fra  kooperativet Chablisienne, der leverer godt 1/3 af  al Chablis. Deres vine kan matche vin fra mindre domæner, men vil aldrig begejstre.  

Vila Nova "Alvarinho"... 59,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny og shop.Meny.dk, indtil torsdag 11/4

Vinho Verde, Portugal. En tør, sprød og elegant hvid med ren, rig aroma og god længde. Druen er den originale alvarinho, som kaldes albariño i Spanien på den anden side af Minho floden. Synes faktisk denne er bedre end de spanske kopier til samme pris. Nyere årgange har fået meget ros, bl.a. 88p/Parker og 90p/WineEnthusiast. 
    Vingården har tilhørt familien Lencastre siden 1100-tallet (!), men begyndte først at dyrke vin i 1970erne og solgte ikke sin vin før 1980erne. Men siden er det gået stærkt. En god del sælges direkte, men en stor del af vinen sælges gennem det fransk/britiske firma Boutinot, der leverer til mange kæder. 
    Men uanset hvad får du meget vin for pengene -og synes vinen er lidt bedre end de stadig billigere vine fra Spaniens Galicien, som kommer fra store huse som Solis.

Peter & Peter rød/hvid/rosé... 49,95

Riesling Trocken eller Feinherb, Weissburgunder, Rosé, Mosel, Pinot Noir Pfalz, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 11/4

Hvid riesling fra Mosel's stejle "Steillage","feinherb", halvtør, med ganske nydelig duft og fin syre, Trocken er tør uden at overdrive, med lille snert af grønt, men stadig mere end drikbar og et superkøb.  

    Hvid Burgunder er mere neutral, tør, frisk med god syre. Kun smagt én gang.
    Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, med typisk hindbæraroma og tør, blød, pænt lang smag, lidt fersk, måske. Godt køb i Ekstrabladet i 2024. 
    Peter & Peter er husvine ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 

      Vinene laves af giganten ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, en malerisk og hyggelig by ved Mosel floden. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). 

    Meny tilbyder også Weinbach Riesling Medium Dry (6 fl: 299, 3*), også Mosel, lille sødme, men har lidt mere tillid til Peter & Peter (også  behøver du ikke købe 6 fl! 

    Desuden en af de mange Sand Tropez rosé (6 fl: 299, 3*), ikke smagt, men den er ikke blandt de bedste vin fra dette firma, som har kontor i St.Tropez, men nok henter vinen i Languedoc. 

de Bortoli "Aus" rød/hvid/rosé... 37,50

6 fl: 225. shiraz, chardonnay eller rosé, Riverina, Australien
Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 11/4
Kan bedre lide Bortoli's Heathcote, som har personlighed. Aus er en af basisvinene fra det store næsten 100-årige hus grundlagt af indvandrere fra Norditalien. Den røde beskrives som ret lys, men fyldig og blød. Den hvide er pæn og nydelig uden særlig karakter -ikke min smag. Men god pris! 
      Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod), som sidder på 80-85 % af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina, men har også vingårde i køligere områder som Yarra -og Heathcote i bjergene nord for Melbourne. 

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299, Cellier des Princes, bedste KØB + **** (4/5)Menyindtil torsdag 11/4.

For mig en rigtig god Rhône, som laves af kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen leverer utrolig meget mere vin fra naboer end fra hjembyen). Ikke smagt i 2022, men stoler på kælderen, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

Cap d'Agde "Désir" rosé... 55,-

Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 11/4
Ligner til forveksling Exhib, en pink Irma vin, som nu ses i Coop365 (til 49). Men til 55 er den faktisk også godt køb og får 5* af Vinbladet: "Frugtig vellavet rosé med jordbær og hindbær . Pænt balanceret med en fin syre. Imødekommende med en frugtig afslutning"
    En herlig vin til en salade nicoise eller den dyre stenbiderrogn. Kommer fra marker omkring Thau indsøen nær Cap d'Agde som har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. 

Castillon, Bandol rosé... 99,95 

Godt KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 11/4
Historisk anset for bedste rosé (med Tavel). En sart aroma, men distinkt og fin (modsat Ley's mere frembrusende frugt), smuk lys rosa farve og en smag, der fylder munden op uden at dominere -og slutter af med frugt og syre.
      Bandol er nærmest "Grand Cru" i Provence og kommer fra malerisk lille område 12-15 kilometer øst for Marseille, nærmest i halvcirkel rundt om havnebyen Bandol (som nok er mere turisme end fisk i dag!). Castillon er et mærke fra Bastide Blanche, et af de meget fine slotte.

Minuty "M" rosé, Provence... 109,95

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 11/4
Minuty er et af de mest kendte slotte i Provence, selvom denne ikke nødvendigvis laves fra Cru Classé markerne, nær St. Tropez. Men stadig en flot rosé med indbydende frugt, men for mig knap så meget raffinement som i Castillon herover! 


Chianti "Borgo al Passo"... 59,95

Godt KØB + *** (3/5), Meny og shop.Meny.dk, indtil torsdag 11/4

Høje ratings som 99p/100 fra en Italian Wine Guy og 98p fra Maroni lokkede en god vin til at købe denne vin. Den smager godt, men virker lidt som bondefangeri, da det eneste rigtig pæne, jeg kan sige om disse to kritikere er, at de (mig bekendt) endnu ikke har givet en vin 110p/100. 
    Jeg vil tro, at disse 98-99p svarer til ca. 87-88p/100 fra en god vinkritiker. For vinen er ganske god, selvom den ikke smager af Chianti. Vinen har fået Appassimento-behandlingen, dvs. meget fyldig, rund, frugtig, faktisk lidt for blød til Chianti -den har mistet lidty af Chianti stilen. Smagen er dog tør og nydelig. Men vinen smager egentlig mere som en blid argentiner end en Toscana. 

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

økologisk, Cabernet Carmenere, pinot noir eller chardonnay, Chile

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil tirsdag 30/4

Til 50 kr er disse vine gode køb. Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse, så prisen er (til glæde for alle) særdeles rimelig! 
      Ikke alle smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet carmenère -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde, blød. Den hvide chardonnay. er nydelig, med friskhed og tør ren smag -men mangler lidt synes jeg. Vinene kan nydes unge.