Søg i 1200 opslag:

11/04/2024

Super sauvignon til endnu lavere pris!

Undskyld, kære læser! Du hastede garanteret i Brugsen efter Yealands Reserve og Single Block sauvignon til 79. Halv pris af normalt! En supervin til superpris. Dengang i marts. 
Og nu kan du få samme vine til 59! En nyhed af de gode, trods undskyldninger...  

Igen en uge hvor Superbrugsen og Kvickly har vildt mange tilbud, hvor kun de bedste er med her. 

    Jeg hører til dem, der finder den normale Yealands er god til 59-69 (for jeg ved, at den med anden etiket sælges til op mod 100). Men nu kan du få topvinene -Reserve og Single Block- til blot 59. Svært at sige nej til! 

    Og bemærk: Der er ikke ét gram eg i disse vine, herligt! At de også har kvindelig vinmager med danske aner, hjælper også lidt! 

    Det hele sker nok på en lidt dyster baggrund, hvor Coop (igen) er i dyb krise og har brug for kapital udefra for at overleve. Krisen er selvskabt oven på 2 store fejl -lukningen af Irma som kæde (de burde have bevaret et par varehuse) og forvirringen om fremtiden for gode navne som især Brugsen. 

    Der er også topkøb fra Chile (Novas til 50) og Sydafrika (Spier), hvor Private Collection (6 fl. 299) er bedst, mens Natured (40) er økologisk. 

    Prøv også de dyrere franske fra Bordeaux (Viramon til 109) og den flotte lyserøde St Martin Cru Classé (109), der har en lys farve, men en smuk aroma og klasse. 

Til sidst et par ord om Veronia (35), som er "Ugens Køb", men ikke for mig. Og som slet ikke har noget med Verona at gøre!

Bedste KØB: Yealands "Single Block" organic - Yealands Reserve sauvignon - Novas rød/hvid Gran Reserva - Spier "Private Collection" rød/hvid - Spier Natured rød/hvid - Viramon Gran Cru St Emilion 

Godt KØB: Spier "Creative Block" rød/hvid - HandCraft rød/hvid - Pasas rød/hvid/rosé - Gran Coronas cabernet sauvignon - Croix Chaigneau Lalande de Pomerol - Saint-Martin Provence Cru Classé - Laroche Bourgogne Réserve - Poème Grenache syrah - Bushmill Irish whiskey - Berger Pastis - Johnie Walker Black 12 år whisky - Bornholm Øko Vodka 

uge 16/2024

Yealands "Single Block" organic... 59,-

hvid Sauvignon, økologisk,
Awatere Marlborough New Zealand

Bedste KØB + **** (5/5), Superbrugsen og  Kvickly, indtil torsdag 18/4
    Måske de bedste vine fra Yealand's store domæne i Awatere, en udsøgt kølig del af Marlborough, dvs en klasse op fra den almindelige og den meget flotte reserve.
    Når andre taler om vin med "kystklima", er der ofte 30-40 kilometers afstand til det kølige hav.  
    Men Single Block er fra økologisk del af Seaview marken blot 1500 meter fra Stillehavet -
umiddelbart vildt imponerende med utrolig rig aroma -næsten over the hill, men holder lige balancen- men også fylde og sprød friskhed. 
    Kan forestille mig, at det var en hvid som denne, der i 90erne fik kendere til at kalde Marlborough for Verdens bedste område til den hvide sauvignon! Set i 2022, men har kun smagt 2021 S1, (Trophy best of tasting + 93p/Falstaff), 2019 fik 92p/Parker. 
    Vinene laves på ekstremt moderne vis med kold maceration før gæring og ikke så meget som én egechip eller kontakt med eg. 

