Søg i 1200 opslag:

02/11/2018

Når crémant & Co. er gode køb!

Champagne bør være bedst. Men køber du en Champagne til 150-200 kr, får du desværre ofte en vin uden større aroma, præget af umodne æbler i duft og smag, som slutter med distinkt sødligt præg for at skjule de dårlige druer -så langt fra en god Champagnes forfinede elegance og dybe, rige aroma. En kedelig Champagne er faktisk ikke meget bedre end en middelgod cava fra Spanien! 

Her er 3 gode vine, der er så meget bedre end den billige Champagne, du ikke bør købe:

Castelveder, Franciacorta Brut....  94,50

Italien, ***** (5 af 5), Føtex og Bilka /web/varehus, normalt: 145. 

Frankrig har Champagne og crémant, mens Italien har Asti og Prosecco -og så Franciacorta, et ret lille område nær Iseo søen mellem Bergamo og Verona. Mange anser området for det eneste, som for alvor kan rivalisere Champagne i type og stil -nok sammen med Ferrari fra Trentino. Druerne er de samme -her er det chardonnay, og vinen er lavet på Champagne-metoden med lagring med bundfaldet i 18 måneder akkurat som god Champagne. Den kan måle sig med meget Champagne, men p.t. meget bedre køb!

Marcel Cabelier, Crémant de Jura Brut, v.2 fl: 100,- 

Chardonnay "Collection", Frankrig, ***** (5 af 5), Kvickly (kun i varehus, ikke coop.dk), 2 fl. 200, spar 78,- 

Engang sværgede jeg til crémant, Alsace, siden Bourgogne. Men i dag skuffer crémant ofte. Denne er let, charmerende, med fin frugt og ok finish -rigtigt godt køb.
Modsat er crémant fra Alsace og Bourgogne ofte præget af umoden syre eller simpelthen uden karakter, desværre meget ofte vine fra de 2 giganter GCF (Calvet og Martenot) og Boisset (Ponnelle, Rodet, Labouré-Roi, Bouchard Ainé, Moreau, Ropiteau og rigtig mange andre).
Disse to giganter er ærkerivaler... I hvert fald er de med få års mellemrum rykket ind i det lille Jura, en lille nabo til Bourgogne, som den kan ligne. GCF ejer Maison du Vigneron, der leverer denne vin under mærket Cabalier.  Imens har rivalen Boisset for 3-4 år siden købt Henri Maire, som med knap 400 år bag sig er det ældste hus i Jura. Men glæd dig lidt over denne vin, som faktisk er god.

Pfaff, crémant, 2011 vintage... v.2 fl: 125,-

Pinot Gris Alsace, ***** (5 af 5), Kvickly (kun i varehus, ikke coop.dk), 2 fL: 250, spar 68,-

En lidt kraftigere crémant end normalt, med diskret men rig aroma -især denne, som har 7 år på bagen. Forfinet, men let brus, ganske lang smag. Flot vin. Nydes nu -perfekt til en aften sidst i december!
Som den gamle sure mand jeg er, SKAL jeg sige, at Alsace fra supermarked ofte ikke er værd at bruge desurt, opsparede penge på. Men Coop har et par gode vine. Meget er Laugel (dvs. GCF, som ikke kan begejstre), men de har også Pfaff,et mærke fra det udmærkede kooperativ i Pfaffenheim. De laver en glimrende crémant, der i reglen sælges som Hartenberger på 100% pinot gris.