Søg i 1200 opslag:

04/02/2024

Uge 6: Bedste 17 vinkøb: superb vin til næsten ingen penge!

Du kan finde nogle virkelig topkøb i denne uge, lige fra gode bobler til (næsten) ingen penge i form af crémant Calvet (55) og den bedre Giersberger (59). 

Men også superb Chile og frugtig tør hvid fra Østrig (Sant Thias til blot 50) og Tyskland (Peter & Peter). 

Plus formidable rødvine fra både Frankrig, Spanien, Italien, Tyskland, Argentina -ja, det meste af Verden. Ja, du kan såmænd få en chilensk syrah med 96p/TimAtkin til blot 79. 
    Og endelig en 20 år gammel Offley 2004 Port, der godt nok er sat 10 kr op, men stadig er uovertruffen til 119! 
    I denne uge er Superbrugsen/Kvickly forvist til 2.plaldsen efter Salling's Føtex, Bilka og Netto.
    Men også Rema1000 har herlige vine, mens Meny må nøjes med den gode tyske Peter & Peter (49,83 v6) blandt ugens udvalgte. 
    Der er ikke blevet plads til vine fra Coop365 og Lidl. 
    Alle vine er tappet nær grostedet i denne uge (omend et par syditalienere er tappet langt mod nord i Støvlelandet). 

uge06/2024

6 vinkøb under 50,-

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 39,- 

*** (3/5) Føtex, indtil torsdag 15/2

Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 
    "De Vine" er rigtig god til prisen, men stadig tæt på basisvin trods etikettens reserva -du skal op på "Day One" for at få noget rigtig godt, og på tilbud er den ofte kun lidt dyrere. 

Trapiche rød/hvid/brus... 45,-

rød Pure eller Impure malbec, Pinot Noir "Oak Cask" , hvid Pure Sauvignon eller Chardonnay Oak Cask, tør hvid Sparkling, Argentina

**** (4/5), Netto, indtil fredag 9/2

Bedst er rød Pure og Impure -samme vin, dog er Impure lagret i eg. Foretrækker den egefrie Pure med den rige frugt og bløde kraft med mere frugt. Både 2020 og 21 har fået omkring 90p/100 af Tim Atkin mv. Impure er mere poleret, men for mig knap så spændende. 8-10 måneder i små egefade. 
    Hvid Pure er også rigtig god, sprød, rimeligt frisk sauvignon. Til prisen rigtig flot. 
   Disse vine kommer fra det fine Uco ved foden af det højeste bjerg i Amerika (nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by 
    Sparkling er helt ok med rimelig tørhed og pænt brus. Rød og hvid Oak Cask er ok, men slet ikke samme klasse som Pure. 

Selaks New Zealand, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299. Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris, rosé

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8/2

Efter en pause er Selaks' "essential" (hmmm!) igen et topkøb til blot 50 kr flasken. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 
    Den hvide chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé ikke smagt. 
    Det fortæller nok lidt om min alder, at jeg smagte (og solgte) Selaks så tidligt som i 1980erne. Dengang et lille familiehus specialiseret i müller-thurgau, som aldrig havde hørt om sauvignon, som i dag leverer langt over halvdelen af al vin fra Østaten. 35 år efter er specialiteten landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves for Selaks af Crawford, der har samme ejer, Constellation). 
     Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford fra samme kælder, som af uransagelige årsager koster op mod 100 kr!  Ikke sikker, men måske er vinen tappet i England. 

Why Not? rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro zinfandel Salento, rosé Zinfandel, hvid pinot grigio, brus Veneto, Italien 

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (mod 15% i den normale). Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag, som dog er særdeles behageligt i en blød kommerciel stil. 2020 fik 90p/100 af 5StarWines (italiensk guide med nogle gode dommere). I dag ses 2021. 

le Arche Ripasso, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8/2

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, så den ikke generer. Ganske ok og godt køb. 

