Søg i 1200 opslag:

03/02/2024

Discount: Herlig østrigsk og topkøb fra Argentina

Blandt discount kæderne er Rema1000 på toppen i uge 6, ikke mindst med de fine Sant Thias vine fra Østrig, men også en god Paul Mas rød og hvid fra Sydfrankrig

Sant Thias (50) er et af ugens absolut bedste køb. Den hvide Veltliner er ren og skær som et fuglefløjt på en forårsdag -tør, aromatisk og sprød- men også riesling er herlig. Og prøv også de mere eksotiske Gemischter Satz fra 60-årige vinstokke eller den nok lette, rene Pinot & Co, alle til blot 50 kr. 

    Rema1000 tilbyder også Paul Mas (55), gode sydfranskere samt Zarihs (shiraz stavet bagfra, 99), ikke topkøb, men sjov at smage. 

    Netto byder sig til med Pure Malbec (45), svær at slå til denne pris, mens Coop365 også i denne uge er mere diskret, men byder sig til med en god hvid riesling WNTL? fra Washington (49). Lidl er stadig ikke på toppen, men deres Nero d'Avola 3 liter box (99), er nok ok til prisen. 

Bedste KØB: Sant Thias rød/hvid - Paul Mas rød/hvid -  Trapiche rød/hvid/brus
Godt KØB: Zarihs by Borsao shiraz - Ragnatela rød/hvid Puglia - WNTL? syrah/riesling - Ripasso Falasco - Nero d'Avola 300 cl box

uge06/2024

Sant Thias, hvid, rød eller rosé... 50,- 

Hvid grüner veltliner, riesling, Gemischter Satz eller Pinot & Co, rød pinot noir, Østrig
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.februar

Den grønne veltliner er virkelig god og har DAC (appellation) Weinviertel, et af de gode områder for veltliner. Tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. Ja, den er også god til såvel salat og perfekt til osten! 6*/6 i Ekstrabladet og 5*/6 fra Vinbladet. 
     Riesling har lidt mere spinkel frugt, men nydelig friskhed, tør og ganske appetitvækkende -god vin til lys forret. 
    Gemischter Satz er fra 60 år gamle vinstokke, Welschriesling, Veltliner, Traminer og Pinot Blanc. Mere aroma, fyldig, med ganske lille (4 g/l) sødme, balanceret af syre. 
    Pinot & Co er baseret på de hvide Bourgogne-druer, blanc og gris. Foormentlig tør, let, frisk og sprød. 
     Den røde er blevet pinot noir, ej smagt. .
Foto: Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank. 
    Vingården ligger Hernbaumgarten -et hav af vinstokke, især grüner veltliner. Byen ligger ved foden af de østlige Alper, nær grænsen til Tjekkiet. Klimaet er køligt og tørt, perfekt til druen.

Paul Mas "Reserve" rød/hvid ... 55,-

rød cabernet sauvignon eller pinot noir, hvid viognier, rosé, Sydfrankrig
Bedste KØB + **** (4/5),  Rema1000, indtil lørdag 10/2
Rød Cabernet-Sauvignon er en meget fyldig vin med åben, indbydende  bærduft og afrundet fasthed -faktisk et mix af Bordeaux og Californien -mere bær end Californien og blødere end Bordeaux!Rød Pinot Noir -middel dyb farve; indbydende frugt, ren og pæn -det er ikke Bourgogne, men bedre end stort set al Bourgogne under 100 kr. 
      Hvid Viognierfrugtig tør hvid med pæn fylde under på den fine Rhône-drue kendt fra bl.a. Condrieu. Rema mener, den kan gemmes, jeg ville drikke den nu til f.eks. skaldyr og rejer. 
      Vinene er "Single Vineyards", måske fra domæner i samarbejde med den begavede Paul Mas. 
      FotoPaul Mas -her med døtrene for en del år siden- er en dynamisk, begavet vinmager, der taler flydende engelsk med charmerende fransk accent efter mange år i England. Han bor i dag på familiegodset omkring Pezenas nord for Béziers. 
    Det er i de senere år udvidet voldsomt til i dag tæt på 1000 hektar, som leverer store mængder vin af god og af og til meget god kvalitet.

Zarihs by Borsao, shiraz Campo de Borja... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, torsdag-lørdag 8-10/2 (NB: står allerede til 99 i min lokale Rema)

Zarihs er en sjov vin, som laves i Spanien af en australsk klon af en fransk drue, opkaldt efter en by i Iran. Plus... Lavet med råd fra australsk vinmager født i New Zealand af en dansk mor! En international vin! Navnet? Shiraz stavet bagfra. 