   Natalie Christensen er chefvinmager og er valgt som "Verdens bedste hvidvinsmager" i London sidste år af ansete IWC (International Wine Competition), første newzealænder i 15 år. Oveni kom så 12 medaljer til vinene, ikke mindst Trophy (bedst) til Single Block 2021 og 2022, mens Reserve måtte nøjes med sølv (og der var bronze til de normale vine). 
    Nathalie efterkommer efter en af de mange danskere, som fulgte i biskop og grundlovsfader Monrads fodspor efter nederlaget i 1864 og tog den månedlange rejse til New Zealand, hvor de grundlagde kolonien Dannevirke syd for Hawke's Bay.
     Nathalie har en bachelor i klassisk musik og master i psykologi, før hun kastede sig over vinen og bl.a. lavede albariño i Spanien og sauvignon i New Zealand. Siden 2018 har hun chefvinmager på Yealands, hvor hun også laver flot albariño, pinot gris og chardonnay. De røde er ikke helt så gode endnu, men det kommer nok. 
    Hun er valgt som en af de mest indflydelsesrige kvinder i vinens verden af Drinks Business (vi er lidt stolte, selvom hun ikke er dansk længere!). 

Yealands Reserve sauvignon blanc... 59,-

2022 Marlborough New Zealand (norm: 130)

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

Meget flot sauvignon, Overdådig aroma, frugt og flint, fyldig, pænt lang, med meget frugt i smagen, som balanceres pænt af sprød syre. God til sushi og fyldige salater. Årgang er nok 2021 og 2022, begge i top. Silver trophy på IWC og 94p/Wine Orbit. 
    Vinene er en klasse over den gode normale Yealands og kommer fra de bedste parceller i det kølige Awatere. 

Novas økologisk, rød/hvid.... 50,-

rød Carmenère-cabernet sauvignon, hvid chardonnay, sauvignon

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

Lillebror til Coyam, også Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det -ikke alder (2020-2022), men kvalitet fra godt område. 
      Cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin med meget frugt -god ung, men nok bedre om 1-2 år. 2020 får 92p/JamesSuckling.  
      De 2 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed. Vinene kommer fra Irma. 
      Modsat mange i klassen er "appellation" ikke gigantiske Central Valley, men mindre områder, der er bedst til hver drue, dvs. carmenère og cab fra lune Colchagua, de hvide fra kolde områder nær havet. De røde får kold maceration før gæring og minimal lagring i eg inden tapning uden klaring og med kun én filtrering. Produktionen er lille for Concha y Toro-"blot" 200.000 flasker af hver type! 

Spier "Private Collection" rød/hvid, kr/fl v6: 49,83

bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4
6 fl: 299, Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay, Western Cape, Sydafrika
Noget bedre end de almindelige Spier-vine du ser i Brugsen (normalpris 129,95). Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, og den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. 
      Spier er ret lille vingård, som dog laver en masse vin, hvor en god del i mange år har fundet vej til Brugsen.

Spier "Creative Block" rød/hvid... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed end normalt fra Spier. 
      Den røde er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del eg -typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den 
hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 fik 5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning"Nye år er måske bedre.


Spier "Natured" rød/hvid, øko... 40,-

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

Økologisk. Den røde er shiraz/cabernet, nok lidt rustik, simpel, men fyldig stil. Den hvide er chenin blanc og for mig nok lidt sjovere med sin rige aroma. 4*/5 i Platter's guide i 2021.  

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, California (tappet i Tyskland)

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

HandCraft til 59 kr er anstændig pris på anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men med 10+ millioner liter/år bør du ikke forvente "håndlavet" vin.
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med 5* i Vinbladet til ældre årgang.  
    En ret frisk, ren chardonnay er også ok. Du bør også finde ekraftig, afrundet cab og Zinfandel er (bedst), krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på. 

Pasas rød/hvid/rosé... 39,- 

rød/rosé monastrell, hvid blend, Yecla, Spanien 
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4
Pasas har altid en lille sødme, som generer mig, men begejstrer andre. Frugtig krydret rød, med rund tannin, der balancerer de 7-8g/l restsødme. Nydelig hvid på macabeo + lidt sauvignon -begge med lille sødme, men også god tannin (rød) og syre (hvid), så alle kan drikke dem. Rosé på monastréll har herlig aroma, men også lille sødme, som nogenlunde balanceres af lidt syre. 
       God spansk basisvin fra Hammeken i Alicante, nok det største dansk-ejede vinhus, som årligt sælger omkring 30 millioner flasker fra hele Spanien. Vinene laves i kældre rundt om i Spanien (i Yecla har de historisk brugt Castaño, kendt fra Føtex mv), men sælges under eget navn.

