Søg i 1300 opslag:

18/04/2024

Cava --fakta om Spaniens brus

Cava er Spaniens version af Champagne. Den fås ofte til en særdeles rimelig pris, ofte ned til 50 kr flasken. Men du kan også finde cava op til 500+ kr flasken, men de er beregnet til nyrige spaniere og sjældent merprisen værd. 

Smag: en indbydende aroma (æble, litchi, lemon) og fint brus, men i reglen ret blød syre -gr lunere klima- som også er et tegn på at vinen ikke vil vinde ved lagring på flaske. 

Sødme: brut er tør (6-14 gram/l restsødme), seco er halvsød (14-23 g/l restsødme) og semi-seco er sød (over 30 g/l), mest til dessert. Brut Nature (ingen restsødme) ses ikke så ofte. 

     88% af produktionen er brut, til eksport dog kun 60% (40% er seco/semiseco). I Spanien ses ofte den helt tørre Brut Nature (32% af hjemmemarkedet). 

Hvorfra: 95% laves omkring Barcelona i Katalonien.
    Men druerne hentes legalt i store dele af Spanien. Årligt sælges omkring 250 millioner fl/år, dvs. en 3.plads efter Prosecco og Champagne selv.  

Metoden: Vinen får sit brus på Champagne metoden, Méthode Traditionelle, dvs med 2.gæring på flaske, modsat Prosecco, som får sit brus ved den billigere 2.gæring på tank. 

Lagring: minimum 9 måneder på flaske før salg. Længere lagring med gæringsbundfald giver en mere aromatisk og dyb cava -Reserva (mindst 15 måneder) og Gran Reserva (36+ måneder). Cava bør i reglen nydes inden for 1-2 år efter køb. 

Druerne: er Kataloniens egne perellada (aroma), xarel-lo (fylde) og macabeo (friskhed) -denne sidste drue er også meget udbredt i Frankrig. Men ganske mange bruger også druer, som kendes fra Champagne, dvs. pinot noir og chardonnay. 

   Druerne må gro i store områder af Spanien, Aragón, Rioja, València, Alicante og Extremadura. Her er druerne markant billigere end ved Barcelona

Cava huse: Der er 235 cava-huse, men 2 store, Freixenet (nr 1) og Codorníu (2), leverer 70% af al cava, inkl. stort antal undermærker. Andre større huse er Perelada, Vallformosa og Jaume Serra.

Udtales: "Gáva" (ikke "Kah-va"), ellers er det svært at få et glas på en bar i Spanien. Cava er spansk for kælder eller grotte, hvor vinen traditionelt er lavet. Du kender måske "cave" fra de dybe grotter, som mange besøger for at se hulemalerier i Frankrig og Spanien. 

Fra Champaña til cava

Huset Codorníu (foto) anses i reglen for at have æren for Cava. En søn blev i 1872 sendt til Champagne for at aflure hemmeligheden bag boblerne og lavede de første 3000 flasker.
     Hurtigt fulgte naboer som Freixenet og Perelada efter, og succes'en var hjemme. Markedet var ikke mindst Frankrig, som stod og manglede brus, da de franske vinmarker var ramt af phylloxera vinlusen.    
   Der blev tjent formuer, som blev brugt på stadig flottere vinkældre (foto). Gaudí og hans elever havde nok at se til i Barcelona og omegn. 
    Vinen blev solgt ganske legalt som Champaña eller Champán, og vinen var bestemt ikke altid god, da der ingen kontrol var med hverken druer eller metoder. 
    I 1960 vandt Champagne husene en sag mod vinhuset Perelada. Fremover måtte spansk brus ikke sælges som Champán/Champaña i EU og England -og i resten af Verden ikke efter 1994. 
    I 1972 begyndte nogle firmaer at bruge navnet "Cava", og det blev hurtigt et fælles navn. Der var dog fortsat ingen kontrol med hverken druer eller metode, så da Spanien i 1986 skulle ind i EU, måtte man i hast lave en lov, som gav Cava sin egen "denominacion de origen".
    Corpinnat: er en betegnelse, som bruges af en forening af mindre cava huse, som ønsker strengere krav end cava-reglerne. 
    Her stilles krav om, at det meste af vinen skal komme fra egne marker. Deres vine er ofte dyrere og fås typisk fra ca. 150 kr. 
    Paraje (Paratge): er cava's svar på Corpinnat, med lignende krav til kvalitet (og højere pris).