Søg i 1200 opslag:

22/02/2024

Et superkøb i Bordeaux og god Rhone og Riesling

Recougne er det perfekte bevis på, hvorfor god fransk vin ikke er spor dyr. Vinen er i topform fra godt år, 5 år bag sig på fad og på flaske -og bl.a. 91p/100 fra god guide. Til 59,95. Tæt på foræring!  

Meny har dog andre gode køb i denne uge. Bl.a. den gode røde Rhone fra Princes kooperativet (49,83 v6) samt Weinbach Riesling (49,83 v6) fra Mosel samt en herlig Rioja fra Ramon Bilbao (79,95). 

Bedste KØB: Recougne Bordeaux - Cellier des Prince Rhone rød/hvid - Ramon Bilbao "Edicion Limitada"
Godt KØB: Weinbach Riesling Mosel - de Bortoli "Aus" rød/hvid - Tanqueray Gin

uge09/2024

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 29/2

2019. Vinen måler sig med ganske meget Saint Émilion og Pomerol, så det er vinen til os, der foretrækker kvalitet og pris frem for et dyrt navn (og jeg elsker etiketten med det røde segl midt på). 
    Den fine årgang 2019 har fået bl.a. 91p/WineEnthusiast, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20 år.       
      Slottet ligger i Fronsac ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men en kommunegrænse gør, at vinen er ”Bordeaux”, ikke Fronsac som Mayne Vieil. Navnet kommer fra latin, ”Terra Recognita”, så selv romerne har anerkendt slottet!    

Rhone "Cellier des Princes", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299,-, rød Vieille Vigne, hvid Selection, Frankrig

Bedste KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 29/2. 
En god Rhône fra det store kooperativ i Chateauneuf du Pape, hvor vinen er lavet. Princes leverer trods adressen ikke meget "pavevin", men til gengæld en masse ofte glimrende Rhône -og denne er præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. Den hvide er også rigtig god, men håber du kan finde 2022 (2021 har måske mistet lidt af frugten). 

Weinbach Riesling Mosel, kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299, Medium Dry, Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 29/2

Kun smagt 1-2 gange, men gode venner har hjulpet -let hvid (10%) med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. Lidt sød for medium dry med 26,5 g/l restsødme, men syren hjælper til et halvtørt udtryk. 

     Peter Weinbach ligger ved Rhinen (Mainz) og sælger Mosel, mens Dr Pauly ligger ved Mosel -og sælger Rhin riesling. Den omvendte verden! 
    Weinbach er del af giganten GCF i Frankrig (Calvet, JP Chenet osv). Kælderen er kendt for Amselfelder, som aldrende nørder som mig  husker som en sød rød, hvis eneste claim to fame var at være den første vin fra Kosovo, vi kunne smage! Sælger også under navne som Devil's Rock (Meny), Hans Baer (Coop), Appalina (alkoholfri) og andre.

      Jeg elsker druen riesling og er godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, sorte katte og "barrøv" vine, der engang hærgede vinhylderne. Med kun lidt præg af Mosel og intet præg af druen riesling. Først kom Dr Loosen med Dr L Riesling -siden fulgte naboen Dr Pauly, "Peter & Peter" og andre efter -resten er historie! 


Ramon Bilbao "Edicion Limitada"... 79,95 

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 18/1
2019 Rioja. Ramon Bilbao har 100 år bag sig og var i mange år et synonym for billig Rioja. I dag ejes huset af likørgiganten Zamora og er blevet moderniseret. Ofte spændende vin i store mængder fra 100 hektar ejet + 900 på kontrakt. 
      "Edicion" er en crianza fra særligt udvalgte fade (ca. 900, dvs. op mod 300.000 fl). Kold maceration og kølig gæring, 15 måneder i fransk eg og ingen filtrering giver en meget frugtig vin med masser af bær, lidt eg, medium fylde og ganske lang afrundet smag. 
      Herlig ung, men god balance. Ren tempranillo fra skråninger omkring Haro. Ikke smagt, men kan se, at guiderne giver netop 2019 hhv. 93p (Atkin og Falstaff) og 92p/Peñin, men kun 88p/Spectator.  

Maydell Baden rød/hvid, kr/fl v 3: 70,-

3 fl: 210. Rød Spätburgunder, hvid Riesling eller Grauburgunder (Pinot Gris), Tyskland
Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 29/2

Den røde 2018 fik 89p/100 af respekterede Falstaff, mens Houlbergs vinblog ikke er glad for pinot (i 2016), hvor en lille restsødme generede ham. 
    Nye år har fået ros i Berlin og Mundis, hvor typisk vin til supermarkeder præmieres. Derfor kan du også finde restsødme (5 g/l i rød, ca. 7 g/l i hvid, hvor der dog også er markant syre). Prisen har fået et lille hop, men stadig godt køb. Bimmerle, en stor privat vingård i det nordlige Baden med en årlig produktion på over 1 million fl. fra eget domæne + 40 druedyrkere. Men god pris for Baden. 
    Maydell er trods det adelige fornavn Baron vine til kæderne, bl.a. Lidl i Tyskland, hvor en lignende vin sælges til ca. 40 kr.  

de Bortoli "Aus", shiraz eller chardonnay... 40,-

Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 29/2
Helt enkle Oz vine, den røde bedst i en krydret, frugtig stil. Men god pris. Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod), som sidder på 80-85 % af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina, men har også vingårde i køligere områder som Yarra -og Heathcote i bjergene nord for Melbourne. Det ledes i dag af 3. generation af familie, der indvandrede fra Norditalien for knap 100 år siden. 

Piemonte, barbera eller bianco, øko ... 59,95

*** (3/5)Meny, indtil torsdag 29/2

Klassisk barbera med god frugtsyre,  både rød og hvid (formentlig på cortese druer) har en dejlig friskhed og frugt plus lidt fylde, som skjuler den unge tannin 
    Men barbera'en kan ikke måle sig med Føtex' aktuelle Barbera d'Asti superiore (39 indtil torsdag), som er klasser bedre (bl.a. i aktuel årgang 2 røde glas i Gambero Rosso). 
    Men ejeren af San Silvestro en sympatisk fyr! Men begge vine er økologisk! Herlig osso buco-vin! San Silvestro ejer lille vingård ved Bussia i Barolo, men køber næsten alt fra andre i regionen. 

Tanqueray Dry Gin 43,1%... 119,95

Også Sevilla Gin (destillat med oranger), Rangpur Lime og Royale (solbær)

Godt KØB + **** (4/5)Menyindtil torsdag 29/2

Har i år kun set min favorit til 129 i år, så jeg glæder mig over en konkurrencedygtig pris i Meny. 
    Gå efter den normale stærke Tanqueray. En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv). 91p/Falstaff.  
Alt for meget gin holder desværre 37,5% og vil udtynde en færdig cocktail. 
    Faktisk kan jeg også godt lide de mere eksperimenterende Rangpur Lime og Flor de Sevilla, som er destilleret med hhv lime og oranger. Og med 41,3% alkohol har de også vis styrke.