Søg i 1200 opslag:

15/02/2024

Malbec -Argentinas nationalvine

Malbec er druen bag Argentinas vinmirakel, som har fået tangoens hjemland placeret midt på vinens verdenskort.  Druen kan i Argentina give en meget frugtig, kraftig, fast med gode tanniner. Den argentinske vin er ofte afrundet vin med intens aroma af mørke bær (brombær, blåbær). 

Gastronomisk: Vinen er perfekt til solide retter som en peberbøf, grillet (måske argentinsk) kød eller en god gryderet. Den bør serveres kælderkold (14-16 grader). Vinen hældes i glas 10-12 minutter før nydelse, hvis vinen er ung (1-2 år). De gode vine kan ofte gemmes 3-5 år på flaske og vil leve op til 10 år. 

    Druen stammer som mange andre druer fra Frankrig, hvor den har groet i Vestfrankrig i århundreder, især i Bordeaux, Loire (med navnet Cot) og Cahors (som Auxerrois). 

    I Cahors var den kendt for at give "sort vin", men den farve kom ofte fra koncentreret (ofte kogt) druesaft. Efter Phylloxera-vinlusens hærgen i 1870erne døde druen helt ud og vendte først tilbage i 1950erne, da det lokale kooperativ sendte medlemmer til Bordeaux for at hente stiklinger. I dag er druen igen populær i Cahors (minimum 70% for at være navnet Cahors). 

    Men det er i Argentina, at malbec for alvor viser sit værd. Godt 20% af arealet i landet er i dag malbec, og i det mest kendte område Mendoza udgør arealet op mod 70%. Vinen gror mest på østsiden af Andesbjergene, som skiller Argentina fra Chile. Her gror vinen højt, de bedste gror i 900-1000 meters højde med udsigt til evig sne. 

    Mendoza er delt i områder, hvoraf de bedste er de køligere Uco og Lujan de Cuyo syd for Mendoza tæt på bjergene. Her er ørkenagtigt tørt, så vinstokkene kunstvandes med smeltevand fra gletscherne. Ofte kan det give for højt udbytte, så de bedste vingårde bruger i dag drypvis vanding med lavere udbytte og superb vin. 

    Malbec ses også i andre lande. Naboen Chile leverer ofte ganske kraftige malbec vine. De franske har knap så lunt klima, men Cahors er begyndt at levere meget flot vin igen. Mere sjælden er malbeck fra ikke mindst Piave i Norditalien.