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 89,-

Torres Reserva, Penedès (2918 og 19 set) 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

Kunne fås sidste år til 69, i februar til 79 og nu 89. Men trods pris stadig godt køb -og sjov at smage op mod klassisk Bordeaux! 
    Mørk, fyldig, pænt lang, blød smag med masser af frugt, krydderi og urt - perfekt til kraftige retter. 2019 fik 91p/WineEnthusiast, mens 2018 fik   90p/Falstaff + 5* + godt køb af Rydberg, der er ekspert i spansk vin.  
    Modsat den normale Coronas er "Gran" stadig fra det oprindelige Torres domæne, der har udsigt til Montserrat bjergene (foto), 
     Den første 1970 Gran Coronas vandt  Gault-Millau's vinøse Olympiade i 1978. Eksperten Christian Millau meldte forfald til den historiske 1976 smagning i Paris og lod derfor sit magasin Gault-Millau lave en ny smagning, hvor de franske vine kunne tage revanche. 
    Det gjorde de, sådan da -bortset fra at Gran Coronas cabernet 1970 slog Latour 1970 i cabernet-smagningen! Miguel Torres skabte den originale Gran, som i dag er i dag opgraderet til Mas La Plana, men Gran Coronas er stadig en blød, kraftig Bordeaux-type!  

 

Viramon, Grand Cru St Emilion... 109,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

Set i 2020 med 6* fra Vignerons Independents. Men uanset år er Viramon en rigtig god St Emilion, der i reglen er bedst efter 5-6 år, hvor tanninerne er modnet til en afrundet lang smag. I dag kan de 75% merlot nydes for sin frugt. 
    På slottet snakker de meget om lagring i eg, men trods en del fade laver familien Lafaye god klassisk St Emilion. Den 11 hektar ejendom ligger på gode skråninger øst for St Emilion by og har tilhørt familien Lafaye siden 1866. 

La Croix Chaigneau, Lalande de Pomerol... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

Set i 2020. Men en udmærket Pomerol-lookalike (50-55% merlot, 40-45% cabernets), som laves af den unge, dygtige Pascal Chatonnet. "Croix" skal være 2.vinen til Haut-Chaigneau, men kan meget vel være samme vin, måske med lidt mindre eg (20% i eg, 80% i beton og store egetønder). Vent en nydelig, ret fast vin, der nok har godt af 3-4 år.

Saint-Martin, Provence Cru Classé... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

Mange presser sig på, men maleriske Provence leverer stadig den bedste rosé i Frankrig. Nogle af de bedste slotte er Cru Classé, en liste over en række slotte, som leverede god vin i 1955. Mange af dem laver stadig god vin 70 år efter -men det er der også andre, der gør, som ikke er klassificeret. 
      Saint-Martin er Cru Classé og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!
      Ikke for det, farven er meget lys -ægte "saumon", laksefarvet- og det elsker jeg! Fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften. Vin på én gang med lethed og smag foruden en overdådig rig frugt.

Foto: Datter Emilie Perenanda. Slottet virker også som et lille hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles. 

    Brugsen tilbyder også Daisy Rosé (2 fl. 119, 2*), tappet i Danmark. Flot flaske, men har ikke fidus til indhold. Jeg kan tage fejl, men tvivler. Ligner i flasken Charline rosé (50 i Rema1000), også dansk tapning. 

Laroche Bourgogne Réserve... 89,-
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

En blødere stil end Chablis, som var på tilbud før Nytår. Der er lidt eg i denne vin (1/4 har lagret i egefad), og jeg foretrækker nok den egefri Chablis, selvom den er dyrere. Tappet i Laroche's kælder i Chablis, så vinen er nok hentet her. Ikke smagt i mange år, desværre.  