Peter & Peter rød/hvid... 49,95

Riesling Trocken eller Feinherb "Steillagen", Weissburgunder, Mosel, Pinot Noir Pfalz, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 8/2

Hvid riesling fra Mosel's "Steillage","feinherb", dvs. halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre, Trocken er tør uden at overdrive, med lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig mere end drikbar og et superkøb.  
    Hvid Burgunder er mere neutral, tør, frisk med god syre. Kun smagt én gang.
    Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, med typisk hindbæraroma og tør, blød, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* + godt køb i Ekstrabladet. 

8 vinkøb 50-70,-

Sant Thias hvid/rød... 50,- 

Hvid grüner veltliner, riesling, Gemischter Satz eller Pinot & Co, rød pinot noir, Østrig
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.februar

Den grønne veltliner er virkelig god og har DAC (appellation) Weinviertel, et af de gode områder for veltliner. Tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. Ja, den er også god til såvel salat og perfekt til osten! 6*/6 i Ekstrabladet og 5*/6 fra Vinbladet. 
     Riesling har lidt mere spinkel frugt, men nydelig friskhed, tør og ganske appetitvækkende -god vin til lys forret. 
    Gemischter Satz er fra 60 år gamle vinstokke, Welschriesling, Veltliner, Traminer og Pinot Blanc. Mere aroma, fyldig, med ganske lille (4 g/l) sødme, balanceret af syre. 
    Pinot & Co er baseret på de hvide Bourgogne-druer, blanc og gris. Foormentlig tør, let, frisk og sprød. Den røde er blevet pinot noir, ej smagt. .

Paul Mas "Reserve" rød/hvid ... 55,-

rød cabernet sauvignon eller pinot noir, hvid viognier, Sydfrankrig
**** (4/5),  Rema1000, indtil lørdag 10/2
Rød Cabernet-Sauvignon er en meget fyldig vin med åben, indbydende  bærduft og afrundet fasthed -faktisk et mix af Bordeaux og Californien -mere bær end Californien og blødere end Bordeaux!
Rød Pinot Noir -m
iddel dyb farve; indbydende frugt, ren og pæn -det er ikke Bourgogne, men bedre end stort set al Bourgogne under 100 kr. 
      Hvid Viognierfrugtig tør hvid med pæn fylde under på den fine Rhône-drue kendt fra bl.a. Condrieu. Rema mener, den kan gemmes, jeg ville drikke den nu til f.eks. skaldyr og rejer. 
      Vinene er "Single Vineyards", måske fra domæner i samarbejde med den begavede Paul Mas. 

Crémant Calvet Brut/rosé... 55,-
Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)

*** (3/5) Føtex, indtil torsdag 15/2

Etiketten er flot for en basis-cremant -og prisen er i bund. Samme afsender (nok også indhold) som Netto's Alexis Lichine (på "tilbud" til 65) og Louis Bresson (ofte 70 på tilbud i Meny).  
    Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

Morel Cotes du Rhone.. 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2
EN Irma vin, der heldigvis er kommet over i Brugsen, hvor den må  konkurrere med Gabriel Meffre's gode Plan de Dieu osv. Morel var en ung adm direktør for det fine Chapoutier, som ville prøve noget andet. Så han fik frit lejde med vine fra syd-Rhone under eget navn, før han efter nogle år selv smuttede til Australien! 
    Men huset med hans navn leverer rigtig god vin, og denne Rhone har frugt, krydderi og fylde -en vin med personlighed, som er bedste køb. 

Giersberger Crémant brut... 59,-

Traber gewurztraminer, riesling, pinot gris mv, Alsace  

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8/2
Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem præget af hvid pinot, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. Syren balanceres af 9g/l restsødme -herlig vin til konfirmationen. 80% pinot blanc, 20% auxerrois, lagret 12 måneder før degorgering.
     Giersberger er fra Ribeauvillé, det ældste kooperativ i Alsace (1895), hvor vinen gror på blide skråninger langs den geologiske Ribeauvillé forkastning, der giver varieret mikroklima og mange typer jordbund.
    Kælderen leverer for mig  meget bedre vin end de fleste crémant'er fra GCF's stald, trods flotte etiketter med navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker og andre. Og når prisen er så lav, er der ikke meget at betænke sig på! 

