Søg i 1200 opslag:

18/11/2018

Pas på Black Friday

Vi nærmer os dagen, hvor plastikkortene fyger i luften på jagt efter penge at spare! Der er god grund til at handle, for der kan være mange penge at spare, når de handlende tømmer lagrene for at få plads til julevarerne (som dog ofte er på plads). Men pas på! Der er  mange mere eller mindre fuppede tilbud, som prøver at hoppe op i din vogn til en kunstigt høj normalpris:  

1. Pas på kunstigt høje priser! Danskerne er tilbudsjægere (jeg er det selv), så supermarkeder (og andre som Holte Vinlager og Philipson) kan have kunstigt høje normalpriser. I reglen sælges vinen stort set aldrig til normalprisen -vinen skal sælges på tilbud! At de kan tjene til den halve pris er ingen hemmelighed -de køber vin på supertung flaske med pæn etiket -og sætter prisen så højt som muligt. Og så lidt højere. Det sker nemmest ved: 
2. Danske tapninger -her er Globus Vin, Taster Wine, Skanvin og Tapperiet leveringsdygtige i supertunge flasker med (desværre) ofte fyldige, men anonyme vine, som vil tiltale mange, men begejstre ingen. Vinene sættes så til 100 kr og sælges med pæn fortjeneste til 50. Eksempler? Diverse Zinfandel fra Californien, Shiraz fra Australien og masser af vine med navne i lighed med Ripamarone, Appassimento osv.  
3. Køb vin tappet på vingården -dvs. af "Produttore"/"Azienda" i Italien, "Proprieté/Château" i Frankrig osv. Dvs. ikke vine, der f.eks. er tappet af SE, DE, GB eller DK for vine fra landet uden for hhv. Sverige, Tyskland, England og Danmark!  

 Men først et par gode køb i Coop

Casa dei Fanti, Nero di Troia... 6 fl. 299,-

Puglia, ***** (5 af 5), Coop.dk, 1 fl: 82,75
En fast kraftig vin fra Italiens hæl. De fleste vine herfra kan virke sødlige i amarone-stilen, men denne er tør og præcis -men har også fået lidt alder. Rigtigt godt køb til kasseprisen på 50 kr/fl! Bag vinen står (som konsulent, næppe som vinmager) legenden Peter Vinding-Diers, der indskrev sig i vinens historie som manden, der for alvor gjorde kunstigt dyrket gær almindelig til vin. Han påviste, at vingæren påvirker vinen, alt efter hvor gæren er dyrket -hvad der fik mange til at hente kølig Champagne-gær til varme regioner!

Sagrantino, Montefalco "la Campana".... v. 2 fL: 99,50

2011 Cecchi, **** (4 af 5), Coop.dk, 1 fl: 135

Sagrantino er den store kultdrue blandt Italiens røde druer. Den var tæt på udryddelse i 1970erne, men har overlevet i lille område lidt syd for Assisi i Italiens "grønne" Umbria. Denne er bestemt ikke i top -den leveres af Cecchi, et stort konsumhus i Chianti, men heller ikke ringe -en ganske kommerciel sagrantino -dvs. langt fra de intenst, frugtige, men også meget tanniske og interessante vine, du kan finde (Bilka har én af dem, Erik Sørensen en anden). Men til 100 kr et godt køb. 5 stjerner for kvalitet, 4 for blødhed.

Bonterra Cabernet Sauvignon.... 110,- 

2014 Mendocino, Californien, ***** (5 af 5), Coop.dk, økovin, norm: 134,25

De fleste californiske vine herhjemme er tappet uden for USA -og det betyder mere filter og mere svovl i vinen -dvs. en kedelige vin! Men denne er faktisk tappet i Mendocino -et af de gode områder (ikke helt Napa elleer Sonoma, men tæt på!), og så er den økologisk. Bonterra (ejet af Fetzer, dette igen ejet af Concha y Toro i Chile) laver faktisk rigtig god vin, selvom der er store penge bag. Rigtig god vin med blød kraft og ren duft -ikke så solbrændt som mange.