Søg i 1200 opslag:

18/02/2024

Discount ikke altiud billigst, men...

En riesling til absolut bundpris og en flot Bordeaux til ingen penge er nogle af årsagerne til et besøg i discount kæderne i denne uge. Men du skal ikke tro, discount altid er laveste pris! 

Discount rimer bestemt ikke på kvalitet, men discount er bestemt heller ikke altid laveste pris (dog er "normalpris" fra de skrabede butikker ofte lavere). 

    I denne uge klarer Coop365 sig bedst med den gode Bouteilley (45), som beviser, at god Bordeaux slet ikke altid er dyr (modsat Netto's Cuvée Prestige). Også Mariella's sydafrikanere (35) er topkøb. O Organic (39) viser, at billig vin fra Chile kan være både økologisk og god! 

    Efter en lang pause er der gode køb fra Lidl med Mosel's Riesling Feinherb (28,17 v 6). 

    Rema1000 har sat mange priser gevaldigt op, men Chile's røde Estrellas og hvide Heroes (29) bør dog prøves. Deres WOW Riesling fra USA (40 fra torsdag) ligner både Wild Life (Føtex/Bilka) og Upper Case (Brugsen).

Bedste KØB: Riesling Feinherb "Klüsserather St Michael" - Bouteilley Bordeaux - Mariella's rød/hvid/rosé - Wow syrah + riesling - Estrellas Rød + Heroes hvid Chile - Faustino V Rioja Reserva 
Godt KØB: Riesling "Palatium" - O-Organic rød/hvid/rosé - Pajar Verona - 100% Grenache "Detective" - le Bon Negociant rød/hvid/rosé - Mucho Más rød/hvid/rosé - Gewurztraminer "Hauser" Alsace

uge08/2024

Riesling Feinherb, kr/fl v 6: 28,17

6 fl: 169. Klüsserather St Michael, Mosel Tyskland

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl søndag-lørdag 18-24/2

På etiketten står Feinherb -halvtør- men jeg vil nærmere sige let sødlig (Halbtrocken = restsødme 10-12 g/l + g/l syre, dvs. reelt ofte 20 g/l restsødme! Vinen er dog ok til en ekstremt  god pris. 

    Nydelig riesling fra Mosel, dvs. sprød, aromatisk med lidt fersken og citrus, ikke helt klar, også lidt grøn syre afrundet af let sødme.  Men helheden er behagelig og letdrikkelig både med og uden mad. Set i 2022, 2021 fik 4* + 87p/Ekstrabladet (til pris 49!).  
    Druer fra Mosel er noget dyrere end dem fra Rheinhessen, så det gør denne vin til et godt køb. Denne kommer fra et "Grosslage", som omfatter omkring 1000 hektar omkring vinbyer (og skråninger) omkring Klüsserath, en god, meget lille vinby mellem Piesport og Trier. 

     Aftappet af Pamona Kellerei i Bernkastel, som deler adresse med Peter Mertes, et af de største vinfirmaer i Tyskland. 

Riesling "Palatium", kr/fl v 6: 41,67

6 fl: 250. Pfalz Halbtrocken, Tyskland

Godt KØB + *** (3/5), Lidl torsdag-lørdag 22-24/2
Har desværre ikke smagt denne riesling, men den har lidt mere alkohol (12%) end Mosel Riesling, og jeg håber på en rig frugt og god syre, skjult bag lille sødme. Kommer fra det lune Pfalz, nord for Alsace i Frankrig.  

Bouteilley, Côtes de Bordeaux.... 45,-

Bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 21/2

Set i 2020. Et rigtig godt køb -globalpris for vinen er godt 100 kr (WineSearcher). Ganske klassisk, men åben og ligefrem Bordeaux på 80% merlot, åben rig frugt og middelfyldig, rank, tør smag med ikke ringe elegance. Lidt tilbageholdende, men god til mad i dag. 
     2020 kan nydes nu for sin frugt, som i løbet af 3-4 år udvikles til moden bouquet. 
      Vinen koster brøkdel af Margaux eller Pomerol, selvom slottet blot ligger 15 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde. Slottet har tilhørt familien Guillot siden 1617, lidt af en bedrift. Jean Guillot har designet de tanke, hvor mosten gærer og lagrer indtil tapning. 

