Søg i 1200 opslag:

12/04/2024

Imponerende Rioja og herlig Chablis!

Endnu en Chablis tappet på vingården til 100 tyder på lille krise for den populære vin, der har været svær at finde til denne pris i flere år. Desuden 2 store RIoja vine til lav pris. 

Meny overgår så langt Føtex og Bilka i denne uge med flere interessante tilbud.  

Chablis "Sarments" er ikke fra navngiven mark, men et mærke fra kooperativet, som mest sælger Pierrelée (op til 180) -så 100 er en god pris! 
    Ramón Bilka er en flot Rioja fra hus, der fylder 100 år. Langt ældre er dog Riscal, som har godt 160 år på bagen, så 100 kr er fair pris på vin fra hus, som var med til at gøre Rioja berømt.

    Meny tilbyder også god rosé l'Amours de Haut Gléon (59,95) og rimelig pris på tysk vin fra Baden og Mosel

Bedste KØB: Chablis "Sarments" - Ramon Bilbao Rioja Crianza - 
Godt KØB: Riscal Rioja Reserva - Maydell Baden rød/hvid - Amours de Haut-Gléon rosé - Jas des Vignes rosé - Dr Loosen Riesling 
uge 16/2024


Chablis "Sarments"... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 18/4

2022. Endnu et mærke fra Chablisienne, der leverer op mod 1/3 af al Chablis. 

    God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være rigtig god, men umiskendelig Chablis.

    Kooperativet henter vin fra godt 1500 hektar, hvoraf  1000 hektar bruges til denne vin, som sælges med flere etiketter (der er også lidt finere cuvée fra  bl.a. gamle vinstokke med lidt eg). Så Pierrelée (op til 180 i Føtex og hos Philipson) er identisk med Sarments (mærke, ikke mark) som også UVC, på tilbud for 1-2 uger siden. 

      Nogle hævder, at der hver dag sælges lige så meget Chablis, som den 1400 beboere store by  laver på et helt år! Forståelsen fremmes af overdrivelse, men der er rigtig mange penge i lidt fusk, og Chablis er så kendt, at alt kan sælges, den uægte såvel som den dårlige vin! 

Ramón Bilbao Rioja Crianza... 59,95 

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 18/4

Huset fylder 100 år i år og er i topform med begavet vinmager og stadig bedre vin. I min ungdom var huset kendt for jævn vin til lav pris -i dag er kun priserne rimelige, for denne crianza har fået 90p/TimAtkin (2020/21) og 91p/Peñin (2020). Ganske imponerende til denne pris! 
    En mørk, kraftig vin med intens aroma af sort frugt, fast tannin, men afrundet eftersmag. Klassisk. 
    Ramon Bilbao arbejdede mange år med vin, før han i 1924 grundlagde et lille vinhus i Haro tæt på banegården. Huset fik et godt ry, men nok mere for pris end kvalitet. I 1999 blev huset overtaget af Zamora gruppen, der herhjemme nok er bedst kendt for 43 Licór (populær, ikke min smag), limoncello samt Mar de Prades i Galicien.  
    Huset er blevet stort, men ambitionerne er større endnu. Huset har 260 hektar vin i Rioja og Rueda, men køber ind fra yderligere 700 hektar fordelt i hele Rioja. 

Marques de Riscal Reserva... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 18/4

2018 Rioja med 93p/Peñin. Kunne fås til 79 i Føtex for 1-2 år siden, men er stadig godt køb til 100. For mig lige en klasse over Ley og Faustino. 
    Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Mangler lige 2-3+ år for at være helt i top

    At tænke sig, at du til forholdsvis lav pris kan få den ikoniske Rioja i Bordeaux-stil, skabt i 1858 af Riscal som en spansk topvin i stil med Bordeaux. 
    Vinen blev så populær, at en masse blev forfalsket, så markis'en måtte forsyne flaskerne med trådnet (ikke gimmick dengang!). I dag er der vin nok til alle, for familien leverer mere end 5 millioner fl/år alene af reserva'en, fra eget domæne + indkøbte druer. 