    En ganske magtfuld vin med intens aroma, masser af frugt og krydderi. God vin, men bestemt ikke stor. 
    Det spanske kooperativ Borsao har fået en australsk klon af syrah druen fra den "flyvende vinmager" Chris Ringland, australier født af dansk mor i New Zealand. Chris mest arbejder i Oz, men rejser ofte til Spanien, når høsten Down Under er forbi om sommeren. 
      Importør Løgismose henviser til en række australske 100p Parker vine fra Ringlands hånd (men det er over 15 år siden, hans Barossa shiraz fik 100p!). Men han er også en travl herre! 
      Vinen får ok karakter i prisklassen, typisk omkring 91p/Peñin og WineEnthusiast i nyere årgange. Klonen blev plantet i 2002, men mængderne er små, så tapningen må ofte suppleres med almindelig syrah til årligt ca. 100-150.000 flasker årligt.

Ragnatela rød/hvid Puglia... 40,- 

rød Primitivo, Primitivo Susumaniello, Appassimento eller hvid, Italien (dansk tapning)

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, torsdag-lørdag 8-10/2

Primitivo er ganske god i den tunge, frugtige stil -men vil gerne give Primitivo + Susumaniello en chance, kan være mere solid og kantet. Jeg er glad for, at jeg ikke købte Appassimento, som nok er mere sød. Hvid tør jeg ikke. 
      Ragnatela er italiensk for eddekoppespind, som etiketten antyder -men jeg slap fri! 
      Vinene er tappet af Globus og ligner nok Capolavaro, Danmarks mest solgte vinmærke. Globus ved Køge er Skandinaviens største tapperi, i dag 100% ejet af finske Anora, som nok er bedst kendt for snaps (O.P.Anderson, Linie, rød Aalborg) og vodka (Koskenkorva, Finlandia).  

    Rema tilbyder sidst på ugen også 2 andre Primitivo vine, Masca del Tacco (99, 3*) og Diciotto (18% på italiensk, 99, 1*), som jeg gerne er foruden. Har ikke smagt disse, men andre sindssygt tunge flasker. 

Trapiche rød/hvid/brus... 45,-

rød Pure eller Impure malbec, Pinot Noir "Oak Cask" , hvid Pure Sauvignon eller Chardonnay Oak Cask, tør hvid Sparkling, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 9/2

Bedst er rød Pure og Impure -samme vin, dog er Impure lagret i eg. Foretrækker den egefrie Pure med den rige frugt og bløde kraft med mere frugt. Både 2020 og 21 har fået omkring 90p/100 af Tim Atkin mv. Impure er mere poleret, men for mig knap så spændende. 8-10 måneder i små egefade.     Hvid Pure er også rigtig god, sprød, rimeligt frisk sauvignon. Til prisen rigtig flot. 
   Disse vine kommer fra det fine Uco ved foden af det højeste bjerg i Amerika (nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by 
    Sparkling er helt ok med rimelig tørhed og pænt brus. 
    Rød og hvid Oak Cask er ok, men slet ikke samme klasse som Pure. 
     En lille film (5,5 minutter) følger Jamie Goode fra WineAnorak rundt i Argentina. hvor han bl.a. besøger vinmarkerne i Uco ved foden af de sneklædte Andes bjerge, hvor netop "Pure" (og Impure) laves med besøg i det gamle Trapiche vinhus (foto). 

WNTL? syrah/riesling.... 49,-
Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 7/2

Vine fra Washington i USAs nordvest, tappet af Globus i Køge. Wntl er nydansk for "What's Not To Like"
    Den røde syrah fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet (2022) med ordene: "Flot duft af sorte bær. Ung og frugtig vin. Masser af brombær, peber og mørke krydderier. Fin balance og en fin saftig afslutning". 
    Jeg foretrækker den hvide riesling, som har rig aroma, lille sødme, men også sprød syre, som gør vinen særdeles egnet til et glas i utide. 
    Har ikke smagt dette mærke, men vinene er nok ekstremt tæt på Det glade Vanvids husvin (den hvide er for mig den bedste af de ret triste vine i denne restaurant), Wow (Rema1000), Wild Life (Bilka/Føtex), Upper Case (Brugsen), Darkny (Fleggaard, Meny) og sikkert andre etiketter, der ses i bl.a. Kjær & Sommerfeldt og andre steder. Alle kompetent tappet af Globus. 

Falasco Ripasso Valpolicella... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 7/2

Kunne fås til 49 i december, så 40% højere pris. 69 er dog stadig god pris for god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. En ex-Irma vin, som også dengang var ok køb til 69!. Og kan se, at du kan betale 14,5€ på webben for samme vin (og det endda i Italien, ca. 110). Kender ikke 365' alder, men kan se, at 2020 har fået 94p/100 af 5StarWines, en (gavmild) italiensk guide, hvor vinkyndige på Vinitaly bedømmer vinene. 
    Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona.


Nero d'Avola 300 cl box... 99,-
Godt KØB + *** (3/5), Lidl, torsdag-lørdag 8-10/2

En lav pris for nero d'avola. Ikke smagt, men forvent ikke alverden. 

Rydberg gav vinen 4* i smagning af 2 liter box vine med ordene: "Diskret i duften. Tør, krydret i smagen med bagte modne bærnoter og vanilje. Medium koncentration med lidt stikkende syre og krydret afslutning" (i 2020). Tappet i Tyskland.