Savanha "Mariella's" rød/hvid/rosé... 35,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 21/2

Stærke, men letbenede vine fra Savanha, et mærke fra Spier, Coop's mangeårige leverandør i Sydafrika. 
    Alle vine er blends, den røde bl.a. pinotage og shiraz. En ret blød, middelfyldig vin uden større ambitioner, men helt og. Den hvide er især chenin blanc og chardonnay og var bedste køb + 5* af Skovenberg i Vinavisen for et par år siden (til 35) med ordene: "Vinen er let cremet, med god druefrugt og med noter af modne æbler og pærer. Lang og blød eftersmag."  
    Mariella's er også en posh restaurant, som ligger i Swartland en god halv times kørsel nord for Cape Town på vej mod Lesotho og Johannesburg.  

O-Organic rød/hvid/rosé... 39,-

øko, rød carmenère, rosé, hvid sauvignon, Chile
Godt KØB + *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 21/2
Tæt på bedste køb. Den hvide er glimrende, tør, frugtig, ren og sprød -sådan i stil med New Zealand, blot lidt blidere. Rosé på cabernet og syrah er god, tør og frugtig, tør, men med frugtsødme og syre. Den røde carmenère har jeg ikke så stor tillid til, men har ikke smagt den. Billig carmenère er næsten aldrig god. Vil tro, at vinen ligner Adobe Organic, som sælges i Coop’s andre butikker til noget højere pris. 

Pajar, Verona....  49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 21/2

"Corvina og rondinella-druer fra området omkring Gardasøen. Druerne har tørret i cirka 20 dage inden presning. 12 måneder på egetræsfade og mindst 6 måneder på flaske", skriver Coop365. Sådan en lille amarone til 45 -jeg gider ikke bruge penge på vinen, men konstaterer, at Politikens Thomas Ilkjær (ildsjælen!) for et par år siden gav 4 glas af 6 med ordene: "Fyldig, let sødmefuld vin, hvor de 14,5 pct. mærkes. Toner af modne kirsebær, chokolade og rødt kød. En smule kluntet og rustik, men fin tæthed".

100% Grenache "Detective", Sydfrankrig... 49,-

Godt KØB + **** (4/5)365Discountindtil onsdag 15/11

Tæt på topkøb. Druen grenache er en favorit, og jeg elsker Sydfrankrig. Smagt én gang sidste sommer. Vinen er stærk (15%), sympatisk, krydret frugt, enkel, men sympatisk Rhone-type, mangler lidt dybde. Men flot til 50. Julevinens testvinder i BT foran mange dyre vine (mens anden smager ikke brød sig om vinen).  


Wow, syrah eller riesling.. 40,-

rød Syrah, hvid riesling, rosé riesling, Columbia valley, Washington, USA (tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Rema1000, torsdag-lørdag 22-24/2 (max 12 fl/kunde/dag)

Den hvide riesling er bedst -frugtig, middel fylde, god syre balanceret af fin sødme -egnet til det meste, ikke mindst et glas i utide. 
    Den røde syrah er mindre spændende, kommerciel og ligegyldig, fyldig, vag frugt plus lille sødme. Men til 40 kr et rigtig godt køb! Den lyserøde riesling vil jeg ikke bruge penge på. 
    Mount Wow er et bjerg i Rocky Mountains, som i klart vejr kan ses så langt væk som Yakima. Det ligger i Mount St Rainier nationalparken og ligner det bedre kendte St. Helens en del (men er ikke sprunget i luften -endnu). 
    Vinen er tappet af Globus i Køge og er næppe til at skelne fra de andre etiketter på vine fra samme tapper og område -WNTL (Rema1000), Wild Life (tilbud til 50 i Bilka/Føtex), Darkny (Fleggaard og Nemlig), Rebel (70 hos Kjær & Sommerfeldt) og sikkert mange andre, f.eks. solgt i restauranter med egen etiket til endnu højere priser.  

Santa Carolina rød + Santa Rita hvid... 29,-
Santa Carolina rød "Estrellas", Santa Rita "Heroes" hvid, Chile
Bedste KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 24/2 (max 12 fl/kunde/dag)
Bør være topkøb, men ikke smagt. Den røde Carolina er merlot + cabernet, den hvide Rita er chardonnay. En rød og en tør hvid fra 2 af de historiske huse i Chile. Begge sælges ofte til omtrent samme pris som f.eks. Santa Rita's "120". 

