Søg i 1200 opslag:

03/11/2018

Mortensaften med Priorat & Co.

Bourgognes pinot noir vil være perfekt til fuglevildt og and Mrotensaften. Men den klassiske danske udgave med sødme og brune kartofler kræver vin med lidt flere hår på brystet. Her kommer en ung spanier helt til sin ret. 

P.t. tilbyder Lidl et nydeligt udvalg af vine på en enkelt drue -lidt af en lise mellem de mange lidt kedelige tysk-tappede vine, som kæden ellers har leveret. Disse 4 vine er faktisk gode køb:

Graciano, Rioja "Edicion Especial".... 59,- 

Cepa Lebrel, ***** (5 af 5), Lidl (partivare, 14% alk). 

Denne vin passer perfekt til and, fasan og andet fuglevildt -og også til saucen, vil jeg tro. Masser af jordbær og andre bær, lidt krydderi, middel fylde, ret høj syre. For en Rioja er den ikke kraftig, og for en graciano -indfødt, meget lovprist, men meget sjælden lokal drue!- er den ikke så markant. Men en meget god vin. 5 små stjerner. Cepa Lebrel er et mærke, der sælges af Lidl i mange lande. Nok et undermæke fra et større firma. Den moderne etiket vil gøre sig godt på bordet.

Patacona, Petit-Verdot, Valencia.... 59,- 

Valencia, *** (3 af 5), Lidl (partivare, 13% alk). 

En vin med fylde og varme, bløde tanniner og pæn frugt -men skuffende for petit-verdot, som er en af de fineste druer fra Bordeaux, hvor den ses som en slags "super-cabernet".
Den ses ikke meget, for den kræver lidt mere sol, end den ofte får i Bordeaux. Derfor leverer den god vin i Alicante og omegn (hvis vine legalt også må sælges som Valencia, hvor druen stort set ikke gror). Jeg kender ikke vinhuset, som leverer vinen -Patacona er en strand lige nord for centrum, men ikke et vinhus! 3 store eller 4 små stjerner, for vinen er trods alt bedre end det meste verdot, jeg har smagt i Australien.


Albret, Garnacha, Navarra.... 69,- 

2017 la Loma, **** (4 af 5), Lidl (partivare, 13,5% alk). 

Denne vingård er til gengæld velkendt og har et excellent ry for små mængder Navarra af højeste kvalitet. Albret er familieVingården ligger i den sydlige del af Navarra, hvor klimaet er meget lunt. En meget attraktiv vin med masser af bær (jord/hind), blødhed med fine syrer bagved, slet ikke præget af de 4 måneder, som vinen skal have lagret i eg. Nogle vil savne den kraft, de finder i Priorat (eller en god Châteauneuf!), men herlig og let at drikke. Og perfekt til fuglevildt -og mortensand! Server kælderkold.

Vinya Carles, Priorat crianza.... 79,- 

2015, ***** (5 af 5), Lidl (partivare, 14% alk). 

Også baseret på druen garnacha (her kaldet garnatxa) i det tørre, barske klima ved Tarragona syd for Barcelona. Som regel koster en Priorat 150+ kr (og kan koste mange tusinde kr, hvis den har det rette Parker'agtige navn!), så til denne pris er vinen et excellent køb. Vinen er også god, lidt Rhône'agtig i sin fylde og duft, men mere solbrændt i aromaen. Men god balance. Nydes ret ung og let afkølet, mens den har sin friskhed. Carles sælges af Lidl i mange landet og kommer fra et kooperativ.