Søg i 1200 opslag:

15/02/2024

Herlig Barbera er ugens bedste i Føtex

En superflot kraftig barbera fra Asti er ugens bedste køb i Føtex -og et godt svar til en læser, der spurgte, hvorfor jeg næsten aldrig roste vin fra Italien -"Verdens bedste vinland" (citat Erik fra Ballerup). 

Tre Vescovi Barbera forener styrke (14,5%) og frugt med fast smag og god længde -en perfekt madvin. 

    Føtex har mange andre gode køb, som dog ofte er markant dyrere end sidste år (suk). Bedst er nok Medalla fra Argentina (79), som er godt køb trods 20 kr ekstra ved kassen. 

    Jeg kan også godt lide Wild Life fra Washington (især riesling, 50) samt italienske bobler som Prosecco og Asti (55).  

Bedste KØB: Barbera d'Asti "Tre Vescovi"
Godt KØB: Trapiche "Medalla" rød/hvid - Gemma Asti - le Arche Prosecco - Wild Life Riesling/Syrah - Amarone Righetti - Tonnelle Haut Médoc 

uge08/2024


Barbera d'Asti "Tre Vescovi"... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 29/2

Denne fine barbera er ugens fund i Føtex og faktisk billigere end sidste år (50 i november!).
    Kenderne er glade for vinen, som (år 2024) fik bl.a. 91p/Veronelli, 90p/Falstaff, 4*/5 i ViniBuoni og (2023) 4*/5 i Bibenda + 2 røde glas/3 i Gambero Rosso (dvs i finalen for at få de eftertragtede 3 glas). 

    En kraftkarl med 14,5 %, kraftig, fast, men med masser af rig frugt tæmmet af et år i store egefade + lidt tid på flaske. Nydes kælderekold.
    Betegnelsen Superiore betyder ikke stort (mindst 12,5% alkohol og et år i store egefade). 
    "Tre Vescovi" (De 3 Biskopper) er et Cru i barbera, hvor tre biskopper  (Asti, Acqui Terme og Alessandria) mødte hinanden for at drøfte fælles anliggender.  

    Her i Monferrato er den mørklødede Barbera kongen, omtrent som Nebbiolo er det Barolo en halv times kørsel mod vest. I hjertet ligger Vinchio med sit kooperativ Vinchio (foto). 

    Stellenhof (rød/hvid, 39, 2*) fra Sydafrika er ikke nær så god, men koster det samme. Kun smagt 2 gange og ikke anbefalet. Men er den virkelig dårlig? Jeg vil gerne gensmage, men vil ikke ofre penge på den. Måske butikken en dag skænker op? 

Trapiche "Medalla" rød/hvid... 79,-

rød malbec, hvid chardonnay, Uco Argentina

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 29/2

Prisen var 59 før nytår, men 79 er også godt køb for denne klassiske argentiner. 
Rød Malbec 2021 fik 92p/Descorchados: 
    "A blend of different vineyards in the upper area of the Mendoza River, beside to the riverbank, a traditional area for Argentine wine. From vineyards an average of 50 years old. Made since 1983, always from the same area, and this malbec is a good example of a place, the sensation of black fruits, ripeness, and succulent flavors that fill the mouth. One to learn what the malbec that conquered the world market was like, before colder areas in the Uco Valley emerged on the Argentine scene."
  Årgang 2019 fik 91p/WineEnthusiast, 2020 88p/TimAtkin, mens 2019 og 18 fik 90p/WineEnthusiast og 2017 89p/Parker. Vinen har eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 
    Den hvide chardonnay er forbavsende frisk og lang i sin smag, fyldig og ren. Meget flot. 2022 fik 90p/WineEnthusiast, 2021 91p/Descorchados og 92p/TimAtkin.

     Trapiche er meget stort hus, som tapper 100.000 fl. Hver dag! Basisvinen er basis, men med Oak Cask (Reserve i USA) og Pure, som fås omkring 50 kr får du nogle af markedets bedste vinkøb.

Wild Life Syrah eller Riesling... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 29/2 (tappet i Danmark)

Fra Washington nord for California. Der er vådt og blæsende i Seattle, men tørt og ørkenagtigt i det indre af landet. Den hvide riesling er rigtig god til prisen, åben frugt, middel fylde, god syre skjult af lille sødme
    Den røde Syrah har ren smag, lidt blomme og frugt, ganske fyldig, men med en snert af restsødme, som trækker lidt ned for mig. 
    Formentlig identisk med lignende vine fra Meny, Nemlig, Brugsen mv (samt en del restauranter, bl.a. Det glade Vandvid).
    N.B: Ret tæt på Kung Fu Riesling (109, 3*), som kommere fra samme dale i Washington. 
    Til samme pris My Way California (rød/hvid, 50, 2*), ikke min vej (og næppe heller Sinatras). 


Amarone Classico Righetti... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 29/2

Lidt dyrere end Bilka (99), men godt køb. En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (5,5 g/l). I top til en ekstremt lav pris for hus i regionen. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!).

Prosecco "le Arche" rosé/hvid... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 29/2
Prosecco er ikke tankevækkende foredrag, men god sladder! Og den bedste Prosecco er altid den yngste, med ungdommens friskhed. Som denne: Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men med lille syre, der giver friskhed
    Nydes alene eller i Aperol/Campari eller anden spritz (kirsebær, brombær osv). 

Asti "Gemma", Spumante... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 29/2
Dens sødme gør den egnet, hvis du vil vænne konfirmanderne til at nyde alkohol! En god spumante, som nydes ung (inden for et år). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

le Arche Ripasso Valpolicella...- 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 29/2

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer. 

La Tonnelle, Haut-Médoc... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 29/2

Set i 2019. Jeg fandt vinen rustik og ucharmerende, da jeg smagte den i 00erne, men den er bedre i dag. Den nye 2019 har fået 5 glas/6 af Rydberg i Ekstrabladet. Du kan også stadig se 2018 med 6* i JP og 91p/Andreas Larsson -flot i denne prisklasse (75 på tilbud sidste år, suk). 
    Familien Fabre ejer en lang række ejendomme i baglandet til St Estèphe, bl.a. Tonnelle siden 1982. Jorden er tung og "kold", så druerne kræver lang tid for at modne. Vinen laves i moderne stil, som kan nydes ung -men jeg vil dog give dette 60% cabernet blend 1-2 år endnu. 

Chivas Regal ”12 år” Whisky.. 179,-
*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 29/2 

Prisen var 149 op til Nytår, 179 er stadig fair pris, for Chivas var den dyre whisky, da vinkenderen var ung. En vellagret, let til middelfyldig dram med meget aroma og blød, lang smag med lidt sødme. Johnie Walker Black er mere mig med sin røgede bouquet, men seriøse Tastings gav Chivas 91p i 2019. 

    Føtex har også højere tilbudspris på Famous Grouse whisky (109, 3*) og Jameson Irish whisky (129, 3*). Stadig fair pris, dog.