Søg i 1300 opslag:

08/10/2018

Vin&Co -godt vinblad og gode tilbud

Når du vil lære mere om vin, går du på nettet -du køber (desværre) sjældent et vinblad, og derfor er antallet af vinblade på dansk faldet til et rundt 0 (nul). Tilbage er Coop, der udgiver det "gratis" vinblad Vin&Co 4 gange årligt -som betales af vores køb i Coop samt annoncører -samt Vin, som udgives af Føtex op til højsæson, typisk før jul.
Du finder nok ikke objektive råd, men derfor er især Vin&Co værd at hente, hvis man alligevel skal i Dagli'/Super Brugsen eller Kvickly. Det nyeste nummer har Chile som tema. 

De 60 sider er velskrevet og flot i design. Man kan altid (og skal altid) diskutere indholdet, når det er ét firma, som står for indholdet, men der er meget nyttig viden i bladet -ikke kun om Chile, som historisk har leveret de bedste vine fra Sydamerika og har potentiale til at levere vin, der ikke står tilbage for Californien og Oregon (min mening!). 
I dag har Chile 130.000 hektar, som gør landet til Verdens 7. største producent med godt en milliard liter årligt. Arealet er næppe større end f.eks. Bordeaux -ét område i Frankrig- men takket være kunstvanding er udbyttet pr vinstok dobbelt så stort. Det smages også -det meste vin fra Chile er dagligvin! 
En lang række vine vurderes af bladets smagere, og det er naturligt nok kun Coop's vine, der smages -og smagerne er alle lønnet af Coop.  Måske ikke de mest kritiske smagere? 

Samme hus leverer alle vine

Der er "Ingen vej tilbage fra biodynamikken", lyder en artikel om Emiliana, der er Verdens største økologiske vinproducent med over 1000 hektarer. De startede på det økologiske i 2014, og det er fortsat ikke hele produktionen, der er økologisk -for slet ikke at tale om biodynamisk (som er økologi + meget mere!). Men en god artikel, som også en senere artikel om Cognac og om kunst og vin. 
Bladet anbefaler 12 vine fra Chile. De har navne som Terrunyio, Casiliero del Diablo, Gé, Gravas del Maipo og Birds of Paradise, Adobe og Marques de Casa Concha. 
Men ALLE kommer pudsigt nok fra Concha y Toro, der ikke kun er Chiles suverænt største vinhus, men faktisk leverer en temmelig stor del af landets samlede produktion. De ejer bl.a. også Emiliana (opkaldt efter Concha-ejerens hustru, Emiliana). Det havde klædt Vin&Co at nævne dette -så uanset vinen hedder Casiliero del Diablo, Adobe eller Emiliana, er leverandøren i sidste ende den samme! 
Samme hus ejer i øvrigt også det amerikanske gigant Brown-Forman, som bl.a. sælger mærkerne Fetzer, Bnterra og Bel-Arbor, hvoraf nogle også ses i Coop. 
Men stadig: Vin&Co er absolut læseværdigt og er værd at hente, næste gang du er i Brugsen! Næste nummer kommer 1. december. 

Lattelig lav pris, men OK vin

 Frascati "San Marco", hvid 32,-

2017, Italien, **** (4 af 5), Coop, tilbud indtil 13.10. for Coop medlemmer, andre: 35. 
Nydelig lille aroma, tør, ret, simpel. Nyd ung alene eller til en salat.
Der var engang, hvor Roms lokale Frascati blev anset for en af Italiens store vine. I dag er Frascati stort set en dagligvin, og det gælder også denne. 

Apanillo, Tempranillo rød...... 39,-

2015/16 Spanien, **** (4 af 5), tilbud indtil 13.10. for Coop medlemmer, andre:79,95.
Vinen er lavet i la Mancha på tempranillo, den spanske nationaldrue, og af "Old Vines", dvs. gamle vinstokke, som er et noget løst begreb, disse skal være 30 år, og det er faktisk ikke, hvad de lokale kalder aldrende vinstokke. Vinen er middelfyldig,pænt frugt, tør og blid -til tilbudsprisen et rigtigt godt køb, til (den såkaldte) normalpris en lidt for dyr vin. 
Hammeken er et stort spansk vinhus, men ejet af danskere, især Nicolas Hammeken, som også er medejer af Globus, det store tapperi i Brøndby. Alle husets vine er karakteriseret af (for mig) meget flotte etiketter og en meget kommerciel smag. Denne er ingen undtagelse.