Maydell Baden rød/hvid, kr/fl v 3: 70,-

3 fl: 210. Rød Spätburgunder, hvid Riesling eller Grauburgunder (Pinot Gris), Tyskland
Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 18/4

Den røde 2018 fik 89p/100 af respekterede Falstaff, mens Houlbergs vinblog ikke er glad for pinot (i 2016), hvor en lille restsødme generede ham. 
    Maydell er trods det adelige fornavn Baron specialist i vin til kæderne, bl.a. Lidl i Tyskland, hvor en lignende vin sælges til ca. 40 kr.  

    Nye år har fået ros i Berlin og Mundis, der især leverer præmier til supermarkedsvin. Derfor kan du også finde restsødme (5 g/l i rød, ca. 7 g/l i hvid, hvor der dog også er markant syre). Prisen har fået et lille hop, men stadig godt køb. 

    Del af Bimmerle, en stor privat vingård i det nordlige Baden med en årlig produktion på over 1 million fl. fra eget domæne + 40 druedyrkere. Men god pris for Baden. 

Les Amours du Haut-Gléon rosé... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 18/4

Endnu en god rosé fra Frankrig (det må være irriterende for Spanien, Italien, Østrig og resten af verden, at de har så svært ved at lave rosé så god som de franske!)
     Normalprisen (129,95) er opskruet. Selv i USA koster vinen blot $ 9 = ca. 65 dkk + tax).  
     Men nyd duft og smag, en herlig aroma, er frugtig, ret blød og ligefrem -perfekt alene eller med en grillet eller røget laks!  
      Meny skriver, at vinen kommer fra det smukke slot Haut-Gléon i hjertet af Corbières (foto). Men vinen kommer snarere fra det gode kooperativ Foncalieu, som ejer slottet Haut-Gléon. Slottet har i øvrigt også hotel, som ser rigtig hyggeligt ud (har desværre ikke haft lejligheden).

    Foretrækker den frem for Aix Provence "Villa del Rose" (3 fl. 210, 3*), som ikke er smagt. 

Jas des Vignes, Alpes de Provence... 69,95
Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 18/4
Vi er i det øvre Provence omkring Manosque (Pierrevert), og det giver vinen (af druerne grenache og carignan) mere nerve og friskhed. Ikke smagt, men har generelt tillid til vinene fra Ravoire, som i al diskretion leverer rigtig god vin. Flot flaske! 

Dr Loosen Riesling Mosel... 59,95

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 18/4
Denne vin var den første moderne Mosel og måske ikke helt så god som de første årgange -og ikke meget bedre end konkurrenterne længere (85p/WineEnthusiast til 2021, lidt lavt, måske).  
    En lidt sødlig riesling med masser af blomst, middel længde og god syre bag sødmen. 
    Jeg var begejstret, da jeg for 30 år siden smagte de første årgange. Men mængderne er steget voldsomt -alene til USA sælges over 1 million flasker årligt, og vinelskere i Danmark drikker også en del lige som hjemlandet Tyskland.
    Vinen fra Dr Ernst Loosens eget domæne drukner til sammenligning, selvom domænet er pænt stort. Ialt 100.000 flasker ialt fordelt på 15-20 varianter fra stejle vinbjerge omkring Bernkastel.  

Barbera d'Alba "Domina"... 69,95

**** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 18/4

Meny trækker veksler på sine kunder, når denne har fået 10 kr op i pris, mens jeg for få uger siden kunne få superb barbera til blot 39 i Føtex (Sori dei Mori og Tre Vescovi) og i Brugsen Fontanafreddas klassiske barbera (59). 

    Men stadig en typisk ung barbera med frugt og middel fylde med en del bær i slutningen. En god alsidig madvin. Kælderen ligger i udkanten af Barolo. Vinen hentes fra naboer, da vinen fra eget domæne (blot 7 ha) sælges separat. Foretrækker den dog for Barbera Appassimento (59,95, 3*), som er tilsat lidt tørrede druer med den meget store, knap så fine DOP Piemonte som grosted.