Søg i 1200 opslag:

05/02/2024

Gode køb fra Spier + en gammel Cognac!

Mens rivalerne i Føtex og Bilka nøjes med 8-10 vintilbud hver uge, vrimler det med tilbud i Superbrugsen og Kvickly -over 40 tilbud i hver kampagne, hvoraf jeg prøver at vælge de bedste ud. Og må give Coop 2 opslag i denne uge.! 

Del 2 toppes af Spier's Creative Block, hvor både rød og hvid er meget flotte (99) -og markant bedre end Spier Signature rød/hvid (40), som dog stadig er god til prisen i en kommerciel, ligefrem stil.
Bedst er dog Viramon 2020 fra St Émilion (109), for mig marginalt bedre end den ellers flotte la Croix Chaigneau Lalande de Pomerol (109).

    På en isnende kold vinteraften kan jeg som ledsager til en god kop kaffe fristes af en Cognac (eller Malt Whisky eller grøn Chartreuse eller gammel Marc) til en god kop kaffe om aftenen, og her har jeg før brugt Pascal Combeau XO Cognac (249), som er rigtig god til den lave pris. 

    P.S: jeg kan se af "ugens bedste", at det ikke gavner Coop med så mange tilbud. Tror de vil klare sig bedre med lidt færre tilbud, som til gengæld er i top. Men måske har de simpelthen så stort varelager efter lukningen af Irma, at antallet af tilbud stiger og stiger. 

Bedste KØB: Viramon Grand Cru St Emilion 
Godt KØB:
 Spier "Creative Block" rød/hvid - Spier Signature rød/hvid/rosé - Hammeken "Duachais" rød/hvid - Vouvray "Michel Armand" - La Croix Chaigneau Lalande de Pomerol - Ripasso Villa Annaberta - Hardy's Nottage Hill rød/hvid - Pascal Combeau XO Cognac 

uge06/2024

Spier "Creative Block" rød/hvid... 99,-

rød 2019 "5", hvid "2" 2021, Stellenbosch Sydafrika

Godt KØB + **** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Spier's 2 "Creative Block" er meget flotte vine fra Sydafrika. 
      Den røde er typisk blend af Bordeaux-druer -cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del egd.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. Tim Atkin giver 2019 hele 91p. 
       Den hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder. Aktuelt 2021. Kun smagt 2019, der var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 fik 5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning"

Spier "Signature" rød/hvid/rosé... 40,-

rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé, Sydafrika

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Dette er en af de billigere dansk-tappede vine. Spier leverer polerede, kommercielle vine, mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. 
      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en helt ok hvid chenin blanc og cabernet -i nye årgange har begge fået 5* i VInavisen (men det er ikke så svært). Mindes ikke at have smagt carmenère. 

      Etiketten er flot,. Vinene er fra det billigere Western Cape, ikke fra Stellenbosch, hvor vingården ligger. Coop er den største kunde hos Spier (og web'en er også på dansk!) -men der købes mest vin på tank, som tappes i Danmark. Det betyder lidt flere sulfitter og en ekstra filtrering eller to. 

Hammeken "Duachais" rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50

rød syrah eller hvid chardonnay, Cariñena, Spanien 
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2
En mørk, ganske fyldig og frugtig rød. Vinene oplyses at være frwa Cariñena, men bagetiketten siger Castlla, dvs. la Mancha. En ok dagligvin, men ikke just topkøb. Den hvide er ikke smagt, men formentlig ok uden at glimre. Begge vine af Hammeken, det store dansk-spanske firma, og tappet i lokalt kooperativ.

Vouvray "Michel Armand".... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2
Lys, let og frugtig, fin lille sødme, balanceret af syre bagved. En herlig apéritif eller til salat. Tappet af Loire Proprietés, et kooperativ.
      Den mest kendte Loire, som gror omkring den lille by Vouvray ved Loire floden uden for Tours, godt halvanden times kørsel syd for Paris. Vinen laves af druen chenin blanc, som gror på kalkbakker over floden og mange af vinene laves i kældre hugget ud i kalken. 

Viramon, Grand Cru St Emilion... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Set i 2020 med 6* fra Vignerons Independents. Men uanset år er Viramon en flot St Emilion, der i reglen er bedst efter 5-6 år, hvor tanninerne er modnet til en afrundet lang smag. I dag kan de 75% merlot nydes for sin frugt. 

    På slottet snakker de meget om lagring i eg, men trods af mange fade laver familien Lafaye god klassisk St Emilion. Den 11 hektar ejendom ligger på gode skråninger øst for St Emilion by og har tilhørt familien siden 1866. 

La Croix Chaigneau, Lalande de Pomerol... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2
Set i 2020. En udmærket Pomerol-lookalike (50-55% merlot, 40-45% cabernets), som laves af den unge, dygtige Pascal Chatonnet. "Croix" skal være 2.vinen til Haut-Chaigneau, men kan meget vel være samme vin, måske med lidt mindre eg (20% i eg, 80% i beton og store egetønder). Vent en nydelig, ret fast vin, der nok har godt af 3-4 år, desværre ikke smagt. 

Hardy’s Nottage Hill” rød/hvid/rosé... 35,-

rød shiraz eller cabernet-shiraz, hvid chardonnay, Australia (tappet i England)
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2
De får 3* for pris, men jeg ville personligt ikke købe. Vinene gør ingen fortræd, men livet er for kort til polerede, krydrede vine som disse. Har mest set vinen på pudsig flad plastflaske, som ikke fylder meget i picnic. Men kun få tager på picnic lige nu. 

Ripasso "Villa Annaberta" Superiore... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Villa Annaberta er så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso, og Annaberta (i Irma kendt som Palazzo Maffei) leverer god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men amarone, Valpolicella og ripasso er i reglen en tand over Valpantena, le Arche og Cadis. 

La La Land pinot noir... 59,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2
En meget charmerende etiket, som trods navnet La La land kom før komedien (med Emma Stone og Ryan Gosling). Vinen er fra Australien, ikke Californien. Så er det positive sagt, for jeg vil ikke ofre penge på vinen, som kommer fra det varme Mildura ved Murray floden, et af de varmeste, tørreste områder i Australien. Dvs. alt andet end en Bourgogne-type! Ikke smagt, men formentlig en blid/krydret vin uden karakter. Men filmen var god!
    Vinen fås i Australien også af druer som tempranillo og grenache, som er mere egnet til varmt klima, men Coop har nok valgt pinot'en, fordi den er så moderigtig lige nu. Suk.
      Australske Calabria stammer fra Syditalien og står også bag den mafia'agtige Kings of Prohibition i Superbrugsen & Co. Også en australsk vin med et amerikansk-klingende navn (med billedet på etiketten af Lucky Luciano, den første konge af Mafiaen). Så er Lala Land mere udskyldig! 


Pascal Combeau XO Cognac ... 249,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

En god Cognac trods den lave pris. XO skal lagres mindst 5 år, men denne har nok fået et par år mere -god bouquet, afrundet smag uden for meget sødme. Pascal Combeau er grundlagt i 1838, men er i dag del af det gamle hus Gautier, som igen ejes af Marie Brizard, kendt likører som Apry og Anisette (som har givet navn til den legendariske sanger i Savage Rose!).