Poème vineyards grenache & syrah... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4
Men en ganske god 2021 sydfransker i god Rhone stilmed rimeligt frisk frugt og fast, men afrundet krop uden dikkedarer. Kender ikke leverandør, desværre. 2021 fik 5*/Vinavisen.  
    Brugsen tilbyder også Feuille de Vigne Languedoc (50, 3*). Måske er Poème lidt bedre, måske! 

Laugel Cremant d'Alsace... 79,-

Brut eller rosé

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/4

Kun smagt få gange, senest i 2022, som var markant bedre end ældre flasker. Væk var duften af umodne druer, en ren, rimeligt tør og frisk aroma og smag samt fint brus. Den lyserøde fandt jeg (dengang!) endog bedre, med nydelig frugt af jordbær!  

    Laugel er del af GCF-giganten, som leverer godt 10% af al Alsace med navne som Dietrich, Arthur Metz, Helfrich (efter ejeren) samt Domaine de la Ville de Colmar.  

Veronia "Appassimento"... 35,-

** (2/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil torsdag 18/4

Har du en svaghed for Capolavaro (nr 1 bestseller i Danmark, p.t. 50 i Bilka), så kan du lige så godt købe Veronia
    Men kunne Veronia stamme fra skønne Verona, Romeo og Julies by ved foden af Alperne og Garda? Nej, den kommer fra Sicilien så langt væk i Italien, du stort set kan komme! Den skal være lavet af tørrede druer. Men i så fald er de tørret på vinstokken -og en god del af sødmen fra druerne er endt i flasken, desværre. Jeg er for kræsen (smagt én gang -for meget). 
      Vinen er tappet i Danmark af Globus og ligner formentlig til forveksling Capolavaro (p.t. 50 i Bilka) eller Ragnatela (40 i Rema1000 i sidste uge) og andre mærker fra det store tapperi i Køge. 
    Alle fås i adskilllige varianter, hvor Primitivo di Manduria i reglen er mest drikbar uden at imponere. 

Bushmill's Irish Whiskey... 109,-

Godt  KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 18/4

Hvid Bush står til 162 hos min lokale whiskey pusher, så ok pris og dram..       
 
Bushmill er harmløs på den bedst tænkelige måde -blød og frugtig, med alkohol skjult bag lille sødme. Den er 3-dobbelt destilleret til samme lette smag som Jameson, som jeg dog marginalt foretrækker. 86p fra WhiskyAdvocate og ordene: "Who wouldn’t love this?".
      Bushmill's ligger en times kørsel nord for Belfast ud mod Atlanterhavet (faktisk stik syd for Islay, som dog er af en helt anden type) og var i mange år det eneste destilleri i Nordirland. Efter en periode i samme ejerskab som Jameson blev det solgt til Diageo, som solgte det i 2005 til tequila-kongen Cuervo. 

Berger Pastis 45%.... 109,-

Godt  KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 18/4

70cl. Så bliver det vist ikke mere fransk... Men: Pastis er fransk alkohol med lakridssmag, slet ikke ulig grækernes ouzo og tyrkernes arrak. Eller italiensk sambuca uden meget sukker!

Berger er superkøb, når du må betale 140 for Pernod, som tilmed (herhjemme) blot holder 40%, mens denne er klassisk 45%. I Paris (og Marseille) serveres med postevand og is, mens danskerne ofte blander med rød (eller grøn) sodavand. Prøv evt en breeze med 1 del pastis + 2 dele orange juice + lidt ginger ale. Eller frisk en mojito op med lidt pastis.
Berger er et af de historiske mærker for pastis, som traditionelt laves i Marseille. Her er giganten Pernod-Ricard, mens resten af markedet stort set er delt mellem Berger (ejet af likørgiganten Marie Brizard) og Duval og Casanis (ejet af GCF).
    Til samme pris Bornholm Øko Vodka (109, 3* + godt køb), herligt med en dansk dram mellem alle de udenlandske! Desværre ikke smagt,


Johnie Walker Black Label "12 år"... 159,-

Godt  KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 18/4

Mærket var så stort for 50 år siden, at mange rynkede på næsen ad den -til fordel for Chivas Regal! Ikke mig, for den sorte Johnie var også dengang bedst -og et fund til 159. Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible.