Søg i 1200 opslag:

11/02/2024

Vedens bedste har danske aner

Natalie Christensen skal være den bedste vinmager for hvidvin i Verden, hvis man skal tro det fornemme IWC i London.  

Hun er af dansk familie. Hendes tipoldefar var sammen med grundlovsfader Monrad, da han grundlagde Dannevirke for 150 år siden i New Zealand. 

Efter nederlaget ved Dybbøl i 1864 sqamlede statsminister og grundlovfader D.G. Monrad nogle danskere, der for 150 år siden tog den lange rejse til New Zealand. Hvor de grundlagde kolonien Dannevirke syd for Hawke's Bay.

    Monrad gav op efter 5 år og drog hjem for at blive biskop. Han efterlod dog sin kunstsamling, som er basis for det nationale museum. 

    Men Natalie's Yealand's sauvignon fik også medalje på IWC og fås til lav pris i Kvickly og Superbrugsen (79). 

    Blandt andre gode Coop køb er den gode Rhone fra Morel (59), et alias for det normalt dyre Chapoutier + tysk rød og hvid fra Landgraf, en god privat tysk vingård (64,50 v 2). 

    District 7 er både californisk vin og godt køb (66,50 v 6) -det er så sjældent, at det næsten skal fejres! Normalt er god vin Over There alt for dyr! 

    Men mange vil nok gå med Why Not (49,83 v 6), potent syditalienere på zinfandel druen. 

Bedste KØB: Landgraf rød/hvid - Morel Rhone - District 7 rød/hvid - Viramon St Emilion
Godt KØB: Yealand's Reserve sauvignon blanc - Spier Creative Block rød/hvid - Spier Signature rød/hvid  - Why Not? rød/hvid/rosé 

uge7/2024

Yealand's Reserve sauvignon blanc... 79,-

2022 Marlborough New Zealand. 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

God, ikke stor sauvignon, Overdådig aroma, frugt og flint, fyldig, pænt lang, med neget frugt i smagen, som balanceres pænt af sprød syre. God til sushi og fyldige salater. 
      
Natalie Christensen er chefvinmager og blev valgt 2023 som "Verdens bedste hvidvinsmager" i London af ansete IWC (International Wine Competition), første newzealænder i 15 år. 

       Natalie har en bachelor i klassisk musik og master i psykologi, før hun kastede sig over vinen og bl.a. lavede albariño i Spanien og sauvignon i New Zealand. Siden 2018 har hun chefvinmager på Yealands. 
    Hun er også  valgt som en af de mest indflydelsesrige kvinder i vinens verden af Drinks Business (vi er lidt stolte, selvom hun trods navnet ikke er så dansk længere!). 

Morel Cotes du Rhone.. 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2
EN Irma vin, der heldigvis er kommet over i Brugsen, hvor den må  konkurrere med Gabriel Meffre's gode Plan de Dieu osv. Morel var en ung adm direktør for det fine Chapoutier, som ville prøve noget andet. Så han fik frit lejde med vine fra syd-Rhone under eget navn, før han efter nogle år selv smuttede til Australien! 
    Men huset med hans navn leverer rigtig god vin, og denne Rhone har frugt, krydderi og fylde -en vin med personlighed, som er bedste køb. 
    Har ikke set Morel's Lubéron og Signargues Village (rigtig god) siden sidste år. Håber vinene stadig kan fås. 

Spier "Creative Block" rød/hvid... 99,-

rød 2019 "5", hvid "2" 2021, Stellenbosch Sydafrika

Godt KØB + **** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Spier's 2 "Creative Block" er meget flotte vine fra Sydafrika. 
      Den røde er typisk blend af Bordeaux-druer -cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del egd.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. Tim Atkin giver 2019 hele 91p. 
       Den hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder. Aktuelt 2021. Kun smagt 2019, der var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 fik 5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning"

Spier "Signature" rød/hvid/rosé... 40,-

rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé, Sydafrika

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Dette er en af de billigere dansk-tappede vine. Spier leverer polerede, kommercielle vine, mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. 
      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en helt ok hvid chenin blanc og cabernet -i nye årgange har begge fået 5* i VInavisen (men det er ikke så svært). Mindes ikke at have smagt carmenère. 

Landgraf rød/hvid, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, øko, Riesling Feinherb og rød Spätburgunder, Rheinhessen Tyskland 
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 15/2 

Riesling Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med en snert  sødme, der egner den et glas i utide, til sushi eller en salat. 
     Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag, lidt mere bund end meget sydfransk pinot. 
    Vingården ligger i Saulheim ikke langt fra Mainz i Rheinhessen. Vingården dækker 20 hektar og dyrkes økologisk. Disse vine er Gutswein, dv.s fra egne vinmarker. Familien har lavet vin her siden 1700-tallet, i dag det begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder får 4*/5 af den respekterede tyske guide, Eichelmann og 3,5*/5 af Vinum.   

District 7 rød/hvid, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399Pinot Noir eller Chardonnay, Monterey California

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2
Lider du af California Dreamin', så besøg Scheid's smagerum midt i maleriske Carmel. Scheid er et af de største domæner i det kølige Monterey syd for San Francisco, opbygget siden 1972.
    Rød pinot kan ligne en lille Bourgogne i en blød stil, nydelig bærduft (hindbær, blåbær), ret lys, rund, let syre bag frugten, ok lang -ikke helt overbevisende, men en rigtig kioskbasker! Nydes nu. 2020-21 får 90p´/WineEnthusiast, flot for pinot i denne prisklasse -især fra Californien, men også lidt for højt.  
      Hvid chardonnay har en positiv aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, lidt syre, men grundlæggende en vin, som vil tiltale de fleste (ikke helt ABC'ere som mig). 

    

Why Not? rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro zinfandel Salento, rosé Zinfandel, hvid pinot grigio, brus Veneto, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (mod 15% i den normale). Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag, som dog er særdeles behageligt i en blød kommerciel stil. 2020 fik 90p/100 af 5StarWines (italiensk guide med nogle gode dommere). I dag ses 2021. 
    Den økologiske virker mere harmonisk for mig, men har igen kun smagt den få gange. 
    Bruset er et godt køb for en ok prosecco med fint brus, diskret, men ren aroma og behersket sødme (Extra Dry). Den hvide er en typisk anonym, men ganske behagelig grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l). 
    Contri er kendt for billig spumante, men i dag ses mest friskfyr’agtige designer vine som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!”, som hentes længst mod syd i Italien, mens hvid og brus hentes i Veneto omkring kælderen nær Soave.

Viramon, Grand Cru St Emilion... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Set i 2020 med 6* fra Vignerons Independents. Men uanset år er Viramon en flot St Emilion, der i reglen er bedst efter 5-6 år, hvor tanninerne er modnet til en afrundet lang smag. I dag kan de 75% merlot nydes for sin frugt. 

    På slottet snakker de meget om lagring i eg, men trods af mange fade laver familien Lafaye god klassisk St Emilion. Den 11 hektar ejendom ligger på gode skråninger øst for St Emilion by og har tilhørt familien siden 1866.