      Til samme pris fra samme kælder Alsace hvid og rosé med etiket Traber, Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling + (lys) rød Pinot Noir (59, 3-4*). En riesling skuffede fælt sidste år, men har smagt en god pinot gris, så giv vinene en chance. 

Rioja Bordón Reserva... 59,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8/2
Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, god Rioja. Set i 2017 med 91p/Tasted (for højt), mens 2016 fik 89p/Tim Atkin. 2015 fik 5* i Ekstrabladet (af Rydberg, forfatter til "Spansk Vin"). 
    Umiddelbart foretrækker jeg Baron de Ley, men fornemmer, at Bordón (opkaldt efter grundlæggeren, en mand fra Bordeaux) er på vej op efter en lidt ujævn fortid. 

Landgraf rød/hvid, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, øko, Riesling Feinherb og rød Spätburgunder, Rheinhessen Tyskland 
**** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 15/2 

Riesling Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med en snert  sødme, der egner den et glas i utide, til sushi eller en salat. 
     Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag, lidt mere bund end meget sydfransk pinot. 
    Vingården ligger i Saulheim ikke langt fra Mainz i Rheinhessen. Vingården dækker 20 hektar og dyrkes økologisk. Disse vine er Gutswein, dv.s fra egne vinmarker. Familien har lavet vin her siden 1700-tallet, i dag det begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder får 4*/5 af den respekterede tyske guide, Eichelmann og 3,5*/5 af Vinum.   

District 7 rød/hvid, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399Pinot Noir eller Chardonnay, Monterey California

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Lider du af California Dreamin', så besøg Scheid's smagerum midt i maleriske Carmel. Scheid er et af de største domæner i det kølige Monterey syd for San Francisco, opbygget siden 1972.
    Rød pinot kan ligne en lille Bourgogne i en blød stil, nydelig bærduft (hindbær, blåbær), ret lys, rund, let syre bag frugten, ok lang -ikke helt overbevisende, men en rigtig kioskbasker! Nydes nu. 2020-21 får 90p´/WineEnthusiast, flot for pinot i denne prisklasse -især fra Californien, men også lidt for højt.  
      Hvid chardonnay har en positiv aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, lidt syre, men grundlæggende en vin, som vil tiltale de fleste (ikke helt ABC'ere som mig). 
        Scheid solgte i mange år hele høsten til andre huse, men under "Gang of 4" tapper Scheid en stadig større del af høsten selv, bl.a. District 7, Odd Lot og Pareto.  

3 vinkøb over 70,-

Undurraga "T.H." syrah eller sauvignon blanc... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8/2

Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin. 2020 fik hele 96p/TimAtkin og 95p/Descorchados, mens 2019 fik 93+p/Parker. 

    Herlig tør sauvignon blanc, som matcher en langt dyrere vin fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Sauvignon fra Lo Abarca 2020 fik 92p/Parker. I dag ses 2021/22, som formentlig er mindst lige så god.  

    "T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode parceller (størrelse og produktion anført på den detaljerede etiket). 

Offley 2004 Colheita Port... 119,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 15/2 
Vinen har fået 10 kr op i pris, men stadig latterlig pris for vin, som i år fylder 20 -en lille menneskealder! Vinen er lækker, med nødder og mørk frugt i næsen og pænt lang smag. Måske kan den lidt triste etiket trække lidt ned. En perfekt ledsager til desserter, ikke mindst kager/chokolade (lys) o.l.  
      Offley er et af Portvinens historiske huse, som fik sin berømmelse under legenden baron Forrester, der blev adlet af kongen af Portugal. 

MontGras "Ninquén" cabernet/syrah... 119,-

***** (5/5) Føtex, indtil torsdag 15/2

En af topvinene fra samme hus, storebror til den fine Antu, dyrere og bedre. Den globale pris på Ninquén er 240-320 kr, så et rigtig godt køb. 
      Ninquén i Colchagua er det første såkaldte navngivne ”vinbjerg” i Chile, hvor man ellers normalt har plantet i de flade dale. 
      50% cabernet og 50% syrah med 2 år i eg. En yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. Set i 2021, som formentlig er lige så god som 2018 og 2020,  begge med 92p/Tim Atkin.