Vi nærmer os dagen, hvor plastikkortene fyger i luften på jagt efter penge at spare! Der er god grund til at handle, for der kan være mange penge at spare, når de handlende tømmer lagrene for at få plads til julevarerne (som dog ofte er på plads). Men pas på! Der er mange mere eller mindre fuppede tilbud, som prøver at hoppe op i din vogn til en kunstigt høj normalpris:
1. Pas på kunstigt høje priser! Danskerne er tilbudsjægere (jeg er det selv), så supermarkeder (og andre som Holte Vinlager og Philipson) kan have kunstigt høje normalpriser. I reglen sælges vinen stort set aldrig til normalprisen -vinen skal sælges på tilbud! At de kan tjene til den halve pris er ingen hemmelighed -de køber vin på supertung flaske med pæn etiket -og sætter prisen så højt som muligt. Og så lidt højere. Det sker nemmest ved:
2. Danske tapninger -her er Globus Vin, Taster Wine, Skanvin og Tapperiet leveringsdygtige i supertunge flasker med (desværre) ofte fyldige, men anonyme vine, som vil tiltale mange, men begejstre ingen. Vinene sættes så til 100 kr og sælges med pæn fortjeneste til 50. Eksempler? Diverse Zinfandel fra Californien, Shiraz fra Australien og masser af vine med navne i lighed med Ripamarone, Appassimento osv.
3. Køb vin tappet på vingården -dvs. af "Produttore"/"Azienda" i Italien, "Proprieté/Château" i Frankrig osv. Dvs. ikke vine, der f.eks. er tappet af SE, DE, GB eller DK for vine fra landet uden for hhv. Sverige, Tyskland, England og Danmark!
Men først et par gode køb i Coop:
Casa dei Fanti, Nero di Troia... 6 fl. 299,-
Puglia, ***** (5 af 5), Coop.dk, 1 fl: 82,75En fast kraftig vin fra Italiens hæl. De fleste vine herfra kan virke sødlige i amarone-stilen, men denne er tør og præcis -men har også fået lidt alder. Rigtigt godt køb til kasseprisen på 50 kr/fl! Bag vinen står (som konsulent, næppe som vinmager) legenden Peter Vinding-Diers, der indskrev sig i vinens historie som manden, der for alvor gjorde kunstigt dyrket gær almindelig til vin. Han påviste, at vingæren påvirker vinen, alt efter hvor gæren er dyrket -hvad der fik mange til at hente kølig Champagne-gær til varme regioner!