Théodore Grasset, Rhone... 65,-

øko, **** (4/5),  Rema1000, indtil lørdag 24/2
Denne vin var på tilbud for et år siden til 39, så noget af en stigning! Faktisk har Rema1000 siden covid19 sat prisen markant op på mange vine, men få så voldsomt som denne. Den ere dog stadig ok køb, en middelfyldig, ligefrem Rhone med god frugt - med økologiske druer og navn på manden bag vinen kan det ikke gå galt. 
    Til samme pris Ripasso "Antiche Terre Mezzo Monte" (65, 3*), ej smagt, men næppe topkøb. 

le Bon Negociant rød/hvid/rosé... 55,-
rød pinot noir, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 24/2
Vinene sælges med høje ratings (90-92p), men de er fra mindre kendte kilder som WineWherever og  Mads&Monopolet. Jeg er langt mere enig med Skovenberg fra Vinbladet, der skriver "Milde pleasere" i den lette ende. Skovenborg fra Vinbladet.dk giver (03/23) både pinot og chardonnay 4*.
    Den røde ligner en del andre sydfranske Bourgogne-typer, dvs. hindbær i næse og smag, middel fylde, let syre, nydelig friskhed. Hvid chardonnay er fyldig, ren og helt ok uden at skeje ud. Hvid sauvignon (ikke smagt, kan være god) og rosé. 
      "Den gode Købmand" er et mærke fra kooperativ nær Carcassonne (og designer med kærlighed til etiketter fra det dyre Bourgogne). 

That's Why cabernet-zinfandel... 59,- 

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 24/2

Søster til Why Not i Brugsen -og den fås (på tilbud) til godt 50. Så hvorfor er Rema dyrere? 
    Den gode That's Why (fås også som basisvin) er hentet i Italiens hæl og laves med sofistikeret kølig gæring og lagring sur lie. Primitivo'en (med navnet zinfandel) suppleret med den sent modnende cabernet (modsat Why Not's negroamaro), og dette blend er en succes, rund fylde, krydret, blød, men med vis fasthed i eftersmag. 
    Contri Spumanti nær Garda er kendt for billig spumante (ses af navn). Huset leverer dog stadig flere friskfyr’agtige designer vine som ”Why Not?” (Brugsen), ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og That's Why, moderne navne for vellavet, kommerciel vin. De bør i reglen sælges til samme pris.  

Sangre de Toro rød/hvid... 55,-
*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 24/2
Helt ok spanske vine i den brugervenlige stil, men bestemt ikke topkøb! Brugsen solgte den anderledes flotte Reserva til samme pris op til Jul, mens Rema1000's er en bleg fodsoldat. Den sælges på navnet Torres (som dog ikke kan ses på etiket længere), men vinen er vist nok stadig fra Katalonien. 
    Ikke smagt i flere år, men vent en rund, fyldig rød på garnacha mv, mens den hvide er tør, let og frisk. Du kan få meget bedre vin til prisen. 

Faustino V Rioja Reserva... 50,-

rød, også hvid og rosé
Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 23/2

Kunne fås til 46,50 i Bilka primo februar (v køb 6), men 50 er også god pris. Rødgod Rioja med indbydende aroma med krydderi og begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre.

    Set i 2017. 2016 fik 88p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. Såkaldt HyperHit fra sidste uge, men forlænget. OK Med mig!
     Også hvid, viura og chardonnay med kold gæring. Ren aroma, let til middel fylde, lidt neutral eftersmag. Rosé er ok, men ikke så god som den røde. Set i 2021 og 2022 (bedst). 

Til samme pris tilbydes Gewurztraminer "Hauser" Alsace (50, 3* + godt køb). Kender ikke denne producent med adresse i Wettolsheim. Formentlig sekunda etiket fra et af de store huse. Frygter for mere sødme end smag. Men kan se, at Ekstrabladet gav en ældre årgang 5* og godt køb, så prøv den! 

Mucho Más rød/hvid/rosé... 40,-*

*: kræver Netto-app

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 23/2

Jeg købte fredag KingPin i Netto til 39, og den er formentlig identisk med Mucho Más (samme hus, men normalt er KingPin dyrere). Sært nok er 59 "Netto-prisen" (normalt). Sært.  
    Rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo, cabernet + lidt syrah + lidt eg. Fås også som en god aromatisk tør hvid med god frugt og ren smag på druerne verdejo, chardonnay og sauvignon. 
      "Meget Mere" minder i smag til forveksling om "the Guv'nor" (Coop) og KingPin (Føtex og Netto), som også leveres af Felix Solis.